Zemanova břitva

22. 01. 2013 | 17:38
Přečteno 3964 krát
Už Tomáš Akvinský mínil, že šestým smyslem člověka je společnost - ti druzí, kteří ze svých úhlů pohledu doplňují, stvrzují nebo přitesávají svět, jak se jeví našim pěti smyslům (jedince).

Vstupem do politiky se především ti ve vysokých funkcích rázem ocitají ve společnosti naprosto se vymykající běžnému civilnímu životu. Už jen počet kolempřihlížejících, komentátorů ve shodě i ve sporu, méně i více schopných spolupracovníků, ale i přetrhdílů, marketérů, řitířů skrupulózních i bezskrupulózních (krásné slovo básníka a diplomata J. Gruši), různých oportunistů a kariéristů, korupčníků a jiných postav mnohonásobně narůstá. Musí být těžké uchovat si ještě jakýs takýs zdravý smysl pro realitu.

Miloše Zemana skutečně provází či předchází hodně nepěkná – mediální - pověst hrubiána, povýšence, ba velmi křivého člověka. Kromě toho se o něm často píše jako o solitérovi; konec konců sám ve svém kandidátském projevu na půdě parlamentu v roce 2003 hovořil v tom smyslu, že je zapotřebí vytvářet „ostrůvky pozitivní deviace“ a ve svém loňském volebním spotu s pověstným vysočinským stromem hovoří o tom, že i „zapálení jedné svíčky“ má význam.

A tak se mi už dlouhodobě vkrádá do úvah toto: pokud Miloš Zeman setrvává v nepřehlédnutelném potýkání s médii, které (ono potýkání) mu škodí (myšleno negativně se odráží na líbivosti jeho kampaně či slovy klasika „nesnesitelné lehkosti“ porozumění a identifikace ze strany voličů) - a nemůže si toho nebýt vědom -, možná mu pak jde také o jinou, z jeho pohledu vyšší hodnotu.

Je možné, že svůj vztah k médiím i voličům (a obráceně vztah médií a voličů ke své osobě) Zeman napůl vědomě i nevědomě problematizuje a vystavuje zatěžkávací zkoušce, cosi na způsob prvotního trojího odmítnutí konvertity k židovství? Nároky na psychohygienu v politickém prostředí - navíc v podmínkách časového nedostatku - jsou totiž značné, a to i při zcela běžném výskytu poměru dobra a špatnosti (či slabosti) v duši každého jednotlivého zúčastněného (nikoli ve dvou táborech dobra a zla, nebo chcete-li slušnosti a neslušnosti).

Co by tím politik a člověk Zeman získal? Snad to, že by si v míře větší, než je zřejmě obvyklé, uchoval co nejpřirozenější osobní zónu a s ní i určitou civilní, nepolitickou realitu. Zeman zjevně nevyhledává patolízaly, ani se nesnaží za každou cenu zalíbit. Příkrost a vysoké nároky vztahované vůči redaktorům, moderátorům a novinářům a médiím obecně by mu, možná v jakémsi pudu sebezáchovy a v zájmu zachovávání a aktualizování reality, mohly svým způsobem napomoci profiltrovat (především skrze sebevyloučení!) osoby, motivace a informace, s nimiž přichází do blízkého styku. Ale má to současně i opačný účinek, sám Zeman se musí tím pádem co nejlépe připravit na každé své veřejné vystoupení. Tedy bič visí i nad ním.

Chci tu ale hlavně vypíchnout určité momenty hodné pozornosti a zamyšlení. Nemyslím, že by sebeinteligentnější politik dokázal sehrát některé z těchto etudy, pokud by nějak neodpovídaly jeho letoře, protože by je jednoduše ani nedokázal vymyslet, a už vůbec by je nedokázal napasovat na vyvstalé situace během debat.

• Zemanovi se nepochybně podařilo vnést do české politiky nepřehlédnutelnou novou kvalitu - možnost přerušované politické kariéry. Rozhodně nejsme svědky pouhé recyklace omšelého bonmotéra. Návrat po dlouhé pauze, kdy měl možnost řadu věcí si promyslet a zhodnotit, dává především voličům výbornou možnost s jasnou hlavou zhodnotit jeho (ne)přínos. (V této souvislosti mě napadá, že by stálo za to inspirovat se kostarickým politickým systémem a při případné změně volebního zákona uvažovat také o zavedení přísného pravidla „jednoho volebního období a nucené pauzy“ (pro poslance, senátory, premiéra i prezidenta) - i to by mělo elegantní protikorupční efekt a podpořilo by to cirkulaci a obnovování "elit").

• V debatě v Českém rozhlase dne 16.1. (17hod.), kdy M. Veselovský nechal odpovídat na všechny nově položené otázky jako prvního K. Schwarzenberga (což ho do jisté míry znevýhodňovalo), se chtěl ve prospěch KS vzdát této své výhody a chystal se proto ujmout slova jako první - bohužel si to přítomný moderátor vyložil jen jako Zemanovu aroganci a slovo mu vzal.

• Zeman rád odkrývá i pozadí a souvislosti svého myšlení o nadnesených otázkách, pokud k tomu má prostor; tedy jak k názoru došel a proč ho zastává. Mnozí to ovšem považují za poučování a dlouhé výklady je otravují. (Mimochodem M. Zeman, jako výjimka, oslovuje jménem i moderátory.)

• Zajímají ho názory druhých a umí přiznat i nerozhodnost - v prezidentské debatě na ČT (o třech) vybočil z formátu debaty a položil sám nečekaně otázku směrem k T. Fischerové, zajímal se o její názor, čímž jí dal příležitost, aby vysvětlila a podpořila argumenty svůj určitý postoj (proč ne zástupce firem do prezidentského letadla). V jiné debatě MZ přiznává, že právo není jeho obor a zároveň nahlas vznáší k veřejné diskuzi otázku, která mu leží v hlavě a na niž nemá ujasněnou odpověď: (volně cituji) „rád se nechám poučit od právníků, v čem vlastně spočívá tvrdé matriální jádro ústavy“.

• Až na banální a zbytečné bilbordy – o kterých zřejmě už všichni vědí, že nefungují, ale ve snaze vyhnout se nálepce „chudého příbuzného“ je přesto využívají - nesnížil se k žádné marketingové kampani na pomezí či za hranicí bezobasažného spektáklu a čiré zábavy, v zásadě se snaží komunikovat nějaké myšlenky (ať už s nimi člověk souhlasí, nebo nesouhlasí).

Tři střípky z osobní zkušenosti:
• Zemanově pověsti křiváka neodpovídá jeho přímé (někdy až tvrdé, ano) vystupování během jednání (debat). Na zářijové pracovní schůzce s ním se mi dostalo hned tří poučení, co jsem udělala špatně (nevzala jsem si s sebou diktafon, leták projektu jsem vytiskla příliš malý ke čtení a nechala jsem se příliš unést vzdálenou skvělou budoucností projektu). Újmu jsem neutrpěla žádnou, všechny připomínky byly trefné, rozhodně to nebyly osobní útoky. Navíc jsem věděla v danou chvíli přesně, na čem jsem.

• Na téže schůzce jsme si mezi řečí vyměnili názory na počet požadovaných podpisů na petice. Tehdy M. Zeman tvrdil, že by byl pro zvýšení na 100 000 hlasů. (Já jen podotkla, že národ se jistě dá zaměstnat i smysluplněji než tím, že bude horečně sbírat půl roku podpisy pro toho či onoho kandidáta; co kdyby se podmínka změnila, například se snížil počet petičních podpisů a současně se zkrátila lhůta pro jejich sběr). A jak je patrné, Zeman je schopen svůj názor změnit. Nově podpořil jiný návrh, který by požadoval 5 000-10 000 podpisů notářsky ověřených.

• A ještě jedna překvapivá okolnost, kterou jsem osobně nepředpokládala. S prosbou o 2 strategické otázky pro ČR pro dlouhodobý projekt www.otazkyprocr.cz jsme oslovili – jako vcelku nevýznamná skupinka a projekt - všechny prezidentské kandidáty. Odpovědělo jen 6 z nich. 4 okamžitě dodali (M. Zeman, T. Fischerová, R. Kolínská, K. Samková), dva jen přislíbili, a ani po urgencích nedodali (J. Dienstbier a Z. Roithová). Překvapivě V. Franz, svými slovy autentický občanský kandidát, se nechal slyšet (pravda, ústy svého volebního týmu), že o podobné akce (sic!) nemá zájem. Pro ostatní byl náš projekt i žádost asi pod prahem jejich pragmatického vnímání. Takže ve vztahu k otevřeným technologií a využitelným organizačním principům budoucnosti 1:0 pro M. Zemana (vůči K. Schwarzenbergovi).

Pokud v této přímé volbě Miloš Zeman prohraje, čímž by mu již podruhé uniklo prezidentské křeslo, jsem si jistá, že přijme svou prohru tentokrát důstojně. Nepůjde totiž o žádnou blamáž, v níž sehrála ostudnou roli naprostá zbabělost několika spolustraníků (kteří mu mohli a měli svůj názor sdělit dopředu - odvahu k upřímnosti našli po dlouhých deseti letech před 2. kolem přímé volby 2013), ale o normální přímou demokratickou volbu, do níž vstupoval s šancemi neznámými.


Poznámka:
Jelikož nebudu volit podle účesu, úsměvu, vtipu; podle toho, do jakého disidentského tábora ten který patřil; ani podle osob, které kandidáta z nějakého svého (pochopitelného či nepochopitelného) důvodu podporují; nebo podle míry korupčnosti (protože tu nemohu sama věrohodně poměřit ani kvantifikovat na jedné ani na druhé straně), pokusila jsem se shrnout věci, kterých si na Zemanovi cením. Ideologické rozdíly nechť si každý probere sám.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy