Populisty prokletý Varnsdorf

15. 09. 2016 | 01:20
Přečteno 4381 krát
Vicepremiér Babiš po čase soustředil pozornost veřejnosti na severočeské město Varnsdorf, dějiště pogromistických pochodů na romské ubytovny v roce 2011. Babiš se pro letošek stal králem varnsdorfských populistů a volně tak navázal například na Ivanu Řápkovou nebo místní neonacisty. Stejně jako oni nepřivezl do města žádné řešení rozvráceného soužití, ale bohatě přilil oleje do ohně.

Varnsdorf je těžce zkoušené město. A lidé v něm. Všichni. Ti, co bydlí na Kovářské ulici a patří mezi sociálně vyloučené Romy, lidé z majority, i ti, kteří živoří na městské ubytovně, kterou už roky provozuje město a přes chudé lidi získává dodatečný příjem ze sociálních dávek.

Ve Varnsdorfu zkolaboval sociální smír. Nejvíc se to projevuje v přímém kontaktu lidí v Kovářské ulici – mezi romskými rodinami a tzv. majoritními starousedlíky. (před pár lety to naopak bylo okolí ubytoven Sport a T.G.M., kolem kterých se lidé ve večerních hodinách báli procházet).

Ale proč? Situace ve Varnsdorfu se ještě před deseti či více lety nevymykala z průměru míst, kde by veřejná správa měla řešit problém chudoby a sociálního vyloučení. Žilo tu několik stovek chudých romských domácností, což by 16 tisícové město mělo dokázat účinně řešit. Není to snadné, ale je to možné – desítky příkladů z jiných českých měst to dokazují.

Na otázku proč je tedy odpověď: protože Varnsdorf prožívá obrovské selhání veřejné správy na všech úrovních. Nejvíce na úrovni vedení obce, ale akcelerované také krajskou a vládní úrovní.

„Cikáni do plynu“

Korunu problémům ve městě nasazuje koncentrovaný populismus, který tu přerostl do extrémních rozměrů. Živnou půdu našel ve starostech, ať už to byl Martin Louka (2010-2014), nebo současný starosta Stanislav Horáček s místostarostou Josefem Hambálkem.

Oba současní nejvyšší představitelé města si do médií náramně pochvalovali právě uplynulou návštěvu vicepremiéra Babiše a pustili se dokonce do obhajoby jeho skandálního výroku o koncentračním táboru v Letech.

Andrej Babiš představuje aktuální vrcholek čirého populismu, který na varnsdorfských občanech politici provozují už několik let. A funguje to! Lidé se ho zastávají, jeho návštěva sklidila ve městě většinově úspěch a ocenění. Na rozdíl od jiných (například ministryně práce Michaely Marksové), kteří se nepřijeli do Varnsdorfu povozit na vlně protiromských nálad, ale uvidět problém zničeného soužití na vlastní oči, aby se pokusili přispět k jeho řešení.

Devastace veřejného mínění ve Varnsdorfu ale začala už dávno. Těžko říci, kdy to vlastně přesně bylo, ale to teď není nejpodstatnější.

Při vzpomínce na protiromské demonstrace v roce 2011, při kterých museli těžkooděnci štíty zachytávat kamení, které stovky občanů Varnsdorfu házely na romské ubytovny, a na tisícihlavé demonstrace, v nichž pochodovali celé rodiny s dětmi a stále častěji se z nich ozývalo „Cikáni, do plynu“, je jasné, že už tehdy ve Varnsdorfu byla úrodná půda pro agresivní populismus.

Ale nebyla jen ve Varnsdorfu. Vyrostla také v sousedním Rumburku, pod záštitou tehdejšího starosty Jaroslava Sykáčka. To on byl v osudném roce 2011 autorem pohádky o útoku romské omladiny na chudáky bílé mladíky, kteří to odnesli zraněním. Co na tom, že policie později prokázala, že šlo o šarvátku, ve které Romové nebyli hlavními agresory, ale prostě potyčku vrstevníků, kteří nad ránem přebrali. Pogromistický pochod na domy, kde bydleli Romové (https://www.youtube.com/watch?v=b6Gs0DhuuJQ) a protiromské demonstrace už nešlo zastavit. A kdo byl jejich svolavatel? Bok po boku krajský radní Jaroslav Foldyna s rumburským nacionalistickým radikálem, úzce spjatým s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, Josefem Mašínem.

Jaroslav Foldyna se přesunul také do Varnsdorfu, kde ho ale zastínil profesionální lhář Lukáš Kohout. Co na tom, že se mu lidé vysmívali. S chutí chodili na jím svolávané demonstrace, na kterých mluvčí burcovali proti Romům.

Netrvalo to dlouho, a ve městě se objevila také Ivana Řápková. Přivezla své know-how buzerace každého, kdo se jen trochu vymyká, které odzkoušela jako primátorka v akci Záchranný kruh v Chomutově (http://www.romea.cz/cz/zpravy/vladni-zprava-o-chomutovu-tzv-akce-zachranny-kruh-ma-devastujici-dusledky). Mimochodem – ti, kdo přišli na chomutovskou radnici po ní, nyní postupně odstraňují následky jejího rozvracení sociální soudržnosti ve městě, šmírování a špehování, veřejného dehonestování (např. exekučním zabavováním dávek za dluh nepřevyšující 1000 korun).

Do Varnsdrofu zavítal také Martin Klika s programem nulové tolerance, jehož selhání při „řešení“ poničeného soužití lze sledovat například v Duchcově, ale také Litvínově či Karviné (https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/pri-uradu-vlady/jiri-dienstbier/aktualne/politiky-nulove-tolerance-v-socialne-vyloucenych-lokalitach-reseni-neprinaseji-146331/).

Chléb se lámal, když veřejný hněv, koncentrovaný na Romy, přivedl na konci léta roku 2011 občany Varnsdorfu na veřejná setkání do místního kina. Starosta Louka veřejně sliboval, že se radnice problémy v soužití bude seriózně zabývat, na velké papíry zavěšené na pódiu se zapisovaly problémy, o kterých občané mluvili, a návrhy jejich řešení. Následující měsíce ukázaly, že na papíře pouze zůstaly a znovu, pokolikáté již (?), podryly důvěru občanů, že je starosta (nebo někdo jiný) schopný a ochotný problémy soužití řešit.

Mimochodem – absolvoval jsem v tom čase se starostou dlouhá jednání, stál jsem po jeho boku v kině a snažil se přesvědčovat občany, že město si se situací může poradit. Přepisoval jsem v kanceláři starosty návrhy občanů do počítače a doplňoval je o další a nabízel starostovi, jak je možné je zavést do praxe a z čeho půjdou zaplatit. A nabízel jsem také servis přípravy projektů a zprostředkování toho, co v podobných situacích funguje v jiných městech. Vlastně jsem mu naletěl, stejně jako občané Varnsdorfu – dlouho jsem mu věřil, že problém opravdu bude řešit.

Populismus jako norma

Zdaleka to není úplný výčet zářezů do života města. Jsou jich – různě významných – desítky. Z populismu a neřešení se ve Varnsdorfu stala norma, vytvořená místními i přespolními politiky a autoritami. A kdo nedohlédne nebo nechce dohlédnout za hranice regionu (nebo aspoň do Krásné Lípy, jejíž integrační programy představují opak varnsdorfských segregačních), se ocitá v riziku, že jí podlehne.

Tohle všechno ani nemusel Andrej Babiš vědět. Intuitivně věděl, že tady za málo peprných vět dostane hodně voličských hlasů. Babiš měl za jeden den splněno. Odvezl si to, pro co si přijel (i když teď se ukazuje, že mu to nestačilo a pokračuje skrze ostudné a xenofobní urážky všech Romů přímo ze své teatrální cesty do Let).

Babiš také trochu vypálil rybník dosavadním lídrům populismu na Šluknovsku, zejména z regionální úrovně (a o to před krajskými volbami jde). Samozřejmě neřeší, že tím ze své velmi vysoké pozice dále posiluje anticiganismus, nevraživost a nenávist.

To nemá nic společného s tím, že ve Varnsdorfu je opravdu velký problém v soužití, který dlouhé roky nejprve neřešila, a později aktivně spoluvytvářela samospráva (a ještě u toho donekonečna volala: to mi ne, to vláda musí problémy vyřešit). Ve Varnsdorfu neexistují a neexistovaly žádné skutečné sociálně integrační programy, naopak radnice vytvořila a sama provozovala problémovou ubytovnu, ze které měla dlouhé roky prostřednictvím dávek příjem. Dodnes ve městě nefunguje klub pro děti a mládež (s výjimkou jedné místnosti přímo na ubytovně), sociální pracovníci obce fungují jako dohledová služba.

Nepřispěla ani vláda – zejména sociální reforma z roku 2011 zasadila chudým lidem i obcím ránu (http://www.tiki-toki.com/timeline/entry/656735/Pro-v-esku-vyrostlo-za-26-let-pes-600-chudinskch-tvrt/). Nekoncepčně překopala dávkovou podporu, zredukovala sociální práci na obcích, odebrala obcím kapacity pro řešení sociálních věcí (tabulková místa se přesunula na Úřad práce). V podstatě rezignovala na naplňování Strategie boje proti sociálnímu vyloučení (přijaté vládou v klíčovém roce 2011). Potvrdila tak, že jí problémy sociálního vyloučení příliš nezajímají a opustila prostor, který zůstal volný pro populismus všeho druhu.

A tomu se v Ústeckém kraji daří lépe než kde jinde, protože míst, ve kterých jsou problémy se sociálně vyloučenými lokalitami a se soužitím, je mnoho, stejně jako lokálních a regionálních stran a hnutí, kteří je spoluvytvářejí, a zároveň se na nich xenofobními výlevy přiživují (v čele například se Severocesi.cz).

Co s tím?

Netroufám si ponořit se do svědomí každého jednoho občana Varnsdorfu, který pochodoval v roce 2011 s heslem „Cikáni, do plynu“. Nebo který v roce 2016 tleská Andreji Babišovi za to, že konečně pojmenoval věci pravými jmény. Nebo tomu, kdo se přidal k nacionalistům. A nebo prostě jen nevraživému anticiganistovi. Cítím, že ve Varnsdorfu je snazší stát se nevraživým, zejména pokud bydlíte na Kovářské ulici.

Z rozhovorů s naštvanými lidmi z Varnsdorfu mi ale zároveň (ne vždy) není jasné, jak a na základě čeho si své extrémní názory zformulovali (často totiž ne v přímém konfliktu s někým z Romů ve městě, ale z vyprávění někoho jiného, z médií…).

Není snadné, ani pro občana Varnsdorfu, rozpoznat, kde končí realita a začíná mýtus o Romech z Kovářské. Protože soužití v Kovářské je opravdu tragické, ale proč? Od sociálních pracovníků i ze svých návštěv dobře vím, že Romové ve Varnsdorfu jsou různí (a rozhodně nejsou většinově nebezpeční, či takzvaně nepřizpůsobiví), a jsou stejně jako „bílá většina“ obětí populistických a nekoncepčních politiků, kteří problém v Kovářské (i jinde) neřeší, ale spoluvytváří.

Ale zároveň vidím, že desítky, snad i stovky občanů Varnsdorfu, populistické masáži nepodlehli a dokáží se na problémy ve městě dívat s odstupem.

Co s tím ale?

Zvolit si starostu, který přestane surfovat na vlně populismu, a začne problémy skutečně řešit.

Vyzdvihnout statečně ty varnsdorfské občany, kteří nesložili ruce do klína a snaží se pomáhat zlepšovat soužití ve městě (třeba lidé se Schrödingerova institutu, nebo pracovníci některých neziskových organizací či prostě aktivní občané, byť jich je teď menšina). A připojit se k nim.

A hnát Babiše (a ostatní populisty) z Varnsdorfu svinským krokem, aby nepřikládali pod kotel.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy