Archiv článků: květen 2009

31. 05.

K mému blogování a k diskusi čtenářů

Petr Bendl Přečteno 3178 krát

Dokud jsem byl na ministerstvu dopravy, neměl jsem dostatek času, abych se kromě sepsání příspěvku mohl věnovat i následné diskusi. Proto jsem si slíbil, že aspoň po posledním „ministerském blogu“, než se naplno zapojím do volební kampaně, se k poznatkům a připomínkám čtenářů vrátím.

Samozřejmě mě potěšily pozitivní ohlasy, lhal bych, kdyby tvrdil, že ne. Např. „Musím říci, že alespoň podle dostupných informací, jste, v rámci časem daných možností, pracoval dobře a efektivně. Doufám, že to nebylo naposledy, co jsem vás viděl v podobné funkci.“ od nicku Xury anebo vzkaz od nicku vlk, který si sice nejdříve neuměl vzpomenout, co jsem úřadu za 100 dní zvládnul, ale pak si na dvě věci vzpomněl a doplnil potěšující poznámku: „V každém případě jste ale psal, po dobu ministrování velmi slušné blogy. Věcné, neideologické. Prostě paráda.“ Děkuji.

Poznámky negativní, např. „„Já už jen doufám, že se na tomto postu v budoucnu neobjevíte!“ od nicku LEVAK mě samozřejmě nepotěšily, ale chápu je, to je názor, který nemohu nikomu upírat. Ani připomínka nicku Targus o tom, že „svojí činností na MD jste bohužel nijak nevybočil ze série tragikomických figurek, které se tam střídají, aniž by sebeméně rozuměly alespoň části dopravní problematiky“ mě samozřejmě nepotěšila, hlavně proto, že není tak úplně spravedlivá, protože jsem autorem volebního programu ODS v dopravě pro předchozí volby do poslanecké sněmovny, který byl z velké části základem dopravní části programového prohlášení vlády.

Nejzajímavější jsou ale věty těch, kdo diskutují o tématech, aniž by hodnotili své očekávání týkající se mé další existence.
Tak například nick jirka uvedl několik poznámek k vyklízení pozic v železniční dopravě, zdražování služeb a nedostatečná uživatelská přívětivost železnice. Musím naprosto souhlasit – ale popis stavu nestačí. Všechny popsané jevy jsou důsledkem dominantního postavení Českých drah. Tím nechci nikoho urážet – dominantní postavení je nezpochybnitelný fakt, a že dominantní firmy mají problém chovat se tak, jak od nich jejich okolí může očekávat, je také pravdou. A k poznámce nicku Posunovač u dráhy, že trh problémy na železnici nevyřeší, chci pouze dodat, že není možné současně řešit problémy a usilovat o zakonzervování Českých drah ve stávající dominantní podobě. Obojí prostě nejde.

Vděčným tématem jsou kvůli populistickému přístupu Jiřího Paroubka platy manažerů státních firem. Nickovi student, který se ptá, v jaké soukromé firmě se nabízí půlmilionový měsíční plat, protože by se tam chtěl přihlásit, bych rád řekl, že jako student jistě umí pracovat s internetem a tedy by pro něj neměl být problém najít si příslušné pasáže výročních zpráv velkých soukromých průmyslových firem nebo třeba bank, kde je přinejmenším souhrnně napsáno, jakými částkami jsou členové nejvyššího vedení honorováni. A ještě je třeba dodat, že je-li tento uživatel skutečně studentem a chce jednou mít pohádkově vysoký plat, měl by především studovat a studovat a studovat. A pokud možno začít v nějaké takové firmě ještě během studia pracovat.

Již zmíněný Nick Targus mi vytýká: „Jestliže jste vy údajně zasáhl proti nemravné výši platů manažérů v ČD, nechápu, proč jste na hodinu vyhodil náměstka, který tuto poměrně nechutnou práci dělal místo vás, lhostejno zda za vašeho vědomí, či nikoli.“ To ale není pravda. To téma jsem jako první zvedl ze stolu já a dovedl jsem management ke skutečnému snížení platů o 15 procent přinutili. Důvody pro odvolání pana náměstka Žáka nebyly primárně v jeho tlaku na platy managementu, ale v jeho s nikým nekonzultované snaze o personální změny v ČD. Jestli se někdo diví, že moloch jako ČD nelze změnit za rok, ani když patříte mezi nejlépe honorované manažery v zemi, tak tomu já se skutečně nedivím. Jsem přesvědčený, že kroky současného vedení jdou dobrým směrem a pro změnu v tuto chvíli není důvod. Volá-li někdo (např. také nick Targus) po tom, aby se do ČD již nelily další peníze, měl by si uvědomit, že má-li být zachován provoz, musí být škrtání sice co nejrychlejší, ale zároveň ohleduplné, aby neohrozilo základní funkce, bezpečnost provozu atd. Před několika dny jsem zaslechl, že se Ferrari bouří proti vynucenému zavedení stropu na rozpočet týmů formule 1 – redaktor měl mnoho pochopení proto, že z rozpočtu 300 milionů eur či dolarů se nedá z roku na rok klesnout na rozpočet 40 milionů. Proč tomu u formule 1 rozumí i novináři a proč by to u ČD mělo být jinak?

Na závěr jsem si nechal doporučení nicků vlk a Ikena, abych nadále rozumný, umírněný, s konstruktivním přístupem. Do velké míry souhlasím, že umírněný přístup by měl mít v politice své místo. Byl bych rád, kdyby tomu tak bylo a za sebe mohu slíbit, že o to budu i nadále usilovat. Ale svět není černobílý – stačí se podívat na počet čtenářů mého minulého, neideologického, ale odborného blogu, a srovnat ho s počty čtenářů blogů přece jen kontroverzních, ať už některých mých vlastních z dřívějška, anebo současných z pera představitelů sociální demokracie.

07. 05.

Inventura na kolejích

Petr Bendl Přečteno 3360 krát

Když jsem si 23. ledna poprvé sedl do křesla v pracovně ministra dopravy, bylo jasné, že před sebe nemohu položit sérii strategických cílů, protože bych je za zhruba třetinu volebního období mohl jen těžko splnit. A to jsem ještě nevěděl, že místo nějakých šestnácti či sedmnácti měsíců mi bude dopřáno jen tři a půl! Přesto si myslím, že zejména na železnici se několika logicky navazujícími kroky podařilo významných změn dosáhnout.

První posun vyvolalo už úvodní prohlášení po převzetí funkce, kdy jsem mezi své priority zařadil co nejrychlejší vytvoření konkurenčního prostředí na železnici. Jen tato věta znamenala jasnou motivaci dovnitř Českých drah. Pro management ČD byla jasnou informací, která mu umožnila začít ve vší vážnosti pracovat na budoucí konkurenceschopnosti podniku. Jsem rád, že vedení firmy moje slova přijalo nejen jako strašáka a nůž na krku, ale také jako šanci. Jako pochopení, že když nebudou racionální kroky dovnitř firmy, nečeká ji žádná zářná budoucnost.

Druhý krok nezbytný pro konkurenci je dokončení dlouholetého oddělování dopravních služeb a správy dráhy. Pokud donedávna obojí dělaly ČD a měly současně umožňovat jiným dopravcům, aby na dráze i oni mohli poskytovat dopravní služby, nebyla to zrovna situace pro konkurenční prostředí příznivá. Můj předchůdce z ČD už v loňském vyčlenil takzvanou mrtvou dopravní cestu, tedy majetek potřebný pro provoz dráhy a s ním související pracovníky, do státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Dalším úkolem, který zbyl na mne, pak bylo vyčlenění i živé dopravní cesty, tedy především techniky a zaměstnanců odpovídajících za železniční provoz a jeho řízení. I oni přejdou z ČD, kde působili dosud, do SŽDC. Že to není organizačně, právně ani technicky jednoduchý proces je jasné, že se neobešel bez vyjednávání s odboráři je samozřejmé. Jsem rád, že se všechna potřebná jednání blíží k závěru a vláda bude moci v květnu o vyčlenění živé dopravní cesty rozhodnout, takže k převodu lidí i vybavení by mohlo dojít v druhé polovině letošního roku.

Třetí související krok je také splněn, existuje návrh zákona, který oproti dnešku jasně vymezí pravidla spolupráce mezi všemi objednateli veřejné dopravy, tedy státem, kraji i městy či obcemi. Za čtvrté platí, že se připravuje první výběrové řízení na dálkové spoje na železnici, tedy na rychlíky. To je jasná šance pro vstup konkurence.
Páté a poslední z klíčových železničních témat, kterým jsem se stihl věnovat, se týká platů managementu ČD. Otevřel jsem tuto problematiku nejen vyhlášením, že by se měly v souvislosti s ekonomickou krizí snížit platy o 10 až 15 procent, ale také snahou, aby napříště o svých odměnách nerozhodovalo samo vedení, ale aby to bylo kompetencí dozorčí rady. Slýchávám, že to je málo, že snížení platů by mělo být razantnější. Ale já to, co v posledních týdnech předvádí sociální demokracie, a zdaleka ne jen okolo ČD, považuji za populismus a za vyvolávání vášní založených na lidské závisti. Není možné se tvářit, že pro státní podnik nebo jiný typ státem ovládavé firmy lze sehnat kvalitní manažery za zlomky toho, co jim nabízejí soukromé firmy stejné velikosti, v případě ČD i firmy mnohem menší, protože soukromých kolosů velikosti ČD u nás mnoho není. A lidí s dostatkem zkušenosti, znalostí a dovedností pro jejich řízení také ne. Nelze ČD svěřit komukoli, kdo se spokojí s manažersky podprůměrným platem, protože dopady destabilizace ČD by měly vážné dopady do všech ostatních oblastní života v naší zemi.

Tolik shrnutí mých pěti hlavních kroků na železnici. Kroků realistických, konstruktivních, věcných a užitečných pro perspektivu ČD a celé železniční dopravy u nás. Za několik hodin se z křesla ministra dopravy zvednu naposledy. Pro ty, kteří mě nemusí a doufají, že tím skončí tento blog, ale mám špatnou zprávu – o dopravě a jistě i o dalších tématech se sem chystám psát i nadále. Ona je to ovšem pro ně možná dobrá zpráva, však mi v diskusi rádi vzkazují svá vlídná slova a museli by si pro ten účel vybrat nějaký jiný cíl...

Díky za dosavadní pozornost!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy