Volby 2013 a zdravotnictví: trocha opatrného optimismu

28. 10. 2013 | 12:03
Přečteno 3318 krát
Loňská situace ve zdravotnictví byla jedním z katalyzátorů pádu vlády a předčasných voleb. Většina dosavadních komentářů k volebním výsledkům vyznívá zklamaně, místy až vyděšeně. Přesto to ale vypadá, že volby pro zdravotnictví nedopadly špatně, přinesou větší stabilitu a dávají jistou naději na provedení potřebných reforem.

Volby 2013 přinesou větší stabilitu pro zdravotnictví
Co je stabilita? Přenesme se, pro srovnání, v čase zpět o jeden rok.
Píše se listopad 2012. Titulní stránky novin plní očekávané rušení nemocnic, ministerská vyhláška způsobuje krizi v lázeňství. Vláda s parlamentní podporou nesourodých parlamentních uskupení opakovaně upadá do stavu klinické smrti a je jen stěží a dočasně resuscitována. Právě se čeká na vítěze klanových sporů v ODS o daňové zákony, brzy se vzbouří ex nihilo vzniklá strana LIDEM kvůli osmidennímu angažmá její předsedkyně v resortu obrany. V temném pozadí vedou zdravotnické týmy obou větších vládních stran tvrdý boj o ovládnutí VZP a posty ve správních radách. Politická vítězství jsou obchodována za funkce pro poražené, což s odstupem času budou zkoumat orgány činné v trestním řízení. Ty se již zabývaly poslanci Bártou a Škárkou, opoziční poslanec Rath je od jara ve vazební věznici, po odchodu rebelů z ODS bude za mřížemi „vypárován“ poslancem-náhradníkem Pekárkem, který do Sněmovny nastoupí již odsouzený. Bez ohledu na nejistou existenci vlády Ministerstvo vyhlašuje stále nové a nové reformní plány. Na jaře začal platit zákon o zdravotních službách, plný nejasností a chyb, které Ústavní soud částečně ruší, souběžně se narychlo tvoří záplaty zmatečných paragrafů a záplaty záplat. Zákon o zdravotním pojištění byl měněn jen za předchozí rok třikrát, dvě další novely leží v Parlamentu, každá plná poslaneckých přílepků. Lékaři se v neustále měněných předpisech již dávno beznadějně ztratili, i právníci jen stěží zvládají vyhodnotit, co platilo včera a co bude platit od zítřka. To ale vcelku nevadí, protože praxe funguje jaksi mimoběžně s právním řádem, dosáhnout rozhodnutí postupem dle práva takřka nelze nebo to nepřiměřeně dlouho trvá, zato neformálně dohodnout lze prakticky cokoliv a hned.
Jen málokdo by v tomto čase věřil odhadu, že než se rok s rokem sejde, bude Sněmovna rozpuštěna, stokrát přepisované zákony spadnou pod stůl, největší problémy začne pomalu odbourávat Ústavní soud a v moci výkonné i zákonodárné dojde k zásadní personální obměně. Ale stalo se tak. I to je projevem samočistících funkcí ve zřízení zvaném demokracie.
Lze tedy očekávat od povolební situace větší stabilitu ve zdravotnictví? Domnívám se, že ano - a nejen proto, že méně stabilní situaci než před rokem si lze představit jen stěží.
Zaprvé, žádná ze silných stran neplánuje ve zdravotnictví zásadní systémové změny. To je rozdíl oproti volbám 2010 i 2006 (možná by šlo připočíst i funkční období ministra Ratha před 2006), kdy každá nová garnitura přinášela rozsáhlé plány na přetvoření systému veřejného pojištění na něco zcela jiného. Žádný z těchto reformátorů však nepřicházel náležitě připraven, naopak legislativa byla připravována až za chodu, se značnou mírou libovůle a bez respektu k ústavnímu rámci. Tentokrát žádné takové plány oznámeny nebyly, vzniká tedy naděje, že se politici budou snažit Augiášův chlév spíše trochu vykydat než diskutovat po kolena v mrvě o nutnosti výměny červených vrat za modrá.
S tím souvisí, zadruhé, že alespoň rok nedojde k větším změnám zákonů. Nedokončené novely z minulého období nová Sněmovna nepřebírá, nová vláda se bude po ustavení chvíli rozkoukávat a nebude do parlamentu nic hrnout. Zdravotnictví by tedy mohlo být alespoň v nejbližší době ušetřeno legislativní smršti. To je dobře, bez ohledu na špatný stav současných zákonů. Právo totiž nejsou jen paragrafy ve Sbírce zákonů, ale i jejich ustálená výkladová praxe ze strany právní teorie a soudů. Díky tomu se časem i pro špatné či nepřesné zákony nalezne výklad, který je v souladu s Ústavou a je obecně přijímán jako alespoň snesitelný. Toto dotvoření práva však vždy pár let trvá, protože sporné momenty nových zákonů musí být „přežvýkány“ úřady a soudy. Každá novela zákona tuto právní jistotu rozbíjí a ničí - z tohoto pohledu byl českému zdravotnictví celou reformní legislativu i nový občanský zákoník čert dlužný. Takže pokud si povolební parlament vezme na rok oddechový čas, bude to svým způsobem dobře.
Zatřetí, o podobě vlády budou patrně rozhodovat zejména strany, které v minulých letech nebyly u moci, zejména ANO, v menší míře Úsvit a KDU-ČSL. To snad znamená jistou nečitelnost, na druhou stranu ubyde riziko konfliktu zájmů vůči velkým zdravotnickým podnikům. Přinejmenším mi není známo, že by pan Babiš či pan Okamura měli v sektoru zdravotnictví nějaké zásadní byznysplány či vazby na zdravotnický průmysl, finančnictví, státní či nestátní nemocnice. To je příjemná změna oproti tvůrcům programů stran úspěšných ve volbách 2006 a 2010.

Volby 2013 dávají naději na potřebné reformy
Zastávám trochu netypický náhled na to, co je „potřebná“ reforma zdravotnictví. Považuji za vcelku nepodstatné, zda jsme národní zdravotní službou, bismarckovským systémem či zda se pojišťujeme komerčně, zda je spoluúčast pacientů taková nebo onaká. Za podstatný považuji pořádek v tom smyslu, že právní nároky pacientů, zdravotníků i dalších, ať už popsané široce či úzce, jsou v reálném životě skutečně naplňovány, že nedochází k úřední zvůli a zneužití silnějšího vyjednávacího postavení, a že celý objem veřejných peněz, který stát sebere občanům v daních, je využit výhradně a s co největší efektivitou pro potřeby nemocných. Právě v dosažení takového pořádku spatřuji potřebné reformy.
Proto považuji programy vítězných a vlivných stran za nadějné. Úspěšné strany, včetně vlivné ANO, se veskrze přihlásily mj. ke třem důležitým programovým bodům: zákonu o státní službě, odborným nominacím do dozorčích rad a zveřejňování smluv o veřejných prostředcích na internetu. Pokud by tyto programové body byly naplněny v oblasti zdravotnictví alespoň zčásti, jednalo by se o zásadnější reformu než cokoliv z posledních osmi let.
Ministerstvo zdravotnictví má být ústřední správní orgán, součást moci výkonné, nikoliv stranická instituce. Bohužel, současný stav je tristní. Ministerstvo, podřízené úřady, správu státních nemocnic i veřejných pojišťoven zaplnilo mnoho osob, jejichž hlavní devízou byla stranická příslušnost či loajalita k některému z politických feudálů. Vysoce odpovědné pozice ředitelů či náměstků tak často obsazovali lidé s irelevantním vzděláním či bez vzdělání, často ve věku blízkém věku mladistvých. Řádný servis občanům vyžaduje odborně zdatné úředníky, kteří chodí do práce na osmapůl hodiny denně a každý papír, který jim přijde na stůl, obratem vyřídí tak, jak jim zákon káže. Bohužel se však stalo běžným, že úředníci už od ligy sekčních šéfů tvořili vlastní politiku, polovinu času trávili na konferencích představováním stále náměsíčnějších reformních plánů a druhou polovinu plnili „politická zadání“, jak má být ten či onen úřední úkon schválen, neschválen či odložen na neurčito. Následkem je naprostý chaos. Řízení o nových lécích se namísto pár měsíců vedou tři roky a nemocní čekají; naopak pokud léky zlevní, stát není schopen pružně upravit ceny a úhrady, takže přeplácíme. Státní správa selhala při řešení všeho, co nešlo kuloárně dohodnout, ať už šlo o rozmístění center specializované léčby, o problém nadstandardů či o domácí porody. Ti nemnozí z úředníků, kteří ještě rozhodovat dle zákona uměli a dosud z úřadu neodešli, měli ruce svázané neformálními, leč závaznými pokyny nejrůznějších politických poradců, grémií a „kádevítek“.
Když jsem byl počátkem tohoto roku dotázán z ministerstva na potřebné reformy v zákonech, dodal jsem stanovisko, že žádné nejsou v zásadě nutné, pokud budou fungovat úřední činnosti - a naopak že zákony nemá smysl psát či měnit, pokud je beztak nebude státní správa naplňovat. Jinými slovy, nejlepší reformou zdravotnictví je poctivá úřední práce s respektem k vládě práva a férovému procesu. Nevím jak moc jsem tehdy tímto názorem pomohl či potěšil, v každém případě jej nadále zastávám.
Pokud by v tomto volebním období došlo k naplnění zásad iniciativy Rekonstrukce státu, tedy schválení zákona o státní službě (resp. stačilo by faktické dodržování jeho principů), obsazení správních a dozorčích rad pojišťoven nepodjatými odborníky a zveřejnění smluv a informací o tocích peněz mezi pojišťovnami a poskytovateli, byl by to jednoznačný úspěch. Možná by se totiž zjistilo, že žádné další reformy nejsou vlastně zapotřebí - že taková finanční krize není, že při transparentních nákupech a smlouvách nejsou nemocnice a pojišťovny o pět miliard v mínusu, ale o patnáct miliard v plusu, a že tolik kritizovaný solidární systém veřejného zdravotního pojištění, který dnes máme, je při odpovědné správě lepší než cokoliv, co vymysleli na západ i na východ od nás.

Pár poznámek ad personam
Politické programy a proklamace jsou jedna věc, mohou se líbit či nelíbit. Osobně mám třeba trochu problém s agresivní kampaní Úsvitu, všemi těmi „bordely“ na plakátech kolem nás. Podstatné však je, co kdo po zvolení skutečně udělá. Z toho důvodu jsem rád, že se do Zdravotního výboru Sněmovny vrací pánové Ludvík Hovorka za lidovce a Jiří Štětina za Úsvit. Jak si může každý sám ověřit na webu Poslanecké sněmovny, oba tito poslanci ve svých předchozích volebních obdobích pouze planě nemluvili o transparentnosti a boji proti korupci, ale skutečně načetli změny zákonů směřující k tomu, co dnes požaduje Rekonstrukce státu - bez ohledu na to, že to tehdy byly trochu donkichotské pokusy, které se setkaly s tichým leč důrazným odporem vládních establishmentů. Existuje tedy určitá šance, že to, k čemu se ve volbách najednou všichni hlásili, bude v Parlamentu aspoň někdo opravdu prosazovat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy