Česká potravina a česká kvalita – co to je?

14. 03. 2012 | 14:06
Přečteno 6178 krát
Poté, co vyrazili do boje o přízeň zákazníka prodejci na farmářských trzích s názvy výrobků evokující jejich tradiční receptury (domácí, babiččin, selský atd.), pokoušejí se sázkou na národní původ potravin oslovit strukturou nabízeného zboží také maloobchodní řetězce. V tomto smyslu vzbudilo největší rozruch označení pojmem „Česká kvalita“ výrobků, vycházející sice z české gastronomie, ale vyráběné v zahraničí, jako tradiční česká zabíjačka z Německa. Minimálně část potravin označených jako „Česká kvalita“ přitom dozorové orgány považují za klamání spotřebitele, a řetězec, který zmíněný název uvedl na trh - Penny Market, příslušné označení z příslušných potravin odstranil. Jaké poselství ale uvedená kauza ke spotřebitelské veřejnosti skutečně vysílá?
V prvé řadě je zřejmé, že rozhodující prodejci potravin – maloobchodní sítě, reagují na rostoucí poptávku spotřebitele po tuzemských potravinách – a to je ve své podstatě pozitivní, neboť se tím naše země blíží státům, v nichž by si maloobchodní sítě místní produkci nedovolili svým zákazníkům nenabízet. To ale zároveň klade několik zásadních otázek, například, co vlastně tuzemskou potravinou rozumíme. Vzhledem k tomu, že až na výjimky nestanovuje evropská legislativa povinnost označovat potraviny zemí původu, není totiž odpověď zcela zřejmá.
Logické by bylo, pokud by se za české potraviny označovaly pouze takové, které budou vyrobeny z tuzemských surovin, zároveň zpracovány na území ČR a zároveň by vycházely z nějakých tradičních a levnějšími surovinami neměněných receptur. Všechny tři podmínky najednou ale dnes splňují v praxi jen regionální potraviny, a to ještě ne stoprocentně, protože třeba kakao v pekárenských či cukrářských výrobcích rozhodně nevyrostlo v ČR. V případě průmyslově vyráběných potravin je ovšem situace o poznání komplikovanější.
Za potraviny tuzemského původu lze totiž označovat část výrobků, u nichž povinnost země původu EU stanovuje, což je například ovoce, zelenina, hovězí maso (kvůli někdejší kauze šílených krav – BSE), nebo vajíčka – ta jsou ale tímto způsobem označena až na skořápce, ne tak na obalu. Přesto se lze i u jmenovaných – jednodruhových potravin, setkat s označením „země původu ČR“, ačkoli v ČR bylo zboží pouze zabaleno, ale surovina byla vyprodukována jinde. V takovém případě jde podle právníků o klamání spotřebitele. Jenže to není tak jednoduché. Pokud jde o potravinu vyrobenou z více surovin z různých zemí EU, ale i zemí mimoevropských, které se na území ČR zpracují, nebo pouze „zkompletují“ a zabalí, lze také i takovou potravinu označit jako „země původu ČR“, v tomto případě zcela legálně. Lze v takovém případě ale opravdu mluvit o české potravině? Logicky asi těžko.
Ještě větší oříšek je ovšem právě s pojmem „Česká kvalita“. Ve své podstatě je „kvalita“ poněkud nedefinovaný pojem, což už samo o sobě znamená velmi subjektivní hodnocení výrobku. Ten může být chutný, může být neošizený, ale z hlediska nutričního vlivu na lidský organismus (například vysokým obsahem živočišných tuků) nemusí v tomto smyslu parametry kvality splňovat. Pojem kvalita je navíc, a v tom má asi Penny Market pravdu, v jistém slova smyslu nadnárodní. Takové plzeňské pivo bychom zřejmě za kvalitní považovali i v případě, že se bude vyrábět v zahraničí, pokud se tak bude dít z tradičních surovin. Jiná věc je, když se „Česká kvalita“ bude zdůrazňovat pouze v označení pro tuzemského spotřebitele, neboť takové logo je v zásadě marketingovým pojmem, a jsme-li na společném evropském trhu, měl by být tento pojem uváděn i na obdobných výrobcích v zahraničí. Pak by totiž také plnil roli propagace českých potravin mimo území ČR, což by bylo pro potenciál odbytu našich výrobků žádoucí. Každopádně by bylo logické, kdyby „Česká kvalita“, pokud by bylo takové označení používáno, fungovalo spíše opačným směrem – místo na výrobcích ze zahraničí v regálech našich obchodů by mělo být označení umístěno na výrobcích z ČR v regálech obchodů v jiných zemích. Mimochodem – ze „zemí původu“ nemají problém pouze potraviny – nedávno skončené halové mistrovství světa v atletice nabídlo ilustrativní obrázek „Američanů“ původem z Keni a celou řadu dalších sportovců, kdy si bohatší stát koupil kvůli svému sportovnímu marketingu „zahraniční surovinu“.
O tom, co je český výrobek a co rozumíme „Českou kvalitou“, bychom tedy měli vážně začít diskutovat. První pokus již proběhl minulý týden pod gescí Sdružení českých spotřebitelů, samozřejmě ale nebylo možné dojít hned k nějakému zásadnímu výsledku. Jedno je ale jisté: Bude-li přídavné jméno „český“ při zachování logiky tohoto slova častěji na obalech potravin (a potažmo jiných druhů výrobků) co nejčastěji, nebude to špatná zpráva pro české výrobce – i českou ekonomiku. K tomu je třeba jediné – ujasnit si, co je to česká potravina.

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

aga napsal(a):

Pane Havle, to je všechno nepodstatné mlžení. Minule jste mi neodpověděl, tak znovu:

Co jste z pozice člena všech těch institucí, kterých jste členem, udělal pro to, aby v mezinárodních řetězcích v Česku byly prodávány stejně kvalitní potraviny jako v zemích na západ od nás? Jak jste bránil české zájmy? Jak jste se postavil k vyjádření zástupců unijních struktur, že nelze nic dělat s politikou řetězců, které nám údajně dodávají "věci podle našeho specifického gusta"? Na co všechny ty instituce včetně evropské unie máme a platíme, když nedokáží zajistit stejně spravedlivé podmínky pro své členy ani v těchto základních otázkách?
14. 03. 2012 | 14:19

Maryša napsal(a):

V kooperativu nakupuji chléb, který vydrží týden a chutná. Neprozradím, kde.
Vávrův předsmrtný výrok o původu kafe by měl být tesán do kamene.
14. 03. 2012 | 14:54

Antonín Hrbek napsal(a):

Vážený pane Havle,

prvním krokem ke snížení jakosti (kvalita není zákonný pojem) potravin bylo hromadné zrušení oborových potravinářských norem, podle kterých se ze značné části dala posuzovat jakost potravin.

Pokud někde například stálo, že:

Špekáček je druh uzeniny, připravovaný z jemně kutrované směsi vepřového a hovězího masa s vložkou z uzeného špeku, která dala výrobku název.

Pravý špekáček se měl skládat z 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů, z 20 % vepřového výřezu bez kůže a 30 % na kostičky nakrájeného špeku a měl by být kořeněn česnekem, pepřem, případně i trochou muškátového ořechu, tak bylo co kontrolovat.

Po zrušení československých státních a oborových norem na počátku 90. let došlo k výraznému poklesu kvality špekáčků. Tento nepříznivý stav byl částečně zlepšen vyhláškou č. 326/2001 Sb., který předepisuje, že špekáček může obsahovat pouze hovězí, vepřové a telecí maso (ne strojově oddělené). Podíl masa musí být nejméně 40%, obsah tuku maximálně 45 %, což je jednak jenom vyhláška a výrobek má snížené jakostní parametry.

Obnovovat české jakostní normy, které byly tvrdší než v jiných zemích, se již nikomu nechce, snad jen u regionálních potravin, kde se žádá uznání EU.

Další zmatek vznikl přenesením zodpovědnosti na prodávajícího, která je jiná při prodeji podle občanského zákoníku a při prodeji podle obchodního zákoníku. A stát se prakticky zbavil veškeré zodpovědnosti.

Pokud jde o označení "český", tak to je skoro nežalovatelná záležitost, protože baltické sardinky balené v ČR jsou "českým výrobkem". Podobně třeba chléb vyrobený z ukrajinské pšenice nebo špekáček vyrobený z argentinského hovězího masa a polského vepřového. A u řady výrobků se objevuje nic neříkající EU.

Takže spotřebitel je státem i výrobci systematicky klamán. Děkujeme!
14. 03. 2012 | 15:04

Jos napsal(a):

Pane Havle,
1)vy píšete: "Takové plzeňské pivo bychom zřejmě za kvalitní považovali i v případě, že se bude vyrábět v zahraničí, pokud se tak bude dít z tradičních surovin." To myslíte vážně? To vážně o Plzeňském Prazdroji víte tak málo?
2) Před několika dny jste se v ČT vyjádřil podobně jako ministr Bendl, že současný příval stížností na kvalitu potravin a špatných výsledků kontrol je způsoben hlavně tím, že se Bendl chystá některé kontrolní instituce zrušit. A ty se snaží ukázat svou nepostradatelnost v systému. To jste také myslel vážně?
3) Vy sám jste napsal, že stojíte na straně toho, čemu říkáte "korektní výrobci". Mohl byste jmenovat alespoň jednoho? Když dnes je na trhu prakticky výlučně předražený, nekvalitní šmejd? A jeho cena je vyšší než cena kvalitního výrobju jinde?
14. 03. 2012 | 15:06

Ives napsal(a):

Nedávno jsem mluvil se soukromým zemědělcem, dříve kulakem, protože hospodařil i před r.1989. Ten člověk mi řekl, že dříve mu na traktor stačilo prodat 9 býků, dnes by to muselo být 39. Výkupní ceny se prakticky nehnuly několik let, ale vstupy rostou raketovou rychlostí. Buzerující kontroly na denním pořádku. Nevěřil jsem vlastním uším, když mi řekl, že za komunistů se měl lépe. A to má 56 ha svých, 70 pronajatých a kravín. Jeho jediným čistým ziskem jsou dotace.
14. 03. 2012 | 15:11

aga napsal(a):

Hlavně, vykašlete se na diskuze o slovu "český", které se jistě uskuteční na týdenním výjezdovém semináři na Seychelách, a začněte diskutovat o spojení "kvalitní podle konkrétních a kontrolovaných norem". Jinak to prosím vás rozpusťe, jenom nasíráte. Kdo všechno a v jakých z paty vytažených souvislostech si dnes bere do úst národ, a co vše se za absurdními spory o češství atd. dnes schovává je úděsné. Nejspíš je to další PR strategie, jak odvrátit pozornost národa od skutečně důležitých věcí, a jak si zachovat svá teplá místečka a svou možnost odklánět a škodit i přes evidentní důkazy své zbytečnosti ba nebezpečnosti.
14. 03. 2012 | 15:17

modrý edvard napsal(a):

Děkuju za článek. Pro mě osobně je pojem "česká kvalita" spíš negativní.
Ives: loni zemědělci hospodařili se ziskem 16 mld., při dotacích 32 mld. /obrat neznám/.
14. 03. 2012 | 15:19

Stačeček napsal(a):

předevčírem se mně po vytažení papírů ze schánky dostal plakát s velkým titulem: "česká kvalita za české ceny". Papír je vytříděný v pytli a tak je řetězec neznámý. Jen mne zajímá, kdo na ten slogan naletí. Česká kvalita padla zrušením původních českých norem a české ceny jsou vyšší než zahraniční. Tak kdo? Leda pitomec.
14. 03. 2012 | 15:29

Ives napsal(a):

Edvarde,nejsem odborník na zemědělství. Dotyčného znám od dětství a jak bylo na vesnici zvykem, říkal jsem mu strejdo. S jeho syny jsem takřka v denním styku, soukromě hospodaří oba, jeden sám, druhý u otce. Ale už jen zisk 16 mld při dotacích 32 mld jak uvádíte svědčí o tom, že zemědělci nejsou schopni vyprodukovat zisk pouze ze zemědělské činnosti. Dotace ve dvojnásobku zisku, není co řešit. Myslím, že souvislost s tristním stavem potravinářského průmyslu a kvality potravin je jasná.
14. 03. 2012 | 15:30

aga napsal(a):

ives

zajímavější je pozadí. Kdo má zájem na tom, abychom byli zemědělsky nesoběstační a odkázaní na dotace, které nám mohou být odebrány, kdykoli začneme zlobit a vzpouzet se? Viz Maďarsko?

A církevní restituce ten zmar dovrší.
14. 03. 2012 | 15:41

Gerd napsal(a):

Návrat k plně české potravině je již nemožný. Tak je možné již jen nastavit tvrdé normy kvality a jednu vrcholovou jako značku a na výrobek uvádět, zda byl vyroben v souladu s touto normou nebo ne. To už by kontrolovatelné bylo. Zákazníci by si již vybrali, zda chtějí levnější cenu a horší kvalitu nebo vyšší cenu a lepší kvalitu. Mnohem horší je, že v porovnání zejména s Německem jsou v ČR potraviny dražší a kvalitou horší.
14. 03. 2012 | 15:59

Blaha napsal(a):

Autore - vy nevíte co to je česká potravina. To je jakákoliv potravina, jejíž dodavatel skočil na lep některé z dalších zbytečných agentur které nehodlají poctivě pracovat ale živí se tím že udělují zbytečná razítka, certifikáty , povolení, nebo něco kontrolují, zpravidla žijí z peněz daňových poplatníků a ze zbytečnách poplatků od slušných výrobců
14. 03. 2012 | 16:05

Saltzman napsal(a):

Česká kvalita je slabá reklama. Čech by se lépe chytal, kdyby na zboží bylo napsáno - tradiční německá kvalita. Dohadování se s hypermarkety o znění reklamy je víc než slaboduché. Český zákazník se povícero řídí cenou a rozčiluje se, když u nízké ceny zjistí i nízkou kvalitu. Při vyšší ceně lepší kvalitu není ani schopen zjistit, protože nad tím ani nehloubá. Pokud ho zarazí nezvykle špatná kvalita u zboží vyšší ceny, pak razantně jedná s tvrdou agresivitou u prodejce.

Propad kvality nabízeného zboží je důsledek poptávky po zboží co nejlevnějším. Řetězce vyhověly poptávce a tlačí bezohledně cenu dodávky výrobci níž, až ten je nucen hledat jakýkoliv způsob ošizení zboží ve kvalitě, aby snížil cenu dodávky na požadovanou míru. Řetězce tak navyšují nejen svou marži, ale neprodané vracejí výrobci zpět. Případné reklamace na kvalitu dodávaného zboží řeší jednoduchým vrácením zboží dodavateli a škodu žádnou nepocítí.

Český zákazník je přesvědčený, že ho okrádá v kvalitě i ceně výrobce zboží. Ale je to zásadní omyl. Nekvalitu i drahotu u zboží způsobily obchodní Řetězce, ale jen na poptávku Českého zákazníka, který odmítá zboží s vyšší cenovou hladinou.
14. 03. 2012 | 17:08

česká buchta napsal(a):

a jak vysvětlíte, že po roce 89 jezdili nakupovat Němci k nám , že tu pro ně bylo levno a kvalitně, to by se dalo vysvětlit silnou markou oproti koruně.
Ale dnes chudí Češi, kteří jsou na 1/3 platu Němce, jezdí do Němec, že tam je pro ně levněji a i kvalitněji.
Jak to ti Němci dělají, že dokáží vyrábět levné a kvalitní potraviny a že si jich za svou výplatu Němec může koupit ještě 3x víc oproti Čechovi.

Na toto nedovedl odpovědět ani ministr zemědělství v Hyde parku, neb jediná odpověď by byla, že to tu vedou již 22 let od 10 k 5 a že je nejvyšší čas, aby si to připustili a dobrovolně odešli. třeba na ty Bahamy a Floridu, kde mají vily a i s těmi nakradenými penězi, vyšlo by to obyčejné lidi daleko výhodněji, než aby tito neschopní to dál vedli až k úplnému krachu.
Neb na Řecko se složí i úroky umažou, ale nás vykopnou a nechají o hladu.
Hlad v ČR nebyl přes 60 let, ale brzy se ho dočkáme. Bendlovi a jeho partě to bude jedno.
14. 03. 2012 | 17:17

krajan napsal(a):

Já osobně se trochu bojím,že i na módních farmářských trzích nalezneme potraviny koupené v Makru a přitom se tvářící tak krásně česky.
14. 03. 2012 | 17:34

chybička se vloudila napsal(a):

jak v ČR vybudovat trh, aby platil zákon nabídky a poptávky, když lidé vydělají stěží na byt a nuznou stravu a jiné peníze té nevicitelné ruce, která prý vše vyřeší, nemohou poskytnout?
14. 03. 2012 | 17:40

modrý edvard napsal(a):

ives: dotace: jde o to, že dnešní zemědělec "nějak" hospodaří, a jeho skutečný zisk/ztráta závisí na tom, jak umí žádat o dotace. Francouzský zemědělec to umí líp, ale zase musí žít za fr. ceny. Celá věc je hodně složitá. Zemědělství dělá tuším 3% HDP a kdybychom se rozhodli, můžeme samozřejmě zemědělce dotovat tak, že si budou žít jak prasata v žitě. K tomu, zda se váš "strejda" chce vrátit k bolševikovi, se samozřejmě nemůžu vyjadřovat.
14. 03. 2012 | 17:45

Saltzman napsal(a):

česká buchta

Oni ti "obyčejní lidi" u nás totiž byli jaksi převychováni v čase minulého století k tomu, aby brali bližší košili než kabát s lepším vrabcem v hrsti, než holubem na střeše a kdo nekradl okrádal svou rodinu, takže ber dokud dávají. A stát dával. Dával poměrně slušně a k tomu se neslušně, ovšem s všeobecným tichým souhlasem veřejnosti, bralo i to co stát nenabízel a státu se nedalo co mu patřilo.

Nejšikovnější z těch "obyčejných lidí" nakonec skutečně odešli na Bahamy, Floridu a zůstávající obyčejní lidé v Česku dodatečně horují za pracovitost a odpovědnost. Tedy v souvislosti s těmi druhými. Sami třeba jen maličkou příležitost neopomenou, aby aspoň kapičku stát natáhli o nějakou tu korunku. Třeba v souvislosti se svou nízkou životní úrovní, kterou si za celé dvě desetiletí nedokázali pozvednout od závislosti na státu a sociálních prebend. Houpajíce se v sociální síti po celá dvě desetiletí(za komunistů naprosto nemožné, neb se všichni měli úplně dobře a nic jim nechybělo(-: ), dnes z té sítě křičí, že by rádi z ní ven, ale že na to nemají sílu.

Řecko se dostalo tou "pomocí" akorát do dluhové pasti z které se nedostanou, jedině že by nakonec skutečně ohlásili státní bankrot. A s tím hladem v Česku to nebude až tak horký, protože lumpenproletariát si najde s pomocí organizovaného zločinu přes drogy a zbraně cestičku z hladu. Staří jistě ne, ale o ty v důsledku až tak nejde, protože my postupně vymřeme vlivem stárnutí. Mladých je budoucnost. Jak si mladí nechají zblbnout hlavy ideologickými cancy zprava či leva, dosáhnou krachu stejného, jako v současném Řecku. Nastartováno na to Česko má. Stačí si všímat výhodnosti ve státní službě a nevýhodnosti osobní pracovitosti a odpovědného přístupu k životu. A co tam Bendl! Máslo na hlavě má v Česku kdekdo a ani nemusí být v politice.
14. 03. 2012 | 17:49

češka napsal(a):

Pane Havle,
tradiční český výrobek jistě neobsahuje soju.
Co se piva týče, jeho specifická chuť je dána kvalitou vody.
Takže by jste jeho charakteristickou chuť poznat měl.
Pivovary Pilzner Uhrqvel a Velkopopovický Kozel si sice občas uvaří pivo pod jinou značkou, ale to jde na export, našim pivařům si to podsunout nedovolí.
Maminka vzpomíná na přídělový systém, tehdy každý věděl, co kupuje.
Dnes jíme a nevíme co, tloustneme a nevíme po čem. Ing Havlíček se v pořadu Jste co jíte bojí hovořit konkrétně o škodlivých potravinách, bagety na pumpě sice ukázal, ale výrobky od Krokodýla přešel, jen aby se výrobci nerozčílili.
Považuji za absurdní, že lidé placení z našich daní, jejichž povinností je hájit zájmy obyvatelstva - daňových poplatníků, hájí zájmy výrobců.
14. 03. 2012 | 17:51

češka napsal(a):

To Saltzman
nevím kde všude jste na své životní pouti žil, já jsem těch stáů prošla více než jeden, ale to, co se děje teď a tady je absolutní hrůza.
Normální stát bere buĎ vysoké daně, za které poskytuje maximální služby jako Skandinávie.
Nebo bere nízké daně a poskytuje minimální služby, jako USA.
Česká republika je vzácná v tom, že za maximální daně chce poskytovat minimální služby.
Politici se překonávají ve schopnosti stavět se blbými.
Jaksi ignorují, že učitel, právník a lékař absolvují VŠ, po absolvování mají zcela rozdílné příjmy.
Známá před 40-ti lety koupila družstevní byt +- 60 m2 a jako matka samoživitelka vychovala syna, dala mu VŠ vzdělání, sama je učitelka na ZŠ.
Dnes by nedokázala splatit hypotéhu a dítě by vyrůstalo na ulici, žádné kroužky, žádné moře, žádný sport, žádné vzdělání.
14. 03. 2012 | 18:09

česká buchta napsal(a):

češka

dle jeho odpovědi pro mne usuzuji, že je to vážně nemocný člověk, že by potřeboval Jarolímka nebo Hnízdila
14. 03. 2012 | 18:13

Saltzman napsal(a):

Inu je řešení, jak na kvalitu toho co jíme. Předpokládá to časovou a fyzickou náročnost, ale výsledek si občan pojistí sám. Jak na to?

Pořiďte si menší pozemek, případně pokryjte balkon paneláku kořenáči s hlínou a začněte hospodařit extenzivně na svém. Kdo má svou zahrádku, ten nebude mít problém mít i nějakou tu domácí havěť, jako králíky a slepičky. I holuby může zkusit, co sami létají a do huby si je dostaňte sami. Na netu si najdete z hromady informací ty správné o tom, jak pěstovat i chovat a hurá! Bude po bídné potravě z marketů. Vlastní pravá Česká kvalita kritizovaná maximálně těmi druhými a ne vámi, protože jen vy budete vědět, kolik práce vám to dalo a vážit si toho budete, že ani jedno rajčátko nenecháte shnít. Ba ani ovoce nenecháte padnout na zem ze svých stromů vlastnoručně sázených a opatrovaných.

Že to je primitivní makačka? Že hnůj smrdí? Že zpocený zahradník s bolavým hřbetem a rukama mozolnatýma se vám nezdá to pravé ořechové? Že takhle jste si to zvýšení kvality své potravy nepředstavovali? V tom případě musíte začít chodit po těch lepších obchodech, kde se nabízí zboží za podstatně dražší ceny a pomoci tak Kalouskovi naplnit ten erár s pomocí zvednutého DPH i podpořit ty, kteří v tvrdé konkurenci nemají jinou volbu, než držet kvalitu i cenu vysoko.

Kdo vás okrádá? Výrobci? Kdepak, jsou to ony chrámy konzumu - obchodní řetězce s "nízkými" cenami.
14. 03. 2012 | 18:18

Saltzman napsal(a):

to češka a česká buchta

Jistěže jsem nemocný člověk, když v šedesátce svého věku jsem stále ještě dělník, který pracuje minimálně deset hodin denně a mnohdy až devatenáct(dvacet jsem ale už odmítl) a ve své fyzicky náročné práci jsem nemocenskou nebral dvacet let a až dnes mě to donutilo jít na operaci s lícním nervem, neb oko se nedovře a v práci to nejde vydržet. Zaměstnavatel mě prosí, abych už konečně přišel, že mladí toho nechávají z vyčerpání. Asi by psychiatr nebyl pro mně špatné řešení, kdyby mě naučil jak nemakat a mít přesto co k životu zapotřebí.

Milé dámy, já vychoval dvě děti, obě mají vysoké školy, vedou si velmi dobře a to v Česku u zahraničních firem. Náročnost soukromé školy na peníze se mi nezdály až tak velkým problémem a i dík lacinosti školského systému u nás se mi podařilo dík pracovitosti mé i manželky přestát to období studia dětí bez zjevného poklesu životní úrovně rodiny. I to cestování po světě nebyl žádný problém a dopřáli jsme si objezdit aspoň tu Evropu. Sice to nebylo nic hógo fógo, ale pár států jsme poznali. Na stará kolena jsme spojili síly s tchyní a koupili si namísto dvou bývalých družstevek jeden domek se zahrádkou. Ten jsem poopravil do dvou měsíců po práci skoro bez spánku, aby se v něm dalo žít. Zasadil, sklidil, opravil co potřeba a jen si přeji, aby nám to vydrželo se zdravím natolik, že manželku, která už zdravotně zhaprovala, nebudu muset tlačit na vozíku, když ten důchod za moc nestojí.

"Kde a kdy se narodíme si nevybereš. Ale když už ses narodil, pak si to hleď užít" - rada Caesarovy matky. Já tu radu beru jako své životní krédo. Jen si ji vylepšuji, že musím žít tak, abych se nemusel před sebou stydět za bezcharakterní jednání. No, nejsem případ pro psychiatra? ;-))
14. 03. 2012 | 18:36

ujo napsal(a):

m. edvarde,
na tom, jak se zemědělcům žije se podílejí i výkupní ceny.
O kolik se zvedla výkupní cena mléka za 22 let?
tipnu 2,5 x při vyšší kvalitě!
A vstupy?

Vejce stálo v obchodě cca 1,1 Kčs, ( nevím, zda nebylo dotováno) nyní bez dotace donedávna 2,50 Kč i méně.

Transformaci zaplatili TAKÉ zemědělci ,umíte si představit kdyby zdražili tak jako energie, bydlení, jízdné atd.?
14. 03. 2012 | 18:58

skeptický napsal(a):

Česká kvalita je to ,co se dá bez nebezpečí jíst.Pokud v tom autor nemá jasno,kope za čertví koho.Lidi už na to přišli.
Zlikvidujte potravinovou základnu je o čem to tu je.
14. 03. 2012 | 19:09

Jos napsal(a):

To saltzman,
vaše vývody jsou sice krásné, ovšem zcela nesprávné.Vaše tvrzení že musíme kupovat nekvalitní zboží když chceme nízké ceny vám zcela vyvrátí návštěva v některém větším obchodě třeba v Bavorsku ale i jinde v zahraničí. U nás je totiž ten šunt drahý. Vlastně nechutně předražený. Za někdy stejné, častěji menší peníze kupuji již několik let podstatně kvalitnější zboží na př. posledních několik let v Mnichově (ale před časem na př. ve Španělsku). Ty vaše pohádky o tom jak supermarkety stlačují cena atd.,jak výrobce trpí a jak za to může zákazník to je folklor. Ale pěkně nechutný a nepravdivý folklor. Ve skutečnosti v pohodě a obapolné spokojenosti vydělávají oba podnikatelé - obchodník i výrobce.A na úkor zákazníka. Obchodník určí patřičně vysokou cenovou hladinu a je mu úplně fuk co a v jaké kvalitě prodává.On v té cenové hladině drží jakýkoliv šmejd. A výrobce nahradí skutečnou surovinu jakýmkoliv laciným šmejdem a svinstvem,kašle na technologii protože jeho ekonomickým zájmům to rovněž náramně vyhovuje. A tak se nám narodily na př. šlehačka, která se v životě nepotkala se smetanou, kečup který ani neslyšel o rajčatech, okradené čokolády, náhražkové sýry z podivných rostlinných tuků, chleba který si vůbec nezaslouží ten název a tak bych mohl pokračovat do aleluja. A bohužel platí to nejen o potravinách. Týká se to i jiného spotřebního zboží. Český zákazník je oběť podnikatelské ziskuchtivosti. To si člověk zvláště trpce konstatuje vždy, když si uvědomí propastný rozdíl ve mzdových nákladech v ČR a na př. v Německu.
14. 03. 2012 | 19:53

Saltzman napsal(a):

Jos

Čech se zhlédl v cizině a ne a ne si uvědomit, že to co tam mají, museli nejprv vybudovat a že jim Mikuláš s Ježíškem nepřišli udělat ten zázrak. Samozřejmě že dožere vědomí beztrestného rozkrádání eráru rok co rok, kdy sto miliard mizí v korupci ročně. Také že jeho daně jsou k ničemu, když nehospodárnost je devalvuje.

V onom Španělsku mám neteř už dlouhé roky. Pracuje tam a je spokojená s tamějším životem, kdy v Česku by už nedokázala žít a pracovat. Ve Španělsku byl o její práci zájem, u nás ne. Tam ale jezdí denně do práce desítky kilometrů, děcko si hlídají sousedky mezi sebou navzájem, která má momentálně dost času a přivydělá si tím. Zdravotnictví je tam drahé a spíš se oplatí jít za lékárníkem, než čekat v objednávce na doktora třeba tři dny. Kvalita zboží? Taky nic moc, ale lidi tam jsou hlavně veselí, když už jsou chudý. Markety tam taky tlačí ceny dolů a tím působí výrobcům nesnáze. Funguje ale hodně trh z vesnic zásobený mimo markety a tam ta kvalita je. Ovšem cena taky vyšší. Kde myslíte, že neteř hlavně nakupuje? Jistěže dražší na trhu.

Měl jsem pracovně hodně společného s potravinami a s hypermarkety mám dost zkušeností. Předně se jim musí platit regálné, tedy možnost dodávat zboží. To zboží se platí až zpětně, podle toho co bylo prodáno a ne že si to market koupí a pak prodá. Neprodané míří zpátky k výrobci, ať si s tím dělá co chce. Cenu dodaného zboží určuje market. Výrobce buď souhlasí, nebo neprodává. Snižováním odkupních cen má za následek právě ono náhražkování a šizení technologií výroby. Když chce výrobce mít pro koho vyrábět, musí na to přistoupit. Váš špekáček z masového ořezu a kůží není vina výrobce, ač to tak vypadá. Na vině jsou markety. U všech potravinových výrobků je to stejné, jestli je to chléb, pečivo, masné výrobky a cokoliv i třeba dovozové. Majitelé výroben potravin jsou pod diktátem obchodních řetězců.

Když se před lety lidem říkalo, že mají podporovat dražší české výrobky svým nakupováním, byly odpovědi takové, že ať si ti kapitalisti v té konkurenci pomáhají jak umí, že cena rozhoduje. ROZHODLA! Zákazník směřoval hlavně do chrámů konzumu kupovat levněji. Drobní obchodníci brzy skončili. I ta Jednota rozprodala a vytunelovala své provozovny. Namísto Jednoty je COOP a jeho praktiky jsou stejné s jinými řetězci. Poptejte se v nějakém zbylém obchůdku na vsi, co vlastně prodávají a co zákazník je schopen koupit. Chleba za deset korun NIKDO nevyrobí a přesto es v Kauflandu prodával. Až se položili další malé pekárny. Koupíte dnes pečivo pečené Hypermarketem!
14. 03. 2012 | 20:28

václav napsal(a):

Dvě informace - fakta, která v debatě o cenách dnes a v minulém režimu chybí - v době reálného socialismu neexistovala DPH ale tak zvaná daň z obratu - individuální sazby poro skupiny zboží umožňovaly použít zápornou sazbu - zboží dotovat /potraviny, stavbniny ..- a naopak vysokou kladnou sazbu na luxusní -zbytné zboží. Ti kteří v tom pracovali si snad ještě vypomenou na sazebník daně z obratu.Co se týká dohadů kdo všechno může za vysoké ceny nezmiňuje sa fakt nadměrného rozsahu a z toho vypývajícího neefektivního využívání prodejních ploch, tento "luxus" platíme v cenách potravin benzinu a dalšího zboží, kde udělali soudruzi z NDR chybu nechť si odpoví každý sám.
14. 03. 2012 | 20:53

modrý edvard napsal(a):

ujo: nepochybuji o tom, že zemědělci jsou stejně pracovití , inteligentní, kvalifikovaní atp. jako jiné druhy obyvatelstva. Jen tvrdím, že jejich výdělek závisí daleko víc na dotacích, než jiné druhy produkce.
14. 03. 2012 | 21:29

český maloměšťák napsal(a):

Sojáčky a pilináčky nejím - takže nemohu sloužit ani laickým hodnocením.
Chleba jak kdy a jak kde.
Ale i v staré dobré Anglii jsem se setkal s něčím, co připomínalo spíše plastelinu než chleba. /podobně to i chutnalo/

Pivo je O.K. Tedy - skutečné pivo - ne chemická močka z televizních reklam.

Voda taky ujde. Kvalitní úpravnu dneska pořídíte za pár tisícovek - vyděláte a ještě ulevíte svědomí, přírodě i třídírnám odpadu /PETky/.

Maso ?
Pokud víte kde, tak nakoupíte kvalitu a pokud nevíte jak, tak zde je dobrý návod :
Bohatí se mohou takto k obezitě a následnému infarktu či pepce propracovat lehce, kvalitně a zároveň i zdravě - chudí si zase občas mohou smlsnout na něčem echtovnějším, než jsou piliny a geneticky modifikovaná soja.
Přičemž chudé neklepne pepka díky obezitě, ale spíše z cen.

Holt svoboda výběru.

P.S. Jezte " bajček" - místo bůčku.
bí ju waj sí zet í sí ejč

Jako třeba tihle - pionýři laisseze faire a mazáci free trade :

http://americanmanufacturing.org/files/buyamericaworks2_10v2_0.pdf

Ale rychle - hormony se už naloďují......(Dámy a pánové - chudáci ryby našich řek....)
14. 03. 2012 | 21:44

češka napsal(a):

to Saltzman
Pane, já s Vámi souhlasím.
V roce 91 mi zemřel manžel, dceři bylo 5 let, starala jsem se o babičku, pratetu, matku, dítě, zrušili mi práci, takže jsem se stala OSVČ, postavila dům a dala dceři VŠ vzdělání, zahraniční kursy němčiny a angličtiny....
Když to dobře dopadne tak se dočkám možná i dovolené....
Proto mne rozčilují naši předražení politici, kteří si dovolují dělat chyby a účty za tyto chyby nám každodenně předkládají k proplacení i s úroky.
Propadám se hambou kdykoli jen slyším o dotacích z EU, za které nikdo nepostavil ani kozí chlívek.
14. 03. 2012 | 22:48

sedlak napsal(a):

modrý edvard 21:29...klidně pochybujte, ony jsou mezi nimi dost rozdíly, nepochybně je řada těch, kteří se hodně snaží, rozjeli rostlinnou, kterou si kompenzují třeba zpracováním dřeva nebo výrobou potravin, apod., bohužel je i řada těch (ne náhodou jsou to často transformovaná ZD), kteří čekají s nastavenou rukou na dotace a toť vše ;-(

pane autore, na to aby se zde rozběhla diskuze, no nevím, ze značky "Klasa" si papaláši z hospodářské komory udělali soukromou sypající modlu, myslím, že už to spotřebitele tak nějak nebere, ano už ani ta "česká kvalita" nezabírá, když na etiketě nepřečtete málem ani cenu, natož složení, ani nedokážu popsat velikost užívaných fontů asi mínus 10? Tuhle na farmářském trhu mi většina prodejců jako první větu sdělovalo: "To je domácí, bez konzervantů a bez éček" Přitom ta zlá Éčka, nejsou jenom a vždy zlá že ano ;-), dokonce mi tvrdila jedna dáma, která prodávala feferonky s etiketou "země původu Čína" což mě dost dostalo ;-(, prý už ani ty z Maďarska nejsou to co bývavaly a že prý je to podle země, odkud rostlina pochází historicky, vzdal jsem to, abych to vůbec rozdýchal .....zkrátka a dobře o čem se má rozběhnout široká diskuze? Cože to bylo za projekt česká ryba na český stůl? Kolik jste jich našel v obchodě? Jak je možné, že inspekce začala "řádit" u prodejců tak pozdě, svaz německých spotřebitelů tlačil na podobné na svém trhu už dávno (i ti "poctivý" němci nastrkali do výrobků něco jiného než bylo proklamováno a to na svůj domácí trh, o našem si iluze už vůbec nedělám, stačí mi Lidl nebo Penny market se zoufalou "šířkou" sortimentu třeba mléčných výrobků)....obávám se, že přídavek český bude stejně zprofanován jako "Bio", kdo věří, že Bio je skutečně vždy Bio - budiž svět asi opravdu chce být klamán ;-(
14. 03. 2012 | 22:54

česká buchta napsal(a):

václav

ale to nám přeci tvrdili, že čím větší bude poptávka a její převic nad nabídkou, že budou tedy všichni zlevňovat, aby to ti lidé kupovali, že ten převis poptávky stlačí ceny a všichni se budou víc a víc snažit, aby byli nejlepší a lidé kupovali právě u nich.

Proč tedy v ČR nefunguje ta neviditelná ruka trhu, která vše srovná, kde ti kapitalisté udělali chybu?

Ale ono v ČR nefunguje víc věcí a kdyby člověk měl poslechnout Saltzmana a začít si vše pěstovat sám, pak by si musel ještě sám založit spoustu jiných organizací, které u nás též nefungují , od školství přes justici a zdravotnictví až zřejmě po nějaký vlastní stát.
15. 03. 2012 | 08:04

modrý edvard napsal(a):

buchto, pletete si nabídku a poptávku.
15. 03. 2012 | 16:41

dědek mirda napsal(a):

Vážení začalo to karafiaty,Holandané sem dováželi do vekoochodu květiny pod cenou 1ks 1kč .Co následovalo naše zahradnictví neměli odbyt a tudíž ani na výrobu.Tak ty skleníky rozprodali,kdo měl peníze němci+ holandané.Jděte si dnes koupit karafiat,oni určujou cenu.To samé se stalo s krámy s potravinama,všechny zkrachovaly,neustály válku s dotovanýma cenama supermarketů( Klaus je byl otevírat a tvrdil,že trh to vyřeší) ano trh to vyřešil,dnes mají monopol a dováží sem humus s celé EU.Diktují ceny vám,i výrobcům.Nechceš to co ti nabízíme? Tak nebudeš jíst. Malá města znají jen Penny,Lidl nebo večerky čongolů kteří to nakupují také tam nebo v Makru.Pokud si zemědělci nezařídí vlastní výrobu a prodej není nám pomoci.
17. 03. 2012 | 17:25

ivan tomek napsal(a):

Zda se mi, ze ctenarum nejak uniklo ze jedina vec o kterou se autor snazi je podporovat snahu nejak definovat, co presne znamena 'ceska kvalita' kdyz uz to je nekde napsano, a potom to kontrolovat. Na tomto stanovisku nevidim nic spatneho.
17. 03. 2012 | 18:33

DL napsal(a):

Spotřebitel je denodenně vystaven tolika lžím v reklamách, na billboardech a nebudeme si nalhávat, že si stejně už zvykl, a najednou by někdo chtěl pravdu. Je to absurdní, ale pro ovce ve stádu zcela typický úkaz, že tonou ve lži a hledají nějaké to stéblo pravdy. Komický pohled.
18. 03. 2012 | 14:40

krajan napsal(a):

Včera jsem byl náhodně (mám tam blízko a potřebovali jsme rychle droždí) v Penny. Českými fangličkami se to tam opravdu jen bílo-modro-červená.Snad i ono kolečko u nákupního vozíku je česká kvalita. Jestliže jim ale na takový trik někdo skáče,musí být hodně blízko názvu jistého vykastrovaného domácího zvířete,používaného kdysi Přemyslem Oráčem k orbě.
18. 03. 2012 | 17:19

palivec napsal(a):

co je české,to je hezké.tak větší blbost jsem už dlouho neslyšel,jsme snad v 19.století?
18. 03. 2012 | 17:56

Franta Jetel napsal(a):

Jediný kdo vydělá je obchodník, který prodává šunt za cenu kvalitního zboží. Mluvit v Česku o tom, že kavalita ja drahá je blbost. Obchodníci z nás dělají blbce, měli by rozkrýt svoje účetnictví, to bychom čučeli.
18. 03. 2012 | 18:20

Miky napsal(a):

tipický český žrádlo od r. 2012: Ošatka zpařeného jetele a hlt špinavé vody !!!
22. 03. 2012 | 18:46

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Almer Tomáš · Atapana Mnislav Zelený B Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Bobek Miroslav · Boudal Jiří · Brenna Yngvar · Bureš Radim C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Černý Jan · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fábri Aurel · Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Groman Martin H Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrbková Lenka · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chlupáček Ondřej · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jarolímek Martin · Jašurek Miroslav · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Kislingerová Eva · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Vít · Klimeš David · Kohoutová Růžena · Kolínská Petra · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroppová Alexandra · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Navrátil Marek · Němec Václav · Niedermayer Luděk · Novotný Martin O Očko Petr · Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Passerin Johana · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Pikora Vladimír · Pilip Ivan · Pixová Michaela · Pohled zblízka · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Rath David · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Richterová Olga · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slimáková Margit · Sobotka Daniel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syrovátka Jonáš Š Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel T Telička Pavel · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Veselý Martin · Vhrsti · Vích Tomáš · Vileta Petr · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojta Vít · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Výborný Marek W Wagenknecht Lukáš · Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zahumenská Vendula · Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy