Mapování kriminality po česku: Máme za sebou zlomový rok?

04. 12. 2013 | 08:30
Přečteno 4708 krát
Dnes je tomu přesně rok, kdy jsme spustili první verzi internetové mapy kriminality. Za tu dobu se odehrála i spousta jiných dobrých věcí a v oblasti policejních dat se trochu “hnuly ledy”. Hned z několika směrů se v posledním roce podařilo prošlapat cestu k tomu, aby policejní informace sloužily více lidem - policistům i “civilistům”. Ale popořádku.

Policejní data pro veřejnost

O tom, že policie má spoustu zajímavých dat a ta data jsou zajímavá nejen pro ni, ale i pro veřejnost, se hovoří řadu let. S internetovou mapou trestné činnosti jsme tak před rokem vstupovali do pole poměrně prodebatovaného, současně ale docela neznámého. Prostě jsme tehdy vzali statistiky, které policie publikuje na svém webu, a pokusili se z nich umíchat co nejzajímavější sestavu (viz http://puvodni.mapakriminality.cz). Přijetí bylo vřelé, a tak jsme díky vstřícnému postoji ministerstva vnitra a policie dostali příležitost projekt posunout a veřejnosti zpřístupnit mnohem detailnější informace - výsledkem se můžete kochat už od minulého týdne na www.mapakriminality.cz.

Souběžně se vznikáním našeho webu se ale děly věci i v klasických médiích - tedy v médiu, a to iHNed.cz. Jeho datová sekce se kriminalitě začala velmi věnovat a v průběhu roku publikovala sérii článků (jejich autorem je Jan Cibulka), které mapovaly trestnou činnost v Praze, Brně a Ostravě a vyústily ve velmi zajímavý experiment, kdy míra výskytu trestné činnosti v Praze byla dána do souvislosti s počtem přihlášení mobilních telefonů k jednotlivým vysílačům. Výborný nápad, který by mohl inspirovat i policii - a třeba jí pomoci s rozprostíráním jejích sil. V jiném článku se pak autor pokusil zanést všechny případy graffiti v Břeclavi na mapu a zkoumal jejich prostorové rozložení ve vztahu k ostatním prostorovým vazbám ve městě.

Datové vření se nevyhýbá ani policii

Tím se dostáváme k tomu, že data jsou zajímavá nejen pro veřejnost, ale samozřejmě i pro policii a pro posílení její schopnosti bojovat s trestnou činností. A je skvělé, že v roce “mapy kriminality” se podobnou myšlenkou nezabývalo jenom pár novinářů či nadšenců. Policie i ministerstvo vnitra totiž přišli s řadou nápadů, které míří podobným směrem. Začněme u policie.

Je tomu necelý rok, kdy jsme pro jedno policejní oddělení vytvořili on-line mapu výskytu všech trestných činů za zhruba půlroční období. Její vytvoření stálo obrovské množství času - nejdříve musela policie z jednotlivých záznamů vylovit anonymizované údaje s co nejpřesnějším místem určení (někdy to byla adresa, jindy roh dvou ulic, ale našly se i specifikace jako “naproti drogerii” nebo “u řeky”). K těmto údajům jsme pak přiřazovali GPS souřadnice, abychom mohli jednotlivé činy zanést do mapy. Policisté si výsledek pochvalovali - uvědomili si díky tomu některé prostorové vazby, které jim do té doby unikaly.

K našemu potěšení - a nutno zdůraznit, že nikoliv naší zásluhou - byl o pár měsíců později policejní systém zaznamenávání trestných činů upraven tak, že je možné do něj zanášet GPS souřadnice. V praxi to znamená, že se tím otevírají docela nové možnosti analýzy výskytu trestných činů (a je dobře, že význam podobné analýzy je opakovaně zdůrazňován - třeba v dokumentu Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2012-2015).

Zhruba ve stejné době začalo ministerstvo vnitra vysílat občasné detekční balónky v podobě mediálních zpráv o tom, že Česko bude mít nové mapové systémy, které umožní policistům detailně analyzovat výskyt trestné činnosti. A nejen to - kromě toho, že data by měla (mohla) být publikována v agregované podobě pro veřejnost, měla by umožnit i to, s čím se (zejména v USA) v posledních letech hojně experimentuje: Na základě matematické analýzy predikovat pravděpodobnost budoucího výskytu trestných činů. Pro někoho děsivá představa, pro datové nadšence příslib vzrušující podívané. Nejsympatičtější na tom celém ale je to, že se ministerstvo vnitra drží při zemi a v současné době připravuje prováděcí studii, na základě které se údajně teprve rozhodne, zda se do tohoto nesmírně ambiciozního projektu vůbec pustí.


Úskalí je celá řada

Ministerstvu vnitra tak možná přišla vhod debata, kterou jsme pořádali na konci října a na níž byly mezi jiným prezentovány i záměry MV. Zřejmě právě proto v debatě samotné jako hlavní téma vyplynula otázka kvality dat a v souvislosti s ní možnost predikce na základě těchto dat.

Vedle obecně uznávaných výtek vůči policejním datům - že zachycují pouze zjištěnou trestnou činnost a nic neříkají o té, jíž policistům nikdo neohlásí, respektive, že data vznikají na základě strategických priorit policie a rozhodování policistů o tom, kam zaměří svou pozornost - se vyskytly i některé zajímavé a nepříliš často slyšené argumenty. Ne přímo proti plánům ministerstva vnitra, ale spíš argumenty varovné.

Martin Nečaský, odborný asistent na Matematicko-fyzikální fakultě UK, který se zabývá zpřístupňováním dat státní správy, upozornil na to, že pro podobnou aplikaci je zcela zásadní, aby sbíraná data odpovídala jejím potřebám. Jinými slovy, je třeba se nejdříve zamýšlet nad tím, k čemu mají být data určena, a teprve poté rozhodovat o tom, v jaké podobě je sbírat a jak je následně třídit. To samozřejmě neplatí pouze pro policejní data, ale pro jakékoliv datové otevírání veřejné správy.

Ladislav Toušek, antropolog ze Západočeské univerzity, který se zabýval kriminalitou v řadě svých výzkumů, upozorňoval na dva sporné momenty podobných přístupů. V obecné rovině predikčním modelům vytýkal to, že pracují pouze se symptomy (protože jednotlivé kriminální činy jsou vždy odrazem nějaké sociální reality, která se zpravidla nevylepší tím, že se podaří dopadnout pachatele). Pro českou praxi je navíc považoval za takřka nepoužitelné, protože ve Spojených státech podle něj fungují především díky tomu, že tamní města mají velké celky s jasně definovanou sociální skladbou obyvatelstva. Česká města jsou oproti americkým výrazně víc sociálně “promíchaná”, a tak je na místě obava, zda bude vůbec nějaká predikce v tak proměnlivém prostředí možná.

Nedá se říct, že by debata celkově vyzněla vyloženě v neprospěch snahy o predikci trestné činnosti. Přinejmenším ale velmi důrazně upozornila na řadu úskalí, s nimiž je zapotřebí se předem vypořádat.


Co čekat v příštím roce?

Policejní data a jejich rozvoj dostaly letos v porovnání s minulostí nebývalé množství impulsů, a tak je na místě velké očekávání. Jestli letošní rok byl v oblasti otevírání a zpřístupňování policejních dat “rokem nula”, ve kterém se otevřela řada dosud nevyužitých příležitostí, ten příští by měl být především o jejich pečlivém zvažování, o učení se, co s nimi a o zkvalitňování policejních dat. Možná se dočkáme prvních pokusů o policejní predikci trestné činnosti na základě modelování dat, určitě si přečteme další zajímavé články na datablogu iHNed.cz a třeba i jinde. S trochou naděje doufáme, že se objeví i nějaká nečekaná analytická využití dat z webu Mapakriminality.cz. Zkrátka, je na co se těšit. Těšte se!


PS: Pro ty, kdo mají z vývoje na scéně policejních dat radost, máme hned dvě dobré zprávy. Mohou nominovat články z datablogu iHNed.cz na Novinářskou cenu. A mohou - ale nejpozději dnes - podpořit web Mapakriminality.cz hlasováním v soutěži OSI Data Visualisation Competition.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy