Zhubni – a budeš mít pravdu

20. 07. 2008 | 11:41
Přečteno 27689 krát
O souvislosti krásy, pravdy a dobra napsal několik pojednání již Platon a lze z nich dovodit, že to, co je krásné, je taky pravdivé… alespoň tímto způsobem vnímá zcela podvědomě krásu náš okolní svět, tak ji podvědomě vnímáme i my….. Mnoho bulvárních plátků i seriozních sociologických a psychologických studií se pohoršuje nad tím, že dnešní doba je posedlá krásou, především pak krásou těla….. Málokoho napadne, že tato posedlost krásou může být obrazem něčeho úplně jiného: že to může být vyjádřením touhy po pravdě – té skutečné a jednoznačné – a po dobru, které krása znázorňuje a převádí do okem uchopitelné podoby…..

Praktickými důsledky toho, co to znamená být a nebýt krásná, jsem si prošla i já sama. Možná, že moje konkrétní osobní zkušenost by mohla napomoci nejen diskusi na dané téma, ale především by mohlo napomoci dalším lidem, kteří jsou zmítáni podobnými problémy, jakými jsem se zmítala já. Budiž to přijato jako důvod, proč jsem se odhodlala k tomuto „comming out“. Díky za povzbuzení od mých diskutujících, kteří mne k tomuto tématu přivedli a projevili o něj svůj zájem.

Celý svůj dospělý život jsem vážila okolo 60ti kilo, sem tam nějaké to kilo navíc. Nejsem sportovní typ, ale chodila jsem pravidelně do sauny, plavat a mám ráda toulky přírodou. To stačilo k tomu, abych se nerozkynula. Po pěti letech manželství jsme se začali skutečně usilovně snažit o miminko a mému velkému - a naivnímu - překvapení, to prostě nešlo. Nějak jsem zapomněla, že ve 34, 35 atd. to s fertilitou už není takové, jako ve dvaceti. Jak jsem posléze četla v mimořádně zajímavé knížce (doporučuji) od Gail Sheehyové „Průvodce dospělostí – šance a úskalí druhé poloviny života“ (nakl. Portál, Praha 1999) první polovinu života se děvče snaží, aby ji někdo nezbouch a druhou polovinu života se žena snaží, aby ji někdo zbouch…. Nu a přesně to se mi stalo. Následovala hormonální léčba, následkem kteréžto jsem během 8mi týdnů přibrala 16 kilo….protože jsem v zápětí otěhotněla, nestěžovala jsem si….. Během těhotenství jsem přibrala dalších cca 13 kilo a po porodu jsem byla na pěkných 89ti kilech. To ale nebylo vše…. K mému naprostému zděšení kil nejenom neubývalo, ale naopak soustavně přibývalo. Začala jsem cvičit a mým největším zápřahem bylo soustavné čtyřměsíční úsilí během mého studijního pobytu v Londýně na College of Law. Šest až osm hodin denně přednášek o anglickém právu, pak koupit dva až tři pomeranče či salátek na večeři a do fitka: cvičit, plavat, sauna, spinning….. sedmkrát týdně. Za čtyři měsíce jsem shodila tři a půl kila a byla jsem u konce s dechem. Následovaly tedy lékařské zásahy. Plastika břišní stěny, tuším tři liposukce. A medikace: zlatá vajíčka Adipexu, po kterých jsem absolutně nemohla spát. Brutální množství Xenicalu, který způsoboval nejen průjem fyzický, lež též finanční. V dietických poradnách mi poradili, že mám jíst hodně zeleniny a cvičit. Nezabila jsem je….

null
null

takto jsem vypadala v srpnu 2004

Výsledkem mého veškerého úsilí bylo, že v únoru 2005 jsem vážila 103 kila a měla Body Mass Index 40, což je tak zvaně „smrtící obezita“.

null
null

pro sadomasochisty celá postava

U vědomí, že jsem již vyzkoušela všechno, jsem se pomalu chystala do hrobu: bolely mne klouby, byla jsem dýchavčivá, v podstatě se nemohla pohybovat. Měla jsem dojem, že i moje kognitivní funkce jsou na ústupu. Bývalo mi velmi špatně. Péči o dítě jsem zvládala jen s obtížemi a s pomocí celé rodiny.

Byl to časopis Blesk, kde jsem se dozvěděla o chirurgické léčbě obezity pomocí žaludečního by-passu. S výtiskem této exkluzivní tiskoviny coby doporučením v ruce, cítíc se jako úplný blbec, dostavila jsem se do nemocnice Na Homolce, kde danou operaci měli údajně provádět. Přijetí se mi dostalo více než chápajícího. Prohnali mne psychologickým vyšetřením, aby se zjistilo, jestli nejsem nějaká faleš, co se přejídá ve špajzu a navenek deklaruje něco jiného. Skutečně tomu tak nebylo. Endokrinologická a další vyšetření a koncem dubna 2005 jsem šla „pod nůž“.

Podstatou zásahu je, že vám sešijí žaludek na větší a menší část. potom přestříhnou střívko a vyhloubí další dirku do té malé části žaludku a střívko tam přišijí. Původní střevo, jdoucí z dvanácterníku a z větší zašité části žaludku, kam se již potrava nedostane, přišijí tak, že máte v bříšku takovou pěknou trojcestnou křižovatku – dva příchody a jeden odchod.

V životě mi nebylo tak blbě, jako po této (laparoskopicky prováděné) operaci. S láskou jsem vzpomínala na porod jako na srandovní procházku růžovým sadem, při kterém si člověk jen tak trochu odřel koleno. Ten týden, co jsem ležela ve špitále, jsem z nepochopitelných důvodů shodila 7 (slovy sedm) kilo. Proč to tak funguje, nikdo neví. Říkali mi, že tam měli člověka, který za týden po operaci shodil 20 kilo. …..

Následující rok jsem hubla rychlostí cca 1kg týdně. Zvracela jsem 2x – 3x denně. Měla jsem návaly horka, třasy celého těla a bušení srdce, byla jsem nesnesitelně náladová. Bylo mi skutečně strašně.

Posléze jsem především z internetu načetla dvě zásadní informace, které v době mojí operace nebyly známy nebo rozhodně nebyly pacientům sdělovány – asi to nikoho nenapadlo. První info je, že veškerá jedovatá svinstva, která jste kdy snědli, se vám uloží v tukových tkáních, neboť se jedná povětšinou o svinstva v tucích rozpustná. Když hubnete, tyto jedy se zpětně vyplavují do krevního oběhu a v podstatě vás permanentě zpětně intoxikují. Nejen pro stav po žaludečním by-passu platí, že podnikat jakoukoliv hubnoucí kůru bez intenzivní detoxikace jest prostě blbost. Mimochodem, tohle jsem se doposud nikdy v žádném časopisu s tématem hubnutí nedočetla až do dnešních dnů, takže to raději napíšu znova a velkými písmeny:

HUBNETE??? DETOXIKUJTE!!!


Druhý poznatek:: vědci zjistili, že tuk, a to zejména tuk uložený v krajině břišní, se chová jako endokrinní žláza, produkuje svoje vlastní hormony a pomocí nich pochopitelně zabraňuje (sebe)destrukčnímu hubnutí. Vyčítat proto lidem, kterým nejde zhubnout, že mají slabou vůli, je pitomost. Bojovat proti endokrinnímu systému v podstatě nelze. Hledání „berliček“ na boj s tímto vnitřním nepřítelem je zcela legitimní a stejně tak je zcela legitimní si říci o veškerou možnou pomoc: psychickou, lékařskou, osobní, jakoukoliv. Obezita je ZLÁ NEMOC, na jejíž následky SE UMÍRÁ. Nemocným rakovinou se taky nikdo nesměje a neříká se jim, že si za to mohou sami… (Mimochodem, od BMI 40 je operace žaludeční by-pas hrazen pojišťovnou, protože i naše slovutné pojišťovací ústavy dospěly k závěru, že obezita je nemoc, kterou je třeba léčit – berte to jako maximální důkaz o tom, že obezita je choroba: vždyť přesvědčila pojišťovnu…)

Po roce jsem měla 57 kg. Vypadaly mi téměř všechny vlasy, takže jsem musela jít – podruhé v životě, když poprvé to bylo z téhož důvodu v těhotenství – úplně nakrátko. Ale byla jsem to JÁ. Žaludeční obtíže, utlumované v průběhu hubnoucího roku Ranisanem (bez předpisu, cca 40,-Kč/balení), živočišným uhlím (však víte kolik) a Helicidem (na předpis, cca 80,-Kč/balení), ustaly.

null
null

rodinný i společenský život se zlepšil
v únoru 2006, tedy 10 měsíců po operaci, jdeme s manželem na ples

Jím tak čtvrtinové porce. Změnila se mi chuť – nejsem schopna požít věci, které by eventuálně mohly být ne zcela úplně čerstvé. Čich mám jak protidrogový pes a věci nečerstvé vyčuchám v regálu sámošky, aniž bych se dívala na data projití. Jím všechno, ale neutluču se po smaženém. Problémem je víno – příliš mnoho ovocných kyselin, více než 2 dcl mi nedělají dobře: ale jak říkal již Hemingway, v mládí do sebe nalejete kde co, stáří přináší afinitu ke kvalitě. Skutečný problém měla moje dcera: nemohla si zvyknout, že maminka není ta hora, která byla vždycky maminka, ale éterické stvoření, které už dnes ona sama uzvedne.

null
null

Se 103 kily bez výzbroje utrhnete spolehlivě celý svah. S 65ti kily s výzborjí utrhnete spolehlivě sebe. Zapřela jsem se do patek, hodila hodiny a ....ústa. Musela jsem se znovu učit jezdit a koupit si nové podstatě tvrdší lyže. Skvělou učitelkou mi byla Darinka.(březen 2006 - 11 měsíců po operaci)

Byla to strašná léta, která jsem si prožila jako beznadějně tlustá a skoro stejně strašný byl ten hubnoucí rok. Výsledek je však tak skvělý, že si myslím, že to stálo za to. Jsem zdravá a raduji se z života. A ještě jedna věc: i když jsem měla těch 103 kilo, i když jsem šílela s hubnutím, i teď, můj muž stál vedle mě a mlčel….. nerejpnul ani jednou, občas donesl mokrý hadr abych se utřela, když jsem to nestihla a blitky skončily na roláčku. Myslím, že TOHLE je to, co mi může legitimně závidět každý. Je to lepší, než to zhubnutí….

null
null

léto 2007. Zatím to vydrželo, teď mám o cca 3 kg více než na této fotce.
Asi s tím budu muset začít něco dělat:-)


Doufám, že jste také ocinili můj první fotoblog!!
Zdravím - a hubněte. KVS





Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy