Ženy, roďte, ať je nás víc než jich!

28. 12. 2015 | 17:51
Přečteno 14117 krát
V souvislosti s problematikou přijímání uprchlíků do Evropy se v české společnosti začíná stále častěji skloňovat staré otravné zaklínadlo o tom, jak se Češi málo množí a mají málo dětí. Zatímco jindy si na důsledky druhého demografického přechodu (viz vysvětlivky) stěžujeme hlavně v souvislosti s důchodovým systémem, nyní se zdá, jakoby nám kvůli nízké natalitě hrozilo vyhlazení orientálním lidem, jenž údajně míní expandovat do Evropy, aby naší kulturu nahradili kulturou svou. Někteří tak začínají volat po poněkud bláhovém populačním souboji, v němž se civilizace budou navzájem předhánět v rozmnožování. Hlavní roli v tomto souboji zřejmě mají hrát ženy, které by ve jménu svého národa měly přispět k expanzi svého lidu.

K tématu se letos v prosinci vyjádřili mj. známý sociolog Ivo Možný a ještě známější sexuolog Jaroslav Zvěřina. Zatímco Možný dává malou porodnost do souvislosti s feminismem, Zvěřina je kritický k malému společenskému ohodnocení mateřství. Není bez zajímavosti, že oba pánové příčinu malého počtu dětí spojují především se ženami, zatímco muži mají v jejich komentářích roli jen jakýchsi pasivních obětí ženské zvůle nemít děti. Ti jakoby zdánlivě mohli v ženách vzbudit větší nadšení k rození dětí především skrze finanční podporu, popřípadě větším oceněním náročnosti ženské reprodukce. Tedy jinými slovy návratem k tradičním genderovým rolím.

Tomu, že další rozmnožovací boom v už tak dost přelidněném světě, na kterém brzo spousta míst nebude kvůli klimatické změně obyvatelná, nevěnují pánové pozornost žádnou.

Bohatí muži, pořiďte si hodně žen a množte se!
Sociolog Ivo Možný v sobě rozhodně nezapře starou školu, když tvrdí, že lidé jako miliardář Karel Janeček by měli (chtít) mít alespoň deset dětí. Prý je to dnes ten největší luxus. S tím se nedá nesouhlasit – zplodit dítě, devět měsíců jej nosit v těle, pak jej porodit a vychovat v nového samostatného jedince, to je značný zápřah pro ženské tělo, peněženku, a nejedny nervy. Možný se už však neptá, kdo by měl Janečkovi onu kupu dětí porodit. Zřejmě stačí ty miliardy, a žena ochotně obětuje svůj život a své tělo nekonečnému reprodukčnímu cyklu. Hlavně když ty kupy dětí pro náš mezi-civilizační souboj někdo zaplatí. Nebo by to šlo řešit mnohoženstvím? Ale kdepak – přece „neklesneme“ na úroveň islámu. Český muž si poradí několika rozvody a kupou milenek.

Paradoxně přitom Možný svými rozmnožovacími apely míří především na „vzdělané Evropany.“ Tuto kategorii překvapivě neomezuje jen na muže, neboť tvrdí, že vzdělaní muži se rádi žení se vzdělanými ženami. Při vší úctě, neznám moc vzdělaných žen, které by na takový reprodukční model ochotně přistoupily. I když je možné, že v Česku by se našlo dost těch, kterým by mohla imponovat ona myšlenka populačního souboje. Ty vzdělané by však mezi nimi nejspíš opět byly v menšině.

Mateřství versus rodičovství
Sexuolog Jaroslav Zvěřina na rozdíl od Možného náročnost mateřství oceňuje. Lamentuje přitom nad tím, jak je mateřství společností málo oceňované a státem málo podporované. Ženy podle Zvěřiny nechtějí mít větší počet dětí právě z těchto důvodů. V tom má jistě do značné míry pravdu. Existuje mnoho žen, které by byly ochotné mít dětí víc, kdyby mateřství nemuselo nutně znamenat život v chudobě, zničenou kariéru, a doživotní závislost na partnerovi coby zdroji financí. Existují ale také ženy, a řekla bych, že v západních společnostech je jich většina, které svůj život chtějí naplňovat i jinak než jen plozením dětí a následnou péčí o ně. V individualizované době, kdy ve výchově potomků často absentují prarodiče nebo ona pomyslná vesnice (viz vysvětlivky), právě těmto ženám jejich rozhodnutí mít alespoň jedno či dvě děti nesmírně usnadní partner, který je připraven se v rodičovství angažovat v stejné nebo podobné míře jako jeho partnerka.

Zvěřina ale ve svém článku péči otců o kojence a batolata diskredituje, když píše „to, co v této oblasti svedou muži, dokáže každá průměrná žena stokrát lépe a efektivněji.” Kde na takovou hloupost Zvěřina přišel? Těží snad z vlastní zkušenosti? Podobnými výroky muže od péče o své potomky spíše odrazuje, než aby je v ní podpořil. Mnozí muži se o své potomky odmítají starat mj. právě proto, že je jim neustále podsouváno, že se k této činnosti nehodí, nebo že k ní nemají dispozice. Mého muže a některé partnery mých kamarádek podobné stereotypní pohledy na mužské schopnosti v péči o malé děti nesmírně uráží. Manžela rozčiluje, když ho konzervativnější příbuzní přirovnávají k ženě, protože své otcovství a láskyplnou péči o syna nepovažuje za prvek zženštilosti. Má kamarádka zase musela kvůli své chorobě péči o novorozenou dceru zpočátku téměř zcela svěřit do péče partnera, který jen těžko snášel iritující poučování ostatních matek, které v parku s kočárkem potkával, a které jakoby věřily, že je schopnost péče o dítě u žen vrozená, zatímco u mužů naučená. Pokud tomu tak je, tak proč tisíce žen dnes a denně prožívají teror na odděleních šestinedělí v českých porodnicích, kde personál sestávající z „přemoudrých“ zdravotních sester, porodních asistentek a laktačních poradkyň „dobře míněnými radami“ systematicky podrývá jejich přirozené mateřské kompetence?

Náš syn se naštěstí narodil doma, a jak o něj pečovat nám ukázala námi vybraná porodní asistentka. Pro pana Zvěřinu by jistě bylo zajímavé, že první, kdo syna koupal a první tři dny přebaloval, byl výhradně můj manžel. Ten také mimo jiné jako svůj jediný handicap v péči o syna dodnes vnímá jen to, že ho nemůže kojit. Přičemž tento handicap se kupř. vůbec netýká těch otců, jejichž partnerky z nějakého důvodu kojit nemůžou. Udělat umělé mléko se svou jednoduchostí rovná schopnosti uvařit čaj.

Muži snad nejsou žádní idioti!
Jsem si proto jista, že kromě kojení v péči o kojence či batole neexistuje nic, co by průměrný muž nezvládl stejně dobře jako průměrná žena. Tedy za předpokladu, že mu není od malička vštěpován názor, že se pro tuto činnost jako muž nehodí. Podobným způsobem byly ženám po dlouhá staletí vštěpovány předsudky o celé plejádě zaměstnání, k jejichž vykonávání jim údajně jakožto ženám scházely dispozice. Ve hře přitom byla povolání, jako je lékařka, či vědkyně, nikoliv něco tak primitivního, jako je výměna plenky, vykoupání dítěte, převlečení do pyžámka, nebo hraní si se stavebnicí… Nebo si pan Zvěřina vážně myslí, že jsou muži až takoví idioti?

Přesvědčena jsem také o tom, že čím víc mužů se bude v péči o dítě více angažovat, tím víc jich bude schopno mateřství a potažmo rodičovství náležitě ocenit. Ženy díky větší angažovanosti svých partnerů také budou mít větší možnost vstupovat do profesí, z jejichž pozice budou moci pohled společnosti na rodičovství a plození děti postupně měnit a zvyšovat jeho ohodnocení. Mít dítě by nemělo znamenat buď anebo. Nemělo by být volbou mezi kariérou a rodinným životem. Nemělo by být volbou mezi důstojným živobytím a chudobou. A stejně tak by nemělo být ani volbou mezi ženou a mužem.

Otázka klesající porodnosti by tudíž neměla být permanentně svalována především na ženy a jejich vzrůstající angažovanost. Jejich angažovanost ve veřejné sféře je naopak potřeba vybalancovat větší angažovaností mužů ve sféře domácí. Jedině tak lze dosáhnout rovnováhy a pokroku. Jedině tak může naše civilizace přežít, aniž by přitom osekávala práva žen svobodně nakládat se svými životy a těly. Přece se již nemůžeme vracet k středověkému společenskému uspořádání, kdy muži skrze svou moc a finance ženy ovládali a jejich roli tak omezovali na pouhou roli rodiček a udržovatelek rodu. V naší společnosti mateřství možná není dostatečně oceňováno, ale na druhou stranu – tam, kde oceňováno je, často nebývají oceňovány samy ženy, jejichž cena se odvíjí jen a pouze od schopnosti rodit, a jejichž reprodukční práva tím pádem nejsou nikým respektována. Muž, který není idiot, si naopak své ženy váží a rozhodnutí mít a vychovat děti je jejich společné.

Reprodukční práva žen jako boj proti klimatické změně
V neposlední řadě se zamysleme nad samotnou myšlenkou populačního souboje. Stejně jako ekonomický růst nemůže být nekonečný, ani lidé se nemohou rozmnožovat donekonečna. V době, kdy je planeta Země zoufale přelidněná a v důsledku klimatické změny ohrožena ekologickým kolapsem, je mezi-civilizační souboj v rozmnožování přímou cestou do pekel. Již dnes víme, že k nám v budoucnosti budou proudit migranti z míst, která přestanou být obyvatelná. Je snad řešením to, že se pořádně namnožíme, aby se k nám už nikdo nevešel, zatímco se v televizích budeme koukat v přímém přenosu na to, jak se miliony klimatických migrantů smaží na vyprahlé poušti?

Západní společnosti by se neměly inspirovat populačním boomem rozvojových zemí, který je v mnoha případech důsledkem nerovného postavení žen coby „reprodukčních otrokyň“. Naopak bychom měli usilovat o to, aby i ženy v rozvojových zemích získávaly vzdělání a byla posilována jejich práva, zejména ta reprodukční. Jak již bylo řečeno, vzdělaná žena je jen ve výjimečných případech ochotna zasvětit svůj život permanentnímu plození. Pokud ženy zůstanou nevzdělané a budou jen plodit jedno dítě za druhým, všichni se tu povraždíme v jedné velké globální bitvě o vodu a zdroje. Zatímco náhradní planeta tak nějak stále ještě není na dohled.

Vysvětlivky:

1. Druhý demografický přechod - demografická proměna spojená s poklesem porodnosti a zvyšující se naděje dožití, vedoucí k demografickému stárnutí.
2. V angličtině se říká, že na výchovu dítěte je potřeba celá vesnice - „it takes a whole village to raise a child“.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy