Když prezident rozhoduje o tom, co je a co není nesmysl

12. 03. 2015 | 17:09
Přečteno 5115 krát
V jednom z pořadů Newsroom ČT24 pojednávajícím "kauzu Peroutka" se lékař Martin Stránský dosti tvrdě a trochu subjektivně vyjádřil o zdravotním stavu Miloše Zemana (přicházíme o prezidenta...nastupuje pacient...osobnost, která se dostává do stavu, kdy ztrácí sebereflexi). Přestože s tímto vyjádřením nesouhlasím, každé další vystoupení mého prezidenta mi přináší důkazy, že sebereflexe nepatří mezi jeho silné stránky, a že by občas bylo na místě, kdyby - jak ho upozornil i jeho předchůdce - si své projevy psal předem a své informace si zkontroloval.

Co mám na mysli? Zcela konkrétně pasáž z jeho dnešního rozhovoru pro MF Dnes, která se týkala televizního poplatku. Cituji doslova:

Otázka: Proč jste vystoupil tak ostře proti České televizi a vyslovil se pro to, že by měla přijít o své koncesionářské poplatky?

Odpověď:Jednak je to reakce na setkání s občany, kteří mluví o neobjektivitě České televize, ale takovou poslední kapkou pro mě bylo vyjádření generální ředitele Dvořáka o tom, že koncesionářské poplatky by měl platit i ten, kdo televizi nemá. Já to pokládám za stejný nesmysl, jako kdybyste splácel leasingovou půjčku na auto a přitom to auto neměl. Tímto svým nesmyslným vyjádřením pan Dvořák uvolnil jistou lavinu, ale chtěl bych vás při vašem vzdělání, jak říkal Vlasta Burian, upozornit, že koncesionářské poplatky se neplatí například v Polsku, Maďarsku, ve Španělsku, v Lucembursku. Takže koncesionářské poplatky nejsou samy o sobě garancí demokracie, jak tvrdí přebujelý moloch České televize, který nedokáže soutěžit v normálních, komerčních podmínkách kvalitou svých programů, ale pouze tím, že od každého člověka vybírá měsíčně 135 korun.


V této odpovědi se průzračně zrcadlí jednak prezidentovo hluboké nepochopení funkce vysílání veřejné služby a způsobu jeho financování, jakož i naprostá neinformovanost o situaci nejen u nás, ale také v okolním světě.

Ano, způsob tohoto financování je zvláštní. Má původ v začátcích rozhlasového vysílání, kdy jediným distribučním kanálem vysílání byly terestrické frekvence, tj. kmitočtové spektrum chápané jako národní bohatství spravované státem, a kdy stát deklaroval svůj regulační monopol nejen na vysílací, ale i na přijímací stránku věci. Stát tehdy uděloval "koncese", ve Velké Británii "licence," každému, kdo si zakoupil rozhlasový, později televizní přijímač. Přestože v průběhu doby tento poplatek ztratil svůj "koncesionářský" či "licenční" charakter (neboť na příjem signálu z veřejného statku mají právo všichni i bez koncese či licence), stále se o něm u nás mluví jako o koncesionářském (i když zákon 348/2005 takový výraz nezná), a ve Velké Británii se dodnes platí "licence fee" ze zákona.

Poplatek tedy přestal být chápán jako platba za koncesi či jakési povolení vlastnit přijímač, ale jako nástroj financování někdejších monopolních státních či veřejnoprávních provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání, který jim měl zajistit nezávislost na jejich zřizovatelích, tj. na vládě či parlamentu. Situace se zkomplikovala příchodem provozovatelů soukromého vysílání do Evropy (70. léta rozhlas, 80. léta televize). Na televizoru, za jehož vlastnictví platil spotřebitel měsíční poplatek, se objevily programy, které se financovaly samy, i bez poplatku. Objevila se obvyklá výhrada: já se na veřejnoprávní televizi nedívám, poslouchám jen komerční rádia, proč mám platit jenom za to, že mám přijímač?

U nás dosti rozšířenou iluzi z počátku 90. let, že Česká televize by nemusela být, protože by stačila Nova a Prima, se naštěstí podařilo vyléčit vysíláním těchto stanic v dalších letech. Některé zákony trhu zkrátka nelze obejít a řadu informačních služeb a pořadů tyto stanice nikdy nenabídnou ne proto, že by nechtěly, ale že by to pro ně bylo finančně neúnosné. To platí nejen pro náš trh, ale i pro ostatní naše evropské sousedy. Také proto i po příchodu soukromého vysílání politici a občané i nadále akceptovali existenci poplatku včetně jeho zastaralé konstrukce.

Rozvojem informační společnosti, vznikem nových distribučních kanálů (kabel, satelit, internet), digitalizací vysílání, jakož i vznikem dalších přijímacích zařízení (počítač, tablet, chytrý telefon) se v současné době poplatek dostává do další krize, neboť jeho konstrukce odvozená od vlastnictví "zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového či televizního vysílání" začíná postrádat logiku. Cožpak musí platit i majitelé počítačů, tabletů, mobilů, mezi nimiž se skutečně mohou vyskytnout ti, kteří kontinuální rozhlasové či televizní vysílání nesledují.

Tato situace vede k tomu, že je třeba si nalít čistého vína a jasně formulovat, jakou funkci poplatek vlastně plní. Je třeba veřejnosti sdělit a vysvětlit, že vlastnictví přijímacího zařízení není tím hlavním důvodem poplatku, ale že: rozhlasový a televizní poplatek je solidární daní, kterou všichni občané přispívají na provoz vysílání veřejné služby bez ohledu na to, zda někteří z nich deklarují, že výstupy veřejnoprávního vysílání nevyužívají (což bývá promilová výjimka, neboť na programy ČT a ČRo občas zatoulá téměř každý).

Tuto jednoduchou pravdu již akceptovali ve více zemích způsobem, který náš prezident označuje za nesmysl. Od roku 2013 v Německu platí poplatek každá domácnost, když "Rundfunkgebühr" (rozhlasový/vysílací poplatek) se změnil na "Rundfunkbeitrag" (rozhlasový/vysílací příspěvek). Od roku 2013 se ve Finsku televizní poplatek "YLE maksu" změnil na televizní daň "YLE vero." Platí ji všichni plátci z daně z příjmu, ať už mají či nemají televizor, nebo ať už se dívají či nedívají na programy YLE. Podle prezidenta další "nesmysl." Podobný nesmysl najdeme i v Dánsku a svým způsobem i v Nizozemsku, které prezident zapomněl zmínit, přestože tam poplatky zrušili už v roce 2000 a nahradili je zvláštní daní, vybíranou daňovými úřady (opět platí všechny domácnosti).

Trvání na solidárním poplatku, který má zvláštní režim, a jehož výnos se nerozpouští ve státním rozpočtu, má svůj důvod: zajišťuje stabilitu a předpoklad nezávislosti (neříkám že přímo nezávislost) vysílatele veřejné služby na exekutivě státu a politických stranách. Odpovědnost veřejnoprávních vysílatelů je tak nasměrována k plátcům poplatku a nikoli ke státu a jeho orgánům. Samozřejmě, existují i jiná řešení. Platit média veřejné služby přímo ze státního rozpočtu a vystavit je tak možnosti vydírání přes peníze. Příkladů by se našlo více.

Jeden pochází z Maďarska, které nám Miloš Zeman dává za příklad. (Detaily zde a tady.). A jsme-li u těch dalších příkladů: Není pravda, že v Polsku poplatek neexistuje. Ano, návrhy na zrušení poplatku zde byly, ale nepřešly v roce 2009 přes prezidentské veto. Abonament se v Polsku stále vybírá, i když s jeho výběrem zde mají velké problémy. Prezident zřejmě čerpal z materiálů europoslance Kožušníka, který kdysi ve svém tažení proti poplatku rozhlásil, že v Polsku ho už nemají, přestože se tak nestalo.

Rovněž poslední dva příklady prezidenta - Lucembursko a Španělsko - by vyžadovaly upřesnění. Tak především: v Lucembursku žádnou veřejnoprávní televizi nemají. RTL byla od začátku komerční stanice, která profitovala z přesahů do francouzsky mluvících trhů. Existuje zde jen veřejnoprávní rozhlas ERSL placený ze státních dotací a zřízený až v roce 1991. Nehledě na to, že poměry na mediálním trhu ministátu Lucemburska asi nebudou dobrým příkladem k následování.

Ve Španělsku je to trochu komplikovanější. Frankistický režim po příchodu televize zrušil v roce 1965 poplatky s tím, ať se televize živí reklamou. Zpravodajství pak bylo dotováno ze státního rozpočtu. V tomto systému se pokračovalo i po pádu režimu v roce 1975, i po příchodu komerční televize (s financováním regionálních stanic je to trochu složitější). V roce 2009 zákon zrušil reklamu v RTVE a v podstatě dnes všechny náklady RTVE se hradí ze státního rozpočtu. Španělští občané tudíž neplatí žádnou zvláštní daň, nebož zákon z roku 2009 zdanil jednak komerční vysílatele (soukromé televizní programy odvádějí 3% a placené televize 1,5 % ze svých příjmů do státního rozpočtu) a také telekomunikační operátory (daň ve výši 0,9 % z hrubých příjmů (gross operating revenue) platí telekomunikační společností s licencemi od španělského regulátora). Jen tak na okraj, stát si za své dotování RTVE vybírá daň, ředitele RTVE volí poslanci parlamentu většinou hlasů. Mělo by to tak být i u nás?

Nevím, odkud bere Miloš Zeman odvahu pouštět do světa povrchní informace nasbírané jeho encyklopedickým mozkem, aniž by si ověřil, zda to, co říká, je pravda či nikoliv. Nevím, zda si uvědomuje, jak podkopává hlásáním nepravd autoritu svého úřadu. Možná, že je mu to jedno, protože vše, co říká o televizním poplatku a veřejnoprávní televizi, je možné zaslechnout v diskusích štamgastů čtvrté cenové skupiny, a možná právě o podporu tohoto elektorátu on usiluje. Nebo že by měl neurolog Martin Stránský pravdu?

Dodatečné P.S. 13.3.:Těm, kteří mají zájem o to, jak k problému financování médií veřejné služby přistupují v jiných státech (Německo, VB, Francie, Nizozemsko, Rakousko, Finsko), nabízím výtah z jedné mojí studie z loňského roku, kterou má k dispozici Česká televize (nevím, zda je online). Dokument ve formátu .docx je k dispozici zde.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy