Hrozí v rodinné politice jaderná katastrofa?

21. 10. 2007 | 14:15
Přečteno 6915 krát
V úterý 16. října pořádal Sociologický ústav Akademie věd ČR, oddělení Gender a sociologie, konferenci „Rodičovská práce nebo rodičovská dovolená?“ Téma se soustředilo zejména na vztah rodičovství a trhu práce. Záštitu převzal eurokomisař Vladimír Špidla, který se také osobně zúčastnil.

Bohužel se nezúčastnil nikdo z české politické reprezentace, která v této oblasti činí zásadní rozhodnutí. Ostatně jako obvykle, když o nějakém závažném problému do hloubky diskutují odborníci. Výsledkem ignorance odborných doporučení je mimo jiné předvolební legislativní smršť, na které se nakonec podílelo celé politické spektrum. Byla sice populistická (např. zdvojnásobení rodičovského příspěvku a porodného), ale její dlouhodobé pozitivní dopady jsou nulové.

Problematika slaďování rodinného a pracovního života je v současné době naprosto stěžejní pro plánování efektivní rodinné politiky. Ta je nezbytná k vytvoření takových podmínek pro potenciální rodiče, aby neměli obavy děti mít. Že je téma demografického vývoje skutečně velmi aktuální, toho už si všimli i čeští politici a političky. Po dekádě katastrofálního demografického vývoje jim došlo, že dramatický pokles v počtu narozených dětí v sobě skrývá nebezpečí pro budoucnost celé společnosti: když nejsou děti, nebude pracovní síla (a dovážet ji ze zahraničí je velmi složitá záležitost), a také nebude, kdo by vydělával na důchody. Heslo ze začátku 90. let, že rozhodnutí mít dítě musí být individuálním rozhodnutím každého člověka a stát do toho nemá nijak zasahovat, a to ani přílišnou podporou, je tedy již zřejmě překonáno. Evidentně totiž nezafungovalo. Otázkou ale zůstává: co tedy vlastně funguje? Jaké jsou nástroje oné výše zmíněné efektivní rodinné politiky?

Já osobně souhlasím s těmi, kdo říkají, že klíčem je vytvoření dobrých podmínek pro harmonizaci rodinného a profesního života. Rodičovství a pracovní trh totiž nelze posuzovat odděleně, tyto dvě oblasti spolu úzce souvisí. A stejně neoddělitelně je s nimi spojena otázka postavení žen na trhu práce a jejich (ne)diskriminace. Jak ostatně na konferenci zaznělo: „Když postavíte lidi před ostrou volbu ´kariéra nebo rodičovství´, vyberou si kariéru.“ Což překvapivě nejvíce platí v historicky nejkonzervativnější společnostech Evropě.

Srovnávací výzkumy evropských rodinných politik tento názor potvrzují. Samozřejmě, srovnávání prorodinných opatření v různých zemích je poměrně komplikované, protože jednotlivé systémy se od sebe vzájemně velmi liší; kromě toho jejich nedílnou součástí je kultura té které země, a ta se do exaktních výzkumů zapracovává těžko. Nicméně řada vědců a vědkyň se shoduje: více dětí se rodí tam, kde jsou pro slaďování dobré podmínky. Tedy tam, kde je zaměstnanost žen relativně vysoká (velké procento žen ale většinou pracuje na částečné úvazky), a to i v případě žen s dětmi. A naopak se nerodí tam, kde žena s dítětem v podstatě nemá šanci se na pracovní trh vrátit. Zajímavé je, že s těmito „dobrými podmínkami“ nejspíš nesouvisí délka mateřské či rodičovské dovolené. Naopak: delší rodičovská dovolená vychází paradoxně z evropských srovnání většinou jako opatření spíše protirodinné.

Co se týče starých členských zemí, nejméně dětí se rodí v Itálii, Španělsku a Řecku, ale také v Německu či Rakousku. Naopak více ve Francii, Švédsku, Dánsku, Norsku, Holandsku či Velké Británii. (V míře plodnosti v rámci EU vede katolické Irsko, kde se ale od 70. do 90. let snížila na polovinu. Od poloviny 90. let opět mírně stoupla a zároveň s ní se výrazně zvýšila zaměstnanost žen.) V České republice je sice zaměstnanost žen vysoká, ale v rámci celé EU máme největší rozdíl v zaměstnanosti žen s dítětem a bez něj - což znamená, že uplatnění matek na pracovním trhu je velmi složité.

Nemohu se ovšem zbavit dojmu, že v naší zemi těmto zjištěním řada lidí včetně velké části politické reprezentace stále odmítá uvěřit. Hlásí se k ideologickému směru, který sám sebe označuje jako „konzervativní“, který propaguje rodičovství jako hodnotu samu o sobě. Chtějí, aby ji stát ocenil tím, že rodičům pečujícím o děti bude platit jakousi náhradu mzdy. A to nejméně do tří let věku dítěte, ideálně ještě déle.

Tento směr podporuje řada dětských psychologů, kteří bez jakýchkoli pochybností tvrdí, že děti do tří let musí být s rodičem doma, jinak je jejich vývoj vážně ohrožen. Nesouhlasit s nimi neznamená, že si člověk rodičovství neváží a že by jeho hodnota ve společnosti neměla mít větší váhu. Jenže i u tohoto tématu je třeba se oprostit od emocí a dívat se na věc pragmaticky: žádný stát nebude mít dlouhodobě na to, aby lidem za rodičovství platil několik let sumy, které nejsou urážející. Česká republika se tím, že rodičovský příspěvek ve výši 40% průměrné mzdy vyplácí po celé 4 roky, se v současné době řadí k nejštědřejším státům v Evropě. A kromě toho: jak vyplývá z výše uvedeného, tento model nejspíš příliš pronatalitně fungovat nebude.

Ano, v současné době zažíváme mírný „baby boom“. Ale demografové a sociologové varují: nepodléhejte přílišnému optimismu. Nejedná se o pravý baby boom, ale pouze o porody Husákových žen, které je odkládaly. A jestli se podmínky u nás nezlepší, bude po této vlně opět s dětmi na dlouho konec. Naděje na změnu k lepšímu přinesly první záměry reformy ODS. Vypadalo to, že ministr Nečas udělá radikální řez a rodičovskou dovolenou významně zkrátí, resp. sníží rodičovský příspěvek ve druhém a třetím roce. Jenže bohužel opět zvítězil onen „konzervativní“ směr a reforma jakoby zůstala někde na půli (respektive spíše na čtvrt) cesty. Největší částku dostane rodič tehdy, když se rozhodne zůstat s dítětem „pouhé“ dva roky - na tuto sumu ale dosáhnou jen ti s příjmem od určité výše. Otázkou, která by ale měla při takové reformě být řešena paralelně, je: kam s dítětem po těchto dvou letech? Veřejné služby v péči o děti do tří let jsou totiž minimální a soukromé, které existují ve velkých městech, jsou velmi drahé a většině lidí naprosto nedostupné (jak institucionální - tedy soukromé jesle, tak individuální - například chůvy).

Zlepšit situaci v této oblasti se zatím nesnaží nikdo a o zastupitelích většiny měst, kteří to mají v přímé kompetenci, to platí dvojnásob. Zlegalizovat, aby některé matky hlídaly děti jiným matkám, není špatný nápad - jsou to ale jen doplňkové služby a ty veřejné takto nahradit nelze. Také jsem v souvislosti s reformou nezaznamenala žádný konkrétní pokus o to, aby byli podpořeni ti zaměstnavatelé, kteří rodičům (matkám) malých dětí umožní různé alternativní formy zaměstnání (práce z domova, částečné úvazky, flexibilní pracovní doba...). Další otázkou, kterou u nás nikdo neřeší, je daňový systém. Ať už vláda o podpoře rodin s dětmi deklaruje cokoli, současnou reformu veřejných financí nejvíce zaplatí právě ony.

Na konferenci také vystoupil švédský profesor Steven Saxonberg z university v Uppsale, který se rodinnou politikou na evropské úrovni dlouhodobě zabývá. Na adresu českého politického rozhodování použil trefné přirovnání: když politikům radí inženýři o stavbě jaderné elektrárny, politici jim samozřejmě uvěří a zachovají se podle jejich rady. Jaderný výbuch si nikdo na triko nevezme. Když ale od začátku 90. let demografové a sociologové říkají: „zkraťte rodičovskou dovolenou a vytvořte matkám malých dětí takové podmínky, aby se mohly bez problémů začlenit do pracovního procesu“ politická reprezentace je ignoruje a rozhoduje si po svém. Výsledkem změn v 90. let bylo, že na základě návrhu Josefa Luxe se o rok prodloužila doba pobírání rodičovského příspěvku (do 4 let věku dítěte), ale narozených dětí stejně rapidně ubylo. Výsledkem velké reformy z roku 2007 je změna téměř nulová. Hrozba jaderného výbuchu v demografickém vývoji nad námi stále visí.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy