Satira o domácích porodech v podání dna českých internetových diskusí

24. 04. 2017 | 22:50
Přečteno 26069 krát
Přemýšleli jste někdy o tom, jak se asi cítí žena, jejíž porod se na internetových diskusích dostane do spárů intelektového a emočního dna tohoto národa? Jen proto, že své dítě z nějakého důvodu přivedla na svět doma, a že z nějakého důvodu potřebovala zavolat záchranku? Jak se asi cítí žena, které právě zemřelo dítě, které by dost možná umřelo i v nemocnici, ale která bohužel má tu smůlu, že si na ní kvůli mediální štvanici na domácí porody smlsnou ti nejodpornější internetoví diskutéři na tváři této planety?

Na satirické facebookové diskusi „Hnutí pro nepřirozený porod“ si parta lidí vyzkoušela, jak by to vypadalo, když by se metrem, kterým čeští diskutéři měří domácím porodům, měřilo např. automobilismu. Riziko, že se v autě vybouráte, je zhruba srovnatelné s rizikem, že budete mít komplikace u domácího porodu. Bezesporu přitom u nás ročně zemře mnohem víc lidí při autonehodě, než při domácím porodu. Navíc u jedné bouračky dost často zemře větší počet lidí najednou. Zatímco automobilismus by nás v životě nenapadlo zakazovat (ba co víc, spoustě Čechů by se dokonce líbilo, kdyby se u nás povolilo řízení auta i po požití menšího množství alkoholu), přístup české společnosti k rození dětí mimo porodnice je naopak totalitně autoritářský. Diskuse se hemží slovy a slovními spojeními jako „zakázat“, „nechat je to proplatit“, „vražda“, „pohodlí“, „zkušení odborníci“, „špičková zdravotní péče v ČR“, „porodit pod smrčkem“, „biomatka“ atd. Ale co kdybychom se takto dogmaticky bavili i o ostatních sférách lidského života, při kterých vždycky bylo, je a bude nějaké to riziko, že se „něco může stát“? Třeba o lyžování, jízdě na motorce, nebo o životu s koronárním bypassem? Anebo prostě o ježdění autem, kterého se dennodenně účastní i velmi nekvalitní řidiči, ačkoliv přitom ohrožují tisíce dalších lidí v silničním provozu?

Shodou okolností v sobotu 22. 4. došlo k bouračce, při které zahynuli tři lidé, právě na Blanensku, tedy ve stejné oblasti, kde ve čtvrtek 20. 4. záchranáři řešili také tragický konec překotného porodu, ke kterému došlo v domácím prostředí a po kterém novorozenec zemřel. Fiktivní diskuse se proto chytla právě této tragické události, u které rovněž figurovala záchranná služba, a zároveň zde byly oběti na životě. Zatímco však žena na Blanensku dost možná doma rodit nechtěla, cestující v autě nejspíš do aut nastoupili dobrovolně a záměrně. Paralely smyšlené ve fiktivní diskusi, v níž se diskutující nad obětmi nemilostně pohoršují podobným způsobem, jako se jinde na internetu diskutující pohoršují nad nebohou ženou, jíž zemřelo dítě, jsou natolik trefné a výživné, že skutečně stojí za to je sdílet. S pomocí mého blogu tak činím níže. Zároveň se přitom omlouvám příbuzným a blízkým obětí sobotní autonehody. Tyto smyšlené komentáře jsou skutečně jen fikcí, a daný případ byl vybrán jen a pouze na základě shody místa a času. Nemá jít o nijak osobně mířený útok. Snad se tak alespoň trochu otevřou oči širší veřejnosti (té více duchapřítomné) nad absurditou, s níž se český národ staví k domácím porodům, a s níž tak vehementně brojí proti jejich integraci do systému veřejné zdravotní péče.

Diskuse

Vlastimil Šon: sednou do auta a pak, když se něco stane, je jim záchranka dobrá

Dan Jakoubek: VYSTIŽNÉ !!!

Crazy Bob: Co si to vubec dovoluji?! Kdyz tak riskuji, ze sedaji do auta, tak by vubec nemeli mit pravo na nejakou zdravotni peci!

Vlastimil Šon: jako ti rodiče ať klidně umřou, ale proč do toho tahají ty nebohé děti?!

Mirek Látal: Nechápu, vždyť ty autobusy jsou teď tak moderně vybavené, pohodlné sedačky, někde i televize zadarmo. Co by jako ještě chtěli?

Adam Novák: Já bych jim to nechal zaplatit!

Vlastislav Šon: a to si mohou vybrat, zda jet vlakem, autobusem, letadlem nebo lodí, s odborníky za zády... ale ne, čistě pro vlastní pohodlí volí alternativní přepravu vlastním autem…

Zlý Isidor: Tohle se musi utnout, co budou chtít příště, jet na kole?! Ještě to budou vnucovat dalším a podněcovat je k tomu a bude z toho za chvíli trend a každý to tak bude chtít.. nenene, to se nesmí dovolit! Pěkně exemplárně potrestat!

Vlastislav Šon: Kdyby rovnou před cestou všichni zavolali řidiči autobusu, mohlo to být v pořádku. Tihle hazardéři, pro vlastní pohodlí se vystavují nebezpečí a teď to mají.

Adam Novák: Beztak to bylo plánovaný.

Juro Chrbát: Možno sa len potrebovali dostať na najbližšiu zastávku priameho spoja ;) Alebo im ušiel autobus / vlak (každému, čo jeho jest) a stopli si roboticky šoférované autá?

Vlastislav Šon: „Příčinu nehody vyšetřujeme. Obě auta narazila po střetu ještě do stromu, každé do jiného,“ !!! bůhví, jestli nešlo o domácí kácení stromu

Adam Novák: Stromy bych taky nechal zaplatit. Proste hazarderi. Nebyl to kriminalni prevoz?

Karel Bláha: Co proplatit! Sedět!!!! Dyť ohrožují životy jiných lidí! Často krát i dětí!!!!!!!

Mirek Látal: To je neskutečný hazard, beztak budou tvrdit, že šlo o překotnou jízdu, že měli původně v plánu jet vlakem, ale už to nestihli

Dan Jakoubek: je to prostě SOBECKOST, nechal bych jim to vse proplatit...

Vlastimil Šon: Nakonec ještě budou žalovat policii, že v tom autě vůbec nebyli

Rychlý Šíp: To radši přežiju nepohodlí tříhodinového zpoždění vlaku a deseti přesedání, než riskovat život svého dítěte usednutím do automobilu. Můj názor.

Marika Vosáhlíková: sterylyzovat!

Imrich Letovský: Ja teda nevim, ale pokud se pred cestou radili s nejakym profi ridicem, tak ta jizda autem urcite byla planovana, to mi nikdo nevymluvi

Vlastimil Šon: Jako já přesně vím, jak tihle lidi vypadají, co se na těch internetech o soukromé přepravě radí - kožené bundy, pohorky i v létě, vyholené ksichty, to by jeden blil už když je vidí. A ještě se navzájem ujišťují, kolikrát kdo jel a nic se mu náhodou nestalo. A pak se stane tohle a budou obviňovat každého, jen ne sebe.

Karel Bláha: Ohání se holandskem, kde je úplně jiný terén, viditelnost 120 km daleko, to tady nikdy nebude.

Květa Stočesová: Můj názor je ten, že by se to mělo zakázat...dřív taky každej neměl auto. A klidně si mě kamenujte, jen jsem odpověděla.

Rychlý Šíp: Stejnne se mi zda, ze je to ted takovy modni trend, aby kazdej mel vlastni auto, jeste s elektromotorem nebo na nejakou bio-eko-picovinu aby to jezdilo. Pred padesati lety po tom nestek pes a taky nebylo tolik nehod zejo.

Vlastimil Šon: zrovna nedávno mi říkal kamarád, co má kamaráda, co dělá v autoservisu, že už ti lidi jsou tak drzí, že si třeba vymění žárovky jen tak doma na koleni. Jako kde to jsme? Co budou dělat za chvilku, montovat si sami na stole v obýváku karburátor?

Pepa Zdepa: Přesně, moje slova!

Záviš Taborský: No jó, tak když to tak chtěj, ať si jezděj třeba na koni, jako ve středověku, těch zlámaných noh a zamordovaných pocestných co bylo. Na každý lesní pěšině byl křížek, jak tam někoho zapíchli. By se měli podívat do starejch matrik, co tam bylo pádů z koně. Pod smrčkem (to mi tu ještě chybí).

Sexy Jituna: Blanensko je už koukám stejně nebezpečný jako Plzeň. Jako jestli si myslí, že budou něco extra, když budou jezdit autem, tak ať si ten výjezd pěkně proplati. Sanitka byla určitě potřeba někde jinde.

Marek Ráž: Já bych to nechal zacálovat pozůstalý!

Sexy Jituna: zrovna minulý týden jsem přitom stejnou trasou jela, pravda, nebylo to nijak pohodlné v tom autobuse se čtyřmi děcky, ale hlavněže jsme to přežili a v rukou odborníka se bezpečně dostali až do cílové stanice. Nedovedu si představit, co by se stalo, kdybych řídila osobní automobil, speciálně když ani nemám řidičák. Všichni bychom byli mrtví.

Pepa Zdepa: Paneboze dneska si taky kazda zenska udela ridicak, a mysli si, ze auto odridi sama

Sexy Jituna: teď ty výmoly a objížďky!

Crazy Bob: Proc neleteli letadlem - neni statisticky bezpecnejsi cestovat vzduchem? Ne, museli autem, at si nesou nesledky! Takovej hazard, tvl... Nechapu!

Zita Janská: Kdyby tu záchranku aspoň zavolali před nehodou, když už se na tu cestu vydali autem…

Kočka z Lovosic: A to je jako polycajti nechali jen tak odjed a ani je nevvyslíchaly, jo? No to se mi nezdá, já bych tyhlencty nezotpovědní řidiče zakázala, není to uš náhodou trestní?

Roman Dvořák: Jako v Holandsku, to je něco jinýho - tam jezdí s každým autem sanitka, ale tady... Fakt na to nejsme vybavený, lidi, tak neblbněte!!!

Vlastimil Šon: nikdo samozřejmě netvrdí, že řidič autobusu se nemůže blbě vyspat, neopatrně přibrzdit a vyrazit vám zuby, narazit páteř nebo zlámat nohu, ale proto je taky pojištěný, takže nakonec se vám vlastně nic nestalo, když se to zaplatí. Když pojedete ve svém, nikdo vám nic nedá, jste sami za sebe zodpovědní, to nikdo nechce.

Míra X: To na zapade je to uplne ujety, tam kolikrat ani verejna doprava neni, rozhodne ne tak dobra, jako nase. A stejne se vzdycky najde nejaky chytrak, co si toho nevazi.

Michal Prachař: Tolik zodpovědných lidí tady v diskuzi. Mrzí mne, ze jsem kdy sám zkoušel řídit auto, přezouval gumy, měnil žárovky, doléval olej, vodu a dokonce .... ó, hrůzo, kecal autoservisu do výměny alternatoru! Co všechno se mohlo stát!

Mamina: já bych všechny tydlecty autoškoly pro civily zakázala...

Kočka z Lovosic: Chtela sem se estse zeptat, je tu někto, kdo dal při nástupu do autobusu řidiči "obálku", aby s ním jel hezky a tak? Popřípadě kolik jste do obálky dávali?

Závěrem dodávám, že jména jsou vymyšlená. To, že jsou někde překlepy, špatná gramatika, nebo chybí diakritika, má za úkol navázat více autentický zážitek srovnatelný s četbou skutečné diskuse českého internetového bahna.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy