Jak zabít referenda

20. 11. 2014 | 05:17
Přečteno 6707 krát
Vláda připravila zákon „proti pořádání obecných referend“. V referendech se nemá prakticky o ničem rozhodovat a jejich vyhlášení má být velmi obtížné. Ale ještě je čas to změnit.


Ministr Dienstbier přišel s návrhem „ústavního zákona o [celostátním] referendu“. Ve skutečnosti jde ale v současné verzi o „zákon proti referendům“. Možnosti referend totiž zásadně omezuje natolik, že pokud aktuální návrh projde, žádná smysluplná referenda prostě nebudou.

V referendu se nebude moci o ničem rozhodovat.


Připravit zákon nebo jeho „záměr“ a dostat ho ke schválení k referendu je jednou z demokratických možností lidí jak se podílet na správě své země. V ČR by to byla alternativa k dnešnímu lobbování u poslanců a úředníků na pražských ministerstvech. V zahraničí to tak funguje.

Takto třeba lidi sami v Bavorsku zpřísnili zákaz kouření v roce 2010 (mj. zahrnuje i Oktoberfest). V americké Kalifornii tento měsíc prošel zákon měnící některé méně závažné trestné činy na přestupky a navíc ušetřené peníze (za věznění) přesměroval na prevenci. Ve Švýcarsku naopak letos neprošel zákon zavádějící minimální mzdu 22 CHF (~500Kč) za hodinu. I na Slovensku, které má velice omezující zákon o referendu, budou lidé sami v nejbližší době rozhodovat o zákazu adopcí homosexuály. Dle současného návrhu „zákona proti referendům“ nebude možno o takových věcech v ČR v referendu rozhodovat.

Jiný typ referend je o odmítnutí zákona schváleného parlamentem, pokud s ním občané nesouhlasí. Už jen existence takové možnosti vytváří tlak na politiky, aby jednak dělali zákony kvalitně a také aby nerozhodovali proti vůli občanů. Pro politika je samozřejmě velmi nepříjemné, pokud „jeho“ zákon je následně odmítnut občany, to mu ubírá na popularitě (a šanci na další politickou kariéru). V ČR dle návrhu „zákona proti referendům“ nebude moci taková referenda uspořádat.

Další, k čemu slouží referenda, jsou otázky rozpočtu, tedy peněz daňových poplatníků. Švýcaři tak např. letos v květnu odmítli nákup 22 stíhaček Gripenů. Naopak podpořili vládní návrh na rozvoj železnic. Zde je asi dobré dodat, že výsledky referend o finančních záležitostech zcela odporují častému českému argumentu odpůrců demokratického referenda, že „lidi by si schválili nulové daně“, to je prostě nesmysl. Nicméně aktuální návrh „zákona proti referendům“ v ČR taková referenda stejně zakazuje.

Možná se ptáte, stejně jako já, o čem tedy v referendech dle aktuálního návrhu budou moci lidi rozhodovat? Prakticky o ničem, důvodová zpráva uvádí možnost „přenos nových kompetencí z národní na euro-unijní úroveň“. S ostatními věcmi můžete nanejvýš nadále lobovat u poslanců, zkusit slibný Zákonomat nebo na ně prostě zapomenout.

Samozřejmě pro-demokratická změna je zde možná – stačí umožnit lidem rozhodovat i o zákonech, kterými se musí řídit, a o svých daních, které platí.

Vysoké nároky pro platnost referenda


I když byste náhodou našli důvod (který se netýká zákonů ani financí), o kterém byste chtěli vyhlásit referendum, je tu velký problém s jeho platností. Aktuální návrh požaduje minimální účast 25 % voličů. Bohužel, z ČR již máme zkušenost z místní úrovně, že politici této hranice zneužívají a snaží se vůli lidí potlačit (záměrné vyhlašování referenda na nešikovný termín, referendum v jiném místě než souběžné volby). Zároveň ani principiálně není důvod, aby zde byl jiný limit než u voleb (kde stačí obecně 1 hlas na platnost voleb).

V této souvislosti je skutečně paradoxní, že „zákon proti referendům“ předkládá právě p. Dienstbier, který byl před měsícem zvolen do Senátu 9 485 hlasy, při účasti voličů ani ne 15 %. Tedy jemu 9 485 hlasů stačí k mandátu rozhodovat o zákonech, ale názor třeba 2 000 000 lidí nemá mít žádnou platnost. Ve volbách do Evropského parlamentu byla účast 18 % a také výsledky platí.

Vysoký limit na platnost referenda vede k tomu, že namísto demokratického nástroje pro občany jde o další hračku politiků, kdy referenda jsou vyhlašovány třeba stranami jako součást předvolební agitace (např. referendum na Slovensku 2010 jako akce SaS).

Zapomíná se také na jeden důležitý efekt, který přináší možnost pořádat referenda – pokud existuje nějaká menší oblast nebo menší problém, co politici neřeší, je možnost předložit to k referendu a demokraticky rozhodnout. V ČR tak byla třeba úspěšně použita místní referenda při snaze o odtržení vesnic od měst. A „úspěšně“ použita znamená jak, že odtržení bylo schváleno, tak i že nebylo. Ale lidi o tom mohli demokraticky rozhodnout a uklidnilo se tak napětí v obci. Zároveň takové (i prohrané) referendum slouží jako zpětná vazba pro politiky, aby viděli, že takový problém existuje. Nicméně dle návrhu zákona „proti referendům“ to v ČR nebude možné.

Samozřejmě je logické spojovat volby a referenda - jak z finančního hlediska tak i kvůli komfortu občanů. V americké Kalifornii je to třeba rozumně vyřešeno tak, že referenda mohou probíhat jen v termínu jiných voleb. Ve Švýcarsku jsou pevně dané termíny jednou za ¼ roku (kdy se to opět spojuje s volbami, místními a kantonálními referendy).

Pokud pro platnost voleb není žádný limit účasti, pro-demokratický zákon o referendech by také neměl mít žádný takový limit na účast. A dobrý hospodář by ošetřil, aby se co nejvíce využíval souběh voleb s referendy.

Vysoké nároky na vyhlášení referenda


Současný návrh „zákona proti referendům“ požaduje 250 000 podpisů pro vyhlášení referenda (opět, pokud přijdete na oblast, kde vůbec referendum bude moci být vyhlášené). To je samozřejmě výrazně více než v 8 milionovém Švýcarsku, kde jde o 50 000. Je to i více než 50 000 pro registraci kandidáta na prezidenta v ČR. Zde je problém v nedemokratičnosti takového limitu v praxi. Současný návrh (nejspíše) předpokládá „klasické“ sbírání podpisů. To samozřejmě třeba výrazně znevýhodňuje obyvatele venkova oproti velkým městům, neboť sběr podpisů na venkově je prostě a jednoduše výrazně dražší, než když máte návrh podporovaný pražany a můžete třeba sbírat u východu z metra.

Tato část má nicméně v ČR jednu snadnou možnost podstatného zlepšení: Již dnes je možné oficiálně v ČR podporovat přes internet „Evropské iniciativy“ (návrhy, kterými se musí Evropské komise zabývat, nutná podpora 1 000 000 lidí v EU). Např. můžete podpořit nyní probíhající sběr podpory pro iniciativu New Deal 4 Europe - financování podpory zaměstnanosti mladých pomocí Tobinovy daně a uhlíkové daně. Stejný mechanismus by mohl sloužit k podpoře vyhlášení referenda (samozřejmě nikoliv k samotnému hlasování v referendu, dnes je ještě hlasování přes internet nebezpečné).

Další pro-demokratické zlepšení současného návrhu by bylo snížení počtu nutných podpisů, třeba na úroveň historicky osvědčenou ve Švýcarsku. Rozumný způsob je také navázat počet nutných podpisů na počet hlasujících v posledních volbách (tak to je v Kalifornii i jinde v USA).

Ještě je čas


Premiér Sobotka si stěžuje na krizi zapojení občanů do veřejného života. Referendum je podstatný a osvědčený nástroj, který zapojení občanů pomáhá, dává jim možnost se podílet na správě své země. Podstatnou pro-demokratickou přeměnou současného návrhu „zákona proti referendům“ na zákon „pro referenda“ má premiér šanci ukázat, že svoje slova myslí vážně. Ještě je čas, o návrhu ani vláda ani Parlament zatím nerozhodly.

Napsáno k 25. výročí 17.listopadu.


Odkazy


Detaily současného návrhu „zákona proti referendům
Švýcarsko:
Jak fungují referenda ve Švýcarsku
Český překlad švýcarského federálního zákona
Originál 1 a 2.
Německo:
Jak fungují referenda v Německu
Originál
Kalifornie:
Český překlad zákona
Originál
Další:
Position paper Strany zelených, které se problémy současného návrhu zákona „proti referendům“ zabývá.
Některá čísla o referendech ve Švýcarsku, Německu, Kalifornii, ...


Podpořit moje blogy můžete zkrz KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:
DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy