Naše evropská reakce na globální krizi v souvislosti s Covid-19

02. 04. 2020 | 16:31
Přečteno 2563 krát
Náš společný nepřítel je příliš silný na to, aby byl poražen samostatně. Covid-19 je vysoce nakažlivý virus, který u přibližně 10 % infikovaných spouští příznaky tak vážné, že vyžadují následnou hospitalizaci. V současné době žádný stát na planetě nemá dostatek zdravotnického materiálu, personálu nebo prostoru, aby se vypořádal s tak vysokou mírou hospitalizace. Ohroženy jsou stovky milionů životů. Závažnost a počet obětí této krize bude přímým důsledkem naší schopnosti udržet počet osob, které potřebují lékařskou pomoc, na úrovni stávajících lékařských zdrojů a kapacit. Tato opatření tzv. vyrovnávání křivky narušují každodenní životy a nutí nás všechny se obětovat a měnit své chování. Všech 27 členských států spolu se Spojeným královstvím musí bojovat proti této krizi jednotně. Jakmile se situace v Evropské unii ustálí, musí se všechny zdroje a úsilí zaměřit na pomoc zbytku světa.

Posílení postavení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC)
ECDC musí vést a konzultovat společné rozhodování všech ministrů zdravotnictví v EU a dalších odborníků. Musí poskytovat poradenství a konzultovat konkrétní opatření, která mají učinit vlády a orgány EU. Níže uvedené politické cíle musí být prováděny na základě společné strategie a s dostatečnou flexibilitou, která by umožnila osobám s rozhodovací pravomocí v terénu se rychle přizpůsobit. Jediným faktorem, na základě kterého by měla být uskutečněna rozhodnutí v této krizi, jsou racionální odborné znalosti. Jakékoli jiné aspekty, ať hospodářské, politické či obavy o vlastní zájem, musí být omezeny na minimum.

Udržování otevřeného jednotného trhu
Všechny evropské instituce musí zaručit, že jednotný trh zůstane otevřený. Pro všechny uvedené nezbytné položky a nezbytné osoby musí být zajištěn volný pohyb. Nezbytné položky zahrnují veškeré zboží a služby, které pomáhají v boji proti viru. Mezi ně by měly být zahrnuty alespoň potraviny, respirátory, ventilátory, ochranné pomůcky, testovací soupravy a nemocniční zásoby. Stejně tak nezbytnými osobami jsou všichni lidé, kteří bojují s virem, ať přímo či nepřímo. Tato kategorie by měla zahrnovat přinejmenším zdravotnický personál, bezpečnostní složky a personál zodpovědný za chod dodavatelských řetězců zajišťujících nezbytné položky. Přesné definice musí být dohodnuty všemi 27+1 zeměmi po konzultaci s EDCD a uplatňovány jednotně na celém trhu. Nezbytné položky a osoby musí dostat nejvyšší prioritu v rámci zajištění rychlého pohybu.

Udržování smysluplné karantény
Pro zpomalení šíření viru je v současné době nutná karanténa v celé EU. Toto opatření musí být okamžitě zavedeno a účinně vymáháno. V současné době nelze testovat dostatečné množství lidí, dostatečně rychle a spolehlivě natolik, abychom předpověděli skutečné rozšíření viru. Proto je celková karanténa nejméně špatnou možností. Každý, u koho to není nezbytné, musí zůstat doma a nesmí se zapojit do žádných aktivit, které by mohly virus rozšířit. Většina z nás bude bojovat proti viru zpomalením jeho šíření prostřednictvím sociálního distancování. V současné situaci se objemy testování v EU značně zvyšují. Jakmile bude k dispozici snadné a rychlé testování, rozšíření viru v populaci musí být posouzeno otestováním všech evropských a britských občanů. Bezpečné oblasti musí mít možnost obnovit normální ekonomickou aktivitu, aby vytvořily nezbytné položky, které pomohou oblastem zasaženým virem. Prioritou musí být produkce nezbytných položek, které mají pomoci oblastem zasaženým virem a rozhodování o snižování úrovně karantény by se ve všech aspektech měla řídit dle doporučení ECDC.

Garance finanční stability
Každému evropskému a britskému občanovi musí být zajištěn v době nedobrovolné karantény základní univerzální příjem. Masivní zvýšení ekonomických výdajů evropských vlád a institucí je nejdůležitějším krokem k zajištění bezpečnosti a hospodářské stability. Přímé a univerzální platby musí být poskytnuty všem občanům bez prodlení a byrokratických zátěží, aby měli potřebný, život zachraňující účinek. Různá dodatečná opatření mohou zahrnovat pozastavení platby nájemného a splácení hypotéky; je třeba prozkoumat a iniciovat půjčky s nulovým úrokem a další fiskálně expanzivní kroky, které musí být založeny na odborných datech ekonomů. Evropská centrální banka musí používat proticyklická opatření ke stabilizaci ekonomiky a udržení klíčových ekonomických ukazatelů v přijatelném rozmezí, například udržování nízkých nákladů na půjčky. Právě teď je potřeba provést cokoliv, co je v našich silách. Eurozóna nyní potřebuje masivní kapitálové infuze a záruky. Evropský investiční fond a nástroje Evropské investiční banky musí být použity k vytvoření likvidity a dostupných půjček pro malé podniky. Stávající prostředky ve výši 37 miliard eur na krizi musí být upraveny a navýšeny v závislosti na pokračování krize.

Udržování stěžejních osob v bezpečí a soustředěné
Vojáky v přední linii v této globální válce jsou lékaři, zdravotní sestry, řidiči, policisté a řada dalších neopěvovaných hrdinů. Evropské instituce musí přijmout soubor opatření a záruk, které zajistí, aby lidé působící v kritických profesích obdrželi zvláštní příplatky; aby byli chráněni před jakýmikoli netrestně právními důsledky jako je zabavení majetku, a aby měli prioritu v rámci veškerých lékařských opatření. Těmto profesionálům musí být prioritně dány ochranné pomůcky, umožněno testování, potřebné léky a nemocniční lůžka, protože právě oni bojují za naši ochranu.

Mobilizace všech evropských výrobních zařízení
V následujících měsících musí vzrůst produkce a distribuce respirátorů, ventilátorů, ochranných pomůcek, testovacích souprav a nemocničních zásob o několik tisíc procent. Pokud šíření viru nebude moci být omezeno, bude poptávka po těchto a dalších nezbytných položkách enormní a každá další jednotka navíc může znamenat zachráněný život. Evropské instituce musí přijmout Evropské nařízení o obranné výrobě (EDPR), podobné americkému zákonu o obranné výrobě, který by evropským vládám udělil pravomoc nařídit podnikům vyrábět na vyžádání nezbytné položky a v případě potřeby zabavit výrobní zařízení. Naše podniky v té chvíli musí být použity k záchraně životů. Spravedlivá kompenzace musí být nedílnou součástí EDPR. Soubor společných strategických zásob zdravotnického vybavení Evropské komise rescEU je nezbytným krokem. Jeho současný omezený rozpočet 50 milionů EUR není s ohledem na současnou pandemii zdaleka dostačující a je třeba jej výrazně zvýšit.

Legalizace reprodukce nezbytných položek
Veškerá patentová a jiná porušení duševního vlastnictví proti reprodukci nebo prodeji nezbytných položek musí být po dobu trvání krize okamžitě uzavřena. Každý, kdo potřebuje reprodukovat jakoukoli nezbytnou položku, musí být schopen tak učinit beze strachu z právních důsledků. Hromadění a skokový nárůst cen nezbytných položek musí být legálně ošetřeno a budoucí pachatelé odrazováni. Společné bezplatné databáze výrobních šablon nezbytných položek musí být sdíleny globálně.

Mobilizace vojenských kapacit jako poslední krok
Pokud se ukáže, že předchozí opatření nejsou dostatečná pro poskytování odpovídajících hospitalizačních zdrojů, musí být mobilizovány vojenské kapacity pro stavbu nemocnic, přepravu lidí a podporu logistických potřeb. Tato opatření musí zůstat dočasná po dobu trvání viru.

Ochrana práva Evropanů na soukromí
Evropská unie je světovým majákem ochrany soukromí a lidských práv. Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), rozhodnutí o právu být zapomenut a porážka dohody ACTA dokazují, že my Evropané klademe důraz na naše právo na soukromí a všechny společenské důsledky, které toto právo zaručuje.

Kontrolní opatření pro zjištění šíření viru prostřednictvím porušení práva na soukromí již v různých členských státech probíhají.

Ať už vás sledují mobilní nebo jiná digitální zařízení nebo pomocí technologií na rozpoznávání obličeje, tato krize má potenciál zanechat velmi nebezpečný svět totalitního dohledu. Stejně jako krize z 11. září podnítila americké programy hromadného sledování k vlasteneckému zákonu, tzv. Patriot Act, Evropské unii hrozí naše vlastní realita hromadného sledování. Je potřeba dodržovat pokyny Evropského výboru pro ochranu údajů (EDPB). Všechna opatření použitá k porušení práva na soukromí a dalších lidských práv, která jsou používána k zastavení a zpomalení šíření Covid-19, musí být dočasná. Musí využívat agregovaná a anonymizovaná data a musí být sledována prostřednictvím nezávislého parlamentního dohledu s podporou stanovených etických komisí.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy