Na pokles cen domů a bytů zapomeňte

22. 10. 2020 | 08:30
Přečteno 4935 krát
Ceny domů a bytů v koronakrizi neklesnou. Pravděpodobné je spíš pokračování jejich rychlého růstu. Navíc hrozí na tomto trhu bublina. Možných řešení je víc. To nejrychlejší spočívá ve větším využití daně z nemovitostí – pokud se ovšem udělá chytře.

Prognózovat vývoj cen nemovitostí k bydlení je obvykle hodně ošemetná věc. Jde totiž o výsledek působení mnoha faktorů, mezi nimiž najdeme obvykle něco, co tlačí tyto ceny nahoru, a něco jiného, co působí opačně. Jen vzácně nastává na tomto trhu taková „konjunkce planet“, že takřka všechno působí jedním směrem. A právě takový vzácný okamžik prožíváme teď.
Naštěstí pro ty, kteří už nemovitost mají, a ke vzteku těm, kteří ji teprve potřebují koupit, se dá s velkou dávkou jistoty tvrdit, že ceny domů a bytů přinejmenším v nejbližších několika čtvrtletích dál porostou. Jarní predikce mnohých z nás, že koronakrize konečně po letech růstů zatlačí tyto ceny dolů, se posouvá čím dál víc do říše pohádek.
Čím lze tohle silné tvrzení podepřít? Rozeberme příslušný trh v souladu se základní mikroekonomickou analýzou, tedy jako kolbiště nabízejících (stavitelů) a poptávajících (domácností toužících po novém obydlí nebo po zajímavé investici).
Strana nabídky není v dobré kondici. Produkce „pozemního stavitelství“ (čímž se rozumí výstavba budov) vykazuje meziroční poklesy už od začátku tohoto roku – od dubna (po příchodu koronaviru) jde o poklesy kolem 10 procent nebo i hlubší.
Staví se tedy zřetelně méně než loni. Jde o důsledek zesláblé poptávky? Rozhodně nikoliv. Červencová data o hlavních bariérách růstu stavebních firem ukazují, že hlavním trápením českých stavebních firem není slabá poptávka (jako je tomu od loňského roku v průmyslu), nýbrž nedostatek pracovníků.
Většina z nás si asi vzpomene, že problém „nejsou lidi“ se od roku 2014 týkal takřka celé české ekonomiky. Nuže průmyslu a služeb už se teď zdaleka tolik netýká, ale ve stavebnictví se projevuje nadále, a to dokonce zesílenou měrou. Kvůli koronaviru totiž z Česka odjeli a z velké části už se nevrátili zahraniční pracovníci (z Ukrajiny, Balkánu a podobně). A stavebnictví je v rámci české ekonomiky jedním z oborů, které jsou na zahraniční pracovní síle závislé úplně nejvíc: na konci roku 2019 v něm tvořili více než čtvrtinu všech sil právě cizinci. Pokud by je měli nahradit Češi, bylo by to za hodně jiné mzdy, což by firmy musely odrazit v cenách stavěných nemovitostí.
Stavební firmy coby nabídková strana trhu nemovitostí zkrátka sice jedou na plný výkon, tento výkon je ale oproti normálu výrazně snížen náhlým úbytkem lidí. A dokud budou přetrvávat epidemiologické nebo jiné překážky pro jejich přesun z domovských zemí do Česka nebo zpátky (takže tito lidé radši ze svých zemí ani nevyjedou), bude problém přiškrcené nabídky přetrvávat.
K němu se samozřejmě řadí dlouhodobý problém pomalosti českého stavebního řízení. I aktuálně chystaná novela stavebního zákona se rodí pomalu a ve velkých bolestech a je otázka, zda po skončení tohoto porodu skutečně dojde k urychlení výstavby.
A aby toho nebylo málo: vláda slibuje pro příští roky zvýšenou vlnu svých vlastních investic, a to především investic stavebních. Taková vlna ovšem může kapacity použitelné pro výstavbu bydlení ještě dále snížit.
Nabídka v oblasti stavebních prací tedy je a ještě nějaký ten měsíc nebo spíš rok bude ochablá. To samo o sobě tlačí a bude tlačit ceny nového bydlení nahoru.
Teď k situaci na druhé straně tržní barikády, tedy na straně poptávky. Šokem snad úplně pro všechny pozorovatele české ekonomiky bylo, že s koronakrizí se zájem o byty a domy nikoliv snížil, nýbrž naopak zvýšil. Jedním nepřímým, ale poměrně spolehlivým signálem tohoto vývoje jsou zcela nečekaně vysoké objemy nových hypoték: za celý dosavadní průběh letošního roku byly tyto objemy vyšší než loni, a to v průměru téměř o třetinu!
Tato omračující čísla na sobě bohužel nemají cedulku s vysvětlením, takže jsme nuceni se spokojit s hypotézami. Těch můžeme uvést hned několik.
Souvislost s koronavirem může být například v tom, že po jarní karanténě a důrazu na práci z domova zejména mnozí obyvatelé českých měst došli k závěru, že by si měli pořídit byt nebo dům, který bude větší nebo bude mít zahrádku, terasu, balkon či aspoň lodžii (zkrátka pár metrů čtverečních, kde se dá svobodně pobýt na vzduchu i během toho nejtvrdšího zákazu vycházení); alternativně si mnozí z nás nejspíš ke svému stávajícímu městskému „vězení“ chtějí dokoupit ještě chatu, chalupu nebo byt na venkově či na horách.
Domácnostem, které jsou schopny – třeba i cestou hypotéky – dát dohromady příslušný obnos, dodává odvahu prozatím jen velmi mírný nárůst nezaměstnanosti. Ať už pandemie motivuje Čechy k nákupu kteréhokoliv typu většího, vzdušnějšího nebo „zelenějšího“ bydlení a s jakýmkoliv financováním, výsledná dodatečná poptávka na trhu domů a bytů tlačí jejich ceny nahoru. Přicházející druhá vlna nákaz může tento tlak ještě prodloužit anebo zesílit.
Další pramen silné poptávky existuje už delší dobu a s koronavirem nijak nesouvisí. Jde o lidi, kteří berou nákup nemovitosti – nejčastěji malého bytu ve velkém městě – jako investici. Může jít o kupce, kteří se tak snaží ochránit své úspory před nízkými výnosy u jiných typů investic. Nebo může jít o odvážlivce, kteří si na takový nákup půjčí, protože jsou přesvědčeni, že úrokové sazby z hypoték jsou stále ještě zřetelně nižší než výnosy z pronajímání (mnozí si to možná myslí i poté, co se v posledních měsících zvýšila nabídka nájemních bytů v důsledku menšího zájmu lidí ze zahraničí, kteří dřív přijížděli ať už za turistikou, nebo za prací). Nebo můžeme narazit třeba na zájemce, kteří podnikají už od 90. let, nyní své firmy prodávají a za utržené peníze nakupují byty například pro své děti.
I tento nevirový zdroj poptávky tlačí ceny nahoru, a to už několik let. Na rozdíl od onoho výše uvedeného, virem motivovaného zájmu o bydlení je ale tento investičně motivovaný tlak mnohem nebezpečnější, a to pro celou ekonomiku.
V čem spočívá jeho nebezpečnost? Jako každý trh, který dává prostor pro investiční uvažování, i trh s domy a byty se totiž může stát obětí „bubliny“ – tedy situace, kdy mnozí kupující získají pocit, že na koupi prostě nelze prodělat, protože ceny z nějakého ezoterického důvodu půjdou pořád jen nahoru, a to rychleji než u jiných typů investic.
Takový pocit sice na nějakou dobu vede k silným nákupům, a tedy vskutku i k růstu cen, ale dříve nebo později taková bublina praskne, ceny začnou padat zpět k „realistickým“ úrovním – často dokonce i pod ně – a mnozí investoři ošklivě prodělají. Právě v případě nemovitostí je takový vývoj o to nebezpečnější, že by skrze následně zastavené investice do výstavby ohrozil české stavebnictví. A skrze případné nesplácení hypoték by mohl pošramotit i stabilitu českého bankovního sektoru a tím i celé ekonomiky.
Stačí si vzpomenout na vývoj kolem roku 2008 v USA, Španělsku nebo Irsku. Konkrétně Irové se mezi roky 2008 a 2013 dožili poklesů cen obytných nemovitostí dokonce o polovinu! Schopnost klesat potvrdily ceny obytných nemovitostí i v Česku, byť ne tak dramaticky: v uvedeném období to bylo kolem sedmi procent.
Ale od úvah o bublině zpátky k aktuální situaci. Díváme se tedy na trh, kde je teď slabá nabídka a silná poptávka. Člověk nemusí být nutně nositelem Nobelovy ceny za ekonomii, aby odhadl, že na takovémto trhu lze čekat jasný tlak na další zdražování. Růst cen nemovitostí v Česku tedy do budoucna, v horizontu řekněme minimálně několika čtvrtletí, nejspíš nijak výrazně nezpomalí, natož aby se přetočil do poklesu (který mnozí z nás čekali jako důsledek koronakrize).
I nadále tak nejspíš bude pokračovat dosavadní stav, kdy čím dál větší část české populace je svými omezenými finančními možnostmi odsouzena buď ke zdlouhavému dojíždění do práce z bydliště v cenově dostupnější lokalitě, nebo k bydlení v nájmu. Na nájemním bydlení není principiálně nic špatného, ledaže – jako je tomu v Česku – je špatně regulováno, takže většina z nás vnímá tuto variantu jen jako krátkodobé anebo nouzové řešení.
Pokud nepokládáme rychlé zdražování nemovitostí za dobré (zejména pokud se obáváme, že bude trvat delší dobu), co s ním? Oslabit ho snad může urychlení výstavby nových domů a bytů. Nedávný výzkum – pravda, týkající se britského trhu, ale u nás to asi nebude o mnoho jiné – ale ukázal, že touto cestou se problém drahého bydlení o mnoho zlepšit nedá, jakkoliv nám developerská lobby tvrdí něco jiného. Další možností je zlepšit právní rámec nájemního bydlení tak, aby bylo bydlení v nájmu stejně lákavé jako bydlení ve vlastním: to by ovšem znamenalo zajistit, že nájemníka nelze jen tak vypakovat, pokud dodržuje smlouvu, a že se ho lze naopak kvapem zbavit, pokud ji nedodržuje.
Změny stavební a nájemní legislativy jsou ale během na dlouhou trať. Rychlejší je možnost oslabit stranu poptávky větším využitím v Česku zatím zakrnělé daně z nemovitosti. Ne ale primitivním zvýšením sazby pro všechny, to by bylo politicky neprůchodné.
Šanci zde má spíš zavedení progrese, to jest zvýšení sazby daně pro druhé a další vlastněné nemovitosti – s případnou úlevou pro domy a byty, které jsou pronajímány. Nešlo by o žádný nevídaný experiment: progresivní zdanění nemovitostí existuje už řadu let v mnoha zemích Evropy.

(původně vyšlo v Hospodářských novinách)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy