Vizitky Česka: Karlštejn, Babiš a Smartwings?

09. 05. 2020 | 11:35
Přečteno 3969 krát
To, co potkalo letecké společnosti, je jeden z největších sektorových šoků posledních dekád.

Ztráty jsou obrovské a stejně velká je nejistota, zda a jak se tento sektor zrestartuje. Jedinou jistotou je to, že další období, nikoliv v délce měsíců, ale spíše let, bude pro letadla a lidi kolem nich zcela jiné.

To, že bez podstatné podpory zvenčí se firmy neobejdou, je jasné. A nebude neobvyklé, že pomoc tržní – posílení kapitálu od nových či stávajících investorů, kapitalizace úvěrů investory a bankami – nemusí stačit. Otázka podpory od státu je proto zcela zjevně a logicky na stole.

Neznamená to ale, že každá z firem, která létá, ji musí dostat. A neznamená to, že pokud ji dostane, nezáleží na podmínkách. Právě naopak, pokud se stát dá na cestu podpory takto oslabených firem, musí přesně vědět, co dělá. A prohlášení, že firma „je tak trochu naše vizitka“ je, omlouvám se, ale jinak to nejde, nebezpečný, nekompetentní blábol (pokud jde o vážně míněnou analogii mezi službami této striktně low cost společnosti a našim státem, tak je tvrzení ještě horší).

V podpoře firem stejně jako v podpoře celé ekonomiky jde totiž o výsledek. Dnes již je jasné, že účet pro stát – a tedy daňové poplatníky – bude velmi vysoký, a to nemluvím o případech, kdy vysoké výdaje státu přivedou zemi do dluhové krize, která náklady pro její občany a firmy znásobí. Jde tedy o to peníze vydávat sice odvážně, ale zároveň i smysluplně a odpovědně.

Cesta přes poměrně plošnou, jednoduchou podporu zejména menších firem, kterou by i naše země měla v praxi, a nikoliv jen v prohlášeních "pořádně rozjet", je smysluplná. Samozřejmě, mnoho firem to nezvládne. Rozumně nastavená poloautomatická podpora u širokého portfolia malých firem, které efektivně nelze v daném čase prověřit, je jasně nejlepší cesta. To stejné platí o kurzarbeitu, opět plošného poloautomatu, který je jak podporou firem, tak i pro oživení ekonomiky zcela zásadní podporou kupní síly lidí.

Pokud ale dojde na miliardové podpory pro jednotlivé firmy, musí začít kalkulačky pracovat. Neb na stole je kvůli omezeným možnostem státu volba mezi velkým úvěrem pro jednu velkou firmu, nebo stovkami úvěrů pro firmy střední a malé. A jde o to, co přinese zemi víc.

Takto velké a selektivní operace musí mít přinejmenším jeden ze dvou následujících důvodů. První a nejlepší možnost je podstatné snížení rizika státu spojeného s touto operací (pokud již samo o sobě není nízké, neb problém, kterému firma čelí, je spíše než její slabost selhání trhu). Druhým je možnost, že ač je riziko poměrně velké, náklady pro stát (a ekonomiku) spojené s kolapsem této firmy jsou vyšší než pravděpodobná ztráta ze záchranné operace.

Není to nic nového. Uvedenými zásadami se řídila většina státních intervencí západních vlád během minulé krize, nejčastěji ve vztahu k bankám nebo automobilkám. Podmínky podpory byly přitom nastaveny tak tvrdě, že většina vlád nejen, že získala peníze zpět, ale dokonce na záchranách vydělala. Nikoliv jen tím, že firmy přežily (podpořily ekonomiku, zaměstnávaly lidi a platily daně), ale dokonce i z finančního pohledu.

Pokud náš stát zvolí na intervence ve prospěch velkých firem jiný, nikoliv výnosy a riziky podložený přístup, vstupuje na velmi tenký led. A zavání to až obchody mezi spřátelenými miliardáři (v některých případech) či dotací soukromých akcionářů od daňových poplatníků.

Jak z tohoto pohledu vypadají miliardy státní podpory pro Smartwings?

Především, ne všechny země svým přepravcům pomáhají. A pokud to dělají, tak na základě posouzení konkrétních podmínek a rizik. A zde Smartwings nevypadají nejlépe. Firma, která se proslavila z bezpečnostního pohledu zcela nepřijatelným letem napříč Evropou s letadlem s jen jedním funkčním motorem, byla těžce postižena uzeměním letadel Boening 737 Max, a její obchodní model, stojící na sezónní přepravě turistů do vybraných lokací, je samozřejmě postižen více než klasické "síťové" aerolinky. Restart tohoto sektoru je více než nejasný. Firma má navíc pozoruhodného největšího akcionáře – čínskou polostátní firmu CITIC (ta nahradila našim presidentem oblíbenou firmu CEFC, již se rozhodli vůdci komunistické Číny vymazat z mapy). CITIC již před krizí nechtěl "svou" firmu podpořit, ale dle informací dalších vlastníků Smartwing jsou dnes Číňani ochotni dát akcie "za korunu na stůl".

To zní jasně a odpovídalo by to intuici. Pokud opravdu jsou na stole akcie za korunu, je akcionář přesvědčen, že hodnota firmy je "nula". A co je horší, šance, že se hodnota zvýší, je dle jeho analýzy taktéž nula (jinak jeho konání postrádá ekonomický smysl a mimochodem, dle našich zákonů by to bylo trestné – neb takto odpovědná správa majetku nevypadá).

Co to znamená? Pokud hlavní vlastník firmy volá po pomoci státu, aby získal "komerční úvěr", mystifikuje. Neb jeho firma bez ohledu na to, zda oživení tohoto průmyslu bude trvat rok, dva nebo jen půl, není v situaci, aby takovýto úvěr dostala. Může dostat úvěr, který bude buď státní, nebo "úvěr komerční", který však bude státem plně ručen.

Co stát protihodnotou za podstoupení rizika ve výši miliard dostane? Pravděpodobně zachování některých pracovních míst (firma mluví o 2,5 tisících zaměstnanců dnes, co bude dál, samozřejmě nikdo neví) a... to je v praxi asi vše. Ručení akciemi, ke kterému by zřejmě došlo (navíc k převzetí čínských akcií státem za korunu), totiž nemá žádnou ekonomickou hodnotu. Jde totiž o akcie nízké, ne-li nulové hodnoty, navíc od firmy, která má dnes nemalé náklady (platy, údržba letadel), ale žádné příjmy (ani v dohlednu, aspoň s náklady porovnatelném rozsahu)...

Do hry může vstoupit třeba ručení hodnotným osobním majetkem akcionáře či jiných osob (což majitel před časem striktně odmítl), ale není si snadno představit takovou hodnotu ručení, která by miliardové riziko státu vyvážila. A to není povzbudivý pohled, který navíc abstrahuje od konkrétní finanční situace firmy - včetně jejího cash flow, úvěrů, splátek za letadla a jejího majetku (jenž u podobných firem nebývá značný, naopak financování expanze, kterými firma prošla, na úvěr, bylo poměrně časté) – poslední viditelná, několik let stará data ukazují v konfrontací s dnešní krizí nízký kapitál i aktiva firmy.

Situace, kdy by stát mohl odpovědně finančně firmu podpořit, by vznikla, pokud by se objevil investor (nový či stávající), který by firmu podstatně posílil (neb její stávající kapitál padne na krytí rychle rostoucích ztrát). V podstatě by dal na stůl peníze na náklady firmy na další období. To je dnes věc nesnadná, neb pro toho, kdo by chtěl do vysoce rizikového odvětví vstoupit, budou či jsou dnes k mání i "jména notně lepší".

Snad jediné, co by mohlo být ve hře, je záchrana části skupiny zvané ČSA. Tedy malých síťových aerolinek (s docela dobrou reputací), jejichž byznys se zřejmě během měsíců v omezené míře rozjede (i když s nejasnou rentabilitou). Smartwings ale používají ČSA prakticky jen jako obchodní značku, obvykle pod značkou ČSA létají jeho letadla a posádky, a oddělit ekonomicky férově ČSA od zbytku skupiny by byl nesnadný úkol (který by stát mohl přijít draho). A riziko, že stát "přeplatí", je značné.

Levnější cesta k obnovení "českého" síťového dopravce, operujícího z letiště Ruzyně (pokud by uměl někdo vysvětlit, proč má stát do něj investovat), by nakonec mohl být nákup této značky a části majetku Smartwings v konkurzu (pokud by výhody převážily nad náklady), ne-li dokonce start přepravce nového.

Zapojení státu je i tak sporné, neb pokud by investice dávala ekonomický smysl, značku by mohli obnovit soukromníci. Pokud by to udělal stát, není to totiž vítězství, ale déjà vu – stát již "národní aerolinky" několikrát vlastnil, a prakticky vždy to skončilo katastrofou. Navíc velmi nákladnou.

Třeba umí pan místopředseda vlády vymyslet nějaké mnohem lepší řešení, třeba jsou některé z uvedených předpokladů, které samozřejmě nevycházejí z žádných konkrétních finančních podkladů, ale pohledu na ekonomiku, tento průmysl a historii, nepřesné. Ale vysvětlit, proč vysoce riskantní miliardová investice státu do podpory "vizitky státu - Smartwings" dává smysl, a není lepší místo toho uspořit peníze na podporu firem jiných nebo snížení hrozícího dluhu, bude vláda muset. Jinak by šlo stěží takovéto rozhodnutí označit za odpovědné a kompetentní.

Samozřejmě, že to zní tvrdě. To, co se povedlo zakladateli Smartwings, je obdivuhodné. A zní krutě, pokud tento příběh ukončí "jakýsi vir, paradoxně navíc z Číny". Ale neméně kruté by bylo vložit na bedra daňových poplatníků miliardy, které by nepromyšlenou, riskantní podporou stát vynaložil. Zatímco vstup do tohoto riskantního odvětví učinili akcionáři sami za sebe, rozhodnutí o podpoře jejich firmy činí představitelé státu za nás všechny.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy