Tao - Slovo a jeho síla (i slabost)

06. 07. 2008 | 19:49
Přečteno 7149 krát
Slovo mělo v historii svobodné a civilizované společnosti vždy mimořádný význam. Nikoliv pouze jako základní vyjadřovací prostředek v oboru krásné literatury. Bylo vůdčím nástrojem politických a duchovních autorit, dávalo naději v dobách nesvobody a útlaku. V postmoderní, multimediální a „gigabitové“ společnosti se jeho funkce mění. Je ho až příliš. Ztrácí se v něm skutečnost, pravdivostní hodnota, stává se až příliš často cestou k vytváření virtuální reality.

Obrovskou sílu a odpovědnost v práci se slovem mají novináři. Politici také, pochopitelně, ale o nich psát nechci. O nich ať píší média. Novinář dnes vytváří skrze elektronická i tištěná média „pravdu“. Obraz skutečnosti. Obratným posouváním slov, vět, kontextu dokáže z bílé udělat černou a naopak. Když chce, může si z lidí dělat hlupáky. Rozhodl jsem se vydat v duchu taoistické filosofie na dlouhou cestu. Taoisté věří v to, že i „cesta může znamenat cíl“, věří v „cestu a její sílu“. Budu obhajovat sebe i druhé (proč ne?) tam, kde si „obratný novinář“ počíná se slovem příliš hulvátským způsobem, kdy z černé dělá bílou a z kozla zahradníka. Budu se touto prací bavit. Třeba občas pobavím i Vás, čtenáře mého blogu.

Byl jsem pár dní v Chorvatsku na rodinné dovolené. Když jsem se vracel autem zpět, koupil jsem si mechanicky na první pumpě všechny dostupné noviny, abych se trochu „dovzdělal“ v tom, co se v Česku za mé nepřítomnosti odehrálo. Respektive jaký virtuální obraz vytvořila české média. A jeden takový kamínek ve virtuální mozaice mne skutečně zaujal. Mladá fronta Dnes otiskla článek redaktora Pavla Eichlera (převzatý pravděpodobně ze serveru iDNES) pod titulkem „Bém nedodržel slib. Nechce prý starostovat v Suché Loze“.

Prý pražský primátor rozzlobil obyvatele slovácké obce Suchá Loz tím, že nesplnil slib, který dal starostovi Petru Gazdíkovi. „Dal slovo a včíl se z toho vykrucuje“, urazil se prý pan starosta. „Bém najednou přestal reagovat na esemesky. Čtyři dny jsem ho sháněl přes šest jeho asistentek a nechával mu vzkaz“ popisuje pan Gazdík společně s redaktorem Eichlerem peripetie s pražským primátorem. Pražský primátor starostu Suché Loze nařkl, že si dělá jen reklamu a nemyslí to vážně, vede si dál svou pan redaktor, načež starosta Gazdík kontruje „nic takového nedělám, myslím, že to byla spíš jeho propagace“. A přidá si, „že mu při případné návštěvě nedokáže zaručit, že po něm obyvatelé obce nebudou například házet vajíčka, neboť nemají rádi lidi, kteří neplní slib. Primátorovi Bémovi se k nám zjevně nechce! Dojděte proto do obchodu podepsat pozvánku nebo mu napsat vzkaz na ňu“. Pan redaktor Eichler z iDNESu končí svoje mimořádně záživné líčení o primátorovi, který nesplnil slib a zjevně se bojí vajíček, konstatováním, že dvoumetrovou pozvánku podepsala polovina místních obyvatel, ale ten škaredý Bém ji prý odmítl převzít osobně a tak „chudák holka“ skončila na podatelně pražského magistrátu.

Je neděle dopoledne, začátek prázdnin, v Praze svítí nádherné sluníčko a já si po týdnu užívám pracovního klidu ve své kanceláři a koukám se na povedenou, skutečně dvoumetrovou (větší jsem nikdy nedostal) a slušně formulovanou pozvánku, na které je něco mezi třemi až čtyřmi stovkami podpisů (nemohu je spočítat přesně, protože bych musel jednotlivá jména při počítání označit a dílo tím pádem poničit, a to se mi věru nechce).

A taky si říkám, že těch několik stovek obyvatel Suché Loze i těch několik stovek tisíc čtenářů MfD a serveru iDNES si zaslouží znát nikoliv obraz virtuální, ale reálný. Takže tady je:

Před časem jsem přijal pozvání na setkání se starosty malých obcí na Slovácku a Zlínsku. Bylo to pár měsíců před prezidentskou volbou. Jedním z ústředních témat české politiky tehdy bylo rozpočtové určení daní, tedy způsob, jakým peníze vybrané na sdílených daních přerozdělují na krajům, městům a obcím. Tématem druhým, tentokrát spíše mediálním, byla kandidatura Prahy na pořádání letních olympijských her. Tématem třetím pak nadcházející prezidentské klání. Malé obce, včetně Suché Lozi ústy pana Gazdíka se tehdy nechaly slyšet, že „bohatá Praha“ dostává rozpočtovým určení daní peněz moc a oni málo. Populistické výroky tohoto typu považuji za nebezpečné. Zanáší do české společnosti antagonismy, závist, napětí, „pragofóbii“ (strach z Pražáků) a co především - jsou to lži. Někteří starostové malých obcí šli dokonce tak daleko, že začali nahlas uvažovat o tom, že kdyby Praha pořádala v roce 2016 letní olympiádu, jimi spravované obce by dostaly peněz ještě méně. I to bylo nepravdivé a také nebezpečné tvrzení. Navíc jednou z iniciátorek setkání byla paní senátorka Juřenčáková a já jsem vskutku nechtěl vytvářet prostor pro riziko, že rozhodování na křehkých miskách vah v prezidentské volbě ovlivní takové náhradní a trochu virtuální téma.
Inu, vydal jsem se na Zlínsko s tím, že si vše vysvětlíme. Na hodinovém setkání jsem předložil starostům skutečná fakta, čísla: Praha generuje – podle oficiálních statistik – 48% HDP (hrubý domácí produkt), zároveň ale ta samá Praha, na základě tohoto rozpočtového určení daní, dostává cca pětinu zmiňovaného výnosu. S nadsázkou – Praha je trochu jako legendární Robin Hood. Těm – někdy bohatým, kteří ji navštíví, bere. Chudým „příbuzným“, kteří možnost „brát“ nemají, ale kteří jsou součástí stejného státu jako hlavní město, těm dává. V závěru jednání jsem panu Gazdíkovi slíbil, že si o prázdninách vezmu dovolenou a přijedu do Suché Loze a zkusím si, jaké to je řídit malou obec s přibližně tisícovkou obyvatel. Dlužno podotknout, že jsem se to těšil a to platí i dnes. Pan starosta by pak výměnou měl jet do Prahy zkusit si, jaké je to řídit milionovou českou metropoli.

Utekla nějaká voda a pan starosta mě požádal, zda-li by k výměně nemohlo dojít už v červnu. Moc se mi nechtělo, protože červen je vždy měsíc zmatků, ale nakonec jsem nějaký termín našel. Požádal jsem pana starostu, aby věc nemedializoval, protože smyslem naší výměny přeci není dělat show pro novináře, ale prostě si vyzkoušet práci trochu jiného charakteru. Pan starosta mi na to svoji ruku dal. Troufnu si tvrdit, že je jednodušší řídit malou obec se zkušeností někoho, kdo řídí velké město, než naopak, ale doufal jsem, že si na to přijde pan Gazdík sám.

Bohužel přišla nepříjemná zdravotní komplikace a já musel podstoupit plastickou operaci kolenních vazů, které mám čtyřiceti lety pravidelného sportování zničené a opotřebované. Považoval jsem za téměř nemožné (a také nepohodlné) pohybovat se na Slovácku o berlích, místo na kole a pěšky a tak jsem informoval pana starostu o nutnosti termín posunout. A to se také stalo. Našel jsem vhodný čas – třetí týden v srpnu a po žádosti hejtmana Zlínského kraje slíbil, že kromě Suché Loze se podívám také do dalších zlínských a slováckých obcí.

Světe div se, strhla se mediální mela, kterou nepochybně orchestroval pan starosta Gazdík sám. Jejím zrcadlem je pro mne úsměvný článek pana redaktora Eichlera. Slovo v jeho podání mělo „svoji nepravdivou sílu“ a já jen dodám, že jsem panu Eichlerovi poskytl na otázku, zda-li se chystám do Suché Loze textovou zprávu tohoto znění: „Pan starosta Gazík, se mi zdá, je trochu ješita. Navštívím Suchou Loz třetí týden v srpnu v rámci komplexní návštěvy Zlínského kraje, kterou připravuje pan hejtman Lukáš. Nenavštívím pouze jednu obec, ale řadu dalších. Na pobyt v Suché Loze se těším. Pan Gazík jev Praze kdykoliv vítán, nejlépe v létě, než nastane podzimní předvolební zmatek. Neznám přesně výroky pana starosty Gazdíka, ale jedinou komplikací byla moje operace kolenních vazů, kvůli které jsem musel zrušit červnový termín“.

Takže jaký lze učinit taoistický závěr? Do Suché Loze pojedu, slib splním. Na místní obyvatele se těším, na vajíčka taktéž, nejradši je mám po ránu, míchaná s pažitkou. Na problémy malé obce i lidské osudy a příběhy v ní se těším dvojnásob. Na krásy Slovácka také. Na panu starostu už méně, protože si na můj úkor dělá svoji reklamu, nedrží při tom moc slovo a trochu si vymýšlí, ale budiž. Na pana Eichlera (nebo na toho, kdo v konečném výsledku moje vyjádření zkreslil, zkrátil, nebo upravil) se netěším vůbec, protože „sílu slova“ zneužil a to se novinářům neodpouští. Přeji všem krásné léto!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy