Jak se na Praze 8 pokusili ukrást referendum

20. 02. 2014 | 22:47
Přečteno 10177 krát
Před nedávnem jsem tady na blogu napsal, že radní Prahy 8 jsou placeni z peněz z hazardu. Nepřečetl jsem si tehdy dobře vyhlášku Hlavního města Prahy, své tvrzení jsem proto později korigoval. Uběhl necelý rok a zjišťuju, že jsem to ani korigovat nemusel. Aktuální krok zastupitelstva Prahy 8 totiž jinak než bojem za hazard až do posledního automatu vysvětlit nelze.

Jak občané Prahy 8 vědí, jejich městská část je i po nedávno přijaté vyhlášce jednou z nejhorších, co se týče koncentrace heren. Radní Prahy 8 před rokem konstatovali, že hazard je úplně super a že ho chtějí na svém území co nejvíc.

To se nepřekvapivě nelíbilo mnoha místním občanům, kteří se rozhodli vyvolat referendum, jež by se konalo v souběhu s komunálními volbami. Tehdy je značná šance, že přijde zákonem požadovaný počet 35 % oprávněných voličů a referendum se tudíž stane pro zastupitele závazným.

Vše o tomto referendu, kde můžete podepsat, jak je možné se zapojit, aby se počet podpisů potřebný pro vyvolání referenda vysbíral, a vše další naleznete zde: http://8bezhazardu.cz/.

Radnice se pochopitelně referenda bojí, protože známý precedent z Dvora Králové hovoří jasně: referendum se konalo zaráz se sněmovními volbami, tedy došlo dost občanů, a proti hazardu se vyslovilo 82 % z nich.

Navíc Praha 8 není zdaleka jediná, kde se občané pokoušejí navzdory svým vykutáleným zastupitelům prosadit zákaz či silnou regulaci hazardu. Minulý týden odstartovala největší česká kampaň za vyvolání místních referend, kterou koordinuje sdružení Občané proti hazardu. Referenda na komunální volby se snaží občané vyvolat ve více než 10 městech či městských částech. Viz www.mapyhazardu.cz/zpravy/referenda.

Obava z úspěšného referenda a tedy konce heren byla na místě. Že starosta Osmičky nic jiného, než jak uhájit herny, neřeší, se krásně projevilo v úvodníku únorového radničního zpravodaje Osmička. Pan starosta Jiří Janků (ODS) píše: "Na profesionálních aktivistech mě vždy udivoval způsob, jakým si určují cíle svého snažení. Totiž, že si z poměrně široké palety zajímavých témat vyberou taková, která skoro nikdo za problémová nepovažuje. Skutečné problémy pak zůstávají pod jejich rozlišovací schopnosti." Témata, která řeší obyvatelé, jako například korupce politiků nebo jejich nekompetentnost v kulturní či jakékoliv jiné oblasti, jsou vždy okrajová, to dá rozum. Jediné skutečně zásadní téma je mít plný pajšl a peněženku.

Protože sběr podpisů se dařil, začali zastupitelé zmatkovat. Věděli, že je zde plno judikátů, které říkají, že když se občanům podaří vysbírat potřebný počet podpisů a v návrhu přípravného výboru je uvedeno, že se referendum má konat v souběhu s volbami, nemohou vyhlásit referendum na jindy. V loňském roce se o sabotáž referenda snažilo zastupitelstvo Prahy 7 či Plzně, ale soud jim dal přes prsty a nařídil konání referenda na prezidentské volby. Tím vlastně zařídil, že referenda byla úspěšná, s čímž se tamní politici doteď těžce vyrovnávají.

Osmičkoví zastupitelé našli inspiraci právě hned v sousední Praze 7. Ta se poučila z nedávno úspěšného referenda proti předražené radnici, nečekala, než Ondřej Mirovský a spol. podpisy vyberou, a referendum vyhlásila sama - na termín evropských voleb, ke kterým naposledy přišlo 34 % voličů (ke komunálním 41 %). I účast 34 % je ale už riziková, protože když by přišlo jen o něco víc voličů a ještě navíc všichni odvolili v referendu, s hazardem by byl amen.

Proto dali zastupitelé na osmičce hlavy dohromady a vymysleli, že referendum vyhlásí na nejnemožnější termín, na jeden den, sobotu 12. dubna, kdy se žádné volby nekonají, a tedy je jistota, že lidé nepřijdou. Formálně tento termín navrhl ředitel místní ZŠ a zastupitel, Miroslav Koranda. Jeho zdůvodnění by mohl klidně spolupodepsat nebožtík Vasil Biľak:

"...Já osobně mám strach, že diskuse kolem heren se stáva už něčím jiným než slušným politickým zápolením a je plné osobních útoků a falešného osočování z hloučku hloupých pseudo-aktivistů. Proto jsem dnes využil svého práva zastupitele a požádal Vás o podporu návrhu Volby pro Prahu 8. Prostě dost řečí a ukažte se, o co Vám jde. Šlo dnes o návrh na vyhlášení místního referenda o nulové toleranci hracím automatům na celém území naší městské části, a to prostřednictvím Vás, zvolených zástupců. Vím, že jsem Vás překvapil, ale ukázalo se, jak lidé, co organizují petici o hernách, vlastně neznají zákon, vyhlášky a zmateně se na všechno rychle ptají a googlují znění zákona (a to už měsíc sbíráte podpisy). Váš amaterismus jsem odkryl v plné nahotě.

Dnes jde historicky o první možnost nechat rozhodnout občany o svém městě ke konkrétnímu tématu mimo volební kampaně, lživá hesla a politická haštěření v naší městské části. Argumenty o nutnosti spojení referenda s volbami do Evropského parlamentu jsou tak slabé jako jejich minulá volební účast, která byla 33%. Vzhledem k nutnosti mít k referendu jinou , tedy druhou komisi než u řádných voleb je úspora spojením těchto dvou "událostí" minimální.

Kdo má opravdu zájem věci měnit, tak k referendu příjde a odpověď je pouze na něm, to je čisté, přímé bez nátlaku a fér. Tohle už není mediální bublina, tady nastává skutečná politická realita. Tohle není pár slov na blogu či diskuse na Facebooku, tohle je ta skutečná občanská odpovědnost, kterou tolik hledáme a kterou nám stále někdo falešně nabízí...
"

Byl jsem u toho, když podobný výsměch demokracii iniciovala v Brně v roce 2004 ODS a KDU - ČSL, která ze strachu z úspěšného referenda o odsunu nádraží vyhlásila jeho termín měsíc před volby. Navzdory naší velké snaze se potřebný počet lidí nedostavil (tehdy by se muselo dostavit 50 %, což, jak jsme s odstupem konstatovali, by nepřišlo ani při volbách.) Podobné fiasko ohledně účasti loni zaznamenali v Liberci, který je jinak občansky velmi aktivní. Tam to také radnice vyhlásila na "nikdy".

V zemi, kde lidé nechodí k volbám a senátní volby mají běžně 20% účast, je absurdní předpokládat, že najednou všichni vstanou a jednu sobotu půjdou o něčem rozhodovat. Nepřišli by v dostatečném počtu snad ani tehdy, když by se rozhodovalo o zrušení daní. Na Praze 8 nepřijdou z jednoduchého důvodu - radnice učiní zákonné povinnosti informovat zadost, když oznámení o konání referenda vylepí na úřední desku, kterou nikdo nečte. Jinak bude ticho po pěšině. Zastánci regulace hazardu nebudou mít dostatek financí, za které by si mohli zaplatit drahou "předvolební" kampaň, aby vůbec občanům Prahy 8 došlo, že se nějaké referendum koná! Vezměte si, jaké obrovské peníze lijí strany do každých voleb, jak starostové obcházejí domovy důchodců a ládují do babiček čokoládu, Babiš rozdává svoje vlastnoručně cukrované koblihy, balónky s modrým ptákem se rvou i nemluvňatům. Peníze na to jdou z eráru. A stejně přijde jen třeba 28 % voličů. Pokud za občanskými aktivisty nestojí nějaký magnát, na podobně silnou propagaci se nikdy nezmůžou. Jediná šance, jak v českých podmínkách provést úspěšné referendum, je spojit ho s volbami, kam chodí aspoň těch 40 % voličů.

Co dělat ve chvíli, když se radnice rozhodne provést podobnou sabotáž? Nic. Jejich pseudoreferendum úplně ignorovat. Vůbec se nesnažit k němu nahnat voliče. Když se postavíte na hlavu, dojde tam 25 % lidí, takže to radnice bude interpretovat tak, že aktivisté se přemáhali, seč mohli, ale stejně to nikoho nezajímá.

V zákoně je uvedeno, že pokud není není referendum platné, tj. nepřijde 35 % voličů, tak se může nové referendum konat hned. Lidem na osmičce, ale i kdekoliv jinde, kde se o podobnou obstrukci "demokratičtí" politici pokusí, doporučuju následující: sbírat podpisy za vyvolání skutečného referenda dál, referendum vyvolat na komunální volby a ze zastupitelů, kteří pohrdají demokracií a občany, si vyrobit snadný terč a využít to ve volbách proti nim.


P.S.: Za konání zbytečného referenda zastupitelé Prahy 8 vyhodili 1,2 milionů. To jsou přesně ty peníze, které prý chybí v rozpočtu na kulturu a sport a kvůli kterým si tam prý musí nechat ty desítky heren...

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy