Amazonie by měla být zmezinárodněna

24. 08. 2019 | 12:13
Přečteno 3998 krát
Letošní lesní požáry vyvolávají skutečně alarmující znepokojení nad dalším vývojem úbytku světové biodiverzity, změny klimatu a celkovým osudem lidské civilizace. Hoří Arktida, hoří Sibiř, a nyní i Amazonie. Dým valící se z hořících stromů do atmosféry z lesa namísto pohlcovače emisí oxidu uhličitého dělá jeho zdroj. Požáry v amazonském deštném pralese, které navíc doprovází rapidní odlesňování posvěcené prezidentem Bolsonarem, jsou přitom úplně nejvíc alarmující. Svět je znepokojen ztrátou plic planety, které mají zásadní úlohu i v ochlazování naší Země. Dá se s tím něco dělat?

Požáry v amazonském pralese vůbec nejsou běžné. Vznikají zde obvykle v důsledku lidské činnosti. Prezident Bolsonaro se vymlouvá, že požáry založily neziskové organizace, které se ho snaží delegitimizovat. Je to přitom on, kdo dal zelenou těžařům a agrárnímu průmyslu, kteří se z jednoho z posledních nedotčených míst naší planety snaží vytřískat okamžitý krátkodobý zisk. Jako nejpravděpodobnější varianta se zdá, že se žďáření poněkud vymklo a vyústilo v nekontrolovatelné šíření požárů na milionech hektarů lesa. Kouř zahalil i tisíce kilometrů vzdálené Sao Paulo.

Z celoplanetárního hlediska se obětování Amazonie kvůli krmné sóje a pastvinám pro hovězí dobytek jeví podobně racionální jako rozhodnutí člověka, který kvůli okamžitému zisku prodá vlastní orgány na transplantace. Každý trochu vnímavý člověk cítí, že je něco hrozně moc špatně. V Evropě zatím dým z Amazonie ani ze Sibiře necítíme, zároveň však víme, že planetární procesy mají velkou setrvačnost a mohou se projevit až v budoucích letech. Mnozí z nás propadají do deprese. Netušíme, co nás na zdevastované planetě čeká, ale zároveň víme, že to nebude dobrý. A mnozí si také kladou otázku, co s tím jako obyčejní smrtelníci vlastně mohou dělat?

Běžně se lidem s environmentální žalem doporučuje, aby se občansky angažovali na lokální úrovni. Jsou však i tací, kteří by rádi pomáhali vice adresně přímo v místech, kde se aktuálně dějí největší problémy. Na stránkách Fast company vyšel článek , kde je uvedeno 9 způsobů, kterými i jednotlivci mohou situaci v Amazonii trochu pomoci.

Zde je jejich seznam:

1) zachraňte akr deštného lesa prostřednictvím the Rainforest Action Network.

2) Pomozte s nákupem džungle pomocí the Rainforest Trust.

(Pozn. aut.: Tento způsob se zdá být tak jednoduchý, že je až s podivem, že se zatím nestal nástrojem greenwashingových strategií některých velkých korporací. Alespoň já o žádné takové neslyšela. Můžeme zde proto přidat zvláštní bod navíc – sdílejte tento článek. Třeba si ho přečtou vaši movití přátelé a rozhodnou se pro jednou místo dalšího investičního bytu koupit kus džungle.)

3) Podpořte původní amazonské obyvatele skrze Amazon Watch.

4) Snižte svou spotřebu papíru a dřeva, nebo kupujte férové produkty přes the Rainforest Alliance.

5) Podporujte umění, vědu a další projekty zvyšující povědomí o Amazonii skrze nadaci the Amazon Aid Foundation.

6) Pomozte chránit zvířata žijící v džungli skrze WWF.

7) Snižte svou spotřebu hovězího. Hovězí z Amazonie se nejčastěji vyskytuje v fast-foodových hamburgerech nebo v hovězích polotovarech.

8) Dejte o svém názoru vědět podepsáním petice.

9) Jste-li v pozici, která vám umožňuje chránit deštný les na vyšší úrovni, zahraniční politika tvrdí, že silným nástrojem je s podniky spíše spolupracovat než jít proti nim. To platí zejména v průmyslu s hovězím masem, neboť producenti hovězího v Brazílii spolupracují s mezinárodními společnostmi, které se principiálně zavázaly k bezemisním standardům. Jsou proto náchylnější k vyslyšení veřejných požadavků než Bolsonaro. Zahraniční politika tvrdí, že obchod, distribuce a finanční dohody které závisí na ochraně deštného lesa a udržitelnost jsou výhodné pro planetu a pro brazilské obyvatele, jejichž živobytí je na deštném pralese závislé.

A nebo spotřebitelský bojkot, sankce a mezinárodní kontrola?

O posledním bodu bych si zároveň dovolila trochu polemizovat. Než změníme firmy v Amazonii, nejspíš bude příliš pozdě. Navíc je diskutabilní, jestli opravdu dokážou spotřebitelé a evropští politici vytvořit dostatečný tlak, který by brazilské firmy k šetrnému podnikání dostatečně motivoval. Podle zelené europoslankyně Molly Scott Cato je naopak potřeba proti Bolsonarovu režimu bojovat pomocí tvrdých sankcí a spotřebitelským bojkotem. Ten by měl probíhat jak na politické tak i na osobní úrovni. Málokdo z nás si uvědomuje, jak moc se svou vlastní spotřebou na devastaci Amazonie spolupodílíme. Třeba právě spotřebou hovězího masa. Nejen toho dovezeného z Brazílie, ale i toho pocházejícího z tuzemských velkochovů, kde krávy obvykle bývají krmeny sójou dováženou z míst, kde kdysi stával deštný les.

V boji o amazonský deštný les jde opravdu o hodně. Je to místo, kde se nachází 10 % světové biodiversity, a odkud pochází 20 % světového kyslíku. Je to také místo, kde stále ještě žijí početné skupiny původních obyvatel, které si na rozdíl od zbytku naší civilizace dokázaly uchovat schopnost žít v harmonii s přírodou. Ty aktuálně čelí hrozbě totálního vyhlazení. Kromě toho že nyní bojují o holý život v džungli sevřené plameny jsou tyto lidé také obětmi krutých násilných represí ze strany Bolsonarova fašistického režimu. Jenomže destrukce Amazonie kvůli obchodním zájmům je nejen bezprostředním ohrožením místních lidí, ale ze střednědobého hlediska je zničením tohoto cenného ekosystému ohroženo přežití celého lidstva. Je proto zcela na místě obvinění brazilského prezidenta z úkladné ekocidy, za kterou by měl být souzen mezinárodním soudem pro lidská práva.

Zároveň případ amazonského pralesa představuje exemplární ukázku limitů vztahu naší tržní a na národní státy rozdělené společnosti k obecním statkům. Čím víc je na Zemi lidí, tím víc začíná být jasné, že soukromé vlastnictví a národní státy mají své meze. Tyto meze se skrývají v podmínkách přežití samotného lidského druhu. Opravdu je v pořádku, aby nad klíčovými prvky zemských ekosystémových služeb držely správu jednotlivé státy, které v tomto ohledu nepodléhají kontrole mezinárodního společenství?

Je mi jasné, že velká část čtenářů tohoto blogu jsou zarytými zastánci volného trhu a soukromého vlastnictví, jak už tomu tak v případě postkomunistických zemích obvykle bývá. Často u nás rádi zapomínáme na to, že vlastnictví by mělo zároveň zavazovat. A to nikoliv pouze k sobě samému, nebo ke svým akcionářům, ale především také ke zbytku veřejnosti, potažmo k budoucím generacím. Opravdu by někomu přišlo normální, kdyby třeba veškeré zdroje pitné vody v naší zemi vlastnila jediná korporace, která by se navíc rozhodla, že je pro ní výhodnější tuto vodu prodávat do Německa, kde je vyšší kupní síla?

Bohužel příkladů, že v podobně nesmyslném destruktivním nastavení už dávno žijeme, bychom našli mnoho – vždyť například u nás větší část zemědělské produkce ovládá Andrej Babiš, který se rozhodl, že z hlediska okamžitých krátkodobých zisků je pro něj výhodnější zemědělskou půdu vysát až na dřeň, totálně jí zdevastovat, zamořit chemií, a to zcela bez ohledu na to, jestli pak v budoucnu na této půdě budeme schopni cokoliv vypěstovat. To samé můžeme říct o Bolsonarovi a jeho režimu. Na stole se tak ocitá zcela vážně míněná otázka. Neměly by přírodní zdroje klíčové pro fungování ekosystémových služeb, na kterých závisí přežití lidstva, podléhat mnohem větší veřejné kontrole? V případě půdy a vody v jednotlivých státech nastal čas na legislativní úpravy, které by zajistily převahu veřejného zájmu nad zájmem soukromým. V případě deštného pralesa v Amazonii se naopak můžeme bavit o myšlence vynětí této oblasti ze správy brazilského státu, a naopak nastolení jeho kontroly mezinárodními institucemi, které by dbaly na jeho uchování pro potřeby světového společenství.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy