Václav Klaus: obhajoba konzervativního světa

07. 03. 2013 | 19:04
Přečteno 7896 krát
Václav Klaus měl v závěru svého úřadování zhruba čtvrtinovou důvěru veřejnosti, což bylo nejméně za předchozí dekádu. Kontrastuje to s prvními lety jeho prezidentství, kdy mu stabilně důvěřovaly více než dvě třetiny Čechů a ještě před dvěma lety byla tato důvěra jen o málo nižší. Existuje tady souvislost s Klausovými politickými názory a postoji?

Nejviditelnější evropský euroskeptik

Jednoznačně nejdůležitějším tématem, na němž se Klaus profiloval po celé své prezidentství, byla evropská integrace. Záplava článků, projevů či rozhovorů kritizujících vývoj EU bezkonkurenčně předčí jeho výtky na adresu teorií globálního oteplování a nejrůznějších z jeho pohledu nebezpečných „ismů“ jako jsou environmentalismus, multikulturalismus či feminismus. Ne náhodou se původ nálepky národa euroskeptiků, který si Češi v Evropě dost nepřesně vysloužili, pojí právě s Klausem.

Euroskepticismus hlavy českého státu dosvědčují četné často velmi ostré výroky. Už při slavnostním podpisu přístupové smlouvy k unii v Aténách v dubnu 2003 okomentoval český vstup slovy o „manželství z rozumu, nikoli z lásky“. Evropskou ústavu, která měla v polovině minulé dekády dát EU integrovanější podobu, označil za snahu vytvořit evropský superstát a „překročení Rubikonu, po němž už v Evropě nebudou existovat suverénní státy.“ Neúspěch euroústavy pak bral jako „vítězství svobody a demokracie“. Neméně vehementně se stavěl proti Lisabonské smlouvě, která euroústavu nahradila. V rámci EU byl nakonec posledním politickým hráčem, který ji blokoval.

Postoje Klause vyvolávaly často emotivní protireakce. Když při projevu v Evropském parlamentu během českého předsednictví v první polovině roku 2009 označil EU za revoluční experiment a její institucionální uspořádání „klasifikoval“ jako odporující racionálnímu uvažování, následovalo bučení a odchody některých europoslanců. Český prezident se tehdy dočkal zřejmě nejméně přátelského přijetí, jakého se kdy v europarlamentu nějaké hlavě členského státu dostalo.

I na domácí scéně vyvolávaly Klausovy postoje k EU časté pnutí a patřily k hlavním spouštěcím impulsům konfliktů mezi vládou a prezidentem. Například v době jeho razantní kampaně proti euroústavě hrozil premiér Jiří Paroubek omezením zahraničních cest hlavy státu. Paroubkův nástupce v čele vlády Mirek Topolánek, který pocházel paradoxně z řad ODS, tedy strany, kterou Klaus kdysi založil, zase používal v době schvalování Lisabonské smlouvy vůči prezidentovi argumenty, že „volba není Lisabon nebo nic. Skutečný výběr je Lisabon, nebo Moskva.“ Sugestivně tím narážel na prezidentův vstřícný postoj k Rusku, v českých poměrech často hodnocený velmi podezřívavě. Relativní poklid ohledně EU ve vztahu vlády a prezidenta se datuje vlastně až od parlamentních voleb 2010, kdy nový premiér Petr Nečas začal razit linii, která většinou Klausovi vyhovovala.

Český prezident byl někdy nesprávně a občas i dost účelově označován za toho, kdo zcela odmítá evropskou integraci. Ve skutečnosti už při českém vstupu do EU hovořil i o chybějící jiné alternativě pro Českou republiku. To, co hlavě státu vadilo, bylo obrazně řečeno, „nadměrné šlapání na plyn“ integrace. V jeho představách vždy hrálo důležitou roli zdůrazňování principu mezivládní spolupráce národních států, k níž by se EU měla vrátit. Podle Klause není Evropa při své historické, kulturní, jazykové i ekonomické rozmanitosti zatím zralá na proměnu ve federaci. Možná časem skutečně dospěje k jednotnému politickému národu sdílejícímu společnou identitu. Urychlování tohoto vývoje různými umělými integračními akty je ale podle českého prezidenta nežádoucí a nebezpečné.

Klausův postoj k EU se stal jedním z hlavních pilířů jeho soustavně budovaného konzervativního pojetí prezidentství. Toto pojetí doplňovaly další prvky jako odpor proti registrovanému partnerství homosexuálů či kritika nadměrné expanze nejrůznějších lidských práv. V kombinaci s ekonomickým liberalismem, na němž Klaus budoval svůj politický kapitál v devadesátých letech, to vytvořilo svébytný názorový profil, který se dost odlišuje od prezidentství jeho předchůdce Václava Havla.

Kontext krize české politiky

I v době nejvyhrocenějších Klausových útoků na směřování EU a s tím spojených konfliktů, zůstávala důvěra veřejnosti v hlavu státu vysoká. Naopak s tím, jak se v posledních letech propadala spokojenost české společnosti s EU, klesala i důvěra v prezidenta. Čechům na hlavě státu tak zjevně nevadilo její antiintegrační brojení ale jiné záležitosti. Na tomto omezeném prostoru je možné zmínit pouze několik z nich.

Velký význam měl Klausův vstřícný postoj k pravostředové vládě Petra Nečase, jejímž neformálním patronem po určitý čas byl. Provázela to prezidentova snaha získat mezi vládními stranami loajálního spojence. V situaci, když část ODS nejevila přílišné proklausovské nadšení, to vedlo k pozoruhodnému, i když přechodnému, politickému sblížení prezidenta s podivným subjektem - Věcmi veřejnými.

Kuriózně Klaus ještě před volbami 2010 tuto stranu-firmu či možná přesněji politickou odbočku bezpečnostní agentury s despektem označoval za formaci, která má „jednu dvě viditelné osoby a žádný program“. Ani ne o rok později ovšem už jejího faktického šéfa Víta Bártu považoval za „nejvýraznější nové jméno české politiky“. Pochválený mu to devótně oplácel, když o prezidentovi hovořil jako o „nejchytřejším a nejschopnějším politikovi v této zemi“. Odér afér devastujících kredibilitu Věcí veřejných pak dopadl i na prezidenta.

Ještě mnohem více prezidenta poškodila extrémní nepopularita Nečasova kabinetu. Příznačně na stotisícové protivládní demonstraci zorganizované na jaře 2012 odboráři v Praze se jako vystavený „maskot“ objevil i gumový Klaus v kleci. Ve víru protivládních protestů trochu zanikalo, že se prezident od kabinetu hlavně v posledním roce svého mandátu už dost distancoval.

Je dobré nezapomenout také na širší perspektivu krize české politiky, která se projevuje nejenom personálním a programovým vyčerpáním vládnoucí pravice, ale i vysokou obecnou nedůvěrou v politiky i stranickou politiku jako takovou. I to muselo důvěryhodnost Klause, který vždy obhajoval soutěž politických stran coby základ demokracie, zasáhnout. Neuchránila ho před tím ani poloposvátná aura tradičně obklopující české prezidenty.

Nefungující krizový management

Propad důvěry v prezidenta ovšem ovlivnily i další svou povahou velmi viditelné záležitosti. Zmínit je nutné kauzu „chilské pero, neboli „vypůjčení si“ protokolárního pera při státní návštěvě Chile na jaře 2011 a rozsáhlou amnestii vyhlášenou na začátku letošního roku. Nejde jen o, v prvním případě trochu dětinský, v druhém pak zjevně nedomyšlený akt, ale (a možná hlavně) nezvládnutí jejich destruktivních následků. Na negativní veřejnou odezvu na „chilské pero“ reagoval Hrad nejprve vytáčkami a až s mnohaměsíčním zpožděním veřejnou omluvou.

U amnestie byla reakce ještě horší, když Klaus na obrovskou vlnu veřejného nesouhlasu popuzeně reagoval slovy o tom, že to není „kampaň proti amnestii samotné, je to kampaň proti mně“. V obou případech na Hradě vůbec nezafungoval krizový mediální management, který by dokázal na kritiku adekvátně reagovat a utlumit negativní dopady.

Nevnímání dopadů některých záležitostí trochu připomíná uzavření do věže ze slonoviny a nepochybně se bude zmiňovat při hodnocení posledních Klausových prezidentských let. Je ale dobré, aby to nezastínilo celkovou perspektivu politického a hodnotového vyznění jeho prezidentství. Nepochybně platí, že pro početný tábor Klausových názorových odpůrců se jednalo o špatného či „zpátečnického“ prezidenta. Tento antiklausovský pohled sdílí nejenom politická levice ale i vlivná část českých intelektuálních elit. Kořeny tohoto pohledu ovšem sahají hlouběji, ještě do transformačních devadesátých let, která Klaus významně ovlivnil. Naopak pro stoupence konzervativního nahlížení na svět, zvláště ty, kterým se nelíbí příliš akcelerující trend evropské integrace, to byla hlava státu, která reprezentovala jejich hodnoty a měla mnohdy odvahu jít proti proudu.

Text vyšel ve slovenském deníku Pravda.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy