Když se Brusel i Praha mýlí

13. 07. 2011 | 20:31
Přečteno 4127 krát
Z vystoupení na 20. schůzi Poslanecké sněmovny PČR 13.7.2011


Slýchám občas, naposledy ve středu ve Sněmovně od ministra financí Miroslava Kalouska, ironické výroky o mém evropanství, dokonce nadšení pro Evropu. Jenže pokud se hlásím k Evropě, neznamená to, že jsem nekritický k tomu, co v Evropě přichází, co se v ní děje. Evropanství neznamená, že bereme nekriticky všechno, co dorazí z Bruselu a že se na to odvoláváme jako na slovo boží. Já jsem naopak velice kritický k tomu, co nám doporučuje Evropská komise. Ale není to v rozporu s tím, že se cítím být Evropanem.

Jsem přesvědčen, že pro Českou republiku je nesmírně důležitý proces evropské integrace a také to být v něm zahrnuta a být jeho aktivní součástí. Jestliže to nebude fungovat, jestli se naplní třeba ty špatné scénáře, které se dnes objevují, tak podle mne Evropa, která se bude dezintegrovat, bude Evropa, ve které se bude posilovat role těch nejsilnějších států. Německo či Francie si budou vytvářet své oblasti vlivu a bude to špatně pro takové země, jako je Česká republika. Budeme mít daleko menší slovo a vliv. A samozřejmě si myslím, že takový proces by znamenal také velký úpadek vlivu Evropy jako entity. Jsem si jist tím, že my dnes získáváme váhu jako Češi, jako Evropané tím, že budujeme určitý integrační celek, který si vytvořil určitý respekt ve světě. Když zajedete do Asie nebo do Jižní Ameriky, tak tam léta platilo, že Evropská unie byla opravdu předmětem velké pozornosti. Jako integrační projekt byl pro Asii dokonce něčím, s čím si pohrávali jako s příkladem možná hodným následováním, pokud by se jednoznačně povedl.

Takže je to důležité hlavně pro nás, aby evropská integrace byla úspěšná. A dokonce si myslím, že pokud by ten projekt byl dočasně neúspěšný, tak se stejně k němu budeme muset velmi rychle vrátit. Kdyby se prostě stalo, že by společná evropská měna přestala fungovat, tak vám garantuji, že do několika týdnů by začala vznikat nějaká náhrada třeba s menším množstvím států, s vyvarováním se těch chyb, kterých jsme se možná dopustili. Ale rozhodně si nedovedu představit, že bychom se v Evropě vydali cestou znovuvytváření hranic mezi státy (to je věc naprosto neproduktivní, neefektivní, všechny poškozující), nebo dokonce nového vytváření národních měn tam, kde se už provedla integrace.

Neúspěch evropského procesu se okamžitě projeví také na stabilitě a ekonomické úrovni České republiky. My jsme schopni být úspěšní, jenom pokud se na něm budeme podílet. Takže toto je ono „evropanství“. Považuji je za životní zájem České republiky.

Jiná věc ale je, že si myslím, že současná Evropská unie, a zejména Evropská komise, nejsou žádným ideálem, o kterém bych tvrdil, že dneska v téhle podobě za něj můžeme převzít garanci. To tak prostě není. Dokonce si myslím opak: že Evropská unie vyžaduje změnu a že v té současné podobě, pokud by chtěla pokračovat, tak nepřežije. Pro mne je nepřijatelné to, co se tady stalo před léty, kdy se ze stabilizačního paktu dokázaly v pravou chvíli vymknout Německo a Francie a vlastně poškodily Evropu tím, že ukázaly, že pravidla neplatí. Pak se těžko můžeme dožadovat respektování pravidel v Řecku, když ti největší představitelé Evropy v tom ukázali úplně opačný příklad.

Evropa tak, jak fungovala doposud, podle mne dále fungovat nemůže. A tento kritický vztah je pro mne dnes samozřejmostí. To není žádné euronadšenectví. Nesouhlasím s posledními doporučeními Evropské komise. Byl jsem v Rakousku, mluvil jsem tam s představiteli rakouské vlády a ti jasně řekli, že formulují stanovisko, ve kterém vyjadřují nesouhlas s tím, co jim Evropská komise doporučuje. Když mne proto Miroslav Kalousek vyzývá, abych se uklonil před tím, co nám Evropa doporučuje, tak mu říkám: "Ne!" Naopak to beru jako něco, s čím musíme polemizovat, když cítíme, že to není přesné nebo že to není správné.

V těch posledních doporučeních mi například jednoznačně chybí opatření pro posílení ekonomického růstu. V současné době právě v reakci na krizové jevy pokládám za důležité posilování rovnosti ve společnosti, v Evropě, ve světě. Protože ekonomická globální nerovnováha a nerovnost je dle mého významným pramenem a zdrojem krize. Pan premiér s tím možná nebude souhlasit. Evropská komise v lecčems totiž smýšlí podobně jako on, doporučuje nám třeba zvyšování hranice věku odchodu do důchodu. Některým státům dokonce radí snižování sociální ochrany a opatření, která jsou podle mne ve sporu s tím, jak já cítím, že by bylo třeba na současnou krizi reagovat.

V tomto si současný Brusel a současná Praha nemají co vyčítat. Neoliberální útok na sociální stát, například formou nevyvážených návrhů na reformu penzijního systému, probíhá tam i tady.

Uvažuji o tom, proč ministr financí Miroslav Kalousek vychází opakovaně mezi odboráře, aby s nimi „diskutoval“ o reformách. Je to svým způsobem komické: ministr Kalousek a vláda Petra Nečase systematicky předkládá návrhy, které jsou výhodné pro deset, patnáct procent nejbohatších lidí (navrhovaný penzijní opt-out je výhodný pro lidi, kteří vydělávají více než 40 tisíc hrubého). Takže je evidentní, že ti lidé, kteří stávkují, nebo ti odboráři, kteří chodí a opakovaně v Praze protestují, jsou přesně ti, co nepatří mezi tu skupinu vyvolených, kteří z těchto reforem mohou nějakým způsobem profitovat. A je pak pochopitelné, že když ministr financí Kalousek vyjde mezi ně, může se dočkat toho, že na něj paní volá, že je zloděj. Protože pro tu paní skutečně pan ministr a tato vláda se chová jako zloděj. Jestliže vytahuje ve prospěch těch nejbohatších peníze z průběžného systému, na který si ti běžní lidé spořili, ukládali tam své peníze, tak potom protestující oprávněně křičí cosi o zlodějích. Pan ministr se samozřejmě durdí, ohrazuje se, kde mají důkazy a podobně, ale ta podstata je jasná. A stejně tak je jasné, že my, sociální demokraté, když chceme dnes reprezentovat těch 80 % lidí, tak v podstatě musíme vládě říct zhruba něco velmi podobného. To je prostě zlodějna vůči těm dvěma třetinám lidí, kteří mají podprůměrné platy. To, co vláda vytváří, bude dále prohlubovat nerovnost v této zemi.

A teď je jenom otázka, proč to vláda dělá. Jsou dvě možné odpovědi. Jedna, pro níž nemám přímé důkazy, je, že tvoří nějakou alianci se skupinou bankéřů a podnikatelů, kteří na penzijních fondech chtějí vydělat. Pro ty, které by zajímalo, co jsou to za lidi, doporučuji knihu „City Boy“ a celou řadu dalších, které ukazují, jaký typ lidí - orientovaných na krátkodobé zisky v co nejrychlejším čase - funguje v podobných fondech. To je úplný protiklad toho, co by chtěla většina lidí, kteří si ukládají na penze. Ti chtějí jistotu. Tohle jsou ale dobrodruhové, kteří chtějí vydělat v krátkém čase co nejvíc.

Pak je tu druhý aspekt. To, co vláda předvádí, je pořád součást ideologie, k níž se hlásí, kterou hlásá a které možná ještě věří. S tím budu teď krátce polemizovat. Protože si myslím, že tahle politika ve skutečnosti nevede dobře ekonomicky tento stát a může dokonce vést k prohloubení jeho problémů. Vláda se stane součástí problémů, které má řešit. To je myslím součást pravicové ideologie.

Řekneme si, co je dnes pramenem krize, které svět čelí: je to globální nerovnováha, nerovnost a výstřední chování, excesy bank. (Pan premiér tvrdí, že excesů se nedopouštěly banky, ale vlády. Já jsem ochoten samozřejmě uznat, že problém není tak černobílý a že vlády samozřejmě také musely sehrát svou roli. Ale mělo by být přece jasné, že světovou globální krizi odstartoval pád bank Lehman Brothers, AIG, že to byla otázka finančních derivátů, hypoték, otázka neregulovaných finančních trhů. Prostě nebylo to Řecko, nebyl to nepořádek rozpočtu malého státu, jako je Řecko, který způsobil světovou krizi. A to, že neregulovaný finanční trh sehrál zásadní roli, by mělo být něco, na čem bychom se měli shodnout, jakkoli se potom budeme dále bavit o roli vlád.)

Lékem na krizi je regulace, kontrola trhů a posilování rovnosti, řešení nerovnováhy. Posilování rovnosti na úrovni světa, mezinárodních institucí, ale také na úrovni jednotlivých států. A vláda předkládá návrhy, které systematicky nerovnost posilují, a dělá pravý opak toho, co by dnes dělat podle mě měla. A problém je v tom – když do řeknu zjednodušeně -, že nerovnosti vedou k tomu, že se oslabuje koupěschopná poptávka, a to celosvětově. Nerovnováha je vytvořena také nerovností, která posiluje nebo oslabuje koupěschopnou poptávku. A to stejné se děje v České republice. Vláda vlastně těmi kroky, které dělá, těmi tupými škrty, jak to nazval pan premiér, tím snižováním platů státních zaměstnanců, omezováním sociální politiky, tím vším omezuje ekonomický růst a vytváří situaci, kdy se bude možná divit, že deficit roste. To není jen můj názor. Teď je otázka, koho všeho vládním politikům doporučit. Možná nebudou chtít číst Stiglitze nebo Krugmanna, proto doporučím třeba George Sorose, který v posledních dnech publikoval několik rozhovorů v České republice, a ten říká doslova: "Při velké nezaměstnanosti a nevyužitých lidských zdrojích je chybné mít jako cíl vyrovnaný rozpočet. Tlak na vyrovnané hospodaření a snižování vlastních výdajů může vést k mnohem horším výsledkům než cyklický deficit."

Výsledkem může být, že vláda bude dělat škrty, jejichž důsledkem bude snižování růstu a zvyšování deficitu ve státním rozpočtu. A to není pouze fantastická představa. Vždyť přece už dnes se říká, že pan ministr Kalousek bude muset někde škrtat dalších 30 miliard. Prostě deficit vládě neustále neklesá tak, jak by chtěla. Analýza toho může být složitá, může to být způsobeno i řadou dalších faktorů, jako je třeba neúspěšný boj s korupcí apod. Byla zde vytvořena atmosféra, v níž, kdo neplatí daně, je hrdina, a ten, kdo je platí, je spíš přihlouplý. Tím vším se vláda podepsala na tom, že daně se nevybírají tak, jak předpokládala. Významnou součástí toho je i skutečnost, že vláda – možná v dobré víře - snižuje efektivní poptávku snižováním výdajů. Ale výsledkem onoho snižování výdajů bude to, co popisuje Soros: deficit poroste.

Domnívám, že tahle politika zvyšující nerovnosti ve společnosti, jsou kroky, které jsou ve sporu s tím, jak řešit situaci, do které se dostává Evropa i Česká republika. A můžou zadělat na problémy, se kterými si nebudeme v krátké době vědět rady. Vládní politika povede k zamrznutí ekonomiky, omezení ekonomického růstu a zvyšování deficitu.

Tohle je pravděpodobně debata, kterou je obtížné vést na ulici. A nedovedu si představit, že by se na ulici dala skutečně vést. Mně připadá, že tady není zájem se zabývat tím, co v této chvíli hrozí České republice. Mám podezření, že vláda se tak moc netrápí tím, jak reforma penzí dopadne za dvacet, třicet let, protože ona z toho už účty skládat nebude. Připomíná mi to Otu Pavla, jenž ve své knize popisoval obchodníka, který prodával mucholapky a vysvětloval kupujícím, že sice se na ně mouchy nepřilepí, ale nicméně se mohou spolehnout, že někde chcípnou za rohem. Asi takhle mi to připadá s těmi vládou prosazovanými fondy, s kontrolou toho, jak celý systém bude fungovat. Za těch třicet let bude dnešní vládě jedno, když se ukáže, že to zkrachuje, že to nebude fungovat. Dopadne to podobně jako superhrubá mzda a jiné experimenty zaváděné pravicí s nadějí, že z těchto kroků věcí nebude muset skládat účty.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy