Hvězdné války s inteligencí koronavirů, aneb proč ještě jsme nevyhráli

27. 07. 2020 | 09:00
Přečteno 3521 krát
Příroda je nejdokonalejší systém na této planetě. Živé organizmy a živé systémy nemají centralizované struktury řízení, které určují, jak se mají chovat jednotlivci, naopak, jeden z rozdílů mezi strojem a živým organizmem je v tom, že živé organizmy mají v sobě prvky, které se mohou rozhodovat autonomně a svobodně. Interakce jednotlivců pak vedou ke vzniku velmi složitého globálního chování. Živým organizmem je lidská společnost, dnes globalizovaná a úzce propojená díky moderním technologiím. Živým organizmem je rovněž společenství koronavirů způsobujících onemocnění Covid 19.

Živé organizmy jsou obdařeny schopností přírodní inteligence založené na kolektivním chování decentralizovaných, samo-organizovaných systémů. Přírodní příklady inteligence hejna jsou perfektně organizované mravenčí kolonie, hejna ptáků, zvířata ve stádech, hejna ryb, ale také bakteriální růst či šíření virové infekce. A samozřejmě i kolektivní chování lidské společnosti je ovlivněno přírodní inteligencí lidského „hejna“.

K exponenciálnímu šíření virové infekce tak nepřispívá jen nezodpovědné chování lidí a dramatická nerovnováha na naší planetě, ale rovněž inteligence kolektivního chování virů. Koronavirus stejně jako jiné viry spolu komunikují a logicky tak dokáží vytvářet určité vzorce globálního chování, které v tomto případě vedly k velmi rychlé a exponenciálně rostoucí virové nákaze.

Nehoda není náhoda

Současná globální pandemie koronaviru tedy nemůže být a ani není náhodná. Je to výsledek interakce kolektivního chování lidí na celé planetě na straně jedné a kolektivního chování koronavirů na straně druhé. A nejinak tomu bude i v blízké budoucnosti. Boj s pandemií koronaviru je tak příkladem hvězdné války mezi dvěma společenstvími ve vesmíru, společenstvím lidí žijících na této planetě a společenství koronavirů nazvaných člověkem 2019-nCoV.

Každý živý organizmus je z principu organizačně uzavřený, ale strukturálně otevřený. Jinými slovy, každý organizmus se snaží zabránit vstupu nežádoucích prvků do své vlastní struktury, ale je otevřený komunikaci s vnějším světem skrze všechny své prvky.

Lidská společnost se nyní snaží zabránit šíření koronaviru a izoluje své prvky tak, aby se viry nemohly v rámci společnosti přenášet. Situaci komplikuje kolektivní chování koronavirů, které u řady lidí nevyvolávají vůbec žádné příznaky, jen se tiše a velmi úspěšně šíří na další lidi. Čím více lidí na světě se nakazí, tím silnější bude autoimunitní reakce. Tento proces je zdlouhavý, mohl by trvat i roky a přinesl by možná i milióny mrtvých lidských obětí koronaviru na celém světě. Proto se snaží lidé tomu předejít a vytvářejí různé scénáře, jak účinně zabránit šíření tohoto viru a ušetřit lidské životy, snaží se vyřešit situaci rychleji a za cenu menších ztrát.

Je však naivní si myslet, že společenství korona virů zůstane vůči této lidské strategii zcela bez reakce. Je nanejvýš pravděpodobné, že viry se začnou měnit, mutovat do různých podob, schovávat se a útočit v budoucnu opět v nečekaných místech i v nečekaných časech. Budeme se muset naučit s nimi žít.

Není otázkou, zda se zaměstnanci nakazí, je pouze otázkou kdy

Podobné je chování firem v globální ekonomice. První reakcí byla snaha zabránit šíření viru v rámci firmy, měření teplot zaměstnanců, zákaz vstupu třetích osob, dezinfekce v kantýnách a omezení počtu osob ve společných prostorách, nedokonalé narychlo ušité roušky či dokonce uzavření chodu firmy na několik týdnů a čekání na dobu, až ten globální útok přejde. Firma se organizačně uzavírá, ale strukturálně je otevřená, chce a z principu musí dál vyrábět, poskytovat služby či obchodovat. Uzavřít firmu či ekonomiku je jako přestat dýchat, byť malou chvíli se to jistě dá vydržet.

Svět po ústupu této virové nákazy nebude už nikdy stejný. Ani v ekonomice se poměry nevrátí do stejné konstelace. Velká řada firem tuto nákazu nepřežije, již tak astronomicky zadlužené státy se zadluží ještě výrazně více, světová nerovnováha dramaticky naroste v řadě oblastí.

Koronavirus lidstvo jednou zcela jistě zvládne, ale nebude to brzy, chytrá karanténa je jen blábol, na který viry na rozdíl od některých voličů neuslyší. Zatím sledujeme jen boj s následky, izolujeme se, ve firmách i v ekonomice se snažíme na chvíli přestat dýchat, ale nikdo a zatím nikde neřešíme příčiny této aktuální hvězdné války člověka s viry v našem vesmíru. V posledních týdnech jsme se učili, jak zabránit vstupu koronaviru do firmy, nyní se učíme řešit situace, kdy se koronavirus ve firmě vyskytl a firma se musí naučit fungovat i s případy, kdy se někteří zaměstnanci nakazí, protože virus jen tak nezmizí.

Permanentní růst je nesmysl, světová ekonomika hledá rovnováhu

Jednou z klíčových vlastností přírodních systémů je hledání rovnováhy. I vlastní pandemie koronaviru je jen důsledkem mnoha obrovských nerovnováh. Příčin nerovnováhy je mnoho. Zdánlivě nemusí souviset, ale oslabená imunita člověka moderní společnosti souvisí s tím, jak žijeme a co jíme. Klíčem dobré imunity jsou u člověka mj. zdravá střeva. Ta však nemohou být zdravá, pokud do nich denně posíláme jedy, denně konzumujeme potraviny obsahující glyfosáty a jiné chemické „doplňky“. Systematicky přirozenou imunitu likvidujeme, a ještě té výrobě jedů v parlamentu dávají zelenou, navzdory zdravému selskému rozumu. Business je business a viry tak díky bezohlednému businessu mají cestičku k úspěšnému útoku zametenou. A to je jen malý příklad globální lidské sebedestrukce.

Nekontrolovaný růst populace v různých částech světa, pronikání člověka do dalších částí divoké přírody a její devastace, sociální i ekonomická nerovnováha v některých regionech způsobuje dramatické chyby v hygieně a nedodržování alespoň základních pravidel péče o potraviny na divokých tržnicích. Ale globálním korporacím nevadí z těchto regionů zásobovat potravinami celý svět. Zákeřnost se ukázala již u baktérií e.coli, která skrze infikovanou zeleninu zabíjela lidi se zdravým životním stylem v Evropě, kteří bohužel snědli smrtelně infikované okurky ze zemí, kde zatím neví ani to, jak vypadá kanalizace.

Delfín v benátských kanálech poukázal v přímém přenosu, jak může přírodu doslova zdevastovat nekontrolovaný a neřízený cestovní ruch. Nejen viry, ale i další živé organizmy se tomuto děsivému kolektivnímu chování lidské populace přizpůsobí, komunikují spolu, a tak to nezůstane vůči lidstvu bez odezvy.

Těžce nemocná planeta je rovněž většinou bez viditelných příznaků

Ke snížení počtu virových pandemií tak bude nutné trvalá změna chování. Bez změny chování přijdou další masové útoky virů na globalizovanou lidskou společnost, a budou ještě úspěšnější, než jsme aktuálně svědky u koronaviru 2019-nCoV.

Potlačit tento původně čínský virus k úplnému uzdravení nestačí, musíme se uzdravit celkově, zbavit se jedů v našich organizmech a musíme se snažit uzdravit i naši planetu. A v neposlední řadě bude nutné uzdravit i naši ekonomiku, podporovat regionální soběstačnost a rozvoj českých firem v našich regionech. To není o tom, že zase začneme ručně okopávat políčka za domem, to je o nových moderních technologiích, které mají výrazně vyšší produktivitu práce a jsou výrazně šetrnější k přírodě, s významně nižší spotřebou vody, bez nutnosti převážet zboží z jednoho konce planety na druhý a takové disruptivní technologie jsou k dispozici již téměř v každém oboru lidské činnosti.

Bez dramatické změny chování bude budoucí rozvoj naší ekonomiky velmi obtížný.

Občas se jen stačí zamyslet, co by pro své uzdravení udělala sama příroda. Začněme třeba tím, že si ráno dáme ke snídani česká bio jablka od místního farmáře, pečivo od místního pekaře z mouky bez glyfosátu a šunku od místního řezníka bez přidaného fosforu, prostě zdravé biopotraviny z našeho regionu, ve kterém žijeme a chceme i nadále žít. No, a pak nechme pracovat a implementujme nové disruptivní technologie, regionální ekonomika bez zvýšení produktivity pomocí moderních technologií je mýtus a přestat dýchat prostě není řešení, pro nikoho.

Příležitostí je strašně moc, regionální soběstačné a technologicky rozvinuté ekonomiky jsou a budou nyní na delší dobu žhavým hitem, navíc příležitosti, které přinesla klimatická změna se nedají ani spočítat a potřebné technologie jsou na dosah ruky. Řešení není v další globalizaci, řešení leží v našem regionu.

S přáním pevného zdraví!

Libor Witassek

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy