Zrušení nadstandardů: Kolik budeme platit za čočky a sádry? (II. část)

04. 07. 2013 | 14:24
Přečteno 6978 krát
Ústavní soud dne 2. července zrušil tzv. nadstandardy. První díl „recenze“ tohoto rozhodnutí byl shrnutím, čeho všeho se dotýká. Dnes pokračuji konkrétními dopady na nemocné, kteří by chtěli i nadále příplatkovou lehkou sádru, měkkou čočku či jinou variantu péče, po rozhodnutí soudu neuvedenou v Seznamu výkonů.

Co konkrétně Ústavní soud v oblasti nadstandardů udělal? V prvním výroku nálezu zrušil následující ustanovení zákona (neuvádím-li jinak, jde o zákon 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění):
- § 11 odst. 1 písm. f), právo pojištěnce vybrat si variantu poskytnutí zdravotních služeb podle § 13,
- § 13 odst. 3 až 7, což jsou ustanovení popisující, co je ekonomicky náročnější varianta („nadstandard“), jak vzniká, kdy a za jakých podmínek ji může pacient požadovat a poskytovatel nabídnout,
- část § 17 odst. 4, což je zmocnění k vydání vyhlášky o Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami („bodníku“); odstraněna je část zmocňující MZ k zavedení položek pro ekonomicky náročnější varianty péče
- § 12 odst. 1 písm. n), což je povinnost pojištěnce zaplatit příplatek na nadstandardní variantu, pokud si ji zvolil
Ve druhém výroku pak Ústavní soud zrušil ve vyhlášce o „bodníku“ ty položky její přílohy, které popisují ekonomicky náročnější varianty.

Na první pohled se jevilo, a zaznělo to i ve většině diskusí a komentářů, že zrušením nadstandardů zanikne možnost připlatit si třeba na ty měkké čočky. Tedy hrazena bude již jen základní varianta, která je stále popsaná v „bodníku“, kdežto nadstandardní variantu pojišťovna nebude hradit vůbec (ani částečně jako dosud, neboť byla z „bodníku“ odstraněna) a pacient, který ji bude chtít, si ji bude muset zaplatit plně. V minulém článku jsem ale anoncoval, že to tak nemusí ve skutečnosti být, pokud bude pojištěnec ochoten „zabojovat“ se svou pojišťovnou a patrně i poskytovatelem. Podívejme se, jaké mu dává nález ÚS argumenty.

Předně zdůrazněme, proč vlastně Ústavní soud nadstandardy zrušil. Soud upozornil na své předchozí nálezy, kdy například v Pl. ÚS 35/95 uvedl: „Právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky mají občané na základě veřejného pojištění a za podmínek blíže vymezených zákonem. Jestliže tedy tyto podmínky mohou být upraveny pouze zákonem, je zcela nezbytné, aby i rozsah a způsob jejich poskytování byl vymezen stejným legislativním režimem. Jiná než zákonná úprava by byla porušením Listiny, a tedy i ústavnosti. Nelze připustit, aby vymezení rozsahu výše poskytované zdravotní péče za plnou nebo částečnou úhradu byla ponechána na úpravě jiným než zákonným právním předpisům. Tím by se sféra ochrany základních práv a svobod dostala pod pravomoc moci výkonné, která k takovým pravomocím není oprávněna.“ Podobně i nyní konstatoval v bodě 50, že „podzákonná normotvorba je protiústavní, jestliže meze základních práv a svobod nemůže stanovovat nic jiného než přímo zákon. Tak je tomu i v řešeném případě mezí práva na bezplatnou zdravotní péči. Problematika je sice upravena v základních rysech již v samotném zákoně o veřejném zdravotním pojištění, ovšem jen zčásti. Nutný základní rámec pro podzákonný právní předpis je proto příliš stručný a neurčitý.“ Názorem soudu tedy je, že vymezit rozsah péče hrazené může sice zákon, nikoliv však vyhláška. Protože připlácenou péči vymezovala vyhláška, soud uvedená ustanovení zrušil. Trpělivějším čtenářům doporučuji nespoléhat na mé závěry, pracovat přímo s textem judikátu a podrobit jej vlastní analýze. Jde zejména o body 37-52 nálezu, dostupného zde.

Co je ovšem Seznam výkonů s bodovými hodnotami? Nic jiného než vyhláška. Nyní nám z ní zmizely položky se symbolem E, tedy připlácené nadstandardy. Patrně však nelze říci, že jen proto, že nejsou ve vyhlášce, tak nejsou péčí hrazenou - neboť vyhláška rozsah péče hrazené určovat nemůže. Abychom neprotiřečili Ústavnímu soudu, musíme patrně dojít k závěru, že „bodník“ nijak nevymezuje péči hrazenou ve vztahu pojištěnec-pojišťovna, ale je pouze jakýmsi cenovým předpisem platícím vztahu mezi pojišťovnou a poskytovatelem, který do nároku pojištěnce nijak nezasahuje. Samozřejmě, Ústavní soud zatím „bodník“ nezrušil, ovšem pokud jasně řekl, že nárok pojištěnce se řídí výhradně zákonným vymezením, zjevně nemůžeme „bodník“ brát jako určení péče hrazené, nechceme-li podat ústavně nekonformní výklad práva. Pro to, co je péčí hrazenou a tedy „zadarmo“, je rozhodný jen zákon. Vzniká sice otázka, jak si mezi sebou poskytovatel a pojišťovna péči splňující zákon a nepopsanou v „bodníku“ mezi sebou vykážou a uhradí, to však může být pojištěnci vcelku jedno.

Nejvýznamnějším zákonným ustanovením je § 13 odst. 1, které říká, že „ze zdravotního pojištění se hradí zdravotní služby poskytnuté pojištěnci s cílem zlepšit nebo zachovat jeho zdravotní stav nebo zmírnit jeho utrpení, pokud a) odpovídají zdravotnímu stavu pojištěnce a účelu, jehož má být jejich poskytnutím dosaženo, a jsou pro pojištěnce přiměřeně bezpečné, b) jsou v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, c) existují důkazy o jejich účinnosti vzhledem k účelu jejich poskytování.“ Pro některé služby, léky a materiál stanoví zákon sice podrobnější podmínky úhrady (viz část pátá zákona, od § 13 dál), lze však zobecnit, že se dle zákona hradí taková péče, která je bezpečná, účinná a lege artis. Za hrazenou péči pojištěnec neplatí a má na její poskytnutí u smluvních poskytovatelů právo.

Pokud zdravotní služba splňuje podmínky zákona, bude hrazena, bez ohledu na to, zda dříve byla základní variantou či nadstandardem. Pokud tedy u pacienta nebude možno použít z nějakých medicínských důvodů „základní“ čočku, nějaký implantát či operační metodu (je nebezpečná, neúčinná či v rozporu s medicínskou vědou), měl by lékař nabídnout a pojišťovna zaplatit nejlevnější z těch variant, které pro konkrétního pacienta bezpečné, účinné a lege artis jsou. Jinými slovy, hradit ani léčit by se nemělo podle „bodníku“ či jiných vyhlášek, ale podle potřeby konkrétního pacienta v mezích popsaných v zákoně. Zajímavý bude v tomto ohledu i osud vyhláškových omezení a podmínek úhrady, která však nemají přímý zákonný základ, např. omezení frekvencí v seznamu výkonů – ÚS totiž řekl, že i „rozsah a způsob poskytování péče“ musí být vymezen zákonem.

Při hodnocení nároku pojištěnce nebudou mít pojišťovny ani poskytovatelé berličku v tom, že hradí a nabízejí jen to, co je v „bodníku“ a za podmínek zde stanovených, budou se muset naučit nové schopnosti. Poskytovatelé budou muset s pacientem více komunikovat a poučovat jej o možnostech poskytnutí péče medicínsky vhodných vzhledem k jeho individuální potřebě, pojišťovny budou muset rozhodovat dle zákonných kritérií spoustu konkrétních případů a vést spor s pojištěnci, u kterých vyhodnotí jejich službu jako nesplňující zákonná kritéria. Na druhou stranu, toto jsou již dávno zákonné povinnosti poskytovatelů i pojišťoven, jen se na ně někdy nedbá – pojišťovny přidělí poskytovatelům objemy peněz definované často podle zcela absurdních a neférových vyhláškových pravidel, někteří (naštěstí zdaleka ne všichni) poskytovatelé léčí a vykazují v rámci těchto pravidel, přičemž potřeby konkrétního nemocného i efektivita léčby jdou mnohdy stranou.

Pokud se výrok ÚS o nepřípustnosti „vyhláškového“ vymezení nároku dovede v realitě českého zdravotnictví do důsledku, vznikne dočasný chaos. Ten však nezavinil Ústavní soud. Problém je na straně vlád a parlamentů, kterým se nyní vrací jako bumerang jejich sedmnáctiletá nečinnost. Výše citovaný judikát Pl. ÚS 35/95 o nepřípustnosti vyhláškové regulace hrazené péče není z 2. července 2013, ale z 10. července 1996 (sic!). Bohužel, pro politické strany a jejich ministry, včetně „reformátorů“, nebylo nikdy lákavé dodržet požadavek Ústavního soudu, předstoupit před Parlament s jasnými, férovými a potenciálně nepopulárními pravidly, co hradit a co ne – za komfortnější považovali ponechat zákonné vymezení „gumové“, vytvořit blanketní zmocnění pro tvorbu skutečných pravidel až na úrovni ministerstva, bezprocesně, v „nějak“ sestavené poradní komisi, dle libovůle aktuálního ministra a zájmových skupin. A šlo to od špatného k horšímu - zatímco do roku 2007 zákon alespoň pro tvorbu „bodníku“ v § 17 odst. 4 požadoval dohodovací řízení s odborníky a zástupci pojištěnců, jedním z „výdobytků“ Julínkovy reformy bylo vyloučení veřejnosti a blanketní zmocnění pro MZ vydat si „bodník“ bez jakýchkoliv obtížných demokratických mechanismů. Bohužel to v bouřlivé debatě kolem regulačních poplatků poněkud zapadlo.

Právě donedávna existující rozdíl mezi vágním zákonným nárokem a restrikcemi na úrovni vyhlášek působí nejparadoxnější jev českého zdravotnictví – existenci péči, která je „hrazená-nehrazená“, tedy péče kterou v realitě nelze čerpat ani zadarmo, ani si jí nelze zaplatit přímo. Zaplatit přímo jí nelze, protože je podle zákona vymezena jako hrazená a § 11 odst. 1 písm. d) správně chrání pacienta před tím, aby si musel platit to, co už za něj zaplatila pojišťovna. Jenže reálně za to pojišťovna neplatí, protože se ocitla mimo vyhlášková pravidla, proto takovou péči ani poskytovatelé nenabízejí, nebo za ni chtějí různé pochybné „sponzorské dary“. Rozhodnutí ÚS, které odmítá vyhláškovou regulaci, snad přiměje politiky, aby vytvořili jasná zákonná pravidla – a přinutí je tedy ke skutečné reformě, která byla po desetiletí jen předstírána. Občanům lze doporučit, aby volili podle toho, jakou projeví kandidáti schopnost a ochotu si s touto výzvou poradit.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy