Ostrava volá: Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

23. 08. 2013 | 08:00
Přečteno 7708 krát
Masové šílenství v podobě fanatické víry v Klausovu ideologii neviditelné ruky trhu, rozkrádání v podobě nepovedené privatizace, masivní státní intervence ve prospěch nadnárodních gigantů a pandemická korupce dovedly Ostravsko do drtivé ekonomické krize.

Největší podniky v regionu se potácejí na hraně krachu, EVRAZ je na prodej, ArcelorMittal se třese a rovněž OKD pod nadvládou New World Resources hlásí miliardové ztráty a masivní propouštění. Již jen název NWR měl považovat každý rozumný politik za provokaci, tím novým zdrojem bezpracně získaných desítek miliard Kč nejsou žádné nové energie, ale čiré spekulace s desítkami tisíc bytů pracovníků OKD. V této (ne)řízené loterii spekulace však někdo musel prohrát, a tím byli občané (nejen) Ostravska.

Blíží se mimořádné volby a všemožní plánovači trhu opět zahrnují nejen Ostravsko desítkami volebních slibů, již brzy vyšlou další státem dotované bagry, či státem nadiktované vyspělé technologie. Aby toho v tom blázinci nebylo málo, tak plánovači, kteří označili jediné tvůrce přidané hodnoty za parazity, dokonce slibují konkrétní místo v žebříčku technologicky vyspělých zemí světa.

Copak se v té Praze všichni zbláznili?

Nikoliv, jedná se o cílenou politiku. Sliby již na Ostravsku lidé poslouchají více než 60 let, nejdříve byly po desítky let centrálními plánovači vysávány jeho přírodní zdroje a doslova ničeno vše živé, po nepovedené sametové transformaci se region neustále vylidňuje a nadále ekonomicky upadá. A to je přesně to, co plánovači potřebují. Nikdo z nich si nepřeje svobodu a ekonomickou nezávislost občanů, postkomunističtí plánovači brzy pochopili komunistické metody, jak pomocí strachu manipulovat s lidmi.

Jak z toho ven? Necháme to skutečně řídit těmi blázny? Vždyť na Ostravsku žijí lidé !

Především si musí občané Ostravska uvědomit, že politické strany nikdy nepomohou ostravskému regionu se zvednout, tyto politické firmy potřebují pro své živobytí zákazníky v podobě nezaměstnaných a sociálně slabých, mít jisté své „zaměstnance“, tj. voliče placené státem.

Před 24 lety jsme konečně pochopili, že nelze poroučet větru a dešti, jak nám tvrdili dodnes nezměnění centrální plánovači. Příroda je mnohem mocnější než člověk, je to živý a nesmírně složitý a neustále se měnící organismus, příroda totiž není stroj, který lze naprogramovat dle přání plánovačů.

Ekonomika je živý organický systém, který řídí a rozvíjí sám sebe, tj. jsou to lidé se svými akcemi a celý systém je pak složitý systém interakcí obrovské sítě občanů/spotřebitelů na straně jedné a výrobců či poskytovatelů na straně druhé, dnes již propojené globální sítě s miliardami lidí. Nedá se to dokonce ani pořádně popsat, protože systém se neustále mění, než dopíšete stránku, vzniknou na světě nové firmy nebo zaniknou některé staré, proběhnou milióny transakcí a celý systém se opět změnil a posunul dopředu.

Plánovači všeho druhu zatím nepochopili, že ekonomika není stroj a nelze ji jednoduše „tůrovat“ evropskými či státními dotacemi do vyšších otáček jako spalovací motor benzínem. Šrotovné nezachránilo automobilky v Evropě, ty z velké většiny nadále balancují na hraně krachu, jen se Evropa více zadlužila a je tak opět slabší a stejně tak evropské dotace ve stovkách miliard nepozvedly ekonomiku českou, a nezvedly by ji v tomto plánovaném systému ekonomického stroje, ani kdyby se nerozkradly.

Organický systém není nevýhoda ani žádný průšvih, jak tvrdí plánovači, kteří proto chtějí „přírodu“, tj. tržní ekonomiku ovládnout a poroučet jí. To je naopak fantastická vlastnost, která přináší i neomezené možnosti rozvoje nejen pro postižené Ostravsko.

Zlatá éra globalizace končí a přichází éra pro místní malé ekonomiky, zcela spontánní a nikým neřízená celosvětová transformace ekonomiky, vycházející primárně z potřeb občanů těch vyspělejších zemí světa, tedy i z potřeb občanů českých. Ano, my máme jedinečnou příležitost využít současné celosvětové transformace, přichází nový svět podnikání a my můžeme být opět mezi prvními !

Nebo také ne, můžeme postupně upadat a firmy zanikat. Ale k rozvoji musíme opět pochopit, co se děje a umožnit konečně rozvoj dlouhodobě cíleně zadušené a zcela rozkradené ekonomiky.

Tržní ekonomika se musí regulovat, právě pro osobní zájmy, které nemusí být vždy etické a musíme ji chránit, stejně jako musíme chránit i přírodu před různými zlojedy.

Je tedy potřeba zbavit spekulanty jejich neomezené moci skryté pod pláštíkem neviditelné ruky trhu a tvrdě regulovat a trestat neférové chování všech hráčů s významnou tržní silou, kteří zneužívají svého postavení na trhu. Začít musíme právě u těch gigantů na Ostravsku, jako jsou OKD, EVRAZ a ArcelorMittal. Spekulant Bakala ani neviditelná ruka zvaná tentokrát NWR novou práci lidem na Ostravsku nedá, proto je lepší dostat OKD do řízeného konkurzu než naivně spoléhat na pomoc spekulanta. Variantou je i poskytnutí státního levného úvěru na restrukturalizaci, ale pouze výměnou za akcie společnosti, které stát po restrukturalizaci prodá místním českým podnikatelům, kteří se musí na restrukturalizaci od počátku podílet. V EVRAZu by určitě stálo za to podívat se na dodržování transferových cen, u Mittalu na jejich slibované dodržování snižování emisí a hlavně začít hlídat, že se na náš trh nedostanou výrobci či výrobky, které porušují naše pravidla hry.

Veškeré státní intervence musíme využít výhradně pro ochranu svobodné tržní směny, prohlásit veškeré obchodní smlouvy a transakce, které tržní směnu omezují, za nelegální (např. smlouvy v řetězcích za zalistování, akvizice velkých holdingů s významnou tržní silou, zásadně omezit vlastníky vodáren, zrušit dotace na biopaliva atd., atd.) a dále pro ochranu svobody jednotlivce (např. podpořit zdravotně postižené, začínající podnikatele, nemocné či jinak znevýhodněné občany).

Jediným, kdo může region dostat z nesnází, jsou čeští podnikatelé, a to především ti podnikatelé, kteří jsou z ostravského regionu a mají k regionu osobní vztah a musíme ty menší chránit před těmi, kteří si chtějí trh urvat jen pro sebe, důsledně hlídat pravidla umožňující férově soutěžit všem bez rozdílu velikosti.

Budoucnost je v místních malých ekonomikách, v malých a středních firmách, v regionech bez hloupých a nadutých plánovačů. Regiony musí spravovat místní autonomní samosprávy se zastoupením skutečných a nezávislých odborníků.

Skutečná akce však musí přijít co nejdříve, než se moudrá matka ekonomika rozhodne nemocné, rozkradené a vysáté firmy nechat zemřít. A tu rychlou akci mohou v tuto chvíli provést jen zaměstnanci postižených firem na Ostravsku, ať už legální formou stávky či jiného silného tlaku na vedení a vlastníky, donutit je k férové hře či ještě lépe k odchodu. K tomu si ale budou zřejmě muset nejdříve vyměnit své „koupené“ zástupce v dlouhodobě nečinných odborech, o kterých nebylo v době nepovedených privatizací či krádeže tisíců bytů OKD ani vidu ani slechu. Zato nyní před volbami se jejich čelní zástupci velmi rychle přidali k bláznivým plánovačům a křičí ve všech médiích, že i oni už brzy dokážou poroučet větru a dešti ..☺

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy