Jezte B12, chraňte sebe i planetu!

20. 03. 2018 | 21:21
Přečteno 4486 krát
O vitamínu B12, který je pro naše životy extrémně důležitý, se mluví málo, i když se občas zmiňuje jako argument proti veganům. Už víc než tři měsíce přemýšlím, jakým způsobem využít své nedávné zkušenosti k varování veřejnosti před riziky spojenými s jeho deficitem. Kvůli nedostatku tohoto vitaminu, zvaného též kobalamin, který se nachází téměř výlučně v potravinách živočišného původu, jsme byli v listopadu loňského roku s mým malým synem hospitalizovaní na Klinice dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově.

Syn přibližně od šesti měsíců přestal prospívat a velmi se zpomalil jeho psychomotorický vývoj. Příčinu jeho stavu se dlouho nedařilo odhalit, ačkoli by k tomu býval stačil správně interpretovaný krevní obraz, ve kterém se nedostatek B12 může projevit zvětšenými erytrocyty, tzv. markocyty, ale také např. zvýšenými jaterními testy. U jiných dětí se problém může projevit také pomalejším růstem hlavičky, což naštěstí nebyl náš případ. Problém se naštěstí podařilo identifikovat dřív, než by u syna mohlo dojít k upadnutí do kómatu, epilepsii či jinému poškození mozku. Svým způsobem jsme tedy měli štěstí v neštěstí. I tak je ovšem sdílení vlastní zkušenosti k varování ostatních také veřejným přiznáním vlastního pochybení. Za nízkou hladinu vitaminu B12 v synově krvi jsem totiž mohla především já sama.

Voda na mlýn odpůrců veganství


B12 se nachází zejména v potravinách, kterým se z mnoha různých důvodů snažím vyhýbat. K eliminaci stravy živočišného původu se dnes stále více lidí uchyluje nejen z etických důvodů, ale také ve snaze nezatěžovat životní prostředí (je známo, že chov hospodářských zvířat v nemalé míře přispívá i ke klimatické změně). Také přibývá těch, kteří maso a mléko ze svého jídelníčku vyřazují v reakci na epidemii civilizačních chorob. Mnohé totiž vznikají právě v důsledku přílišné konzumace živočišné stravy. Světová zdravotnická organizace (WHO) například před pár lety označila červené maso a uzeniny za potenciální karcinogen a mnohé další vědecké studie jasně prokazují souvislost konzumace potravin živočišného původu s kardiovaskulárními chorobami, diabetem, osteoporózou a dalšími chorobami.

Nízká až mizivá hladina vitaminu B12, k níž v důsledku vyřazení masa z jídelníčku může dojít, ale může mít fatální následky. A to jak pro malé děti, tak i pro dospělé. Nedávno na hrozbu karence vitaminu B12 upozornil na svém facebookovém profilu známý ekologický aktivista Jan Rovenský, který nasdílel i fotku s výsledky svého krevního testu. Problém je, že u dospělých problém přichází mnohem plíživějším a nenápadnějším způsobem. Zpočátku se nedostatek kobalaminu u dospělých nemusí projevovat vůbec, ale po delší době se může projevit zástavou tvorby červených krvinek i dalšími potížemi, jako jsou únava, poruchy sluchu a zraku, zhoršení paměti, deprese a mnohé další včetně atrofie mozku.

Případy jako ten náš, kdy se vymstí bezmasé stravování, tak bohužel jsou vodou na mlýn odpůrcům trendu, který je ve své podstatě správný a pro budoucnost lidstva i Země důležitý. Mezi odpůrci stravy s malým nebo žádným obsahem masa přitom najdeme jak nejrůznější lidové propagátory zabijačkového a hamburgerového obžerství, tak i zástupce odborné veřejnosti, zejména lékaře. Že je téma veganství a zejména jeho vhodnosti pro děti opravdu žhavé, dokazuje i rozhovor odvysílaný 2. března na DVTV, kde je zástupkyně České veganské společnosti Eliška Selinger konfrontována s kategorickým odmítáním vhodnosti veganské stravy pro děti ze strany některých pediatrů. Přitom vitamin B12 lze snadno nahradit vitaminovými doplňky. Ostatně, přirozeně se dnes tento vitamin nevyskytuje už ani v masech z velkochovů. Zvířatům chovaným v nepřirozených podmínkách bývá dodáván uměle. I proto by se „bédvanáctka“ měla stát důležitou součástí celospolečenské diskuse a veřejného povědomí.

Vitamín, o kterém se nemluví

I přes jeho esenciální význam pro zdravý vývoj nervové soustavy a tvorbu červených krvinek se o vitaminu B12 mezi lidmi příliš nemluví. Navzdory varování odborníků z dětského oddělení Všeobecné fakultní nemocnice, kde se běžně setkávají i s méně šťastnými případy dětí postižených deficitem B12, než byl ten náš, se hladina tohoto vitaminu v krvi běžně netestuje. Nejčastěji jsou tak o tomto vitaminu informovaní právě vegani a vegetariáni, kteří kromě železa právě vitamin B12 obvykle přijímají formou potravinových doplňků. Pomineme-li lidi s poruchou vstřebávání (k nimž patří mj. celiaci nebo lidé po gastrických operacích), jsou to opět právě vegani a vegetariáni, koho deficit B12 nejčastěji postihuje. Většinou jde o lidi, kteří si o svém způsobu stravování nezjistili dostatek informací, nebo o různé odmítače veškerých průmyslově a uměle vyrobených produktů, včetně vitaminových doplňků. V rozvojových zemích pak B12 často postihuje ty, kteří se vegansky stravují kvůli chudobě.

Deficit vitaminu B12 ale může postihnout i ty, kteří maso jedí. Ačkoli nejsem vegan ani vegetarián, podobně jako mnozí lidé v mém okolí se dlouhodobě snažím potraviny živočišného původu omezovat. Patřím tak k neustále se rozrůstající skupině tzv. reduktariánů, pro které je charakteristický neortodoxní přístup k eliminaci potravin živočišného původu. Reduktariáni si uvědomují ekologické dopady velkochovů hospodářských zvířat a jsou si vědomi také negativního vlivu živočišných potravin na lidské zdraví, zároveň však z nejrůznějších důvodů maso v omezené míře nadále konzumují, obvykle v situacích, kdy jim maso předloží někdo druhý nebo když se ocitnou v restauraci, která nemasité pokrmy nemá v nabídce. Důvodů k tomuto druhu „flexibilního veganství či vegetariánství“ může být mnoho: snaha nevybočovat ze společnosti či neurazit hostitele, z dětství zakořeněný zvyk, slabá vůle, odpor k radikální změně nebo třeba pochybnosti o prospěšnosti absolutní eliminace masa.

Řešením není návrat k řízkům

Právě v neortodoxním balancování na pomezí všežravosti a veganství se skrývá obrovský potenciál pro ekologii i lidské zdraví, neboť pro spoustu lidí může představovat mnohem přijatelnější způsob, jak omezit množství zkonzumovaného masa a mléčných výrobků. Zároveň se ale v tomto rozvolněném pojetí skrývá kámen úrazu, na který jsme já a můj syn doplatili. Reduktariánství nemá jasně vymezené hranice a pravidla, jež u jiných diet běžně existují (jako třeba zmiňovaný požadavek na konzumaci potravinových doplňků u vegetariánů a veganů). Není jasné, jak moc je třeba maso omezit, aby benefity převládaly nad újmou. Podle slavné Čínské studie Colina Campbella lze riziko mnohých z civilizačních chorob významně omezut již při snížení podílu živočišné stravy pod pět procent svého jídelníčku. Je to ovšem dost k získání nezbytných živin, které se jinde než v mase nevyskytují? Sama jsem se bohužel spletla, když jsem občasné Phở bò a Bún bò Nam Bộ, šunkový chlebíček, pár buřtů opečených v létě na ohníčku nebo masitý víkend u rodičů považovala za dostatečné pro pokrytí živin, které se nachází pouze v mase.

Dnes už vím, že řešením není návrat ke každodennímu jezení řízků, ale že musím dodržovat doporučení, jakými se řídí zodpovědní vegani a vegetariáni. Můj syn, kterému v době hospitalizace bylo 11 měsíců, po začátku suplementace B12 doslova rozkvetl. Začal se smát, hrát si s hračkami a okamžitě se opět nastartoval jeho vývoj. Zatímco před hospitalizací dokázal jen ležet na bříšku, byl apatický a bledý, již měsíc po zahájení suplementace se začal plazit a dalších pár týdnů nato si dokonce začal stoupat a lézt. Sama na sobě jsem si všimla mnohem menší únavy a lepší schopnosti soustředění. Důsledné doplňování vitaminu B12 bych tak doporučila všem, kteří maso nejí nebo ho jedí málo. Doplňovat by ho měli také starší lidé, kteří údajně nedokážou B12 z potravy tak dobře vstřebávat. Nejde zde přitom jen o individuální zdraví každého z nás, ale také o budoucnost lidstva a naší planety, která bez významného globálního snížení konzumace masa nebude zrovna růžová.

Článek byl převzat z internetového deníku A2larm: https://a2larm.cz/2018/03/jezte-b12-chrante-planetu/

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy