Svět sociální ekonomiky v podhůří Pyrenejí

25. 10. 2010 | 00:12
Přečteno 4291 krát
Francouzský region Midi-Pyrenées (Střední Pyreneje) patří svou rozlohou nejen mezi největší v zemi, ale beze sporu také mezi ty nejkrásnější. Bájná pevnost Carcassonne, od západu k východu se táhnoucí průplav Canal du Midi, zvlněná krajina departementů Aveyron a Gers či zasněžený horizont s vrcholky nebetyčných Pyrenejí vévodí turistickým katalogům a pohlednicím. Málokdo však již ví, že nedaleko hlavního města regionu Toulouse přezdívaného „Růžové město“ (Ville rose) bylo v roce 1896 založeno první dělnické družstvo na francouzském území. Jednalo se o sklářské družstvo v Albi, rodném městě světoznámého malíře Toulouse-Lautreca. O jeho vznik se svým vlivem zasloužil jeden z velkých proponentů francouzského družstevnictví Jean Jaurès. Tento původním vzděláním filosof a pedagog na gymnáziu v Albi, později politik a novinář působící v toulouském deníku La Depêche, se po celý život angažoval v obraně a podpoře myšlenek sociální ekonomiky. Dnes v regionu Midi-Pyrenées působí stovky družstev (coopératives), vzájemných bank a pojišťoven (mutuelles), občanských sdružení (associations) a nadací (fondations), které tvoří čtyři hlavní pilíře francouzského modelu sociální ekonomiky - économie sociale et solidaire.


Zdroj: http://www.picturalissime.com/musee_midi_pyrenees.htm

Je nedělní ráno a zvony slavné románské baziliky Svatého Saturnina v Toulouse odbíjejí desátou hodinu dopolední. Zatímco v budově baziliky začíná tradiční katolická mše, v jejím okolí voní marocké domácí párky merguez a nakládané olivy. Na zdejším bleším trhu lze sehnat prakticky cokoli – od starého nábytku přes náhradní díly k bicyklům až k různým delikatesám z arabského světa. Na náměstíčku u nedalekého kostela Saint Aubin na středoevropana čeká další překvapení. Lidé s proutěnými košíky se prodírají mezi stánky s ovocem a zeleninou vypěstovanými převážně v regionu Midi-Pyrenées. Nabídka je omezená a ceny jsou vyšší než v supermarketu - místní zemědělci prodávají jen to, co jim zrovna roste na poli. Mnozí jsou však již se svými pravidelnými klienty domluveni a mají pro ně předem připraveny bedýnky s čerstvou zeleninou, ovocem či vínem. Na nedělním trhu Saint Aubin nechybí domácí uzeniny, sýry, koření a bylinky, bio-mošty, proutěné výrobky, knižní antikvariát, hračky z chráněných dílen a samozřejmě francouzské pečivo. Na schodech před kostelem improvizují mladí harmonikáři a pouliční umělci a na slunci se u kávy vyhřívají spokojení zákazníci. Kromě kvalitních výrobků si odnášejí i příjemný zážitek z neopakovatelné atmosféry trhu a ze setkání s lidmi, s nimiž sdílí svůj životní styl.



Podobně jako je tomu ve Velké Británii, i ve Francii zažívá sociální ekonomika v posledních letech nebývalou obrodu. Mezi její nejčastější důvody uvádějí francouzští autoři rostoucí citlivost francouzů vůči negativním dopadům ekonomické krize. Sem řadí například politiku velkých a nadnárodních korporací přesouvajících výrobu do zemí s nižšími výrobními náklady, rostoucí nezaměstnanost určitých skupin obyvatelstva či neprůhledné spekulace na finančních trzích. Jiní autoři zdůrazňují dlouhodobou krizi celospolečenskou provázenou vznikem nových sociálních hnutí a prosazováním nových spotřebních trendů. V pomyslné opozici k tradičním spotřebitelům (consommateurs) dnes stojí spotřebitelé aktivní (consom´acteurs). Za touto slovní hříčkou se skrývají lidé, kteří se důsledně zajímají o původ kupovaného zboží, jsou ochotni si připlatit za kvalitu, lokální produkty, výrobky Fair trade a upřednostňují služby šetrné k životnímu prostředí. Můžeme spekulovat, do jaké míry je toto ekonomické chování v současné době módním trendem. Popularita trhů podobných tomu v Saint Aubin však dokazuje, že motivací ke koupi daného zboží nemusí být jen poměr cena-kvalita, ale také určitá sociální dimenze. Francouzi jí říkají lien social. Právě toto úsilí vrátit lidský rozměr do centra ekonomické směny a oživit mezilidskou solidaritu neodmyslitelně patří k současnému francouzskému pojetí économie sociale et solidaire.

V posledních letech v regionu Midi-Pyrenées opět roste počet firem a organizací, které experimentují se sociálním podnikáním, sociálními inovacemi a přijímají nové právní statuty, jako například „Družstevní společnost veřejného zájmu“ (SCIC). Mezi takové patří i SCIC s názvem Mobilib nabízející svým členům sdílení automobilů, které si mohou na několika místech vypůjčit a opět vrátit podobně jako jízdní kola. „Spoluvlastníky“ a zároveň klienty Mobilibu mohou být díky statutu SCIC nejen fyzické osoby, ale i osoby právnické či orgány veřejné správy. Dalším příkladem úspěšně se rozvíjejícího sociálního podniku v Midi-Pyrenées je výrobní družstvo Éthiquable dodávající na místní trh výrobky s certifikátem Fair trade. Družstvo Éthiquable se sídlem ve vesničce Fleurance obchoduje výhradně s malými výrobci z rozvojových zemí organizovanými v družstvech. Jejich výrobky pak nabízí jen na francouzském území a jejich skladování soustřeďuje v místě svého sídla za účelem posílení tvorby pracovních míst v regionu. Do francouzské sociální ekonomiky spadá i celá řada dalších iniciativ. Družstevní banka La NEF se například investuje do sociálně či environmentálně prospěšných projektů. Asociace ADIE založená polskou ekonomkou Marií Nowak zase poskytuje mikroúvěry začínajícím podnikatelům se sociálním a kulturním znevýhodněním. Nedílnou součást francouzské sociální ekonomiky tvoří i sociální firmy (entreprises d´insertion) zaměstnávající osoby znevýhodněné na trhu práce. Sem patří i tzv. Régies de quartier, jakási sdružení občanů sociálně vyloučených čtvrtí, která zde poskytují technické služby - pečují o zeleň, úklid v ulicích a dopravních prostředcích, vylepují plakáty atd. Jejich cílem je pečovat o své okolí, poskytnout pracovní příležitost dlouhodobě nezaměstnaným obyvatelům těchto čtvrtí (nezřídka potomkům imigrantů) a integrovat je do pracovního trhu.

Bývalý streetworker a někdejší ředitel jedné z těchto Régies de quartier v Toulouse, Jean-Paul Pla, dnes působí na toulouské radnici jako poradce a obecní zmocněnec pro rozvoj sociální ekonomiky. Jen v Toulouse zaměstnávají organizace sociální ekonomiky na 37 000 lidí a o jejich propagaci a rozvoj usilují hned dvě platformy. První z nich s názvem CRESS (Regionální komora sociální ekonomiky) je plně financována vládou a sdružuje především starší organizace sociální ekonomiky typu vzájemných pojišťoven a bank (mutuelles) a družstev. Druhá platforma, ADEPES, je mladší a sdružuje především asociace, SCIC, sociální firmy a některá výrobní družstva. Právě ADEPES ve spolupráci s obecním zastupitelstvem v Toulouse pořádá každý podzim čtrnáctidenní festival sociální ekonomiky, kde mají možnost představit své aktivity desítky organizací z celého regionu Midi-Pyrenées. Tento festival plný workshopů, koncertů, výstav, filmových projekcí a trhů letos v Toulouse probíhá ve druhé polovině října.

Rozvoj sociální ekonomiky v regionu Midy-Pyrenées však není tak idylický, jak by se na první pohled mohlo zdát. Specialista na sociální ekonomiku z univerzity Toulouse Le Mirail, Jacques Prades, za jednu z největších překážek považuje vysokou závislost asociací a dalších sociálně ekonomických subjektů na státních financích a určitý ideologický spor různých myšlenkových proudů. Ten v Midi-Pyrenées ztělesňují právě ony dvě výše citované platformy hlásící se k odlišným politickým stranám. Obě jsou navíc do značné míry závislé na jejich politické vůli a náklonnosti. Koordinátorka jedné z nich - platformy ADEPES - Berenice Dondeyenne oproti tomu za hlavní brzdu rozvoje sociální ekonomiky označuje zbytečné lpění na tradičních právních statutech a neochotu otevřít pole sociálního podnikání firmám s čistě „tržním“ statutem typu našich s.r.o. či a.s. S tímto názorem však v místním kontextu zůstává spíše v menšině. Ve Francii dosud převažuje názor, že sociální ekonomiku tvoří výhradně družstva, vzájemné společnosti, asociace a nadace.

Text vyšel v Newsletteru o.p.s. Nová ekonomika 3/2010

P.S. I u nás už se koncept sociální ekonomiky začíná pozvolna etablovat. Najít si pro něj cestu ve chvíli, kdy slova "sociální" či "družstvo" vyvolávají v Čechách spíše husí kůži než inspiraci nebude rozhodně jednoduché. Právní statuty, které by usnadňovaly kombinovat ziskovost a přitom garantovat reinvestici zisků k maximalizaci sociálního či environmentálního cíle podnikání zatím v ČR nemáme (narozdíl například od Velké Británie). Skutečnými sociálními podnikateli, kterým se i přes ne vždy příznivé podmínky daří, se to ale v Čechách jen hemží. Stačí mít jen otevřené oči...




Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy