Čtete? A co??

17. 08. 2008 | 09:31
Přečteno 3789 krát
Narážky padly pod několika mými blogy, ale u toho posledního o osmašedesátém se prostor diskusí zaplevelil na dané téma úplně: mám seknout s právničinou a začít psát. Jen nějaké trefné téma, napsal Runcaje, a jsem v balíku. Nevím, jestli tím náhodou neprofláknul svoji pravou identitu, totiž že je Václav Kadlec, ředitel nakladatelství Computer Press, který mne k literárním nemravnostem rovněž ponouká, honoráře navyšuje, priority slibuje…..

Jak to ale je skutečně s tím psaním, s tou literaturou??

Bývávaly doby, kdy jsme s maminkou jezdívaly k Balatonu, ona s sebou brala Jiráska (toho našeho s ex librisem pradědečka, v kůži vázaného, těžkého .....) Řvala jsem jako tur, číst, ba i poslouchat jsem to odmítala, byla hotova se v půlmetrovém Balatonu kvalifikovaně utopit. Od té doby, poplatna dětským asociacím, mám Maďarsko v nelásce. Byla tedy zvolena jiná taktika a knížky byly „troušeny“ bytem, že když, jak praví klasik, už ta knížka upadne a stánčička se otevře, tož aby to jeden přečetl…..občas jsem tak i učinila. Faktem je, že zkoušku z finančního práva jsem udělala díky tomu, že při otázce „přechod k monetárnímu systému“ jsem vzpomněla na barona Danglara a hrabě Monte Christo to ukecal za mě…..

Jistěže v době mého dětství neměla kniha vážnější konkurenci: knižní čtvrtky (nebo to byly úterky??) s frontami před knihkupectvími na novinky jsou jedním z aspektů let do Velké Sametové, které formovaly povahu doby. Báječný svět obrazů a fantazie nahrazoval šedou realitu dnů, ve které bylo deformováno vše: i ta láska, i to vzdělání – snad i to slunce….

A dnes?? Diskutující Tomáš Smutný mi napsal, že píšu hezky, ale do jiné doby, protože ta doba, kdy lidé četli poezii a knižky vůbec, je pryč. Neví kdo tomu dnes porozumí. Vznikla Euroangličtina, to je bez členů a dalších zbytečností, SMS - ština, to je bez mezer za čárkama, bez zbytečných písmen a pod. Říká, že když někdo chce dnes napsat „Miluji tě“, napíše SMS "mljte". Takže prostě neví komu to píšu. Prostě už není cílová skupina, možná jen mezi zamindrákovanejma puberťačkama a věčnými poety. Těch je podle něj ale hodně málo, což je prý škoda.

Na to se spoludiskutujícímu se ozval BigJirka s dotazem, zda je on sám zamilovaná puberťačka či věčný poeta, což řadu dalších diskutujících osob obveselilo.

Jak to ale s námi tedy je: jsme všichni zamilované puberťačky a šoupáme do sebe Harlekýny nebo věční poetové a scházíme se po etapách u Máchy??

Situaci mohu posoudit ze tří hledisek. Jako konzument knih, jako osoba píšící a jako matka, která by též ráda (ale možná to dělám jen ze sentimentu) aby její dítě četlo.

Začnu odzadu tím dítětem. Darinka totiž v zásadě číst odmítá. Do ruky nevzala ani jednu moji dětskou knížku, pohádky ji nebaví a nikdy nebavily. Snad chvíli tak okolo pátého roku. I když probírám velmi kvalitní produkci dětských knížek ( a i taková je, jen se nesmíte ptát na ceny) není příliš mnoho věcí, které ji zaujmou. Sís – možná. Jinak ale sahá po literatuře, kterou čtu já a manžel a raději se dožaduje vysvětlení tisíce věcí, než by se otravovala s tím, co má v knihovničce ona. Její přístup mne přiměl vzít dětské knížky znovu do rukou. Svatá matko sedmibolestná – četli jste někdy v poslední době Gabru a Málinku, hit mého dětství?? Anticikánský rasismus tak každou čtvrtou kapitolu. „Černoušek Paví očko“ totéž v bledě modrém a zásadní kniha mého dětství „Huria hledá cestu do nebe“ je prostě katastrofa. Co ji to nutím číst?? Jiráska…..
Zvolila jsem taktiku „vyber si“ a Darinka odchází na mnohahodinové výpravy s tatínkem do Luxoru, kde se oba šťastně potloukají mezi regály. Ekonomické škody bývají následně značné, ale pořád je to lepší, než když Veselý ulítne na dalším výprodeji u Salamandrů a přitáhne si domů dvoje nové lakovky, bez kterých nemůže být. Knížky se alespoň neošlapou..

Čímž se dostáváme k pro změnu prvnímu aspektu, totiž ke čtenářstvu všeobecně. Čtenářstvo objektivně existuje a to v rozsahu širším než jen puberťáci a snílci. Důkaz podala jako na dlani neviditelná ruka trhu, se kterou si pravidelně potřásám. Dosáhla, potvora, všude, i do velmi zapadlých míst naší republiky. Můžete mi prosím říci o JEDNOM městečku, kde by na náměstí NEBYLO knihkupectví?? Mohu kvalifikovaně prohlásit, že alespoň co se okresních měst týká, neplatí to ani o jednom: dlouhá léta je totiž šmíruju. Co mimopražské soudní jednání, to návštěva náměstí a knihkupectví. No jo, někdy to je až kousíííííček za náměstím. Třeba knihkupectví Modrý slon v Písku. V Děčíně taky až kus vedle – ale na hlavní třídě. V Litoměřicích jeden skvělý knihkupecký kousek na náměstí přímo. Přerov, Prostějov, Vsetín – a jezdit do Olomouce je fakt nebezpečný. Trafika v Ostravě – Svinově je zavilá, protože tam trafikant dospěl k názoru, že když lidi kupují tlusté časopisy, budou kupovat i tlusté knihy a začal je prodávat. Jeho počínání jsem sledovala rok, když jsem učila právo na Vysoké škole báňské. Sortiment byl sice úzký, avšak obměňovaný. A on, potvora, pořád mizel…… plat učitele jsem probendila na nádraží….. A potom existují giganti jako Kanzelsberger, Luxor, knihkupectví Academia. Neříkejte mi, že to jsou lidumilné organizace typu „Levné knihy“ – a propos „levné knihy“ – viděli jste tyto obchody někdy prázdné?

Summa sumárum: lidi čtou. Jestli si někdo myslí, že málo, je to jeho problém. Českým standardem je, že čtení patří k životu. Dobrá, jsou tací, co čtou Blesk a harlekýnky. No a?? To jsou lidé, kteří by za „normálních“ okolností nečetli vůbec. Pokud je Blesk a romány pro ženy udržují při gramotnosti a schopnosti abstrahovat informace z psaného slova, good luck…. Protože jsme různí, čteme věci různé. Jsou tací, kteří mají rádi i toho Jiráska… (prý).

Otázka literatury z hlediska jejího původce, tedy autora, toť něco jiného. Já sama mám pochopitelně velmi malou zkušenost na tomto poli, protože jsem napsala pouze dvě útlé knížky. V roce 1994 došel vydání můj cestopis po USA „Moje cesta za Scarlett“, který pochopitelně zapadnul a již se nikdy neobjevil. Dostala jsem za něj nikdy nevyúčtovanou zálohu 25.000,- Kč, což ani tehdy nebylo nic moc. Nakladatelství zkrachovalo.
„Létající Kohout“ - příběh o falešném asistentovi jsem psala pravda asi tři týdny čistého času, ale celková záloha pro oba autory byla 60.000,- Kč, což vychází na krásných 178,- Kč/hodinu – nepočítaje ovšem práci na korekturách. Když jsem dostala první nabídku k napsání knihy o případu Marcely Urbanové, dospěla jsem k odměně 30,- Kč/hod. Pochopitelně mne to příliš nepovzbudilo, neb moje hodinová sazba advokátky má o dvě nuly na konci více. Z toho je zřejmé jedno: buď musíte literaturu mydlit „jako Baťa cvičky“ nebo být o chlebu a vodě – ale spíš jen o té vodě. Mydlit nehodlám. Druhým Vieveghem českého literárního trhu se stát též nehodlám. Obávala bych se totiž, že bych přišla o to, kvůli čemu SKUTEČNĚ píšu: totiž o své vlastní soukromé potěšeníčko kladení slov do řádků.

Takže nezbývá než jedno: stoupnout si (zatím) do zákaznické fronty před pult knihkupectví a koupit si třeba paní Legátovou. Začala psát až někdy v osmdesáti, takže je dobrou inspirací, jak být „začínajícím autorem“. Potěšení bude dvojí: jednak z toho čtení, jednak z té fronty příjemných lidí, kteří v tom knihkupectví budou stát se mnou. Ti snílci, puberťačky, BigJirkové a taky jak se obávám, dokonce i Pepa Řepa, ČochtyČochty, Charlie, Monika, Marcel Derian a pokud se proberou z diskusní letargie, alespoň v antikvariátu se objeví Hawk a Cart. Úplně vzadu bud plundrovat sklady knižních velkoobchodů Stejskal. A bez šance nás vymazat. Heč.

P.S. Právo a literatura má k sobě blíže než by se zdálo. Doporučuji níže uvedenou stránku s právními rozbory literárních děl.
http://www.bsos.umd.edu/gvpt/lpbr/special/legalfiction.html



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy