Vznikne v eurozóně transferová unie?

15. 03. 2013 | 17:15
Přečteno 4540 krát
Přechod na nejvyšší stupeň fiskální unie - transferovou unii - je reálný jen při výrazném prohloubení ekonomických problémů a dalším rozšíření dluhové krize eurozóny.


Projekt evropské měnové unie (EMU) je dlohodobě vystavěn kritice, často oprávněně. Eurozóna je pod tlakem především v souvislosti s dluhovou krizí. Dluhová krize ovšem není příčinou problému, je pouze mechanismem, který problémy naplno obnažil a upozornil tak na chyby a nedokonalosti, kterých se při konstrukci EMU dopustili její autoři. Co je tedy skutečnou příčinou problémů EMU?

Očekávané problémy

Problémy, kterým eurozóna čelí nejsou a nikdy nebyly neočekávané či překvapivé. Potkalo ji totiž přesně to, co předpovídá známá teorie optimálních měnových zón, jejímž autorem je nositel Nobelovy ceny Robert Mundell z Columbia University. Původní Mundellova teorie zdůrazňuje význam dopadu asymetrických poptávkových šoků jako hlavního kritéria výhodnosti či nevýhodnosti sdílení společné měny. Teorii optimálních měnových zón již roku 1969 rošířil nedávno zesnulý Peter Kenen, profesor Princeton University, který argumentoval, že zásadním kritériem výhodnosti společné měny je míra diversifikace jednotlivých ekonomik. Více difersifikovaná ekonomika je méně náchylná k tomu, aby byla destabilizována negativním poptávkovým šokem v rámci jednoho sektoru hospodářství. Zní to možná složitě, ale je to vlastně snadné.

Čínský efekt

K čemu tedy došlo v EMU a jak to souvisí s tím, co předpovídali Mundell nebo Kenen? Jako skoro učebnicový příklad onoho výše uvedeného poptávkového šoku lze použít vstup Číny na globální makroekonomické jeviště. Členy eurozóny jsou na jedné straně ekonomiky jako Německo, jehož výkonný a efektivní sektor produkující kapitálové statky velmi výrazně profitoval a profituje ze silné čínské poptávky právě po kapitálových statcích. Na straně druhé EMU zahrnuje ekonomiky jako je třeba Portugalsko nebo Itálie, které se specializují především na produkci spotřebitelských statků a jsou, po nástupu Číny, tvrdě zasaženy právě čínskou konkurencí. Eurozóna od samého počátku nebyla na tento typ asymetrických šoků připravena a architekti EMU si toho museli být dobře vědomi. Ekonomové, jako například znovu Kenen nebo později De Grauwe a další, včas a opakovaně upozorňovali na nutnost koordinace národních fiskálních politik v měnové unii, potřebu společného rozpočtu a existenci mechanismů umožňujících transfer veřejných zdrojů mezi regiony. A tím se dostáváme ke kardinální otázce dneška: může eurozóna dále existovat bez fiskální unie? Případně, jaká forma fiskální unie je optimální?

Na cestě k fiskální unii

Projekt společné evropské měny a jeho budoucnost jsou dnes skutečně diskutovány především ve vztahu k nějaké formě fiskální unie. Jaké konkrétní podoby uspořádání případné fiskální unie se doposud v rámci debat objevují? Zmíním tři nejčastěji diskutované úrovně fiskální unie, každá z nich reflektuje rozdílná politická východiska, různé stupně integrace a rozdílné představy o další roli projektu společné měny.

1. První přístup k modelu fiskální unie prosazuje „pouhé“ další zvýšení intenzity dohledu nad jednotlivými národními rozpočtovými politikami. Tímto směrem se Evropa vlastně již vydala, když přistoupila k tzv. fiskálnímu kompaktu.

2. Druhá, hlubší a užší forma fiskální unie je založena na poloautomatických mechanismech poskytujících finanční likviditu v případech nouze. Nouzí je myšlena situace, kdy se tržní úrokové míry, za které si jednotlivé státy mohou půjčit likviditu na trhu, dostávají mimo ekonomické možnosti těchto států. Příkladem využití tohoto přístupu v praxi je pomoc poskytnutá (ad hoc způsobem) Řecku nebo později prostřednictvím fondů EFSF (European Financial Stability Facility) a EFSM (European Financial Stabilization Mechanism) Irsku a Portugalsku. Kontroverzní program nakupování dluhopisů ohrožených evropských zemí, který realizovala ECB reprezentuje ve svých důsledcích také právě tento přístup k podobě fiskální unie. I v tomto případě již Evropa „překročila Rubikon“ - záchranný fond ESM (European Stability Mechanism), který byl ustanoven v září 2012 a stal se integrální součástí EMU, je toho jasným důkazem. Občas zaznívá, že roli stabilizačního mechanismu by měl hrát rozpočet EU. Tato varianta ovšem není reálná a to hned ze dvou důvodů. Za prvé, společný rozpočet EU je kvantitativně nevýznamný, představuje přibližně pouhé 1 procento evropského HDP, jeho stabilizační efekt by tak byl také minimální. Za druhé, způsob, jakým je společný rozpočet EU strukturován neumožňuje snadnou a relativně rychlou reakci namakroekonomické šoky. Velmi dobře byla tato rigidita patrná v době, kdy EU více méně neúspěšně usilovala o akceleraci plateb z kohezních fondů postiženému Řecku.

3. Třetí a nejhlubší úrovní fiskální unie je tzv. transferová unie. Podstatou transferové unie je přesun veřejných prostředků od členských zemí, které vykazují relativní stabilitu a „hojnost“ v rámci veřejných rozpočtů, k těm členským zemím, kde opak je pravdou. Takováto forma fiskálního transferu je samozřejmostí uvnitř jednotlivých členských zemí, dosahuje v extrémních případech výše až 30 procent disponibilních příjmů v evropských regionech s nízkou produktivitou a obtížnou sociální situací. V kontextu jiném než vnitrostátním je ovšem tato třetí úroveň fiskální unie v tuto chvíli těžko představitelná. Zdá se, že limity solidarity, kterou jsou Evropané ještě ochotni akceptovat, posun směrem k transferové unii nedovolí. Stanovisko toho, kdo by nesl největší část nákladů transferové unie, Německa, je v této otázce také velmi jasné a rezolutní. Celkem pochopitelnou neochotu a obavu německých politických elit na toto téma vůbec diskutovat skvěle dokumentuje výrok bývalého lídra německých konzervativců (CSU) Edmunda Stoibera, který před lety prohlásil, že transferové platby napříč evropskou unií mu přijdou stejně absurdní a nereálnou ideou jako je představa hladomoru v jeho rodném Bavorsku.

Kudy dál?

Podíváme-li se na historii mnoha dnes existujících federací, uvědomíme si, že kroky směrem k úplné fiskální unii se většinou objevují v reakci na výjimečné události, často jimi jsou hluboké a dlouhodobé poklesy ekonomické aktivity v období krizí. Za zmínku stojí, že v reakci na Velkou depresi let třicátých hned pět zemí (Spojené státy americké, Kanada, Argentina, Brazílie a Švýcarsko) přistoupilo k razantní fiskální centralizaci.

Na druhou stranu další prohloubení evropské integrace, kterým by cesta k transferové unii jednoznačně byla, by muselo překonat mnoho zásadních překážek politických, ale i ústavních. Těžištem debat na téma fiskální unie v Evropě je proto již delší dobu především problematika podmínek a předpokladů úspěšnosti druhé úrovně fiskální unie a zdá se, že tomu v nejbližší budoucnosti nebude jinak. Osobně jsem přesvědčen, že změnu nastoleného kursu by mohlo přinést jenom výrazné prohloubení ekonomických problémů a další šíření dluhové krize v eurozóně.


Psáno pro ceskapozice.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy