Spravedlivější důchody podle ČSSD

21. 03. 2013 | 10:00
Přečteno 7092 krát
V úterý 19. 3. 2013 vyšel v Hospodářských novinách rozhovor, který se mnou vedla redaktorka Barbora Strnadová.

Rozhovor se týkal především příspěvkově definovaného důchodového systému (NDC - notional defined contribution system), o kterém ČSSD uvažuje jako o dlouhodobě nejvhodnějším řešení zajištění českých důchodců ve stáří. Ten kombinuje princip ekvivalence (výpočet výše důchodů v závislosti na vložených příspěvcích pojištěnců) s principem solidarity (důchody musí zajistit důstojný život ve stáří všem) a funguje na principu, na němž je založen i současný první pilíř: co se v daném roce do systému vloží, to se z něj také vyplácí (PAYG – pay as you go).

HN: Plánujete tedy zavedení systému NDC, jak to máte na svých stránkách?
Diskuse probíhá, systém NDC se osvědčil ve Švédsku, považujeme jej za plně funkční. Chceme jej zavést, ale nejde to okamžitě, protože na důchody vydělujeme z rozpočtu v poměru k HDP zatím výrazně méně než například v tom Švédsku. Pokud bychom k NDC systému přistoupili hned, někteří noví penzisté se dostanou hodně nízko v porovnání se stávajícím systémem. Nedokázali by s tak nízkými penzemi přežít. Počítáme s tím v dlouhodobějším horizontu.

HN: To znamená třeba kolik let?
To záleží na ekonomickém vývoji země – a také na politické vůli. Jsme přesvědčeni, že vláda, která bude více levicově zaměřená, bude ochotna rozdělovat na sociální výdaje více ze státního rozpočtu. Nyní jde na důchody zhruba osm procent HDP, jít by pak mělo alespoň deset procent. Umím si představit perspektivu osmi až deseti let, kdy bychom na tento systém mohli přejít. Kromě finančních bariér je tu ještě jedna bariéra, na kterou upozorňujeme. Penzijní reforma musí být založena na celospolečenském konsenzu. To, co je realizováno nyní, je představa jedné vládní koalice. A hrozí tam velké nebezpečí, že po změně politické konfigurace se vše bude zase měnit.

HN: Což už jste avizovali..
Švédové se tomu vyhnuli tím, že reformu penzijního systému na model NDC postavili na celospolečenské shodě. U nás může trvat pět, klidně sedm let, než nalezneme řešení přijatelné pro všechny hlavní hráče.

HN: Plánujete také dělat parametrické úpravy v prvním a třetím pilíři současného systému. O co přesně má jít?
Pokud jde o první pilíř, tak jde především o návrat k tomu, co zde fungovalo po celou polistopadovou dobu – to znamená, že pokud rostla inflace, adekvátně tomu se zvyšovaly i důchody. Dlouhou dobu také fungoval systém, že se důchody zvyšovaly podle růstu reálných mezd. Od 1. ledna se toto také eliminovalo – důchodcům vláda přidala pouze třetinu růstu inflace, takže reálně se jejich důchody snížily. I jiných nespravedlností v prvním pilíři je celá řada. Například narovnání v postavení žen a obecněji rodičů nezaopatřených dětí. Tedy lidí pečujících o budoucí generaci a investujících do ní. Ženy jsou péčí o děti zatíženy více, často využívají zkrácených úvazků nebo zůstávají v domácnosti. To se potom projeví na jejich celoživotním příjmu, ze kterého se posléze počítají důchody. Dříve se to poněkud nešťastně kompenzovalo tím, že ženy odcházely dříve do důchodu. Těžko se ovšem podle toho rozhodovaly v mládí, kolik budou mít dětí. Přitom dostatek dětí je hlavní zárukou dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému. Ale ani toto narovnání není jednoduchý krok, protože i k tomu je potřeba určité širší shody.

HN: Mluvíte o narovnávání nespravedlností, oboje jmenované by si ale vyžádalo zvýšení výdajů. Rozdíl mezi výdaji a důchodového pojištění je ale nyní mínus 50 miliard korun a nejspíš poroste. Kde na to chcete vzít?
Živnostníci si velmi rychle uvědomili, že i když budou dávat do systému minimum, je vše nastaveno tak, aby stejně dostali nějaký důchod – i když ne nějak extra vysoký, ale takový, že jim zajistí bezproblémovou existenci. Takže než aby peníze dávali do důchodového systému, spoří si, pokud mohou, někde jinde. Zvyšování odvodů do současného důchodového systému totiž neznamená alikvótní zvýšení důchodů. Systém je málo ekvivalentní. Nemotivuje bohatší, aby do systému přispívali stejně jako ti chudší. Pokud mají živnostníci minimální příspěvek nastavený takto nízko, pak nemají motivaci platit do veřejného systému, ale spoří si jinde. A to je ekonomicky racionální.

HN: Mohlo by to znamenat i zvýšení odvodů na sociální a zdravotní pojištění?
Nelze to vyloučit, bude to věcí další diskuse. Pokud by došlo ke zvýšení u zaměstnanců a zaměstnavatelů, nebylo by to nic zničujícího. Tam totiž už příliš prostoru nevidím (maximálně 1-2 %). Větší prostor existuje například u zvýšení minimální částky odvodů živnostníků. Když je ale rozdíl mezi příjmy a výdaji důchodového systému záporný, musí se to dorovnat z jiných zdrojů, tedy z daní.

HN: A co se týká toho třetího pilíře?
Tak jednak chceme opustit nově ustavený druhý pilíř, který považujeme za mrtvě narozené dítě, a převést lidi, kteří už do druhého pilíře vstoupili, do pilíře prvního nebo třetího. To se dá zvládnout. Ve třetím pilíři by se mělo vrátit něco, co fungovalo do konce minulého roku a skončilo 1. ledna –aby alespoň jedna volba investičního modelu byla taková, aby garantovala minimálně nulový výnos, tedy aby pojištěncům bylo zajištěno, že se jim vrátí alespoň ty peníze, které do systému vložili.

HN: Bude nastavena i flexibilní hranice odchodu do důchodu?
Jsme jedinou zemí na světě, která uzákonila nesmrtelnost. Podle současné úpravy, kterou vytvořila stávající vláda, věk odchodu do důchodu stále stoupá. Člověk narozený za sto let by získal nárok na odchod do důchodu v devadesáti. Takže tím bychom s konečnou platností vyřešili problém deficitu důchodového účtu. Systémy ve světě umožňují mnohem větší flexibilitu toho, jakým způsobem naspořené prostředky užijete. Můžete se třeba rozhodnout, když vychováte děti, že si s manželem chcete vyrazit na dva roky do světa. Čerpáte z naspořených peněz a pak se vrátíte a pokračujete ve spoření na klasický důchod. To je princip, který je třeba podpořit. Umožnit svobodné rozhodování, jak člověk s naspořenými penězi naloží – jestli půjde do důchodu dříve za nižší důchod, nebo později a bude čerpat větší měsíční dávku. Částečně už se to podařilo zavést ve formě tzv. předdůchodů, kdy člověk, pokud má ve třetím pilíři naspořeno dostatek prostředků, mlže odejít do důchodu ještě před dosažením důchodového věku. Podobně se už dnes můžete rozhodnout k opačnému kroku – tedy spořit déle, déle pracovat a odvádět pojistné a každý rok se vám budoucí důchod automaticky o dalších šest procent zvyšuje.

HN: Čili budu moct odejít do důchodu třeba ve 40?
Ano. Podle aktuální průměrné doby dožití se spočítá, kolik let budete důchod pobírat a peníze, naspořené na vašem fiktivním účtu se vydělí tímto číslem. Takový důchod vám bude posléze přiznán.

Poznámka: Drobné úpravy, které provedla redakce HN až po mém imprimatur, stejně jako dvě moje dodatečná kvantitativní upřesnění, kterými jsem publikovaný text následně doplnil, neposouvají smysl již zveřejněných sdělení.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy