PsyCare: Služba psychedelické harm-reduction

01. 10. 2019 | 17:43
Přečteno 3228 krát
V roce 2016 se na některých českých festivalech objevila jurta s nápisem PsyCare. Tehdy ještě ne všichni tušili, k čemu tato služba zabývající se tzv. „harm-reduction“, provozovaná pod hlavičkou České psychedelické společnosti, vlastně slouží. Harm-reduction přístup znamená snahu o minimalizaci rizik spojených s užíváním psychoaktivních látek a dalších rizik spjatých s pobytem na hudebních festivalech, tedy např. nadměrným hlukem či fyzickým vyčerpáním.

Cílem projektu je vzdělávání v oblasti psychoaktivních látek, a to se zaměřením na psychedelika. V prostředí hudebních festivalů, kde se psychoaktivní látky často těší značné oblibě, se snažíme informovat o účincích vybraných látek a postupech, jak minimalizovat rizika spojená s jejich užíváním. Krom informací poskytujeme také harm-reduction materiál, tedy špunty do uší, zdravotně nezávadná šňupátka, kapsle, kondomy nebo vitamíny. Hlavní devizou je však bezpečný a útulný prostor jurty, kde si může kdokoliv, kdo to zrovna potřebuje, odpočinout.

PsyCare funguje v průběhu festivalu nepřetržitě – navštívit jej lze ve dne i v noci. Na místě jsou k dispozici školení dobrovolníci, mezi nimi psychologové, lékaři nebo terapeuti, kteří se střídají po 6hodinových směnách. Potřeby jednotlivých klientů PsyCare jsou různorodé. Někdo si potřebuje důvěrně popovídat, někdo hledá odpočinek v bezpečném prostředí nebo místo, kde může prožít náročnou psychedelickou zkušenost (někdy nepřesně zvaná “bad trip”). Právě náročná psychedelická zkušenost bývá často doprovázena aktivací psychických obranných mechanismů, jež jsou mj. spojeny s úzkostí. Je tedy třeba, aby tento proces dotyčný prožíval na bezpečném místě, kde je o něj postaráno. Tímto místem by na festivalu mohla být právě jurta PsyCare se školenými dobrovolníky, jež jsou schopni poskytnout adekvátní pomoc lidem v různých stavech změněného vědomí. Správně zvládnutá náročná psychedelická zkušenost může být ve výsledku jednou z nejcennějších zkušeností v životě. Nicméně stejně tak nezvládnutá zkušenost může nést vážné následky.

Jak tedy služba konkrétně vypadá?

Příslušníky security služby byla přivedena mladá dívka, s odůvodněním, že je velmi rozrušená a neklidná – utíkala před svými kamarády a nepoznávala svého partnera. Po dobu několika hodin v jurtě vykřikovala různá slova a jména. Občas v důsledku úzkosti útočila na okolní lidi nebo sebe. Školení dobrovolníci ji obložili polštáři a dekami, aby si neublížila, a byli jí klidnou a trpělivou oporou. Po zhruba šesti hodinách začaly účinky intoxikace odeznívat a dívka se postupně uklidnila. Nakonec byla schopna navázat kontakt se svým přítelem a následně usnula. Druhý den přišla poděkovat za péči a podporu. Z celé situace byla vylekaná, ale sama řekla, že se jednalo o jednu z nejdůležitějších a nejintenzivnějších zkušeností, které kdy měla.

Dle statistik obdobnou podporu potřebuje 1–4 % návštěvníků, což je na větších festivalech poměrně velký počet lidí. Tito lidé byli odkázáni sami na sebe, než v České republice vznikla služba PsyCare. Na festivalech, kde PsyCare působí, jsou návštěvníci informování o existenci této služby a vědí, že se na ni kdykoliv mohou obrátit. Z dosavadní zkušenosti lze říci, že se PsyCare ukázalo být našimi klienty stejně oceňované, jako potřebné.

Aby služba byla skutečně komplexní a byla schopna poskytnout maximální možnou míru bezpečnosti a dostupnosti, spolupracujeme v rámci festivalu i s dalšími organizačními subjekty, tedy s lidmi ze zdravotnického týmu, organizátory nebo týmem zajišťujícím security. Díky této spolupráci lze zabránit zbytečným výjezdům vozidel integrovaného záchranného systému a případné hospitalizaci, jež by pro jedince pod vlivem psychedelik či jiných substancí mohla být traumatizující a z dlouhodobého psychologického hlediska i poškozující. Na vině je často neodbornost a nezkušenost, co se týče psychoaktivních látek, ze strany jak zdravotníků, tak i např. security služby. V případě psychedelik je právě ono nešetrné zacházení potenciálně více nebezpečné, než farmakologický účinek intoxikace. Ostatně naší snahou je nejenom zlepšování informovanosti potenciálních uživatelů, ale také lidí, kteří s nimi mohou přijít do kontaktu.

Za tři roky působení se snažíme více profesionalizovat a rozšířit působení na více festivalů i jednovečerních akcí – zkrátka všude, kde je potřeba. V první letní festivalové sezoně jsme začínali na třech festivalech: Ufo Bufo, Transform (SK) a Psy-High. Službu tehdy vyhledalo celkem čtyřicet jedna klientů, často prvouživatelů psychedelik. I my jsme nabrali první zkušenosti, navázali vztahy s týmy organizátorů, mediků a security a také díky crowdfundigové kampani na platformě Hithit.cz vybrali finanční prostředky, které umožnily zakoupení jurty, vybavení a další pokračování projektu. V zimní sezóně 2017/2018 se začal PsyCare objevovat i na jednovečerních klubových akcích v Brně. A v létě roku 2018 působil na čtyřech festivalech: na Masters of Puppets jsme navázali spolupráci s nově vznikajícím rakouským PsyCare projektem, na festivalu Beats4Love, na který do Ostravy-Vítkovic zavítá více než 35 tisíc účastníků, a dále na festivalech Ufo Bufo a Bionýsie. Celkem službu využilo 106 klientů, nejčastěji po užití LSD a MDMA, které rovněž kombinovali s alkoholem či marihuanou. Pro radu či informaci si přišlo asi 400 lidí a pro informace a harm-reduction materiály dalších 600. Rozdali jsme např. více než tisíc párů špuntů do uší a pět set kondomů. Letos jsme s PsyCare zatím zavítali na šest festivalů, ale sezóna ještě nekončí a na podzim opět zavítáme i na indoorové akce.

Projekt PsyCare poskytující harm-reduction služby na festivalech není ve světě ojedinělý. V současné době funguje řada obdobných projektů i v zahraničí. Zmínit lze např. portugalský Kosmicare, maďarský Daath2 či australský DanceWize. Potřeba těchto podpůrných psychologických služeb se ostatně začala ukazovat již v 60. letech minulého století. Nelze si nevzpomenout na legendární hudební festival Woodstock, kde bylo v roce 1969, ne úplně očekávaných, pět set tisíc návštěvníků, z nichž řada v průběhu festivalu požila psychoaktivní látku a následně také potřebovala nějakou formu pomoci, jak intoxikaci zvládnout. Dlouhou historii má i obdoba PsyCare na festivalu Burning Man v Nevadě ve Spojených státech amerických, kde v posledních letech působí projekt Zendo pod záštitou Multidisciplinární asociace psychedelických studií (MAPS), která je známá díky rozsáhlým studiím terapeutických účinků psychedelik a MDMA. Díky projektům, jako je Zendo a PsyCare, mají psychoterapeuti, kteří budou v budoucnu pracovat v rámci psychoterapie s psychedelickýcmi látkami, ať již v rámci výzkumů či terapie, možnost „osahat“ si tyto látky přímo v praxi a naučit se pracovat s intoxikovanými jedinci již nyní, kdy jsou psychedelické látky ve většině zemí nelegální. Přímá zkušenost je pro psychoterapeuty velice cennou součástí profesní přípravy.

Pokud vás projekt PsyCare zaujal, můžete navštívit jeho webovou stránku www.psycare.cz či na jeho Facebook. Pro umožnění fungování a rozšiřování služby je důležitý dostatek finančních prostředků – můžete přispět na číslo účtu 2600949198/2010. Pokud budete mít zájem stát se dobrovolníkem, napište na e-mail info@psycare.cz.


Daniela Koubková
Česká psychedelická společnost

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy