Z koblihy nedostanete cukrovku
Tedy ne hned druhý den. Stejně jaké se neobjeví rakovina hned poté, co sníte jablko se zbytky deseti různých pesticidů.
Před dvaceti lety běžela televizi reklama, ve které seděla spokojená rodinka před chalupou, tatínek chválil margaríny a doporučoval je mazat na chleba rovnou z obou stran. Nikdo na místě nezemřel. A to byla škoda. Kdyby se tak stalo, hned bychom věděli, že trans tuky, kterých byly tehdy margaríny plné, zabíjejí. Netrvalo by roky, než někteří experti přestali margaríny doporučovat a než byli producenti nuceni změnit výrobu.
Muchomůrku si dvakrát nedáme
Přímá a rychlá souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem se může projevit u alergií nebo akutních otrav. Okamžitě vnímáme, jak nás potravina ohrožuje, a vyhýbáme se jí. A tak si třeba opakovaně nedáváme k večeři muchomůrky.
Jenže obvyklé chronické nemoci vzniknou zpravidla až tehdy, když se dlouhodobě přejídáme běžným jídlem – koblihami, rohlíky, dortíky, sušenkami, chipsy a dalšími výdobytky průmyslového zpracování potravin.
Trvá to dlouho a je to komplikované
Právě mnoha-letý a mnoha-faktorový vliv na rozvoji většiny nemocí vede mnohé k ignoraci významu zdravého jezení, potřeby pohybu, dostatku spánku anebo hledání rovnováhy mezi stresem a zklidněním.
Jak omezit vznik chronických nemocí?
Naštěstí nepotřebujeme speciální dietu na ochranu před obezitou, rakovinou nebo infarktem. Na všechny funguje to samé. Univerzálně platným základem zdravého jídelníčku jsou skutečné potraviny. Pokud svou stravu postavíme na skutečných potravinách, nemusíme například studovat, která aditiva jsou riskantní, protože skutečné potraviny žádná aditiva neobsahují. Nemusíme ani hlídat porce a počítat kalorie, protože skutečnými potravinami se zpravidla nepřejídáme. K tomu, abychom doma zdravě jedli, nepotřebujeme studie, vědu ani experty, kteří nás zde roky krmí doporučenými, která se každých pár roků mění.
Z jedné koblihy tedy cukrovku opravdu nedostanete. Pokud ale budete běžně jíst koblihy, rohlíky, dortíky, chipsy a další vysoce průmyslově zpracované produkty skoro jistě dostanete nejen tu cukrovku (2. typu). Zvyšujete také riziko obezity, nemocí srdce a cév nebo rozvoj Alzheimerovy demence.
Před dvaceti lety běžela televizi reklama, ve které seděla spokojená rodinka před chalupou, tatínek chválil margaríny a doporučoval je mazat na chleba rovnou z obou stran. Nikdo na místě nezemřel. A to byla škoda. Kdyby se tak stalo, hned bychom věděli, že trans tuky, kterých byly tehdy margaríny plné, zabíjejí. Netrvalo by roky, než někteří experti přestali margaríny doporučovat a než byli producenti nuceni změnit výrobu.
Muchomůrku si dvakrát nedáme
Přímá a rychlá souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem se může projevit u alergií nebo akutních otrav. Okamžitě vnímáme, jak nás potravina ohrožuje, a vyhýbáme se jí. A tak si třeba opakovaně nedáváme k večeři muchomůrky.
Jenže obvyklé chronické nemoci vzniknou zpravidla až tehdy, když se dlouhodobě přejídáme běžným jídlem – koblihami, rohlíky, dortíky, sušenkami, chipsy a dalšími výdobytky průmyslového zpracování potravin.
Trvá to dlouho a je to komplikované
Právě mnoha-letý a mnoha-faktorový vliv na rozvoji většiny nemocí vede mnohé k ignoraci významu zdravého jezení, potřeby pohybu, dostatku spánku anebo hledání rovnováhy mezi stresem a zklidněním.
Jak omezit vznik chronických nemocí?
Naštěstí nepotřebujeme speciální dietu na ochranu před obezitou, rakovinou nebo infarktem. Na všechny funguje to samé. Univerzálně platným základem zdravého jídelníčku jsou skutečné potraviny. Pokud svou stravu postavíme na skutečných potravinách, nemusíme například studovat, která aditiva jsou riskantní, protože skutečné potraviny žádná aditiva neobsahují. Nemusíme ani hlídat porce a počítat kalorie, protože skutečnými potravinami se zpravidla nepřejídáme. K tomu, abychom doma zdravě jedli, nepotřebujeme studie, vědu ani experty, kteří nás zde roky krmí doporučenými, která se každých pár roků mění.
Z jedné koblihy tedy cukrovku opravdu nedostanete. Pokud ale budete běžně jíst koblihy, rohlíky, dortíky, chipsy a další vysoce průmyslově zpracované produkty skoro jistě dostanete nejen tu cukrovku (2. typu). Zvyšujete také riziko obezity, nemocí srdce a cév nebo rozvoj Alzheimerovy demence.