Politická budoucnost Andreje Babiše

14. 05. 2017 | 17:55
Přečteno 3849 krát
Současný předseda hnutí ANO 2011 a stále ještě ministr financí současné vlády ČR a její současný první místopředseda vystupuje takovým způsobem, který jasně svědčí o tom, že si vůbec neuvědomuje nové skutečnosti, které se jeho přičiněním vytvořily na politické scéně České republiky. To, co se v poslední době veřejnost o podnikatelských aktivitách Andreje Babiše dozvěděla zcela znemožňuje, aby mohl být tento člověk napříště členem jakékoli koaliční vlády, která v této zemi v budoucnosti vznikne, a to bez ohledu na to, jakých výsledků ve volbách dosáhne hnutí ANO 2011.


Andrej Babiš má zcela jistě právo kandidovat a být zvolen za své politické uskupení do Parlamentu ČR. To ale neznamená, že i kdyby se hnutí ANO 2011 umístilo na prvním místě ve volbách a současný prezident Miloš Zeman pověřil jejího předsedu Andreje Babiše sestavením nové vlády, což by asi rád udělal, musel by nově pověřený předseda mít v sestavování koaliční vlády úspěch. K tomu, aby úspěch měl, musí mít u ostatních politických sil důvěru. A důvěryhodnost je něco, co Andrej Babiš zcela jistě úplně ztratil.

Jestliže je možné věřit některým jiným osobám, které jeho předseda pro tzv. hnutí ANO 2011 získal, aby tím posílil svou vlastní důvěryhodnost, on sám se zcela svým chováním i tím, co vychází na veřejnost z jeho podnikatelské minulosti zcela zpronevěřil. Jeho kolegové a příznivci omlouvají jeho chování například rčením: „Náš pan předseda má někdy trochu emotivnější slovník, my už jsme si na to zvykli.“

Ale to je opravdu škoda. Protože ona „emotivnost“ je téměř nepříčetná sprostota, kterou Andrej Babiš projevuje vůči každému, o kom se domnívá, že poškozuje jeho oprávněné a nezadatelné zájmy. A přitom vstupoval do politiky s deklarovanou snahou zlepšit českou politickou kulturu. Jednoduše řečeno: s Andrejem Babišem nemůže nikdo vstoupit do koaliční vlády, jestliže nechce upadnout v podezření, že přijímá stejné politické a obchodní praktiky jako on. Jiná věc je samotné hnutí ANO 2011. Ministři za hnutí ANO 2011 (v případě, že se dobře uplatní ve volbách), mohou být členy jakékoli úspěšné koaliční vlády. Nikoli však Andrej Babiš, a to zřejmě současný předseda hnutí ANO 2011 ještě nepochopil. Zdá se, že tento postoj veřejnosti k Andreji Babišovi potvrzují i nejnovější výzkumy veřejného mínění.

Andrej Babiš si dělá marné naděje, že když hnutí ANO 2011 zvítězí ve volbách, stane se on sám předsedou vlády. Nestane. A nestane se ani ministrem financí. Protože už ho nikdo nikdy nebude v žádné vládě chtít. Na to musí tzv. hnutí ANO 2011 přistoupit, ať se mu to líbí nebo ne. A nyní ještě několik slov k lidem, kteří patří do skupiny předních osobnosti hnutí ANO 2011.

Je skutečně neuvěřitelné, jak jednotným hlasem tito lidé mluví. Všichni, o tom, že Andreji Babišovi ostatní, tzv. standardní (tj. tradiční) strany ubližují. A je to proto, že on chtěl konečně něco jiného. Zatímco ony (tj. ty tradiční strany) jsou zkorumpované. Andrej Babiš přináší konečně nápravu. A oni (tedy členové hnutí ANO 2011) se k němu přidali právě proto, že mu v tomto díle chtějí ze všech sil pomoci.

Tak trochu mi to připomíná onu pro komunistickou éru nadšenou generaci, která po hrůzách druhé světové války toužila vybudovat lepší svět a vsadila na moudrého Stalina a Gottwalda a jednotlivé i velice výrazné osobnosti této generace nemohly pochopit, že ani Stalin, ani Gottwald nepřinášejí nic nového, ale jsou jen těmi nejvychytralejšími představiteli starého světa. Právě tak, jako Andrej Babiš.

A to Andrej Babiš nemá žádné donucovací prostředky, aby ty, kteří se „odchýlí od správné cesty“ přinutil k poslušnosti, jako měl komunistický režim. A přesto. Jaký jednohlas! Ministr životního prostředí a pravděpodobný příští první místopředseda vlády za hnutí ANO 2011 například říká: „Když si to bude pan Babiš přát, tak já v té vládě teda zůstanu, ale moc komfortně se cítit nebudu.“ (Tím myslí: „Když si to bude pan Babiš přát, tak já v té vládě teda zůstanu (i po jeho odchodu z vlády), ale moc komfortně se cítit nebudu.“)

Položme si otázku, proč se pan budoucí první místopředseda vlády nebude cítit tak úplně ve své kůži. Zřejmě proto, že hlavní mozek jejich hnutí, bez kterého ani list nepadne ze stromu, ani vlas z hlavy, najednou nebude na dosah. Členové vlády budou muset rozhodovat nikoli podle jediného neomylného rozumu, ale jen a jen na základě svého vlastního a omylného pohledu na věc.

Zdá se, že jen lidé kolem europoslance Pavla Teličky si uchovali nezávislost a kritický rozum, ale nerad bych to zakřiknul. Představme si jen na chvíli, jaký by asi čekal tuto zemi osud, kdyby se stal předsedou vlády Andrej Babiš. Předseda nově vzniklé vlády České republiky by v takovém případě byl nepřítelem evropské integrace, stejně tak je nepřítelem přejetí eura.

Nově zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron je ale přesvědčen, že se Evropa integrovat musí a jako základní integrační prvek vidí měnu euro. Jaký osud by nás asi čekal s premiérem a ministrem financí, který je nepřítelem přijetí evropské měny? Stali bychom se zcela druhořadou evropskou zemí. Zcela jistě bychom začali zaostávat i za Slovenskem (odkud pochází Andrej Babiš), protože Slovensko euro již delší dobu používá.

Zdá se, že mladší generace českých občanů konečně dostává rozum a ví, že musí jít volit. Volba nemusí být vždy podle mých představ. Lidé mají své chyby, proto jsou lidmi. Jestliže ale někdo o sobě tvrdí, že právě on ví, jak dosáhnout kvalitní změny stavu našich poměrů, je třeba ho posuzovat přísněji než všechny ostatní. Především bych rád věděl, jestli je to lepší člověk a také, jak se choval ke svým bližním v minulosti.

O Andreji Babišovi již víme, že v obou případech selhal. Lepším člověkem určitě není. Sprostějším, to ano, ale nikoli lepším. A o tom, jak se choval ke svým bližním v minulosti vypovídá například onen zemědělec, který dokládá, jak mu nechal Andrej Babiš spálit pole chemickými látkami. A to není jediný případ. Doporučil bych ale voličům dát pozor i na lidi, kteří kandidují za ANO 2011. Je sice pravda, že ostatní politické strany a jejich kandidáti v minulosti mnohokrát selhali, to však neznamená, že kandidáti za hnutí ANO 2011 budou o něco lepší. Může to být dokonce i naopak, protože na rozdíl od ostatních politických stran v hnutí ANO 2011 nevládnou demokratické poměry. Zde rozhoduje vůle jediného člověka, Andreje Babiše. V ostatních politických stranách může být různý stranický šlendriján, ale tyto politické strany zcela jistě nejsou vlastnictvím jediného člověka.

Znovu opakuji: politické poměry u nás budou jen tak dobré, jak dobří budeme my sami. Nevěřte politickým spasitelům, ať už se jmenují Andrej Babiš, nebo jinak. Nabízejí vám rychlou změnu, pokud možno ze dne na den, ta je ale neuskutečnitelná. A hlavně, nevyhýbejte se odpovědnosti a jděte volit. Když se volbám vyhnete, nemůžete se divit, že budou osud této země i napříště určovat lidé jako Andrej Babiš, nebo Miloš Zeman.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy