Archiv článků: srpen 2010

25. 08.

Omyly ochránců přírody

Petr Havel Přečteno 4357 krát

Dlouhých několik týdnů to trvalo, než naši jindy tak operativně reagující odpůrci geneticky modifikovaných organizmů (GMO) a biotechnologií zveřejnili „objev“, který plnil stánky médií v zahraničí zejména na konci července a počátkem srpna – totiž že v USA roste zplaněná GMO řepka. „Vědci naznačují, že geneticky upravené vlastnosti mohou rostlině pomáhat přežít přirozené nepřátele v divoké přírodě,“ tvrdí se v článku zveřejněném mimo jiné na portálu Bio-info. Podle článku jde o první nálezy GMO plodin ve volné přírodě, a kromě USA se zplaněná řepka našla také v kanadě či v Japonsku v okolí přístavů, kam se GMO vozí.

Více »

09. 08.

Odpůrci tendrů Lesů ČR uvrhli do nejistoty celý dřevozpracující obor

Petr Havel Přečteno 2789 krát

Tak dlouho připravoval státní podnik Lesy České republiky (LČR) podmínky tendrů na lesnické zakázky, které tak dlouho kritizovali jejich odpůrci, o jejichž argumentech rozhodoval tak dlouho Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), až se oblast lesního hospodářství v ČR dostala do stadia totální destabilizace. Skoro škoda, i když je to v našich zemích celkem obvyklé, že za to nemohou nést odpovědnost ti, kteří celou situaci zavinili – totiž představitelé lidovců a zelených, kteří byli v čele těchto odpůrců a kteří se po posledních volbách nedostali k moci.
Co ale dál?
V prvé řadě je jasné, že od 1. ledna příštího roku, kdy měly vstoupit v platnost dlouhodobé smlouvy mezi LČR a vítězi dnes již zrušených tendrů, se žádné dlouhodobé smlouvy konat nebudou. To je nepochybně situace, která negativně dopadne na celý lesnický podnikatelský sektor. Bude tedy muset dojít k nějakému přechodnému období a v současné době je asi docela jedno, jestli na půl roku, nebo na celý příští rok. Vedení LČR, ministerstva zemědělství i vládní reprezentaci tak či tak čekají místo jednoho střetu o podobu lesnických zakázek střety dva, navíc při obhajobě dvou různých (překlenovacího a následného) systémů. Když už je to tak, bylo by možná dobré nyní už někam nespěchat, příští rok přežít v improvizaci a připravit skutečně systémové řešení obchodních vztahů státního podniku a lesnických a dřevozpracujících firem.
Kardinální politickou otázkou (o ekonomické není třeba diskutovat, neboť tam je vše zcela zřejmé) přitom bude, zdali má být strategií státu získat maximum příjmů do státního ruzpočtu prostřednictvím zisku LČR na úkor podnikatelů v lesním hospodářství, nebo naopak. Kdo by si přitom představoval, že bude pravicově laděná současná vládní koalice podporovat podnikání, ten by se ale velice spletl. Její ambicí je totiž - zjednodušeně řečeno - zestátnit obchod s dřevem, z něhož se mají právě výrazně zvýšit zisky LČR. Pomineme-li skutečnost, že taková idea je v naprostém rozporu s ideou „malého, štíhlého státu“ či „podporou podnikatelů“, což mají všechny stávající vládní strany ve vínku, musí být logickým výsledkem takového kroku snížení počtu pracovních příležitostí v obvykle nejchudších oblastech českého venkova a pokles příjmů a tedy kapitálové zajištěnosti všech podnikatelských subjektů v oblasti těžby a zpracování dřeva bez ohledu na to, jestli je někdo malý, střední nebo velký. Balík peněz točících se v lesním hospodářství v ČR je totiž jenom jeden. Jestliže si přitom nejlukrativnější část – obchod – ponechá ve své režii dominantní subjekt na tomto trhu – LČR (což je v současnosti diskutovaný přístup k budoucím dlouhodobým tendrům), musí samozřejmě všichni potenciální smluvní partenři LČR z tohoto balíku dostat méně. Je to zhruba stejné, jako kdyby zemědělec zasel, ošetřoval, hnojil a sklidil obilí za nějakou úplatu sám, ale obilí už mu prodal a tržby si nechal stát.
Pokud se idea obchodu s dřevem v režii státu skutečně prosadí, lze očekávat na tuzemském trhu krachy značného počtu podnikatelů, včetně, nebo možná spíše více těch malých, které odpůrci původních tendrů obhajovali. Ne že by se trh neměl vyčistit, byť nikdo zatím neměl tu odvahu říci, že v naší zemi je příliš velké množství příliš malých podniků, zejména menších pil, z nichž nemalá část bude muset skončit tak či tak. Problém ale je, že z trhu by měli odejít ti nejméně konkurenceschopní, což se ale při avizovaném zestátnění obchodu s dřevem velmi často nemusí stát, neboť v takovém případě rozhodují obvykle „správné kontakty“. Další problém je, že by se našem trhu mohlo uživit více podnikatelů, kdyby se nezvyšoval export dřevní suroviny do zahraničí a k dřevu vytěženém v ČR by byla u nás přidávána vyšší přidaná hodnota. Tak by se mohly uživit i ony diskriminované menší pily vyrábějící specifické zboží v malých specifických sériích na lokálním regionálním trhu. K tomu ovšem části z nich chybí vůle (a ti by měli skončit) a dalším potřebné technologické vybavení. Kdyby přitom stát podpořil v rámci všech možných „Programů rozvoje venkova“ tuzemské zpracovatele a umožnil jim například dostupnost příslušných technologií, mohla by být situace o poznání lepší. S tím ale souvisí celková filosofie obchodu s dřevem a již zmíněné lesnické zakázky (tendry). Pokud bude totiž po zestátnění obchodu s dřevem v oboru menší množství peněz, protože podstatnou část vyluxuje stát, bude splácení úvěrů nutných k pořízení nových technologií (to je totiž celkem standardní podpora státu k jejich dostupnosti) složitější a pro mnohé stejně nedostupné. A to nemluvím o tom, jak efektivně bude stát (LČR) s vytěženým dřevem obchodovat, i kdyby nakrásně použil aukce nebo burzy. Burzy u nás nemají tradici a nehrají roli cenotvorného institutu, takže lze při poptávce po surovině od státu velmi snadno spekulovat a zcela shodit (jako truc LČR) nebo zcela nelogicky vyšroubovat (jako nástoj k odstranění konkurence) cenu dřeva prakticky kdykoli. A pro aukce to platí také. Suma sumárum – odpůrci tendrů v praxi dosáhli minimálně v současném období stavu, který dobře popsal nesmrtelný Jára Cimrman: „Jak chudák do ještě větší nouze přišel“.

03. 08.

O kolik opravdu podraží chleba?

Petr Havel Přečteno 3736 krát

Vzhledem k četným aktuálním informacím o zásadním růstu cen zemědělských komodit, zejména pak pšenice, a spekulacím o možných dopadech na ceny pekárenského zboží je možná vhodné připomenout, jak velký může být reálný vliv zdražení obilí na ceny chleba.

Více »

01. 08.

Paradoxy zemědělské bilance

Petr Havel Přečteno 3594 krát

Zatímco v loňském roce skončilo zemědělství v ČR v přebytku zhruba tří miliard korun, v letošním roce bude podle dosavadních předpokladů výsledkem maximálně kladná, spíše však záporná nula, ba i mírná ztráta. Tedy horší celková bilance než loni. A to i přesto, že ceny zemědělských produktů letos oproti loňskému propadu rostou a do konce roku ještě porostou, takže tržby zemědělců se meziročně zvýší. Prostě – závěrečný účet za rok 2010 nebude v porovnání s rokem 2009 odpovídat reálnému stavu. Jak je to možné?
Na vině je rozdílný režim výplaty dotací v obou zmiňovaných letech. Ty se totiž podle legislativy EU začínají standardně vyplácet od 1. prosince příslušného roku, v loňském roce ale povolila EU kvůli ekonomické krizi výjimku a dotace bylo možné vyplácet již od 16. října. Zemědělci tak loni získali vyšší sumu dotací, protože se jich prostě stihlo vyplatit větší množství, ovšem na úkor letošního roku, který už bude opět v klasickém režimu. Alespoň není žádný signál o opětném urychlování výplat zemědělských podpor. To ovšem zcela zkresluje optický pohled na budoucí hospodářský výsledek resortu.
Bylo by vhodné vzít tuto skutečnost na vědomí zejména v následujícím období, kdy lze očekávat souboj zemědělců o výši dotací na příští rok, a kdy bude podle všeho jedním z argumentů také odkaz na to, že letošní hospodářský výsledek resortu bude horší. Administrativně ano, ne ale reálně.
Na druhou stranu by neměly předpokládaný horší letošní výsledek zemědělství zneužívat bankovní ústavy ke zhoršení úvěrových podmínek při investicích do tohoto oboru. V tržbách bude letošní situace lepší, byť statistiky budou v celkové bilanci vykazovat něco jiného.
Celá situace ukazuje nicméně především na skutečnost, jak významnou roli v českém zemědělství dotace hrají. ČR je na nich po Irsku nejzávislejší evropskou zemí, a to není dobrý signál. Výsledkem totiž je, že bilance zemědělského podnikání je výrazně závislá na politických rozhodnutích, například na vůli dorovnat z národních zdrojů přímé platby z EU. Zatímco v roce 2009 zemědělci v ČR získali z národního rozpočtu prakticky maximum národního dorovnání, v letošním roce jim k němu chybí zhruba tři miliardy korun a výplata další necelé miliardy korun má být pozastavena. Tyto čtyři miliardy korun spolu s předplacením části letošních dotací již v závěru loňského roku zřejmě rozhodnou o možném negativním hospodářském výsledku oboru v roce 2010. Je ale třeba vědět: Tento výsledek bude výsledkem politických rozhodnutí (i předčasná loňské výplata byla politickým rozhodnutím), který nevypovídá nic o tom, že by se konkurenceschopnost tuzemského zemědělství z pohledu efektivity podnikání letos zhoršovala – je tomu spíše naopak.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy