V co doufat v politice III: od Minářova gambitu ke strategii „synergické a dialogické demokracie“

14. 10. 2020 | 11:33
Přečteno 2593 krát
Dokud Minář chvilkami plnil náměstí statisíci nespokojených občanů a opozice to vnímala jako vítanou posilu proti Babišovi, byl vynášen do nebes. Sotvaže se ale rozhodl – když seznal, že sázet na spojení dosavadní opozice, nikam (dle jeho názoru) ne(po)vede – využít svého občanského práva jednat politicky bez prostředníků, u kterých pro změnu on nenachází, co hledá, najednou nedělá dobře, dokonce snad zklamal, zradil. Osobně bych mu vytkla něco docela jiného...

Vzít hlasy Babišovi, přilákat nevoliče, nastavit přešlapující opozici zrcadlo – to dává smysl
Neřeším pro tuto chvíli, jestli je představa Mináře a spol. realistická. Ani mne netrápí, jestli je tento krok ve skutečnosti doplněk (!) „podnikatelské výzvy ke spojení opozičních stran“. Netrápí mne, tak jako opozici balancující poblíž hranice 10 %, jestli zároveň ubere voličské hlasy stávajícím nebabišovským stranám, protože pokud ano, tak si za to budou moci především samy. Minářův (jistěže není dávno sám) krok může přispět k poražení suveréna na české politické scéně. Taktika může vyjít, za jistých podmínek.

Marketing versus autenticita: pozor na to
Marketing a propagaci Minář ovládá. Je v politice nováčkem, ale jako jeden z mála už ovládá například práci s čtecím zařízením před kamerou. Byť tohle novum podle mne politice nijak nechybí. Je to jen další úkrok od autentického projevu, i když může dočasně vyhrávat volby. Na slovní spojení typu „je třeba udělat dojem kompetence“ (tedy ne „ukázat kompetentnost“ a „být kompetentní“?) a mít „produkt“, se jistě také dá časem větší pozor. Pokud tedy nejde jen o projekt na jedno použití: vystřídat Babiše. I tak říkám, i toto by bylo legitimní. Jako voličku by mne to ovšem nezaujalo.
Je fajn, že chce vnést do politiky také něco nového, něco, co zatím nedokáže žádná strana (cituji volně): jeho strana/hnutí nesmí záviset na jednom vůdci a opírat se o spíše malé a drobné dárce. Čekám s napětím, co nabídne konkrétně. Tedy větší participace?, využití kolektivní inteligence? radikální zlepšení interních procesů strany a rozloučení se se samozvanými strážci bran, kteří udusí každou iniciativu zdola?, systematičtější práce s daty/informacemi/databázemi/programy?, hledání talentů?, práce s talenty?, práce na rozvíjení osobností?
Ale to, že v této fázi slyšíme vágní formulace, mu nezazlívejme, všechno má svůj čas.

Co nového vnést do politické debaty a fungování stran
Myslím, že spíš než dvě výše Minářem zatím v krátkosti jmenované novoty jsou důležitější tyto body, které postrádám u všech stran:
1) hluboká reforma vnitřního fungování stran (způsobu, jakým strany vedou dialog s občany, za který nepovažuji marketingovou smršť jednosměrných sdělení a až teatrální performance a estrády s malou informační hodnotou); inovování způsobu, jak mohou občané sledovat podstatné informace o chování systému, stran, plnění priorit a programů na jednom místě a bez bariér (vizuální deliberace),

2) zlepšení přípravy programu (komukoli dálkovým přístupem volně dostupný transparentní harmonogram prací, pravidla vypořádání námětů, analýzy a podklady, zodpovědné osoby s kontakty)

3) a v neposlední řadě program, který opravdu reaguje na palčivé potřeby voličů a odráží mimo jiné časosběrnou syntézu již dříve navrženého, promýšleného, analyzovaného a realizovaného (včetně námětů z jakéhokoli důvodu odsunutých stranou) – tedy otevřená institucionální paměť.

4) A třešničkou na dortu by bylo, kdyby v duchu multisatisfaktorového přístupu každé dobré (dlouhodobé) řešení připravilo vhodnou půdu a prostředí pro další dobré řešení – důraz na synergický či multiplikační efekt jednotlivých opatření – chytrá databáze, která by byla integrována s otevřeným státním rozpočtem a zákonodárstvím.


Demokratické střídání na čele pelotonu, nikoli houpačka sem a tam, povyšování se nad druhé nebo štítění se jiného názoru

Úkol pro nové a stávající strany tedy spíše zní: Jak slyšet v kritice a nesouhlasném názoru osvěžující pohled na věc, který pomáhá vychytat co možná nejvíce much v návrzích, čili jinak, jak zainteresovat více lidí. Spíš než hraním si na něco (unavují mne hrané scénky politiků) zkusit zapracovat cennou zkušenost z improvizace, totiž že tvůrčí invenci kolektivu posiluje přitakání, ne negace. Pincip „ano a...“. Nejde o rychlost pelotonu, snad si rozumíme, ale o to, vyšlápnout všechny kopce a nepřizabít se pak při jízdě dolů, o předvídatelný společný směr celku bez ohledu na to, kdo je právě v čele. Jde o to, kam zaměřit nejčerstvější tvůrčí síly. Nejde o to, KDO dojede první do cíle, ale že tam společně a ve zdraví dorazíme všichni. Tedy v demokratickém „závodu“ myšlenek.

Zde nástin vizuální deliberace na příkladu senátní kampaně, jejímž smyslem je již během kampaně vynakládat peníze k řešení reálných problémů a sdílení veřejného statku "institucionální paměti":

- počet získaných hlasů:
- počet nevoličů: v % (základ pokory)
- rozpočet kampaně:
- cena 1 hlasu:
- osobnostní diferenciál: kolik procent nad/pod cenou úspěšného kandidáta s nejlevnější kampaní
- kampaňové peníze na produktivní účely již během kampaně (posilování demokracie; zlepšování programových, dialogických nástrojů a nástrojů skládání účtů apod.): v % všech výdajů. Je až trapné, že když chce jistá strana sdělit voličům, že její kandidáti do Senátu mají šanci na zvolení, má dojem, že kvůli tomu musí místopředsedkyně strany vjíždět na kole do kanceláře a předseda strany a další osoby mrhat drahocenný čas natáčením prchavého spotu; občas si říkám, zda jsou někteří aktéři ještě politická strana, nebo spíš divadelní kompanie, hraných scének a špatných hereckých výstupů totiž přibývá a ve mně to chtě nechtě budí dojem: „na něco si hrajeme“ nebo „politika nás vlastně nebaví, tak si musíme aspoň takhle hrát“. Můžeme pak brát politiky vážně? Když mají pocit, že na nás musí mluvit přes tyto bavicí filtry?)
- konkrétní zlepšení nástrojů demokracie a skládání účtů: prolink na ukázky
- zapojení občanů do zevrubné zpětné vazby, tvorby programu a hledání řešení (věkové skupiny -18/ 19-28/ 29-38 /39- 48/ 49-58/ 59-68/ 79-(: počet + barevné odlišení (malé zapojení slabý odstín <> velké zapojení sytá barva)
- prolink na chytrou databázi námětů a stav konkrétního plnění (včetně předpokládaných nákladů a legislativní náročnosti):

null
null

Omlouvám se, vizuální a grafická představivost není moje silná stránka.

Smyslem by bylo snižovat laťku finanční a zvyšovat laťku programovou. Jaký úspěšný kandidát v minulosti vydal na svou kampaň zdaleka nejméně? Čím to, že si mohl(a) dovolit ten luxus? Odpovědí pravděpodobně bude, že to je osobnost známá dlouhodobě svými postoji a plody práce. Každý neznámý kandidát vrhající do své kampaně kolem 2 milionů z vlastního by nám měl být tak trochu směšný a podezřelý svou marnotratností či okatým přesvědčením, že peníze jsou tou správnou mírou dobrého politika.

Chvála občanství
Minářův pokus je chvályhodný a trefuje do černého. Soutěž myšlenek a přístupů tvoří dřeň demokratického řádo-chaosu.
Během roku se dá vytvořit platforma, která nabídne jiný politický provoz a zkušenost. Držme palce každému vnitřně poctivému pokusu.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy