Muž, který odmítá být spojencem svých hrobníků

13. 07. 2011 | 18:12
Přečteno 7916 krát
Rozhovor s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem

Pavel Zeman se narodil 18. listopadu 1972 v Plzni. Vystudoval Právnickou a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Jako státní zástupce začínal na Okresním státním zastupitelství v Plzni, odkud přešel na Krajské státní zastupitelství v témže městě a pak na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. V roce 2004 se stal zástupcem České republiky v Eurojustu (The European Union’s Judicial Cooperation Unit) se sídlem v nizozemském Haagu. a zároveň působil jako státní zástupce na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. Od 1.ledna 2011 je nejvyšším státním zástupcem. Název rozhovoru je vzat z románu Milana Kundery Nesmrtelnost, v němž jedna z postav, která byla nucena opustit své místo, vymýšlí novou definici modernosti. Podle této figury je nejparadoxnější a nejradikálnější a zní: být absolutně moderní znamená být spojencem svých hrobníků. Osud předchůdkyně nového nejvyššího státního zástupce Dr. Renaty Vesecké tuto definici potvrzuje. Pavel Zeman se tomu systémově snaží bránit.

Před časem jste v Otázkách Václava Moravce řekl, že vám premiér i ministr spravedlnosti dali slovo na to, že si můžete státní zastupitelství obsadit podle sebe. Když jste ale podal návrh na odvolání šéfa vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimila Rampuly, kvůli řadě závažných pochybení - na tomto zastupitelství totiž bylo zastaveno nejvíc důležitých trestních kauz - ministr Pospíšil vám nevyhověl. Původně slíbil, že se vyjádří do poloviny června. Jak se za této situace zachováte? Co hodláte udělat?

Skutečně k takové dohodě, než jsem 1. ledna 2011 nastoupil do funkce, došlo. V té době jsem totiž jak panu premiérovi, tak panu ministrovi sdělil několik věcí, které považuji za důležité, kdybych měl tuto funkci přijmout. Byla to za prvé reforma státního zastupitelství, která by zabezpečila větší nezávislost. Státnímu zastupitelství by se totiž hodilo nejspíš postavení podobné jako má Česká národní banka nebo Nejvyšší kontrolní úřad. Z tohoto důvodu, podle mé představy, má být státní zastupitelství nezávislé na moci výkonné.


Foto: Jan Langer, Aktuálně.cz


Rozumím-li tomu dobře, kdyby státní zastupitelství nebylo přímo závislé na moci výkonné, nemohlo by dojít k tomu, aby ministr neodvolal pana Rampulu, když vy se domníváte, že takový člověk, který je zodpovědný za řadu pochybení, nemá v této funkci co dělat?

Ano. Je to v podstatě součástí první tzv. malé novely, v níž se sice říká, že vedoucí státní zástupce jmenuje ministr, ale náměstky už jmenuje nejvyšší státní zástupce a dál tam stojí, že vedoucí státní zástupce může být odvolán pouze v kárném řízení Nejvyšším správním soudem. To znamená, že poruší zvlášť závažným způsobem povinnosti vyplývající z jeho funkce. V tomto smyslu by došlo k větší nezávislosti, protože kompetence z moci výkonné přechází na soud.

Ale právě tady už je problém: proslýchá se, že vláda chce právě malou novelu odložit a spojit ji až s tzv. velkou novelou, která je zatím jen ve stadiu věcného záměru, a tím se celá změna odsouvá bůhví kam. Mezi tím může vláda padnout a nic se nezmění.

To je jen spekulace. Zatím je malá novela ve vládě a prý byla jen stažena z projednání. Oficiálně jsem žádnou zprávu o tom nedostal. Zpět ale k panu Rampulovi: Návrh na jeho odvolání jsem podal dne 9. března, je celkem obšírný a upozorňuje na tři pochybení.

Můžete ta pochybení konkretizovat?


Nechci zacházet do podrobností, protože návrh není veřejný, ale protože se v médiích o něm již hodně psalo, mohu některé věci potvrdit. První věc je pochybení na poli mezinárodních vztahů: pan Rampula podepsal tzv. memorandum o spolupráci s kazašským státním zastupitelstvím, ale toto memorandum vykazuje znaky mezinárodní smlouvy. Takovou smlouvu podle Ústavy může podepsat jen prezident nebo příslušný ministr. Další souhrn pochybení spatřuji v oblasti vedení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Jen v roce 2010 došlo na tomto odboru k 34 závažných pochybením, což ukazuje na systémovou chybu.

Můžete být opět trochu konkrétnější?

Třeba byly podány žaloby místně i věcně nepříslušnému soudu, což se může z hlediska čtenáře zdát jako banální záležitost, jenže platí ústavní zásada, že nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci.

Nevím, jestli to občan považuje za banalitu: spíš bych řekl, že občan má dojem, že se případ dá k takovému soudu, kde bude rozhodnuto podle politické objednávky...

O tom nechci spekulovat, ale je to jistě pochybení.

Vy nemůžete, ale novinář jako každý občan může a měl by na to naopak upozornit.


Další pochybení bylo třeba v zahájení trestního stíhání. To znamená, že bylo špatně zahájeno, a tím pádem muselo být zahajováno znovu. Došlo k průtahům. Jsou to věci, které, kdyby se ocitly ojediněle, je možné svádět na jednotlivé státní zástupce, jestliže se vyskytují ve velké míře, jde o systémové selhání řízení státního zastupitelství.

Zmínil jste několik různých pochybení, oč jde ve třetím bodě?

Další bod se týká jisté nehospodárnosti. Například pan Rampula nechal zpracovat pro svůj úřad zvláštní logo. Za návrh loga musel zaplatit, přičemž se jednalo o peníze ze státního rozpočtu. To jistě má smysl u soukromých subjektů, ale státní úřad má k dispozici státní znak, jehož užívání je předepsané zákonem. Potom tam byly služební cesty, z nichž jedna byla do zahraničí, o nichž jsem měl pochybnosti, zda splnily účel. Později na základě článku v Respektu jsem doplnil žádost o odvolání o kauzu IPB, o níž psal tento časopis. V této kauze dal pan Rampula státnímu zástupci krátce před zahájením hlavního líčení telefonický pokyn, aby nebylo podáno na místě odvolání, aby byla ponechána lhůta. To je třeba vidět v širším kontextu, neboť od okamžiku vyhlášení rozsudku, do okamžiku doručení rozsudku, od kdy běží lhůta pro podání odvolání, uběhl více než rok. A odvolání nakonec podáno nebylo. Vůbec vydat negativní pokyn je na státním zastupitelství velice nestandardní. Po prostudování spisu se mi zdá, že pokyn pana Rampuly nepodávat na místě odvolání, , byl dán bez znalosti věci.

A ten rok, který uplynul mezi vyhlášením rozsudku a doručením, představuje běžnou dobu?

Je to dlouhá doba.

A jak probíhá dnes proces odvolávání pana Rampuly?

Po té, co někteří státní zástupci se po odvolání obrátili na správní soud a vyhráli, probíhá odvolávání již standardně, to znamená, že pan Rampula má možnost se k mému návrhu vyjádřit. To považuji za velice správné. Z toho ale plyne i to, že to trvá určitou dobu!

A pan Rampula se už k vašim důvodům vyjádřil?

Pan Rampula se v průběhu správního řízení vyjádřil, ale protože jsem důvody doplnil, dělají se ještě nějaké další úkony: výslechy svědků.

Když už jsme u Respektu, ten zveřejnil i jeden tajný pokyn státní zástupkyně ke kauze Drobil. Jak se na tuto věc díváte vy?


Na konci minulého roku bylo zahájeno trestní řízení pro podezření z manipulace s finančními prostředky na Fondu pro životní prostředí. A zároveň bylo prověřováno, jestli pan premiér Nečas a ministr vnitra John se nedopustili trestného činu neoznámení trestného činu, když jim pan Michálek sdělil e-mailem okolnosti jednání, které proběhlo mezi ním a panem Drobilem, který byl tehdy ve funkci ministra. Řešilo se to na dvou státních zastupitelstvích. V případě pana premiéra i pana ministra jsme po provedené kontrole skončené věci potvrdili, že nedošlo ke spáchání trestného činu. Zároveň jsme ale zjistili, že se na druhém státním zastupitelství nikdo nezabýval tou částí, kdy pan Drobil měl jednat s panem Michálkem. Jde o slavný rozhovor, který byl zveřejněn i v tisku, v němž šlo o nahrávky, na nichž byly informace o manipulaci s penězi.

Připomeňme, že šlo o zakázku na pražskou čističku, která měla stát dvacet miliard a byla zřejmě předražená o tři miliardy, z nichž dle nahrávky mělo jít 500 milionů na podporu další politické kariéry ministra Drobila.


Proto jsme dali pokyn, aby se státní zastupitelství zmíněným momentem zabývalo. Bezprostředně po té, co jsme tento pokyn vydali, nebylo to hned, ale po několika dnech, paní městská státní zástupkyně v Praze v rámci dohledu vydala pokyn a fragment toho pokynu zveřejnil Respekt. Já se k tomu nechci a nemohu víc vyjadřovat, protože tato kauza je odložená. Nejvyšší státní zastupitelství si vyžádalo příslušné spisy a po prostudování se rozhodne, zda bude nařízena další kontrola skončené věci či nikoliv.

Napsáno pro Literární noviny a server Aktuálně.cz

Druhou část rozhovoru najdete v tomto blogu v pátek 15. července

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy