První farmářské supermarkety skutečný pokrok nepřinesou

11. 08. 2013 | 15:45
Přečteno 8780 krát
V Praze a Brně vzniknou příští rok první farmářské supermarkety, které nabídnou ve velkém potravinářské výrobky známé z farmářských trhů. Je to však další krok v rozvoji trhu? Obávám se, že nikoliv.

Informoval o tom přes Aktuálně.cz zakladatel sítě farmářských obchodů Sklizeno David Kukla. Firma ve středu otevře v centru Prahy svoji už druhou „velkou“ prodejnu s plochou 250 metrů čtverečních.

Myšlenka je to na první pohled skutečně chvályhodná. Je to však krok vpřed? Spíše naopak. Připomíná to obrazně spíše známý filmový pokus ševce Bursíka z pavlačového domku na Žižkově zastavit továrníka Baťu s jeho moderními stroji a sítí moderních prodejen.

Již nyní máme v ČR mnohem více supermarketů než je zdrávo, prodejní plochy v m2 na obyvatele překračují v řadě měst násobně i ty nejvyšší příčky ve vyspělém světě. Zvětšilo to konkurenci a snížilo ceny? Nikoliv, máme drahé a nekvalitní potraviny ve srovnání např. s Německem, které má prodejních ploch na počet obyvatel mnohem méně. Český trh s potravinami není svobodným tržištěm, je to trh volný, kde si pravidla pravidla určily velké řetězce a velké dodavatelské korporace za dohledu státních úřadů a s horečnou „nezištnou“ podporou řady místních komunálních politiků. Pokus malých farmářských supermarketů tyto velké hráče skutečně nijak neohrozí, v tom má jistě pan Kukla pravdu.

Otevírání dalších supermarketů v narušeném tržním prostředí proto rozhodně není řešením k levnějším a kvalitnějším potravinám, je to spíše krok zpět, cesta do neefektivní minulosti.

Jediným řešením je glokalizace. Ta spočívá v návratu svobodné tržní směny, stejných pravidel pro všechny, tj. distribuce farmářských produktů od místních výrobců ve stávajících moderních prodejních řetězcích, jak to již dnes vidíme v americkém WalMartu, kde si můžete koupit čerstvou zeleninu, která byla vyrobena do vzdálenosti max. 30 km v okolí prodejny, tj. využít globálního know-how v logistice, finančním řízení, merchandisingu atd., ale vyrábět lokálně.

Dalším přirozeným trendem je princip prodeje „bez prostředníka“, jak jej vidíme u elektroniky či dnes již také automobilů a jiných komodit, to jest nakupovat bez těchto zbytečných a drahých prostředníků/supermarketů pomocí nových místních a regionálních autonomních spotřebitelských a dodavatelských sítí po Internetu. Je to řešení levnější a pohodlnější, což řada nových ani starých supermarketů dlouhodobě nemůže ustát.

Nestačí jen vědět "co chceme dosáhnout", ale také "jak a proč toho chceme dosáhnout". S malým kapitálem a bez skutečných znalostí, které nadnárodní řetězce a globalizovaní výrobci dosáhli v končící éře globalizace, je dlouhodobě naivní vytvářet novou a navíc tržně slabou konkurenci velkým řetězcům. Potřebujeme totiž nejen kvalitnější, ale také mnohem levnější potraviny!

V první etapě jsou nutné minimálně čtyři kroky.

(1) Tím prvním je legislativní narušení monopolních praktik, napadením nelegálních smluv zabraňujícím svobodné tržní směně mezi všemi hráči na trhu, to jest zákaz smluv o zalistovacích poplatcích, byť kreativně v Čechách pojmenovaných různě.

(2) Druhým krokem je podpora vytváření moderních autonomních místních spotřebitelských a dodavatelských sítí skrze Internet, tj. zaměřit se na distribuci farmářských produktů s minimálními náklady ve vlastní režii.

(3) Třetím krokem je konečně začít podporovat malé a střední podniky rychlou změna zákona o DPH, kdy musí podnikatelé odvádět DPH z nezaplacených faktur přijatých a zastavit tak chronickou podporu státu velkým korporacím, či dokonce neplatičům daní, jimž stát naopak DPH hradí dopředu, a to dokonce i těm zlodějům, kteří DPH nikdy nezaplatí.

(4) Pro nižší ceny a vyšší kvalitu potravin je nutno sáhnout k novým technologiím, čeští podnikatelé musí inovovat. Ochrana svobodné tržní soutěže opět umožní život malých a středních firem, ale pouze těm, které budou vyrábět kvalitně a levně, tj. s využitím nejmodernějších kustomizovaných technologií jako vertikálních biofarem, moderních hydroponických systémů, prostřednictvím Internetu a jiných forem podnikání s potravinami na nejvyšší světové úrovni a mnohem více v místě spotřeby.

Bez skutečné změny politiků a podivného chování různých úřadů však bude i nadále pokračovat ring volný.

Ostatně již dnes lze vidět na chování nájemců ve stávajících farmářských tržnicích v Praze, že tito noví „prostředníci“ také velmi lehce sklouzávají k vydírání farmářů přes velké nájmy či úplatky za lepší stánky k prodeji a monopolní socialistické praktiky velkých supermarketů se tak naučili velmi rychle. V současném zcela narušeném tržním prostředí to tak brzy může dopadnout i s "novými" farmářskými supermarkety Sklizeno, je to jen další prostředník žijící z nájmů, které se do ceny potravin musí chtě nechtě promítnout.

Já se spíše těším na zprávy o tom, že velikost prodejních ploch v Česku začíná klesat a občané již supermarkety potřebují stále méně a méně, ať už se ty kamenné prodejny jmenují jakkoliv.

Hezký letní den přeje,

Libor Witassek

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

Baba Jaga napsal(a):

Praha, Brno, 1x Olomouc - takže nic pro mne.
Jednou jsme se byli podívat na farmářském trhu v našem okresním městečku - nezaujalo mě tam tehdy nic mimo relativně vysokých cen.
Příští rok naseju o dva záhony více.
11. 08. 2013 | 16:05

zemedelec napsal(a):

Pane Witassek.
Opravdu zasvěceně napsané.
Kdo pořizuje ty supermarkety?
Také si myslím,že to prozatím nebude žádný pokrok,jenom někdo s těch větších producentů si namaže kapsu.
Docílit levné potraviny,bez toho,aby si v tom stát udělal pořádek nepůjde.Ano,těch prostředníků je víc každý chce vydělat a ještě musí danit,než příde produkt na pult už je několikrát z daněn.Ty náklady do výroby dělají největší zátěž a různé nařízení,schvalování to dokoná,pak se to řeší mzdovými náklady a je oheň na střeše.Ten 4,odstavec se mě vůbec nelíbí,kdo na to bude mít,nebo dosáhne na dotace,tak možná a ty nové kustomizované technologie,nevím,pokud chceme zachovat tradičně zdravé potraviny,tak žádné přísady.
11. 08. 2013 | 16:47

Ládik!!! napsal(a):

Farmařím pro svou potřebu. Kobzole, zelenina, ovoce. Prasata a kury mají sousedi, kruliky má tata. Houby a dřevo rostou zadarmo v biocentru, borůvky nad biocentrem. Letos zařadím do výroby jeřabinové a borůvkové víno. Do supermarketu chodím na WC, když jedu okolo a potřebuji to. Na rukojeti vozíku prý je víc svinstva, než na nejhorším hajzlíku.
11. 08. 2013 | 16:59

Občan napsal(a):

Sedlák, co prodává čerstvou zeleninu v Mělníku na náměstí, zcela jistě ve výrobním procesu nevyužívá "nejmodernější kustomizované technologie jako vertikální biofarmy, moderní hydroponické systémy a Internet".

Zato má upracované ruce, hlínu za nehty, vytahané manšestráky, brambory jako mandličky, cibuli a česnek jak žiletky a jeho kopr voní přes celé náměstí. To vše za poloviční až třetinové ceny oproti hypáčům a "farmářským trhům". Asi nikdy nebude bohatej, glokalizovanej, ani nebude nosit v práci kravatu. Přesto má u svého stánku pravidelně frontu, jako kdyby to rozdával zadarmo.

Než žrát hydroponizovaný chemický humus z agrověžáku, tak to radši oseju i zbytek zahrádky a koupím pár slepic.

Do r. 1989 nás naše země s přehledem uživila bez eko- a bio- vertikálně glokalizačních nesmyslů. A protože nás ubývá, uživila by nás s přehledem i nadále. Jenže to by nesměly být ve Španělsku i jinde monsantovské chemické foliové fabriky na pseudozeleninu. Tomu se prostě nedá konkurovat ve velkém, ale jedině tak, že lidé budou striktně kupovat u "svého" místního sedláka nebo zahrádkáře.
11. 08. 2013 | 17:58

kokoshka napsal(a):

Jsem velmi rad že Češi konečne objevili kosmos-NORMALNI LIDOVY TRH-BAZAR!,a to jim trvalo jenom 100 let od pana cisaře?
Strašne pomyslet co to bude když začnou sami obdelavat zahradky:-)?
My,barbaři,to delame a prodavame zbytky sve produkce už od davnoveku,tržnice vona byla i za cara,i za komunistu,i za demokratu a bude i za vlady Martanu!
11. 08. 2013 | 18:14

Občan napsal(a):

A David Kukla?
Krystalický obchodník stylu "Rakve, biče volejovky". Až pomine módní vlnka "biožrádla", vrátí se k cementu nebo k radiátorům:

Sklizeno s.r.o. (January 2013), General manager
Profor, s.r.o. (2010 – 2013), Sales and marketing director
Isan Radiatory, s.r.o. (10/2009-04/2010) Export manager
Zementwerk Berlin GmbH (09/2007 – 09/2009, Sales manager
Zementwerk Berlin s.r.o. (08/2003 – 08/2007, Sales manager
MC - Bauchemie (08/1999 – 05/2002) Account manager
11. 08. 2013 | 18:19

Al Jouda napsal(a):

Autorovi tleskám za věrně popsaný legislativní bordel v oblasti řízené Ministerstvem průmyslu a obchodu. Není to na toto ministerstvo moc velký úkol ? Nemělo by se rozdělit na 2 ministerstva tak, aby obchod řídil samostatný odborník, který by uměl zatlačit i na Ministerstvo financí ve věci DPH ?
11. 08. 2013 | 18:21

Klíma napsal(a):

Když do toho narve Evropská Unie takových 400-500 mld na dotacích tak se dokonce podaří uskutečnit něco co už od středověku bylo v Praze na Havelském rynku, v Brně na Zelném trhu a stejně tak v každém normálním městě. A co by automaticky fungovalo dál i na každé větší vesnici kdyby politici neječeli že když chcete prodat svazek mrkve, musíte mít 800 různých povolení a razítek a registrační pokladnu nejméně za 40 000
To je opravdu odvážnáý pokrok.
Národ už totálně zblbl
11. 08. 2013 | 18:47

honolulu napsal(a):

Farmarske trhy, t.j. velmi dobry napad ! Farmari maji hromadu penez a my mame uzitky a pozitky. Prostrednik, prekupitel je tim odstranen.
Catawba je poloostrov na severu Ohia, a my tam jezdili z velke dalky pro ovoce... Pozdej tam zacali farmari prodavat syry, a potom salamy. Meli jsme, tak napakovane kufry pochoutkami, ze byl problem dojet domu. Vsechny prachy jsme tam vzdy nechaly...

Jejich PIVNI SALAM byvala rozkos na jazyku...Farmarske trhy jsou velmi oblibene. Jak se na to lide nauci, (hlavne narocne hospodynky), tak nemaji zajem o supermarkety...

Zde (Florida) zase jezdim k Polakovi, ktery vyrabi pochoutky na jeho farme, znovu je k nemu daleko.
(Tlacenky, jitrnice, klobasky, atd.) Vim, ze se hodne napracuje, ale ma i velky prijem...Denne tam ma frontu zakazniku....
Slava vam farmari a zahradnici ! My radi utratime penize.
11. 08. 2013 | 18:54

ZM napsal(a):

Dobrý den
farmářské obchody myslím budou přínosem, a né to šmahem odsuzovat. Českou kvalitu za českou cenu - co jinýho víc chtít ? Jde o to, jaká ta cena bude, zda aspoň přijatelná (né jen pro milionáře a jim podobný velkozloděje).
11. 08. 2013 | 18:55

ZM napsal(a):

Ejhle, už i tady můžu psát (né jen se modlit s Dukou) ! Haha (smajlík).
Je okurková sezóna, mám denně jednu okurku - ze svý zahrádky nepráškovanou, tedy "BIO".
Ovšem jiný musím kupovat, všechno nevypěstuju. Vždyť jenom ty blbý rajčata ne a ne dopěstovat.
Zkrátka, jak by řekl můj táta, "...zahrádkáři všech zemí, spojte se !"
Zdraví zahrádkář ZM
11. 08. 2013 | 18:58

ZM napsal(a):

Jsem zvědavej, kdy tam dají dr. Ratha. Docela pěkně tady psával bloggy z vězení. Budu mu zas zejtra držet palce, ať se u soudu úspěšně obhájí a ať ho brzy pustí (15měs. ho tam drží, to např. Naďovou pustili po měsíci). Vždyť Rath taky hodně udělal pro Středočeskej kraj, tak co.
11. 08. 2013 | 19:04

Drzá zrzka napsal(a):

ZM

Mudr. Rath opravdu udělal hodně pro středočeský kraj. Třeba zůstalo poněm hodně děr (asi nejen v silnicích). :-)
11. 08. 2013 | 20:00

modrý edvard napsal(a):

3.6 miliardy dluhů po něm zůstalo.
11. 08. 2013 | 20:11

born65 napsal(a):

Pane Witassku,
Nejprve uměřená pochvala, Vaše příspěvky jsou zatím vítaným osvěžením blogů aktuálně.cz, hlavně zdravým, neideologickým pohledem. Doufám, že přijdou další.
Z těch vašich čtyř bodů zcela souhlasím s prvním, tezi v druhém si dokážu představit, ovšem nabídkový a prodejní marketing musí být vyprecizován i "postaru", tradičními formami, starší občané (chovatelé, pěstitelé) na venkově si s možnostmi internetu přirozeně příliš netykají. Třetí bod nemohu posoudit, nejsem znalec přes problematiku daní, u čtvrtého sice připouštím, že nové technologie a inovace mohou být přínosem, ale hlavně bych se přikláněl k tradičnímu oživení venkova, vyvážení poměru rostlinné a živočišné výroby, vrácení pestrosti pěstovaných plodin (pícnin), ochraně půdy a její mikrobiotiky atd.
21. století bude stoletím boje o zdroje, včetně těch nejzákladnějších, úživných. My máme tradici dobrého zemědělství, jsme schopni ve většině ohledů soběstačnosti, jen do toho nesmějí kafrat bezmozci, jak tomu bylo pohříchu posledních 60 let (a 20 nejposlednějších zvlášť!) zvykem.
11. 08. 2013 | 20:18

Jura napsal(a):

Šel jsem jednou takhle z rána do kauflandu v Brně Bohunicích a přede mnou ve frontě u pokladny starší pán s vozíkem nacpaným cibulí. Říkám si, co asi bude dělat s takovou hromadou cibule?
Zaplatil jsem a jdu domů. Cestou k domovu jsem uviděl plakát, který mě lákal k návštěvě Bio jarmarku kousek od mého bydliště. Tak jsem tam zašel a zjistil jsem, na co ten pán kupoval tolik cibule.
Měl tak dobrý "podnikatelský nápad" a takovou drzost, že tu kauflandovskou cibuli tam normálně prodával v bio kvalitě.
:-(
11. 08. 2013 | 20:28

Milan napsal(a):

"Již nyní máme v ČR mnohem více supermarketů než je zdrávo". Po vitezstvi Pravdy a Lasky se supermarkety staly pro Cechy novym bohem, ktereho kazdodenne vzivaji. Ostatne pro mnoho Cechu demokracie znamena supermarket otevreny 365 dnu v roce :-(
11. 08. 2013 | 20:52

kokoshka napsal(a):

A naposledy vam přihodim dvojity recept prosty jako myšleni Obamy,ta divna vec se jmenuje cukety,cukety nejsou konfety ale da se z nich udelat chutne,rychle a sytne jidlo,davejte pozor pokud nemate obe ruce leve,zaručene vyzkoušene v domacich podminkach!
Tak co ložime na stul:par cuket,sveži zelenou cibuli,kopr,nekolik lištku baziliku,kuřeci nebo svininskou sekanou a ostrou papriku.
V prvni řade udelame sekanu-do te nacpeme našinkovane hlavičky a zeleninku z mlade cibulky,drobne porcovany bazilik,kopr,dodame par vajec,osolime,opepřime,promichame a dame stranou.
Dale-bereme cukety a krajime je na petniky stejne tluštky.Kužičku z cuketu neodřezavam protože jsou mlade a velmi jemne,vyřezavam srdcevinu a hazim je na hlubokou nadobu(nevim jak se to česky jmenuje-velky placaty čtverec do trouby?)
Diry v cuketovych kolečkach vyplnujeme tou sekanou,misto mezi kolečkama na taci vyplnim nakrajenymi rajčatami,trochu přisolenyma.
Posypame nastrouhanym syrem,polivame smetanou a deportujeme do trouby rozehřate na 200 stupnu asi minut na 25-30.
Dokud ta pi...na se zapeka udelame neco navic-nic jsme,bohudik,nevyhodili,srdce cuket a jejich pozustatky očištene od kuže hodime do mixera,dobavime sul,vejce(3x),pepř,zeleninu,rozmačkany česnek a mouku!-a na panvi s te smesi udelate usmažite baječne placky!
Pokud to a tamto,naše hlavni jidlo je hotove za pulhodinky,vyndame z trouby a divame se na nej jak Lenin na buržuazii-na miste apetitni kurka a štava na dne tace.Dobre dost!
Servujeme bez carskych manyr,žrat musi i chudy žebrak Kokoshka,vodka je nezbytna,všem dobrou chut,spasibo!
11. 08. 2013 | 21:00

stařenka napsal(a):

Dobrý večer, chtěla bych se tu zeptat, pokud si koupím jehně /poražené, ztažené/ přímo ze dvora, tedy přímo od chovatele, jak zjistím, zda je maso nezávadné? Taktéž, pokud kupuji králíky.
11. 08. 2013 | 22:11

Baba Jaga napsal(a):

To: občan
No, kdo ví, zda někdo snad mimo paní Margit Slimákovou nepoužívá při pěstování chemii. Plísně jsou docela velká pohroma.
Tuhle jsem narazila při hledání, kde lze koupit napaječku, na návod na chov slepic - moc jsem se pobavila. My máme v našem malochovu rozhodně nejdražší vejce na světě, Vy budete rozhodně úspěšnější.
http://hobby.idnes.cz/slepice-do-kazde-rodiny-jak-na-jejich-chov-krok-za-krokem-p2p-/hobby-mazlicci.aspx?c=A120306_172959_hobby-mazlicci_bma
Ale že je pan Ládik!!! skromný človíček, když vystačí s tím, co si vypěstuje či pořídí od známých a obchody potřebuje jen k tomu, aby co skřítek hospodáříček ušetřil za WC. Dědici se pomějí.
11. 08. 2013 | 22:12

silvatax@centrum.cz napsal(a):

S farmářskými markety se to jeví jako rozumný nápad. Kompozice WalMart etc. nechť si pan autor strčí někam a zajde si na normální tržiště do Polska. Tam jsou autentičtí pěstitelé a farmáři a ceny přiměřené. Jenom proto, že naše obchodní řetězce mají marži 30% a výše, jsouty ceny takové jaké jsou. Proč jinde jsou markety schopny vyžít s marží 12%?
11. 08. 2013 | 22:58

spořitel napsal(a):

Dobré postřehy. Ale dávno to funguje. Mladí dnes zakládají bedýnkové systémy - způsob, jak obejít řetězce http://www.jakbydlet.cz/clanek/482_bedynky-zelenina-pro-rodiny-trh-domacich-potravin.aspx

a dokonce rodinná zeleninová družstva: Družstvo Kompot
Jde o Komunitní Potraviny, občanské sdružení provozující produkční zahradu u Prahy. Od roku 2013 produkuje zeleninu pro cca 50 rodin. Na ploše 6 000 m čtverečních, tedy cca 3 měřice. Přebytky, které nezkonzumují, nabízejí k prodeji formou bedýnek. Jsou to družstevníci, mají podíl na pěstování – produkci zisku. Jednou za rok se musí zúčastnit zasedání, kde se i rozhoduje, co a kolik se bude pěstovat. Pracovníci jsou brigádní, nebo dobrovolní. Hnojí výluhem z kopřiv. Bez chemie.

Společné nákupy
Lidé se dnes začínají spojovat ke společným nákupům. Třeba několik rodin koupí a porazí tele, nebo prase. To je jiná kvalita ! Jen na Valašsku se chová asi 20 000 ovcí. Prodávají se v ceně 1000 až 1700 Kč / kus.

A technologickou změnou jsou akvaponní skleníky:

http://www.bydleti.cz/zahrada/akvaponie

Po hydroponii a aeroponii přichází ještě účinnější systém – akvaponie. Již jste určitě slyšeli o tom, že v zahraničí se chovají u skleníků i ryby. Je to velmi výhodné, jde o symbiózu. Jídlo začíná být stále dražší, o kvalitním jídlu to platí dvojnásob.

Farmy pro malou zahradu.

Tedy, změny systému již nastaly. Pro info uvádím cenu králíku z Lídlu 180,- Kč / kg. A cenu pstruha duhového 189 Kč / kg ve slevě.
11. 08. 2013 | 23:53

jo tak napsal(a):

To slivatax : Zkoušeli jste někdy dodávat zboží do řetězce ? Platíte tak 60 000,- Kč ( cena před 15 lety) za zalistování ( zápis do katalogu), platíte za polohu v regálu, dáváte jim na fakturu se splatností 6 měsíců, neprodané musíte odebrat,.....!!!!!

Nebrat. Bedýnky na ně. My ty řetězce nepotřebujem ! Ať jdou, odklud přišli. Jen zdražují zboží.
11. 08. 2013 | 23:58

Sal napsal(a):

silvatax,
jinde ty řetězce vystačí s 12% marží, protože nemusej odevzdávat 18% matce v zahraničí :-)
12. 08. 2013 | 00:13

gaia napsal(a):

hydroponicky pěstované rostliny jsou bez chuti a bez zápachu a chybí jim důležité minerály a stopové prvky, pro člověka nezbytné. Kde by se tam taky vzali, když to dispečer do roztoku nenamíchá.
Pane autore, nestrašte nás s tím.
12. 08. 2013 | 06:45

Ládik!!! napsal(a):

spořitel -
několik tisíc rodin porazilo Ivana Langera.
12. 08. 2013 | 06:56

Ládik!!! napsal(a):

gaio -
Vy jste učitelka? Nepiště, prosím, hrubky.
12. 08. 2013 | 06:58

gaia napsal(a):

Ládik!!!

je svoboda slova, mohu si psát co chci a jkak chci, pokud mne nesmažou.
12. 08. 2013 | 07:15

Ládik!!! napsal(a):

gaio -
a co když zemanovci udělají na A.cz pogrom jako v ČT a přiskřípnou Vám křídla? Myslíte, že Vaše hrubice budou opravovat?
12. 08. 2013 | 07:59

gaia napsal(a):

Ládiku, já nejsem vůbec důležitá, ale hydroponicky pěstované rostliny ano.
Neodvádějte od nich pozornost. Ty rostliny jsou bez chuti a bez zápachu.
Dochází k poškození lidské mysli a převrácení hierarchie hodnot urbanizací. Je zde snaha degradovat zákonitosti , vazby a lidskou činnost v přírodě, které se odehrávají v biologické rovině , na procesy činností, jež manipulují s neživou hmotou, tedy na rovinu chemicko fyzikální.Lidé mají snahu přenášet svoje představy do přírodních dějů. Ignorance vyjímečnosti biologických jevů se projevuje v tom, biologické zákonoitosti nejsou respektovány, v zemědělství jsou potom laickou snahou uplatňovány principy průmyslu. Odpovídá tomu i pojem živočisčné nebo rostlinné výroby, které opomíjí , že živé organismy jsou něco kvalitativně vyššího a jiného, než neživá věc a že živý organismus vyrobit prostě nejde.

Pěstování rostlin v hydroponii považuji za jejich týrání. Týrání zvířat a že zvířata nejsou věc, se dostalo již i do zákonů, věřme, že lidstvo vyspěje natolik, že se nebudou smět týrat ani rostliny.
12. 08. 2013 | 08:37

gaia napsal(a):

a vůbec kustomizace zemědělství (customize-upravit dle potřeb, uzpůsobit potřebám (zákazníka))

mi připadá na propagaci GMO, což je krok do pekel.
12. 08. 2013 | 08:48

gaia napsal(a):

v USA se kustomizovali potřebám zákazníka, hamburgery jsou levné a rychle k mání, zapíjejí to kukuřičným přeslazeným sirupem, který dávají do všeho, proč taky ne, když to tam tak pěkně rychle a levně roste, ale výsledkem je, že jsou nejobeznější národ na světě, děcko v 5. třídě váží už 70 kilo, nějaký Nicolas Sculocska z Clarsdale, nebohá ředitelka školy už musela zakázat jídelní a nápojové automaty ve škole, neb pod děckama praskaly lavice.
Píší o tom v National geographic, průměrná Američan sežere denně 22 lžiček cukru v potravě, aniž by o tom mnohdy věděl, dávají jim to i do masa, aby bylo chutnější, neb si to konzument tak prý přeje a žádá. Tak se tam kustomizovali.
12. 08. 2013 | 08:56

liborwitassek napsal(a):

Dobrý den,

děkuji za komentáře. Rozvoj nových technologií nelze zastavit, to by bylo jako snaha zastavit rozvoj lidstva. To už tady bylo v 19.století, když dělníci rozbíjeli stroje. Ekonomie je následkem vývoje společnosti, nikoliv naopak a každá generace se chce mít o něco lépe než generace předchozí. A k tomu potřebuje inovace vedoucí k růstu produktivity práce, růstu přidané hodnoty. Můžete s tím nesouhlasit, můžete to jako komunisti v Severní Korei či jiní státní plánovači na čas i zastavit, ale nakonec si lidé prosadí své, pro sebe a pro své děti. Já se jen snažím těmto přáním vyhovět, neboť skutečné podnikání je službou veřejnosti.

Nové technologie jsou a budou stále více ekologičtější, lidé si to jednoduše přejí a bude to tak. Hydroponické systémy jsou živné roztoky z čisté vody z artézských studní, případně vody vyčištěné ekologickými rostlinnými čistírnami a živiny se vyrábí z nevábně vonících exkrementů našich kraviček atd. Máte jistě i druhou možnost, pěstovat zeleninu na zcela zničené české orné půdě, prosáklé umělými hnojivy z chemických továren Agrofertu, či zeleninu globalizovanou, např. z Číny, kde si netroufám říci, co všechno v té půdě bylo :-)

Bez nových technologií by to byl návrat do středověku, okopávat pole motykou, a to nikdo nechce (až na pár nadšenců, ale ti nám levné a kvalitní potraviny nedodají).

Jsem zásadně proti dotacím, které ničí svobodnou tržní směnu, stejně jako jiným nesmyslným státním intervencím, které jsou primární příčinou dnešního neutěšeného stavu a předražených potravin. Na téma dotací si můžete přečíst můj názor v pondělní glose Nadačního fondu proti korupci, viz www.nfpk.cz, která vyjde v nejbližších dnech.

Hezký letní den,

Libor Witassek
12. 08. 2013 | 09:55

Madla Fakla napsal(a):

Nějak tomu nerozumim. Tak si vyberte, buď si obyčejnej farmář zainvestuje do popisovaného sci-fi, čímž pádem bude údajně samostatný anebo využije lokálního supermarketu. Obojí se dá asi taky kombinovat, ale proč to dělat složitě, když údajně v USA to funguje u WalMartu v pohodě? Už aby to bylo, Ovoce a zelenina ze supermarketů se prostě nedá žrát, stejně jako to mražený pečivo, který je dobrý jen ten první den.
12. 08. 2013 | 10:55

honolulu napsal(a):

Nechci lacine potraviny, chci kvalitni potraviny !
Gaia ma pravdu se sirupum a nekterym jidlum se musi clovek vyhnou.

To nejhorsi vsak zapomela rict. Nase maso je umele vyhnano na vahu hormony. T.zn., ze kdyz si varim kure na paprice, tak nicim svoje telo stejnou chemii, jako je napr. v penicilinu...

Hodne lidi uz na to prislo a ted zde existuje prumysl zdraveho jidla. Kdyz cestuji, tak si nikdy neporucim hamburger, ale VRAP, coz je mexicka placka se zeleninou s minimem masa...Yogurty jsou v oblibe...
Dalsi duvod proc je zde tolik lidi TLUSTYCH, neni pouze kvuli jidlu, ale pohybu. Zde bohati chodi pesky v parcich a jezdi na kole... Pracujici se zenou za dollarem v autech. V Cesku za komousu to bylo naopak...

Hospodynky, az pojedete na dovolenou do USA, tak budte velmi opatrne, co v supermarketech koupite k jidlu pro rodinu. Vzdy ctete obsah na zadni strane balicku ktery koupite.

Zde je napr. nejvetsi mnozstvi prirodnich stav bez chemie na svete a nebo ovoce. Tak nac kupovat preslazene sirupy, ktere maji zaklad v kukurici ?

Je zde dobre, ale udrzet se v dobre telesne kondici je slozita vec..

Polovina naradi, ktere se pouziva v Cesku na zahradach, vubec na zahrady nepatri. Zahrada se projede traktorem a ne rycem !

Nekteri moji kamaradi vlastnili HOBBY FARM. Jejich nejvetsi problem na jejich "farmach" byla divoka zvirata. Napr. srnky.
Oni utratili za ploty vice penez, nez za mechanizaci hobby farm.

Jeste jednu VELMI DULEZITOU vec chci podotknou. Za dvacet let jedini lide, kteri budou mit penize, jsou zemedelci, zahradnici a farmari... Lide se mnozi tak rychle a nezodpovedne, ze je dobre, kdyz se zabiji spatnou potravou...
Zemekoule ma limit co muze uzivit. Uz ted zije na svete 7000 x million lidi. V roce 1968 to bylo 3000 x milllion lidi.
Tak jim kupte preslazenou Coca-Colu ! Chrante ornou pudu.
12. 08. 2013 | 10:56

Karel napsal(a):

Tak ať si neberou řetězce takové marže. Vždyť jim už nestačí 100%, ale musí mít i 400%. Dodávali jsme do řetězců jablka v červnu, dotlačili nás na 10.50 Kč za kg. A tato naše jablka prodávali za 56 Kč. My čekáme téměř 2 roky od vzniku nákladů, aby nám zbyla alespoň koruna. A oni mají za 3 dny zpátky 46 Kč.Kolikrát je otočí, než nám za 2 měsíce zaplatí. A veškeré zisky tečou do ciziny. To je spravedlnost? A malé obchodníky zlikvidovali, v malém městě je i 5 řetězců. Zákazníci slyší na slevy, ale pěstitelé jsou krutě ožebračováni.
12. 08. 2013 | 11:13

Pavla2 napsal(a):

honolulu: Máte pravdu. Také si myslím, že za čas budou spokojeni pouze farmáři a pak taky řemeslníci. Už dnes je vidět, že se spousta lidí, kteří mají možnost a trochu své půdy, pouští do hospodaření. Vše si vypěstovat nejde, ale zeleninu, ovoce a maso ano. Sice tato práce obnáší hodně starostí a omezení, ale zase člověk ví, co má pak na talíři. Dneska jsem pekla kuře. Z původní váhy toho není snad ani polovina. Bodejť by ne, když je to vyhnané svinstvama a nacpané vodou. Když jsem prodávala známým vloni naše kačeny, tak si maso nemohli vynachválit a chtějí zase. Jenže prodej se vůbec nevyplatí.Možná pak jen opravdu ve velkém množství. Jinak je lepší si nechat vše pro rodinu. Už se ani nedivím, že na farmářských trzích je to tak drahé. Akorát mě štve, že tam opravdu někteří koumáci prodávají zboží nakoupené v supermarketech.
Myslím, že kdyby se farmářům a drobným zemědělcům ušetřilo buzerování a příšerného papírování, tak by to mnohé od hospodaření a prodeje neodradilo.
Naopak by je stát měl hodně podporovat. Jenže se mu asi více vyplatí šoupnout mmnohamilionovou dotaci miliardáři Babišovi.
12. 08. 2013 | 11:46

fafnir napsal(a):

je to jen můj názor,možná zcestný.Ale při vyslovení bio,a farmářský nebo dokonce biofarmářský se mi vybaví slovo podvod.Pokud jde o čerstvou zeleninu,ovoce + brambory,nejraději kupuji při svých cestách od sedláků ze dvora,sedláků,nikoli farmářů.
12. 08. 2013 | 12:50

Pavla2 napsal(a):

fafnir: Ten Váš názor určitě zcestný není. Ale bohužel se na to slovo "bio a eko" nachytá dost lidí. Přitom každý, kdo podomácku chová zvířectvo či pěstuje zeleninu, by tento název mohl s klidem používat a tudíž chtít více peněz. Ale opět ta administrativa kolem toho většině drobných zemědělců či chovatelů nestojí za to. Když prodávám vajíčka, tak se mi už stalo, že jeden řekl, jestli 4 kč není moc, když v Kauflandu mají za 2,5O. Tak jsem mu odpověděla, ať si tedy jde koupit ty levnější. Přitom tam jim vůbec není zatěžko koupit s označením "na podestýlce či bio" za 6 i více korun kus. Těžko hlupákům z paneláku, kteří živou slepici ani neviděli, vysvětlovat, co obnáší takový chov. Samozřejmě, že by bylo nejjednodušší nasypat ten hotový sajrajt, stejný, čím je krmí v drůbežárnách. Ale když člověk chce mít potraviny zdravé, tak to stojí mnohem více práce.
12. 08. 2013 | 13:24

modrý edvard napsal(a):

Karel. To jste ty jablka nedokázali prodat sami, dejme tomu za 20/kg?
fafnir: ohledně "bio", mám podobný pocit. Proti farmářům jsem taky dlouho bojoval, chtěl jsem, aby zůstali v Kansasu. Ale v mnoha případech se do textu "farmář" hodí líp, než synonyma /sedlák, zemědělec, rolník, jezeďák/.
12. 08. 2013 | 13:26

Klíma napsal(a):

Karle, když nevíte nic o obchodě tak mlčte. Nebo si otevřete krám se zeleninou, dejte si marži 8%, a zjistíte že polovinu zboží musíte vyhodit jako potlučené, nahnilé, nevábně vyhlížející, 1/3 i dobře vyhlížejícího ovoce a zeleniny neprodáte pro nezájem, také vám občas něco ukradnou. Potom přijde kontrolor a dá vám 50000 pokuty že jste nedodržel nějaký předpis. , nebo vám to na týden zavře protože vám do krámu vběhly myši.
A potom nám řekněte zda z toho "zisku" zaplatíte provoz obchodu, odvody státu a náklady na prodavače,
A možná dojdete i k názoru že kapialismus není až tak báječný jak si všichni při cinkání klíči mysleli
12. 08. 2013 | 14:23

honolulu napsal(a):

Panove, sice nerozumim zemedelstvi vubec, ale mam velmi rozmazleny a citlivy jazyk.
Kdyz vezmete vajicko z velkodrubezarny, ktera ma SADISTECKE, krute chovani ke slepicim, kde jsou bez pohybu, a nebo ze dvora
kde slepice je stastna a sezobne i brouky a ma vybeh, tak zloutek vajicka ma JINOU BARVU, bohatsi, neni tak bledy, je take daleko chutnejsi a zdravejsi...

Kupuji od zemedelcu rad ! Jsou-li produkty drzsi, neni tak dulezite, jako to, ze jste zdravejsi.....

Muj kamos je z Anglie a ted ma smlouvu s farmarem jak vykrmit prase...Uz mame plan jak vyrobit NEBESKE salamy v garazi, pro nas osobni pozitek....Koupil uz i strojek na salam....
Byt mlsny je pekne hobby. K koreni se staram ja ! Studuji koreni z Mexika, aby nam nezacal horet "vyfuk"...

Kupujte PRIMO od sedlaku a nevahejte jim dat vice penez, kdyz jsou produkty zadrave !
-LABUZNIK- honolulu.
12. 08. 2013 | 16:07

honolulu napsal(a):

Omlouvam se za chyby, ted je teprve vidim.
V Rhodesii, byli vyvrazdeni bili farmari a tato zemedelska super velmoc se propadla do hladomoru a strasne bidy.
Na zaklade tohoto poznatku jsem si jist, ze ceska vlada by svoje zemedelce mela HYCKAT a pomahat jim, jak nejlepe umi !

Americka vlada strka penize farmarum a pomaha jim jak muze, kdyz je napr. sucho a nebo zaplavy. Zemedelec je specialista. On je velky pan ! Nasi umelci jim jezdi spivat a hrat hudbu. Velka hvezda Willie Nelson nad nimi drzi patronat...Americky venkov je kouzelny, kdyz do neho dokazete nahlednout. Je romanticky, melodicky, konzervativni a farmari maji hodne penez.
12. 08. 2013 | 16:20

Rada Fialka napsal(a):

Honolulu :
Pán je asi Amík nebo v USA žijící, že ? Tam jsou jiné poměry, prosím nesrovnávat. Pokud mu není známa realita v ČR, ať raději v této diskusi mlčí a jen čte.
12. 08. 2013 | 16:28

zasMeňo napsal(a):

Jak tak čtu shora příspěvky, vadí neúměrné zisky (dnes řečeno "marže"). Dřív bývalo 10-20%, po revoluci 1989 i více (50, 100, 200 procent, NÉ procentních bodů...!). Nenažranost kapitálu rostla za nadšené podpory pravice, zatímco lid chudne, jsa nucen ty nekřesťanské ceny platit. Pokud by se (jakákoliv) vláda odhodlala marže "ze shora" omezit, okamžitě by se ozvalo kejhání pravicových hus, že to zavání komunismem. Nehledě na to, že jinde v cizině (taky né komunistické) je takové omezování podnikání ve prospěch lidu běžné - ale o tom nám naši milí pravicoví přátelé nepovídají, za pokřiku fandících médií.
Inu, nemáme to v naší "demokracii" lehké, že ?
12. 08. 2013 | 17:10

zM napsal(a):

"Jak lvové bijem o mříže,
jak lvové v kleci jatí, ..."
my bychom rádi diskutovali na sousedních článcích,
a jsme přivázáni jen k tomuhle
(spolu s Dukou).
12. 08. 2013 | 17:24

Karel napsal(a):

Reakce na Klíma
Milý pane, jablka pěstuju a prodávám už 20 let,takže o obchodu vím opravdu hodně, ale 3000 tun jablek doma neprodáte. Jenže pro markety je jednodušší prodat 1000 tun jablek s marží 400% než 8000 tun jablek s 50%.
Myslím, že ovoce by mohlo být podstatně lacinější, kdyby si řetězce neúčtovaly takové marže. A další problém je v dotacích. Jak je možné, že se Italům vyplatí dovézt v červnu do ČR jablka pod našimi výrobními náklady? V obchodě to sice vidět na cenách není, dováží se sem jablka v cenách okolo 10 kč za kg, kde je cena za dopravu, manipulaci, třídění, skladování a ztráty? To vše uhradí Italovi národní dotace a ještě vydělá. Nebo Poláci u nás nakoupí jablka, vykáží je jako svoji produkci, dostanou na ně dotaci v Polsku a dovezou je k nám za nižší cenu, než je nakoupili. Jak je toto možné? Co dělali naši mocípáni při vyjednávání podmínek při vstupu do EU? Každý myslel jen na to, aby urval co nejvíce sám.
12. 08. 2013 | 17:38

zasMeňo napsal(a):

Někdo tady napsal, že marketů je přehršle. Souhlasím, až na to, že těch českých je opravdu, ale opravdu pomálu. Vzpomínám si jen na Pramen a na venkově COOP. Dost.
Takže když k těm převážně německým Kauflandům, Billakům, Albertům či Lidlům přibydou nějaké další ČESKÉ, bude to jen ku prospěchu, myslím. Ať už jsou farmářské či nefarmářské. Budou české, a jaké si nasadí ceny, je jen a jen jejich starost. My spotřebitelé to budeme podrobně sledovat......
12. 08. 2013 | 18:17

gaia napsal(a):

jestli se bere voda na hydroponii z artézských studní, pak je další důvod proti tomu bojovat. Rostlinám by měla stačit užitková voda a tu nejvyšší kvalitu ze studní by si měli lidi nechat pro sebe na pití a ne do toho nacpat chemikálie a prášky , což jsou ty živiny do hydroponiií , vyrobené v chemičkách a ne žádné živiny vyrobené z kravského hnoje.
To si autor fakt myslí, že jsme tak blbí a nevíme, co jsou zač průmyslová hnojiva , jak se vyrábí a jaký je jejich efekt na přírodu?

pokrok nezastavíš, to chápu, ale ten pokrok spíš vidím v tom, že nám budou nutit k jídlu kvasinky uměle vyrobené ve fabrice v tanku nebo umělé tuky vyrobené z uhlí, čímž už začal Hitler před druhou světovou, když tušil, že když se bude bojovat, nebude na nějaké pěstování a čekání až si příroda umane, čas.
Tam cheme dojít, aby to bylo z fabriky, rychle a levně vyrobené a hlavě aby toho bylo hodně?
Tomu říkáte pokrok?
12. 08. 2013 | 18:18

zasMeňo napsal(a):

Souhlas s GAIA
návrat k přírodě neznamená návrat "na stromy", jak četní odpůrci často argumentují. Prostě máme tu všeobecnou krizi technické civilizace se vším všudy, a né jen tu globální, nýbrž i morální, etickou, ekologickou atd.atd.
Od toho, JAK bude člověk v rámci planety Země řešit tuto krizi, od toho se bude odvíjet jeho budoucnost jako rodu. Jinak hrozí zánik - třeba pozvolný, né zrovna apokalyptický. Vždyť např. už je nás 7 miliard obyv., zatímco v 50. letech to bylo jen 3 mld.obyv, a do roku 2050 jsou odhady na DESET miliard ! Nejen že se tu nevejdem, ale zejména zdroje budou vyčerpány, na prvním místě VODA ! Už dnes jsou na to studie, ale lidstvo dělá, že neslyší. Pak holt bude muset přijít silnější výzva...
12. 08. 2013 | 19:12

honolulu napsal(a):

Pane rada Fialka, (16:28) ano, ja jsem Amik jako poleno...
Moje informace maji cenu, protoze ukazuji lidem, ze to jde casto i jinak, nez k cemu jsou v Cesku donuceni naprogramovanymi okolnostmi a rozsiruji jim obzor...

Misto hloupych filmu z Hollywoodu, by se do Ceska meli importovat ty veci, ktere by lidem ulehcili zivot.

Byl jsem v Cesku na vylete a toulal se i na Morave.
Lide tam vsude pracuji MOC, a maji malo zpet. Jsou sizeni. Proto se musi naucit branit proti systemu. Nejste Vy nahodou middleman mezi hospodynkou a zemedelcem ? Asi ano ! Jinak by Vam muj nazor nevadil.
12. 08. 2013 | 19:29

Klíma napsal(a):

Karle, prodávat ovoce s 50% marží je nereálné, To si může dovolit sadař který už ty stromy má roky, platí jen sběr /pokud nesbírá rodina zdarma ) a co prodá to prodá, co neprodá jde na mošt nebo calvados. Ale obchodník který jablka koupil za své peníze, má luxusní obchod a neprodává z bedny u silnice, shnilá jablka mu zpět nikdo nevezme, tak platí co jsem napsal 14,23.
.
Dotace dělají ve všem chaos, nejvíce v zemědělských produktech, v tom máte pravdu. Jak můžou být domácí jablka 2 x dražší než banány ze zámoří je nepochpitelné.
A doplním- lidi jsou konzumní a líní. V mém okolí malého města shnijí jablka, třešně, švestky po tunách na stromě v aleji za městem, nikdo to nejde utrhnout, ale v obchodě jablka za 56 jdou na dračku
12. 08. 2013 | 19:31

honolulu napsal(a):

zM, (17:24).
Kardinal Duka se diplomaticky a takte vyhnul diskuze s Cechy.
Proto utekl na thema Brasilie a papez...
Tim potvrdil, ze je dosazeny byrokrat a vojak cirve. On neni centurion ani legat, on je legionar ze ctvrte kohorty. Vzdy nejslabsiho clanku v legii...
To jsem zvedav, prijde-li s necim zavaznejsim, nez je vylet do Brasilie.
12. 08. 2013 | 19:38

Ano trh u nás není rovný napsal(a):

a korunu tom ještě nasasdí Rusnok , který propaguje reg. pokladny, kvuli "zrovnění podmínek" v podnikání. Konečně tedy budou rovné tržní podmínky mezi Kauflandem, Lidlem, Tescem a na druhé straně malorolníky prodávájícím pár kusu zeleniny na náměstí. Už se na ten nový rovný socansko-pro-globalizační svět moc těším. :-(((((((((((((((((((
12. 08. 2013 | 19:45

Evik napsal(a):

Těžký život dobrodruha o zahrádkářích nemluvě.Můj tatínek do 85 let dělal předsedu zahrádkářů Praha venkov.Loni se na to vykašlal.Mají tam bio farmu,jsou v zeleném ochranném pásu okolo Prahy.Výstavní ovoce a zelenina-doslova .Medailemi mohou dláždit.Ale prodávat nemohou neb nějaký úřední pablb pravil že překročili míru pesticidů.Pěstí se jen pro vlastní potřebu event.Prodává u silnice.
12. 08. 2013 | 20:09

xyzy napsal(a):

spořitel 11. 08. 2013 23:53

Osobní zkušenost s KomPotem nemám, na jejich webu jsem našla tyto infomace:

1) Členové se zavazují k uhrazení vstupního členského příspěvku ve výši
4 000 Kč (možnost platit ve splátkách po min. 1000,- Kč), který je jednorázový a lze jej při vystoupení ze sdružení získat zpět pouze při vstupu jiné osoby.
2) Členové (kteří mají zájem odebírt produkci zahrady) se společně skládají na každoroční celkové provozní náklady zahrady sdružení, které v roce 2013 činí 5 000,- Kč na člena.
3) Členové přijímají, že se budou aktivně podílet na fungování sdružení.
4) Členové se budou účastnit pravidelně valných hromad sdružení.
5) Veškerá produkce zahrady bude rozdělena mezi všechny členy, kteří se podíleli na provozních nákladech.

Takže, pokud se bude chtít zaregistrovat rodina, skládající se ze 3 dospělých členů, rozumím dobře, že vycvakne jednorázově ročně 27 000? A za to bude odebírat ovoce zeleninu zdarma, nebo za nějakou symbolickou cenu?
12. 08. 2013 | 21:50

honolulu napsal(a):

Prodavani u silnice po americku ! - Casto kdyz jedete na vylet, tak u silnice uvidite informacni ceduli.
-FARM PRODUKT, 1/2 MILE- vetsinou je tam dreveny kryty pristresek, nebo nekolik vedle sebe a navazene ovoce a zelenina. Pred pristreskem je vyhrazene misto na zaparkovani.

Je velky rozdil napr. v rajcatech pestovanych na farmach, nebo ze supermarketu... Hodim to, co me zaujme do kufru a jedu dal. Usetril jsem cas. Je to lacinejsi. A hlavne, je to chutnejsi.
V motelu to umyji a mam ovocnou misu !

Farmari zalozi cooparitivu a koupi pozemek ve meste. Postavi tam obchod podle svych predstav a odvedou hospodynky supermarketum... To je revu, jak pod Niagarou...
Markety stale existuji. A jsou oblibene.

Trznice = kryta velka budova, kde si kazdy z farmaru najme stanek. Trznice je rozdelena na syry, maso, zeleninu, ryby,
pecivo atd.. Labuznici, to je krasa ! Ale takove misto je i nebezpecne. Ti nejmlsnejsi se tam casto poserou. Pred svatky je tam preplneno. Prijem najemcu stanku je velky.
Spokojenost na vsech stranach.

Barbeque day po americku ve velkem.
Velky navez za autem je postaven jako barbeque grill, do ktereho se vejde velke mnozstvi masa.
Tyto navesi stoji jeden vedle druheho a predhani se v soutezi o nejlepsi zebra - hovezi a veprove a jine pochoutky... Kusy masa jsou grilovane po marinovani a koreneni. Potom jsou hozeny na stul a porcovany na oblozene sendwiches. Tece vsude pivo a jeci rock-rolls, aby se labuznici mohli vyprdet a nerusili sousedy. Nadherna vune nad celym meste se line az k andelum.

Lobster zastavka na severo-vychode USA....Jedete po venkovskych silnicich blizko more a vsude vidte KOTLE u silnice s varici vodou. Kdyz zastavite, tak dostanete podnos s lobstrem a klesticky, take misku masla, a to co je v klepetech namacite do masla... Ceny jsou o proti restauracim v jinych statech smesne.
Ve state Vermont, farmari u silnice zase nabizeji syry a MAPLE syrupy. Dalsi pochoutka.

Ve state Lousiana, jsou pro labuzniky hned u silnice nabizeny velke misy s produkty more. Vse je varene a v mnoztvi, ktere nejde snist... Skeble s masem, srimps a mnoho dalsich pochoutek, ktere neznam ani pojmenovat...Ceny o proti restauracim a supermarketum jsou opravdu male....

Proto neohlizejte se na to, co si preje vrchnost a snazte se VYLUXOVAT penezenky labuznikum a turistum.
Manazeri supermarketu a hlavne prekupniky poslete do lamparny na nadrazi s jejich stiznostmi...
(Vite, ze pan Stejskal pestuje kraliky ? On je velky labuznik. Holduje take ovcim syrum a vinu. To je na nem sypaticke i kdyz je cenzorem.)
Koncim na tomto bloqu, dostal jsem na neco chut...
12. 08. 2013 | 22:37

Klíma napsal(a):

ještě pro Karla a podobné "inteligenty" kteří se diví že někdo má na zelenině marži i 100 nebo 400%.
A navrhuje 50%.
Vychodil jste alespoň 4 třídy pomocné školy a umíte sčítat a násobit?
Tak počítejte.
Příklad OSVČ, OTEVŘU SI MALÝ OBCHOD SE ZELENINOU.
MINIMÁLNÍ SOCIÁLNÍ 1890, ZDRAVOTNÍ 1748, když chci obchod na atraktivním místě tak se sotva vejdu do 20--25000 měsíčně s nájmem, elektřinou, vytápěním.
Takže z prvních 23-28 000 čistého zisku ještě nejde do mé kapsy ani koruna.
Až 1/3 až 1/2 zboží neprodám, protože povadlo, nahnilo, zákazníci neměli zájem, občas něco ukradli.
Chcete abych na jablkách měl 50% marži, tedy 10 Kč, brambory, okurky, melouny, dokonce i banány jsou ještě levnější. Když hodně tak navrhujete abych měl průměrně 7 Kč zisk z prodaného kilogramu.
Tedy JEDNODUCHÝ VÝPOČET: když prodám denně 6000-9000 Kg, nemám ještě ani korunu ve vlastní kapse, jen zaplatím stát a nájem, když nebudu ani hodinu chybět v krámu, BEZ DOVOLENÉ a jediné nemoci nebo nepřítomnosti.
Nemám už ani na pytlíky do kterých tu zeleninu budu balit.
dokážu prodat denně 6-9000 Kg, jsem otrok který nemá nárok ani na minutu volna, ani k lékaři, ani do banky s penězi?
A co když přijde kontrola a najde ve skladu myš ( která tam prostě vždy vleze, to je příroda) nebo jinou závadu a dá mně 50000 pokuty??
Potom se někdo diví že zelinář prodává jablka za 56, koupí v hypermarketu výprodejovou zeleninu a vydává to za Bio.
Hlupáčci se radují jak redaktor TV chodí po obchodech a ukazuje tam povadlé a nahnilé a volá ČOI protože zahlédl myš. Radujte se, ale to vše zaplatíte zase jenom vy ve zvýšené ceně.
.
Na závěr pro hlupáčky. Jen jsem si vzal kalkulačku a počítal, neprodávám zeleninu, takže si vyprošuji aby lidi typu BROM vykřikovali že Klíma krade v zelenině.
13. 08. 2013 | 10:55

Klíma napsal(a):

Omlouvám se, u těch prodaných 6-9000 Kg mělo být měsíčně. i TAK JE TO SLUŠNÝ VÝKON, NEREÁLNÝ, NAVÍC HODNÝ PROFESIONÁLNÍHO KULTURISTY.
13. 08. 2013 | 11:50

honolulu napsal(a):

Pane Klima, to co jste napsal je velka obzaloba systemu ve kterem lide ziji.
To je sabotaz na zdravem vyvoji obcanu.
Stat je proste kulva !

To by u nas museli trestat i 4-lete deti.
V lepsich ctvrtich pod dozorem rodicu male deti si postavi (je jim postaven) stanek pred domem rodicu a vecer, kdyz se vsichni prochazi, nebo jezdi na kole, tak deti jim prodavaji LIMONADU s citronem a ledem, za velkeho hulakani a nadseni.

Osobne jsem si nikdy takovou limonadu nekoupil. Neveril jsem hygiene detskych rukou, ale videl jsem mnoho lidi, kteri se zastavili a limonadu si koupili. Ja jim dal vzdy $1 zato, ze na me hulakaly take.

Podnikani se meze NEKLADOU !

More kolem Floridy je plne pochoutek. Turiste s tim nejlepsim rybarskym naradim se snazi chytit tyto pochoutky. Gruper (ryba) v restauraci vyjde na $ 30. Chycena je zdarma.
Jenze turiste jsou nemehla a nechyti NIC.

Bezdomovci nesikovnosti turistu vyuziji a ryb nachytaji mnoho.
Potom zastavuji turisty s nabitkou a prodaji vam ziveho Grupra za $ 5, nebo Makrelu za 6 piv. (Pivo je vazano po 6-ti.)

Samozrejme, ze tim skodi profesionalnim rybarum a restauracim, ale je chvaly hodno, ze podnikaji. Policajti si takoveho obchodu nevsimaji..

Kazdou sobotu v Ohiu najdete pred kostelem na parkovisti partu studentu, kteri vam rucne umyji auto za $ 5-10. Studenti maji kbeliky, hadry, houby a sampony. Saskuji u toho, tanci pri hudbe a polevaji se vzajemne vodou. Studentu je 8-10, aut je 50 +/-.

Samozrejme, kdyz konci, tak maji penize na sobotni vecer.

To o cem pisi jsou vsechno HLOUPOSTI a autority to nevnimaji.
Pri takovych "OBCHODECH" se neplati dan. To jsou detinskosti. Vase autority by NEmely vnimat prodavani zeleniny u cesty.

Autorita, ktera se plete do zahradkaru, zadna autorita neni !
Cesi nedejte se a holdujte pochutinkam na taliri...
13. 08. 2013 | 15:25

honolulu napsal(a):

Nez odejdu z tohoto bloqu, tak panove zahradkari a lubuznici, zde je neco typickeho z americkeho venkova. (Anglictina netreba).
YouTube - Barbecue and Grilling Pork roast recipe
Low and Slow by the BBQ Pit Boys...
Doporucuje k shlednuti !
Odstavte klavesnici, aby jste ji neposlintali a zavolejte hospodynky to ohodnotit.
13. 08. 2013 | 16:04

MR napsal(a):

Honolulu, odejdi do USA !
Překládat netřeba...
13. 08. 2013 | 16:48

zasMeňo napsal(a):

Už se těším na farmářský obchodní dům ! Jsem zvědav na ceny. Kvalita jistě bude.
13. 08. 2013 | 16:54

Mr napsal(a):

Sleduju monstrproces se spikleneckým centrem dr. Ratha a myslím, že v každém případě bude jeho výsledek blamáží pro zosnovatele. Buď ho soud bude muset osvobodit, takže každý řekne "no tak vidíte", anebo ho zavřou na těch 12let, jak furt ODS vyhrožuje, a pak bude mučedníkem s čím dál většími sympatiemi národa, až to "praskne".
13. 08. 2013 | 16:59

fafnir napsal(a):

on samozřejmě je rozdíl,mluvíme o cenách,jestliže něco koupím"ze dvora" něco na trhu a něco v kameném obchodě.A to především v nákladech.koupím li ze dvora,je náklad na pracovní sílu i sklad minimální,na trhu si musím pronajmout místo,+ odvést poplatky,mámnáklady na dopravu a i náklady na prodej,i když prodává pěstitel sám,neboť se současně nemůže věnovat jiné práci.V kameném obchodě přistoupí náklady buď na pronájem,nebo amortisaci koupeného objektu.Takže marže kolem 40- 50% normální,neplést si s čistým ziskem,při této marži je čistý zisk tak stěží 8%.
Ostatně podívejte se na ceny farmářského "bedýnkového" prodeje.Ona doprava do domu není levná záležitost.
Proto opakuji,mohu li,kupuji rád"ze dvora".Třeba brambory na uskladnění,cibuli,mrkev,jablka .Papriky a rajčata jsou holt lepší ty slovenské nebo maďarské,to farmářské markety nevyřeší.
13. 08. 2013 | 19:15

fafnir napsal(a):

Mr
soudíte,že Ratha budou prodávat ve farmářském obchodě,nebo prostě jen prudíte of topic?
13. 08. 2013 | 19:18

modrý edvard napsal(a):

honolulu, nemám zrovna po ruce daňové přiznání, ale pokud v Česku někdo nedosáhne jakéhosi příjmu (20.000?), tak daňové přiznání nepodává a nedaní. V tom ten problém není.
13. 08. 2013 | 20:22

Klíma napsal(a):

Fafnire, přečtěte si znovu Klímu včera 10,56. Bylo to vysvětleno i pro žáčky 4 třídy pomocné školy, jenom vy jste to nepochopil. Marže 40% nepokryje ani to co neprodám protože nahnije, povadne, lidi nekoupí pro nezájem, občas i něco ukradnou.
A lidi vám tu popisují praxi kdy jablka nakoupená za 20 i méně se prodávají za 56, a i tak spousta obchodníků zkrachuje i když má plný krám a lidi kupují.
14. 08. 2013 | 06:39

fafnir napsal(a):

Klímo
ale já nejsem ve sporu.To co uvádíte je +- totéž co říkám já.A dělal jsem leta ve velkoobchodě.Sice ne s rychloobrátkovým a kazícím se zbožím,zato krádež zaze byla finančně větší ztrátou než u jablek nebo brambor.Takže,jestliže jsem napsal že marže 50% odpovídá očištěnému zisku přibližně 5 - 8%,tak to je prostě realita.Uvědomte si také,že máte v celé republice značně rozdílné cenové mapy.
14. 08. 2013 | 13:13

fafnir napsal(a):

upřesnění modrý edwarde
danňové přiznání více než 60 000 ročně.
14. 08. 2013 | 13:15

Klíma napsal(a):

Fafnire- tak znovu. Marže jsou různé v různých oborech. Třeba trafikant má z cigaret cca 6%, ale nic se nezkazí, dokonce i když koupí neprodejné cigarety, za čas se stanou nejlevnější a někdo je koupí. Z novin má cca 12%, ale to co neprodá vrátí do remitendy, tak je to čistý zisk. ( když nepočítám chyby v remitendě a ukradené)
Hřebíky 100 do šalování prodám i 20 let staré a rezavé, tak mohu mít nízkou marži. Náklady jsou jen že v tom mám dlouho prachy a skladuji kabici ve skladu.

Ale pak jsou jiné věci. Přečtěte si ZNOVU co jsem psal včera v 10.56. V zelenině vám spousta zboží povadne, nahnije, potluče se, nakoušou vosy a myši, když neprodáte tak to můžete vyhodit, něco ukradnou, hrozny oždibou a něco opadá, jednotlivé bobule neprodáte a hrozen kde je polovina bobulí také ne. Takže marže 40-50% prostě nekryje ani to co jsem uvedl, a tedy nekryje ani NÁKUPNÍ CENU ZBOŽÍ, natož aby byl nějaký zisk. Výsledkem je ZTRÁTA nebo možná nula, JEN PROTI NÁKUPNÍ CENĚ, o režii podniku nemluvím. I když si sázejí 100-400% marži, i tak někteří zkrachují, viz znovu můj dřívější text co musí platit prodavač. Ale když řeknete laikovi, že koupíte jablka za 20 a prodáte za 56 , myslí si jaký jste zloděj, a vy přitom krachujete.
Stejně tak textil a móda- nakoupíte zboží, dámy se prohrabují a ochmatají, za 1/2 roku končí letní/zimní sezóna, vyjde z módy. Koupíte dětská trička se šmouly apod, ale seríál za měsíc v TV skončí a děti už chtějí něco jiného z toho nového seriálu, počítejte nějaké to kradení takže i 50% i více NEPRODÁTE. TAKŽE 100% MARŽE ani nekryje náklady na nákup zboží, natož aby přinesla jedinou Kč na chod podniku.
14. 08. 2013 | 14:47

fafnir napsal(a):

víte co Klímo
marži si nasadíte jak libo.Podstata je,jestli to někdo koupí.O ničem jiném obchod není.U zeleniny a ovoce dokonce můžete během dne měnit cenu,večer prodat za třetinu to,co byste stejně druhý den vyhodil.A nezkoušejte mě přesvědčit,že nelze.Lze vše,nemáte státní cenovou politiku.Cenotvorba je na vás,nikom jiném.Zboží má přesně takovou cenu,za jakou ho je zákazník ochoten koupit.Zbytek je brekot na blbém hrobě.
14. 08. 2013 | 15:57

honolulu napsal(a):

MR, odejdi do Severni Koreje, preklad netreba
14. 08. 2013 | 16:57

zasMeňo napsal(a):

Pí Hamplová vedle článek :
"Pro jednu pitomou holku..." se pouští na velmi tenký led jako přísl. "Nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, že pán padne a sedlák si za něj nohu zláme !"
14. 08. 2013 | 17:01

MR napsal(a):

To Honolulu :
ic do p. - já bych to řek´, ale neznám nadávky po Vašem amerikánsku. Takže radši do USA tam bloggovať do rozterhani tela, vážený.
Zdraví prekládateľ MR
14. 08. 2013 | 17:04

honolulu napsal(a):

modry edvard,
tak to zn., ze muze prodavat, tak jako zde. Potom je vse v poradku, ale stejne je dobre, kdyz Cesi vi, jak to funguje u nas.

(Neni Vam smutno po Kanade ? Vcera v noci jsem na ni myslel. My zde mame velka horka a elektricke boure. Na severu je ted leto a klid. Zde se zeni certi.)
14. 08. 2013 | 17:06

zasMeňo napsal(a):

Klíma a Fanfír se ještě furt hádají o MARŽE (čili zisk) :
pánové,tady je třeba, aby stát nasadil laťku, kde je ještě slušný zisk, a kde začíná už lichva, která je trestná !
Už slyším modré svazáky klausovce, jak řičí "to je návrat komunismu !!"
A já odpovídám :víte dobře, že lžete lidem a že jinde v Evropě to tak je ! Už vás nebere vážně ani ten Tonda f hospodě U grobiána po šesté dvanáctce...!
14. 08. 2013 | 17:08

zasMeňo2 napsal(a):

oprava překlepu : Tonda V hospodě
14. 08. 2013 | 17:09

zM napsal(a):

K věci :
Nejhorší že se zkazili VIETNAMčíci. Bývali skromní, ceny mírné, slevy na zelenině po poledni značné. Lákali nás kolemjdoucí svou roztomilou češtinou : "Kupte, pane ! DobrÝ cena, dobrý zboží !"
A dnes ? Asi už mají vyděláno, protože u zboží s vysokými cenami stojí a civí na to sami, zákazník nikde, podejď by kupoval - až na výjimku, když sháním poslední drobet a všude zavřeno, tak tam musím.
A když se jich ptám, proč tak zdražili, tak mi řeknou nanejvýš "Něrozumim".
Škoda jich.
14. 08. 2013 | 17:15

honolulu napsal(a):

MR, mam svate poslani ! Pichat jedovate spendliky do Vaseho instrumentu na mysleni. Do zadnice ! Takze zde zustanu jeste nejakou chvili pro Vas benefit a moji radost.
ic do p. - Co to je ? ic, je nemecky vlak p. je asi Praha.
Propadl jste jako prekladatel. Neni Vam rozumet.
14. 08. 2013 | 17:16

Mefisto napsal(a):

Paní Hamplová a ti druzí :
mám dojem, že se tady ODVÁDÍ pozornost od věcí a problémů podstatných k věcem nepodstatným, v příp. paní Hamplové až k pavlačovým "problémům". Né že bych nemyslel, že má pí Hamp. i v tomto pravdu, ale řešení je přece jinde, že vážení ?!
Za podstatné problémy vnitřní považuji např. monstrproces se spikleneckým centrem dr. Ratha (+ 10), z toho může být při současném kormidlování "pěknej mazec".
Za všeobecný problém 21. století celosvětový považuji stále rostoucí populaci na planetě Zemi : 1950 = 3 mld.obyv., 2010 = 7 mld.obyv., odhad 2050 snad DESET miliard obyvatel !! Že to nechává mnohé klidným je zarážející, neboť v tomto horizontu budou docházet ZDROJE, na prvním místě voda. Dále ropa atd.atd. To přelidnění souvisí TAKÉ s potravinářskou krizí, zde nastíněnou. Takže ano.
14. 08. 2013 | 17:48

honolulu napsal(a):

Pane Stejskal, neslo by prosim udelat INVENTURU v adresach, ktere jsou zablokovany a ktere zablokovany nejsou ?
14. 08. 2013 | 18:08

honolulu napsal(a):

Pane Stejskal, zde (Florida - okres Lee) z jedne strany ulice mam pristup a z druhe strany ulice pristup nemam...Tim mam omezenou radost se hasterit s lidmi a nebo musim popojizdet...
Take zde prosim Pepu Repu a pani Silvii, aby se vratili. Je zde bez nich smutno.
14. 08. 2013 | 18:16

Klíma napsal(a):

ZasMeňo- cena je dohodou mezi prodávajícím a kupojícím. Prodávající chce prodat co nejdráž, a nikdo ho nemůže nutit aby prodával za cenu na které prodělá. Když je moc draho, kupující nekoupí, a prodévající si spočítá zda může slevnit a ještě přežije, nebo obchod uplně zavře.
Stát by měl kontrolovat jedině ceny energií, vody, protože tam neprodávají svoji práci ale něco co patří všem ( voda je z přírody) nebo to od celé společnosti dostali aniž to celé sami vybudovali ( energie), navíc stát musí hlídat sociální smír a únosnost.
ale už ani u bydlení to regulovat nejde. Nikdo mne nepřinutí abych si vzal nájemníka na kterém prodělám. Pokud bude levné byty nabízet stát, potom ti co bydlí ve svém platí ještě bydlení těm ostatním ( dnes třeba cigánům kteří bydlí zdarma)
14. 08. 2013 | 19:07

Klíma napsal(a):

Ještě všem "znalcům" kteří vykřikují že by v zelenině měly být nízké marže. Šel jsem kolem zeleniny RÁNO V 7,20 A TEĎ CESTOU ZPET v 11 hod TAKÉ. Ráno vytáhla prodavačka 2 BEDNY nádherných žlutých hrušek, radost pohledět, v 11 už byly nabodány vosami a šíří se hnědé fleky, vše to může vyhodit. Kontrola ČOI nebo "agent kvality" z televize by měl úlovek
Hrozny pokud nejsou zabalené v tvrdé plastové krabici ( a to něco stojí)- občas někdo ze zákazníků uzobne, něco opadalo při transportu, těm vosám to také chutná, takže se na dně válí jednotlivé bobule a na hroznu na stopce jich je polovina, některé hnědnou. Bobule ze dna bedny nechci, poloprázdný hrozen také ne, takže jenom tady má prodavačka během pár hodin škodu za několik set.
15. 08. 2013 | 11:44

fafnir napsal(a):

zasMeňo
zřejmě toužíte po státním dirigizmu,nedostatku zboží a bolševikovi.Cena zboží je opravdu na dohodě mezi zákazníkem a obchodníkem.Když bude zboží předražené,neprodá a zkrachuje,když bude prodávat se ztrátou,zkrachuje také,a kupující holt budou jezdit za nákupy jinam,třeba mnoho kilometrů.V Praze nebo větším městě tonení takový problém,v malé obci nebo na vesnici s tím lidé mají potíže.Prostě obchodník musí i započítat vedlejší náklady.Když mu místní pěstitelé obchodníkovi prodají levnějií,může levněji prodávat,protože neplatí za dopravu.Když mu prodají vajíčka nebo jiné místní produkty,totéž.Je tam ovšem nutno započítat i to,že díky samozásobení nebo místnímu bartru toho tolik neprodá.Ale musí si přirazit svůj čas,svůj nájem,nebo amortisaci.Vy zadarmo také pracovat nechcete.Na druhé straně vše musí být uměřené,Klíma tady brečí až moc,i když nutno přiznat,že ne tak neoprávněně.
15. 08. 2013 | 13:05

Danielrila napsal(a):

Hello. And Bye.

http://somepaydaylounz.com - mr fitz
27. 02. 2014 | 11:05

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Almer Tomáš · Atapana Mnislav Zelený B Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Bobek Miroslav · Brenna Yngvar · Bureš Radim C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Černý Jan · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fábri Aurel · Fafejtová Klára · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gazdík Petr · Glanc Tomáš · Groman Martin H Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrbková Lenka · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chlupáček Ondřej · Chromý Heřman · Chýla Jiří J Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jarolímek Martin · Jašurek Miroslav · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Kislingerová Eva · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Vít · Klimeš David · Kohoutová Růžena · Kolínská Petra · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroppová Alexandra · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Navrátil Marek · Němec Václav · Novotný Martin O Očko Petr · Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Passerin Johana · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Pikora Vladimír · Pilip Ivan · Pixová Michaela · Pohled zblízka · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rath David · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Richterová Olga · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slimáková Margit · Sobotka Daniel · Sokačová Linda · Soukup Ondřej · Sportbar · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syrovátka Jonáš Š Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel T Telička Pavel · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Veselý Martin · Vhrsti · Vích Tomáš · Vileta Petr · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojta Vít · Vojtěch Adam · Výborný Marek W Wagenknecht Lukáš · Wichterle Kamil · Witassek Libor Z Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy