Fejeton „Vytleskejte je!“

18. 12. 2017 | 20:58
Přečteno 16420 krát
Detaily popsané v tomto fejetonu jsou pravdivé. Jelikož zde uvedené dění je věcí kolektivní kultury, neuvádím specifická jména jedinců – jejich role nejsou významné, jako vždy. Údivná je spíše ta automatická, dobrovolná a spontánní souhra všech zúčastněných: teprve z takové kolektivní “souhry” přechází mráz. Jedinců není třeba se bát – jejich solidarity v strachu už ano. Když se mýlí jedinci, je náprava ještě možná; když se ale v mýlce setkává a sehrává množství jedinců a institucí, pak je na nápravu už pozdě. Kultura kolektivu vždy přebíjí úsilí jedince.

⍣⍣⍣⍣⍣



Po obdržení státního vyznamenání, se sešla řada dalších pozvání na významnější akce. Konference lídrů exportu se konala na Hradě, za účasti politiků, ministrů současných i minulých, ekonomů, podnikatelů i medií. Byl jsem přizván do hlavního panelu přednášejících, abych se také podělil, poradil a shrnul. Příjezd mému autu byl povolen až ke vchodu, jako prý „prezidentům a ministrům“. I když jsem na druhý den odlétal na konferenci do Indie (Kde jsem obdržel medaili Čínské akademie věd, nabídku ke studiu pro své doktorandy, a pozvání na přednáškové turné o prospektech a výzvách tzv. „Hedvábné stezky“); zmíněné VIP pozvání na Hrad jsem narychlo přijal.

Dorazili jsme včas brzy ráno, za deště a mrholení, tak jsem byl rád za to povolení vjezdu. U brány nás zastavila policie a oznámili nám, že o tom povolení nic nevědí. Řidič telefonoval zodpovědné osobě, ale telefon nikdo nebral. Po půlhodině nás policisté vykázali ze vstupního prostoru. Museli jsme hledat parkování asi 2km od místa vstupu. Řidič zoufale telefonoval a obvolával, já jsem rezignoval. Nakonec přišla zpráva, že někdo z pořadatelů přijde a pomůže nám. Jeli jsme tedy zpět k zátarasům. Po chvíli se objevila klusající slečna ve vysokých podpatcích a s úsměvem mi oznámila, že mohu dovnitř, ale pěšky. Tak jsem vyrazil do studeného mrholení, bez kabátu, ale ne bos, snažíce se stačit mladé slečně. Ptal jsem se tedy, jestli začali beze mne: řekla, že ano; někdo mě v panelu nahradil.

Uvnitř jsem se otřepal jako mokrý pes a během probíhajícího jednání mě zavedli do sálu: židle pro mě byla volná v první řadě, přímo proti novému premiérovi. Tak jsem tam seděl, poslouchal projevy, a přemýšlel jak se nejlépe vytratit. Z ničeho nic se objevila jiná slečna, která mi vrazila do ruky mikrofon, že prý mám také něco říci, tedy z hlediště. Neměl jsem vodu, ani stolek, své poznámky jsem měl někde v tašce na zemi. Začal jsem tedy mluvit o významu přidané hodnoty, zíraje na ministry i premiéra. Když jsem asi po 3 minutách zmínil, že v červnu 2017, americká banka JP Morgan & Chase přeřadila ČR do kategorie rozvojových zemí – jako téma k diskuzi - přiběhla slečna, odebrala mi mikrofon a moderátor oznámil, že musí nyní promluvit nějaký ministr, protože už musí odjet. (Později jsem se dozvěděl, že jiný ministr tam vyhlásil ČR za „ekonomického tygra“.)

Seděl jsem jako opařený (promoklé šaty se podstatně ohřály); zaslechl jsem, že nedorazila ani ČT, prý kvůli podobným potížím u brány. Přiznám se, že jsem se už nezmohl ani na úsměv. Chtělo se mi jen brečet, čůrat a odejít.

Pak ale vystoupil další panelista, podnikatel a gentleman, který se rozhořčil nad tím, že mě byl mikrofon tak ponižujícím způsobem vytržen z ruky. Nabídl mi svůj mikrofon, abych mohl dokončit načaté myšlenky. Tak jsem měl ten mikrofon zase v ruce, na tom proklatém místě v první řadě. Chtěje být také „gentleman pro“, obrátil jsem se na vzdáleného moderátora, zda je to takhle možné, zda tedy mohu pokračovat. „Moderátor“ to však už vzdal a jen mával rukama, že to jako už závisí jen na mně. Prekérní situace! Každé mé slovo ujídalo již tak omezený čas onoho laskavého gentlemana. Tak jsem ještě chvilku mluvil a vrátil mikrofon zpět té pobíhající slečně.

Do panelu jsem tedy přizván nebyl, ale namísto toho dostala slovo mladá paní, která zastupovala nepřítomnou odstupující (ale zároveň znovu nastupující) ministryní. Tato mladá úřednice se rozpovídala – měla před sebou celý štos papíru. Ani po 20 minutách zcela prázdného povídání o ničem se stávkující moderátor ani nepokusil ji vyzvat ke zkrácení jejího zřejmého utrpení. Natož mě přizvat na mé místo na panelu.

Pak nastala nečekaná chvíle, která vnesla do celé komedie omylů paprsek naděje, který se náhle rozzářil do šajnu opravdového povzbuzení: nějaký dobrák začal tleskat, přidali se další a sálem se nesl ohlušující, bouřlivý potlesk – známy z dob stranického komunismu. Jenže tentokrát přišel během projevu té zástupkyně ministryně – a jí nezbylo nic jiného, než mikrofónek hezky odstrčit a zatnout zuby. Se zaťatými zuby se ovšem řečnit nedá. Oni ji, ti zbývající podnikatelé, a stále naděje národa, prostě vytleskali.

Když jsem byl mladý, tak jsme nežádoucí řečníky a politiky prostě vypískávali. To byl negativní projev, zatímco potlesk je projev pozitivní. Ano, vytleskejte je! Neunavujte se pískáním. Vytleskejte je, nikdy jim nepřestávejte tleskat, ať si již koktají a omílají cokoliv nepravdivého. Najednou se mi celý ten organizační horror změnil v úsměv a naději. Jen Češi mohou přijít s takovým elegantním, nezapomenutelným a bezpečným nástrojem k omezení hlouposti a neschopnosti.

Konečně jsem tedy mohl ven, volně odejít, bez snídaně sice a před tou cestou do Indie, ale přesto: vnitřně povzbuzený zaznamenat tuto chvíli, alespoň ve fejetonu. U východu stál ředitel celé akce, podával mi ruku a děkoval podivně za účast. Nedejte se jim; když budou zase řečnit, slibovat, lhát a podporovat ty své strany (či hnutí) - vytleskejte je, neskákejte jim nato – kdo netleská, obzvláště během toho jejich řečnění, nechť není Čech. (Bohužel to nefunguje napořád, protože novým kravatářům již také narůstá „hroší kůže“.) Brzy se bude většina Čechů snažit uživit stranickým politikařením na všech úrovních – a volit se budou navzájem.

Bývaly kdysi doby, kdy kulturu vytvářela tzv. národní elita. Masy ji napodobovaly, snažily se vstřebávat jejich vkus, chování i preference – tak vznikala národní kultura a kulturní národ. Dnes je tomu naopak: elity se přizpůsobují masám, usilují o jejich volební hlasy a přízeň, neodvažují se vyjádřit samy sebe, stát se vůdci a jít příkladem, tj. elitou národní. Kultura národa dnes prosakuje nahoru, od nejnižšího společného jmenovatele, elity přejímají i způsob řeči, jazyk, „jako-vání“, chování, myšlení a „makání“ mas. Za Němců a komunistů se muselo „makat“: nebylo důležité pro koho, proč a nač. Nejvíce vždy „makali“ výběrčí daní, byrokrati a politici. Dnes se pracuje, ale stále nám chybí ta spolupráce, jak bylo běžné za Baťů.

Vzdělávání už tedy nepozvedá, ale spíše stahuje dolů, popularizuje a glajchšaltuje. Národní kultura se změnila v každodenní, demokraticky zvolenou kulturu masovou. Funguje proto přirozeně a normálně, bez ohledu na jedince, samovolně a samospádem, dolů a dolů – jako společný jmenovatel volící většiny.

Váš,
Milan Zelený
Letnímu vánku o bouři, studniční žábě o moři a polovzdělanci o tom, co nikdy ve škole neslyšel, nevyprávěj.
Čínské přísloví



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy