Archiv článků: prosinec 2010

15. 12.

Drobil s Nečasem, poctiví hospodáři

Lubomír Zaorálek Přečteno 6543 krát

Jakkoli nesouhlasím s premiérem Nečasem v řadě věcí, tak se přiznám, že jsem si myslel, že je člověk, který to myslí vážně, když říká, že chce bojovat proti korupci v této zemi. A myslel jsem si, že mu také vadí, že Česká republika permanentně klesá na žebříčku zkorumpovaných zemí světa. Jakkoli jsem chápal, že to není jednoduché, tak jsem si myslel, že přes všechen nesouhlas s tím, jakou chce dělat politiku, aspoň v této věci mu mohu věřit.

Premiér dnes řekl ve Sněmovně, že jsme pokrytci. Řekl: Kdybychom si možná natočili útroby jakékoli politické strany, tak co bychom viděli?

Jestli tohle je argumentace, se kterou se máme v této zemi spokojit právě před projednáváním státního rozpočtu, tak mně přesně tohle připadá pokrytecké. Jsem přesvědčen, že pokud premiér řekne „Podívejte se, jaký svinčík máte doma a nevyčítejte nám, co se zrovna našlo u nás“, tak tohle je něco, kde já bych potom poradil panu premiérovi, aby raději svou práci vůbec dál nedělal. A všechny politické strany, které jsou ve vládní koalici, by měly zvážit, co tahle slova znamenají. K čemu je 57bodový program boje proti korupci, který prezentoval pan ministr John? K čemu to všechno je? Všechny řeči o whistleblowingu a o tom, že když se někdo ozve, tak ho budeme chránit? Tady máme příklady, že když se někdo ozve, tak se neděje nic. Pan náměstek Barták zůstává ve své funkci navzdory podezřením, se kterými je spojen. My jsme upozorňovali na pana ministra Jankovského, který svou firmu sice předal svému synovi, ale teď se z veřejných zdrojů dozvídáme, že vyhrála zakázku, která byla zřejmě o 20 mil. předražená.

Pan premiér říká: Podívejte se k sobě, jestli vám to vadí. Teď se dozvídáme o dalším ministrovi, který není leckdo. Je to místopředseda ODS, je to významná politická figura: pan ministr Drobil. Z nahrávek slyšíme, že říká věci: Přineste mi to…, zničte to… a odpřísáhněte mi, že neexistuje…, je varianta, že pak budete dělat náměstka...

To všechno jsou normální útroby politické strany? Kdo to je ten Ivan, který se má starat o mimorozpočtové zásobování ODS penězi? To snad máme právo, pane premiére, vědět, když ve Sněmovně hlasujeme o snížení příspěvku politickým stranám. Když se tady tedy všichni uskromňujeme a musíme hospodařit s méně prostředky, tak vy si chcete shánět peníze jiným způsobem! To je přece legitimní otázka po tom, co jsme slyšeli. Je pan ministr Drobil ten, který má na starosti zajišťování peněz pro financování? Ano, my, ČSSD, se jako strana uskromňujeme, víme, že musíme hospodařit s menšími penězi a vy si sháníte půl miliardu, protože jste zrovna vládní strana! Tohle je normální politická soutěž? S tím se máme spokojit? To tady máme mlčet?

Říkáte: Soustřeďme se na státní rozpočet. Nerušte nám naše kruhy. Já jsem ráno procházel do Sněmovny mezi křičícími hasiči. Myslím si, že to jsou lidé, kteří si své peníze zaslouží. Vy na nich škudlíte a teď nám budete předkládat rozpočet, ve kterém chcete ušetřit 30, 40 mld., na státních zaměstnancích tuším 11,5 mld. Takhle chcete šetřit veřejné peníze a zároveň nám říkáte: Tady toho si nevšímejte, nějakých pár miliard předražených sem nebo tam.

Přece analýzy říkají, že v této zemi na veřejných zakázkách uniká nějakých 40 mld. korun. Kdybyste v tomhle dokázali udělat pořádek, tak máte peníze na úspory, o kterých říkáte, že jsou nutné.

Místo toho, abyste tedy věc korupce vzali vážně, tak to, pane premiére, bagatelizujete a říkáte, ať vás nerušíme od práce a schvalování státního rozpočtu. Dokonce pan ministr Kalousek řekl, že to nesouvisí. To jsou opravdu asi jiné peníze. Ty peníze, které se tady kradou, jsou jiné než peníze, ze kterých se pak berou peníze státním zaměstnancům.

Jak můžete mít tolik drzosti? Jak můžete mít vůbec tolik pokrytectví, že nám řeknete, že tady máme mlčet! Jestli to je tak, jak říkáte, každý si vezmeme svou špínu a nekritizujme se navzájem, tak se rovnou rozejděme. To nás přece lidé zákonitě v této zemi musí roznést, jestli takhle budeme mluvit a takhle se budeme chovat. A vy tady klidně řeknete: Nechte to plavat. Styděl bych se, kdybych řekl, že mi tohle nevadí. Výroky pana ministra Drobila ho naprosto diskvalifikují jako vysokého úředníka státu. A vy, jestli myslíte svou funkci premiéra vážně, tak ho musíte okamžitě odvolat. Jestli to neuděláte, tak odstupte sám.

Z projevu na schůzi PS PČR 15.12.2010

13. 12.

Povedeme válku o naši minulost?

Lubomír Zaorálek Přečteno 3830 krát

Oranžový Senát prý smetl pokus o vyrovnání s minulostí. To je lež. Senát pouze stáhl z projednávání zákon o třetím odboji, který byl připraven nekvalitně a je mimořádně sporný. Argumenty zazněly jasně, například nemožnost spravedlivě rozlišit mezi diskutabilními kategoriemi odporu a odboje (rozhodovat by o tom měli úředníci) nebo riziko úplného vyřazení některých kategorií osob, které byly také v období komunismu postiženy, protože kritéria posuzování jsou dílem velmi vágní, dílem uměle vykonstruovaná. Zákon vytvářel prostor pro libovůli posuzovatelů, a tudíž i pro zneužívání. Kritizován byl i poměrně imaginární charakter ocenění, jehož by se mělo vybraným odbojářům dostat.

O argumenty ale v této debatě zřejmě tak moc nejde. Ti, kdo v Senátu tento zákon připravovali, činili tak v minulém období, kdy měla v Senátu jasnou převahu pravice, a ta využila příležitosti vykládat minulost a zacházet s ní po svém. Stejně jako pravicový Senát zvolil jednobarevné složení Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, stejně tak se rozhodl, že o hrdinech a zásluhách se bude rozhodovat podle předem dané ideologické optiky – opozici a jinak smýšlející k téhle práci netřeba.

Teď jde o to, jak budeme pokračovat dál. Jednou možností je, že pravicová vláda předloží znovu původní koncept Sněmovně, využije své jasné většiny a nakonec převálcuje i Senát. Takto se vláda zřejmě chystá postupovat i v celé řadě dalších zákonů, které se týkají penzí, zdravotnictví, daní apod. Bude ale velmi nešťastné, pokud se hledisko „máme většinu, uděláme si co chceme“, prosadí ve zkoumání a hodnocení minulosti. Kultura a historie by měly zůstat nezávislé na politickém zápasu. Zákon o třetím odboji je návratem k třídnímu boji a třídnímu hledisku. Kdo se jednou znečistil s komunistickou stranou, nemůže být hrdinou. Stejně jako komunisté ve své teorii třídního boje dokázali obhájit i násilí, tak i současná pravice nyní prosazuje zákon, který ze všeho nejvíc vyzvedává násilnou podobu odboje. Skutečný násilný odpor byl ale v naší zemi po únoru 48 výjimečný. Kromě kontroverzního případu Mašínů je obecněji známá například skupina Černý lev 777, jejíž představitelé byli popraveni a která si určitě zaslouží respekt.

Postavit ale násilí jako kritérium hrdinství mi připadá urážlivé vůči všem vězňům svědomí. Celá humanistická tradice, česká i evropská, hovoří proti tendenci snižovat význam těch, kteří se postavili komunismu nenásilnou formou. Není přece tajemstvím, že zákon o třetím odboji, tak jak byl dosud formulován, snižoval význam signatářů Charty 77 a činy dlouhé řady z nich, kteří si odseděli léta ve vězení. Jak to řekl mnohokrát bývalý předseda Senátu Přemysl Sobotka: Někteří si myslí, že odpor proti komunismu začal až v roce 1968. Takový zákon pak není vyrovnáváním s minulostí, ale spíš vyřizováním účtů za únor 48. A řada pozdějších disidentů pak na žádná ocenění a uznání nedosáhne, protože nesplní kritéria.

Výsledkem je, že máme politické vězně i vězně svědomí, kteří s touto podobou zákona nesouhlasí, že máme historiky, kteří s ní nesouhlasí, a takové uvažování pak dělí i veřejnost.

Je správné přijímat zákony, které se týkají minulosti a které společnost rozdělují? Má být rolí politiků, aby vykládali dějiny a třídili hrdiny?

Přál bych si, aby se v České republice stalo to, co v sousedním Německu, kde si při vytváření Gauckova ústavu sedli společně sociální i křesťanští demokraté a rozhodli se, že vůči minulosti budou postupovat společně. Sociální demokracie je pro zřízení fondů, které by rozšířily počet grantů historikům, kteří se věnují období totality. Stejně tak budeme podporovat zřízení sociálních fondů, které by odškodnily ty skupiny, které ještě dosavadním způsobem odškodněny nebyly.

Deník Referendum 13.12.2010

11. 12.

Za koho kope ministr Jankovský?

Lubomír Zaorálek Přečteno 4655 krát

Opatření ministra pro místní rozvoj Jankovského v oblasti deregulace nájemného považuji za zcela nedostatečná. Ministerstvo nemá evidentně situaci pod kontrolou a rozhovor pro dnešní vydání deníku Právo ukazuje, že ministr Jankovský nemá o této problematice základní informace nebo je čerpá pouze z jedné strany.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy