Jarní úvaha

24. 03. 2011 | 10:36
Přečteno 3901 krát
Proč nazývám tuto úvahu „Jarní úvahou“? Má to dva důvody. Na jaře vše začíná nebo by alespoň mělo začínat opět nanovo. To je důvod univerzální, platný vždy a za všech okolností. A potom je zde ještě důvod aktuální, který se vztahuje pouze k období, které právě prožíváme. A to je nadmíru poučné.

Předjarní období nás poučilo o tom, že i muslimové, o kterých by nás ani nenapadlo, že mohou zvednout hlavu a vydat se na cestu za svobodou, tak skutečně učinili, sice po svém, ale přesto. Nikdo to nečekal méně, než právě ty vládnoucí skupiny v islámských zemích, které si myslely, že svůj lid mají jednou pro vždy propachtovaný a že ho tak dobře znají. A stejně tak na to udiveně hledíme i my Evropané a Američané. To je důležité poučení, které by nám nemělo uniknout.

Tento proces osvobozování ještě zdaleka neskončil. V posledních dnech v jeho prospěch zasahují dokonce mezinárodní armády a už se Matka Země rozhodla, že nám dá prostřednictvím svých živlů opět za vyučenou. A tentokrát mimořádně tragicky. Co způsobilo zemětřesení a hlavně následná vlna tsunami, nemusím jistě nikomu podrobně vysvětlovat. Filmy a fotografie obletěly celý svět a stále je máme před očima.

Ale jednoduché to nemáme ani u nás doma. Je stále jasnější, že na české politické strany se příliš spoléhat nemůžeme. I když na druhé straně bychom měli být vděčni za každou dobrou zprávu. A tou například je, že nový předseda ČSSD, Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že musí být zrušena zvýšená sazba DPH na knihy a tiskoviny. A to už vlastně nikdo neočekával. Je zcela jasné, že Sobotkovo a Haškovo vedení ČSSD představuje daleko přívětivější alternativu ve srovnání s minulým vedením této strany. Takže se přece jenom snad něco mění. Oba přední představitelé ČSSD také přijali představu, kterou prosazuje bývalý český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla, který říká:

„Především si myslím, že je třeba znovu vytvořit sociální demokracii jako hnutí. To neznamená dělat ze strany hnutí, ale použít stranu jako jádro širokého proudu, které zahrnuje směry od levých liberálů až po zelené a je do sebe schopno pojmout i různé alternativní směry a také družstevní hnutí. To je tedy jedna věc. Druhá velice důležitá věc: je třeba daleko více posilovat představu o nemateriálních hodnotách života. Musíme konečně překonat představu, že svět je tu proto, abychom ho snědli a že je důležité, abychom to byli my a ne ti ostatní. A za třetí je nutné nově promyslet soustavu služeb ve veřejném zájmu, takovou základní infrastrukturu, která přerozdělením zajišťuje ne snad stejnost, ale jistou míru rovnosti.“

To všechno je dobré znamení. Je vidět, že jakýsi posun se v našem politickém životě přece jenom udál. Podobný posun se v ODS odehrál, když si tato strana rozhodla do svého čela postavit Petra Nečase. Snad se tedy přece jenom snažíme být lepší. Ale pozor! Právě zde je třeba varovat. Samotná snaha přece nestačí. S tím má každý z nás osobní zkušenosti. Špatné návyky, které mají kořeny v našem nevědomí a se kterými nejsme schopni se jen tak vyrovnat nás přemáhají více, než bychom si přáli. Uveďme příklad. Třeba ČSSD by ráda zaujala mladé voliče a inteligentní vzdělané skupiny lidí. Když má ale na sjezdu odhlasovat změnu stanov, která zakáže překotné přijímání do základních organizací, aby nebylo možné uměle posilovat různé zájmové skupiny ve straně, pak to z nějakého záhadného důvodu nejde, i přesto, že se takovéto praktiky příčí právě skupinám, o které se strana uchází. Strana se sice uchází o ženy, ale současně jim není schopna nabídnout větší počet míst na kandidátkách.

Nebo další příklad. Když se Jiří Dientsbier mladší po volbách v Praze zachoval tak, jak se zachoval, postavila se proti němu celá pražská ČSSD a většina celostátní ČSSD. Je úžasné, že na sjezdu získal při volbě řadových místopředsedů nejvíce hlasů. Kde ale ti lidé byli, když je Jiří Dientsbier (přesněji řečeno ČSSD) potřeboval nejvíce? Kdyby totiž většina lidí ČSSD právě v tuto těžkou hodinu podpořila postoj Jiřího Dientsbiera, asi by nemusela veřejnost tak urputně přesvědčovat, že je vůči té nechvalně známé ODS přece jen alternativou. Právě probouzející se jaro dovedlo mnoho jejích dosavadní voličů, že tomu tak asi přece jen nebude. Přestávají totiž věřit, že by jim současné politické strany, které se stále více jeví jako centrály politické korupce mohly cokoli zajímavého nabídnout.

Problém je ale někde jinde. Jak dobře ukazuje příklad hlasování o stanovách na sjezdu ČSSD, politické strany přece nemohou být lepší, než jsme my sami. A jací jsme my samy? Často jsme nemilosrdní vůči svému okolí, tj. vůči sobě navzájem. Své vlastní chyby máme ve zvyku promítat na druhé. Jak říká Carl Gustav Jung, zbavujeme se tak svého stínu (vlastností, ke kterým se sami neradi přiznáváme). Levá část politického spektra obviňuje z těch nejhorších úmyslů tu pravou část a naopak. Ti, co pracují rukama, obviňují ty, kteří pracují hlavou. Mladí mají někdy pocit, že jim senioři zabírají na tomto světě příliš mnoho místa. Jak píše ironicky profesor Stanislav Komárek:

„Generační odcizení a nepřátelství hlodá na kořeni společnosti zejména proto, že jsme na princip reciprocity v rodině rezignovali. Jediný způsob, jak efektivně zabránit dlouhodobému populačnímu propadu, by bylo přidělovat jako penzi určité procento z platu vlastních dětí. Pak by se stala jejich výchova rozumnou investicí do budoucnosti, nikoli citovým rozmarem, který jen odvádí od kariéry a konzumu, nevyplácí se a je společenským uspořádáním vlastně trestán. Jen starobylý pečovací instinkt o malé roztomilé „parazity“ ještě zabránil tomu, že nevymizeli docela.“

Ale starší generace zase nemá příliš velké pochopení pro úzkost ze světa, do které se někdy propadají ti mladí. Asi bychom se tedy měli snažit začít u sebe. Již dlouho si alespoň někteří z nás uvědomují, že pokud se nám nepodaří posílit občanskou společnost, věci se asi dopředu nepohnou. V poslední době si to uvědomují i někteří významní představitelé politických stran, jako například již jmenovaný Jiří Dientsbier mladší. To ale vyžaduje, abychom k sobě navzájem hledali cestu.

Především to znamená přestat do druhých promítat své vlastní stíny a snažit se vytvářet přívětivější vztahy mezi lidmi. Že to skutečně možné je, nás mohou přesvědčit právě ti nešťastní Japonci. Způsob, jakým se k sobě navzájem chovají a jak dokáží spolupracovat je příkladný, i když mají zcela jistě různé politické názory. „Lidská společnost stála a padala od šeré nepaměti s dvěma principy: solidaritou a reciprocitou,“ říká Stanislav Komárek.

A co se děje u nás? Na jakou situaci by měla občanská společnost v tuto chvíli reagovat? Jiří Pehe ji charakterizuje takto: „Politika pravicové vlády, jež se tváří jako rozpočtově odpovědná, je v lepším případě nepromyšlená série improvizací, ovlivněných ideologickou zaslepeností, v horším případě promyšlený pokus rozbít základy sociálního státu, který společnost žijící v posledních dvaceti letech v relativním sociálním smíru, nesmiřitelně rozdělí.“

Jenže přestat se vzájemným obviňováním, učit se vzájemně spolupracovat, právě do toho se nám až zas tak nechce. My to raději necháme na ty proklínané politické strany. Alespoň budeme mít na koho nadávat, že ano?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy