Nová polská vláda: zdání falešné změny

21. 01. 2018 | 19:05
Přečteno 2845 krát
Před týdnem došlo v Polsku k výměně několika klíčových ministrů vlády. Co to znamená? Že by se J.Kaczyński rozhodl o taktický půlobrat a začal vytvářet v Bruselu i doma jiný obraz svého vládnutí, než dosud? Připravuje se na volby.

Ta vláda tu byla dva roky, jejím úkolem bylo nastartovat radikální proměnu společnosti směrem k národně-sociálnímu konzervativně katolickému Polsku, na jakém pracuje J.Kaczyński. Oficiálně tomu říká „dobrá změna“. Kroky vlády vyvolávaly v zahraničí, v Evropě i v USA, stále ostřejší kritiku prakticky ve všech oblastech. Vyvolávaly také vlny protestů aktivních segmentů polské společnosti, někdy i masové. Kroky, jež vláda podnikla jako nástroj J.Kaczyńského, rozdělily zemi na dva tábory, jako ještě nikdy od pádu komunismu. Komunikace je mezi nimi den ode dne obtížnější, příkop často běží i uvnitř rodin.

J.Kaczyński se zbavil svého nejoddanějšího spolupracovníka A. Macierewicze: mj. nepřinesl důkazy, že by ve Smolensku v r. 2010 způsobil pád letadla a smrt stovky osobností teroristický akt.
J.Kaczyński se zbavil svého nejoddanějšího spolupracovníka A. Macierewicze: mj. nepřinesl důkazy, že by ve Smolensku v r. 2010 způsobil pád letadla a smrt stovky osobností teroristický akt.

Nedávná výměna premiéra a teď čtveřice nejkritizovanějších ministrů mají zřejmě vyslat do zahraničí signál, jako by Varšava chtěla začít naslouchat hlasům rozumu a dialogu. A zklidnit domácí scénu před několikerými volbami. Je to ale jen taktický manévr J.Kaczyńského. Nová vláda žádné jiné zadání, než měla ta dosavadní, nedostala, pojede stejným směrem dál. Všichni bývalí ministři patřili k jedné straně, ti, kdo je nahrazují, rovněž.

O výměně ministrů rozhodl J.Kaczyński, reálný vládce země, který sice nemá žádnou ústavní funkci a tím ani zodpovědnost před národem, ale disponuje o to víc reálnou mocí: je předsedou vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Rozhodl o jménech i o datu. Gesto přichází poté, co prezident Duda před vánoci přeci jen podepsal dva zákony, na nichž J.Kaczyńskému v jeho plánu přeměny země enormně záleželo a které znamenají podřízení nejvyšší soudní moci exekutivě a poslancům strany. Byly polskými právními kruhy i v zahraničí masově kritizovány. J.Kaczyński teď může v klidu začít druhou fázi uchopování moci.

J.Kaczyński chce dobýt větší města a změnit ústavu


Došel teď zjevně k závěru, že první fáze jeho transformace společnosti se završila, že některé tváře se staly zbytečnou zátěží a vyvolávají zbytečné emoce. Odvedly svoji práci a skončil jejich čas. Vidí také, že Evropská komise svoji kritiku míní vážně, navrhla spustit proti Polsku tzv. článek 7 Úmluvy o Unii.

Druhým krokem přeměny společnosti budou místní i parlamentní volby. J.Kaczyński v nich hodlá dostat do rukou větší města, jež dosud drží opozice, a v parlamentu získat ústavní většinu, která by mu umožnila sáhnout i na konstituci. Bude se teď snažit prosadit zákony, které mají změnit spoustu kritérií voleb včetně třeba volebních okrsků, trvání mandátu primátorů měst či jmenování všech volebních komisí. Datum konání místních i parlamentních voleb se zatím neví, zase rozhodne J.Kaczyński.

Polsko jako nejkritizovanější země Střední Evropy

Polsko je dnes nejkritizovanější zemí Střední Evropy, a to jak v západní části kontinentu, v Bruselu i v Německu, tak v USA. Kritika se týká spousty aspektů politického a veřejného života: porušování základů ústavnosti, přijímání protiústavních zákonů a zrušení nezávislosti soudců, potlačení nezávislosti veřejných médií, umlčování médií soukromých, potlačování nevládních organizací, ignorování opozice v životě a v parlamentu. Nebo také dosud neslýchaného kácení staletých stromů v jedné z nejvzácnějších přírodních rezervací Evropy, Bělověžském pralese, který nechala lidská ruka sto let bez sebemenšího zásahu (a kde žijí mj. slavní zubři).

Evropské komisi došla v prosinci po mnoha měsících trpělivost, když v odpovědi na své nejrůznější výzvy a upozornění Varšava buď vůbec neodpovídala nebo přicházely odpovědi typu „v Polsku je vše v pořádku, nechápeme, o čem to mluvíte, máte asi špatné informace“. Přesně tak odpověděl před pár měsíci nyní už sesazený polský ministr zahraničí třeba i čtyřem nejvlivnějším americkým senátorům (Mc Cainovi a dalším): máte nějaké divné informace o tom, co se tu děje, opravte si je laskavě.

Komise proto v prosinci navrhla spustit článek 7 Úmluvy o EU, tj. záležitost předat k rozhodnutí hlavám členských států, ať posoudí, jaké kroky proti Varšavě použít. Něco takového se v EU ještě nestalo, na konci může teoreticky být i odnětí hlasovacích práv dotyčné zemi. J.Kaczyński těsně před tímto rozhodnutím Komise vyměnil premiérku za nového šéfa vlády M.Morawieckého, který má jeho důvěru. A v zahraničí zároveň image finančního managera, který mluví anglicky a s nímž se lze údajně dohodnout. Ten na druhý den hned odjel do Bruselu žehlit situaci, dobrý dojem ale nezanechal, žádný sklon k dialogu nenabídl.

Velká většina Poláků podporuje členství v EU

J.Kaczyński samozřejmě EU a Brusel potřebuje. Jednak politicky vůči Moskvě, protože v Polsku je Rusko vnímáno jako aktuální ohrožení. Jednak jako zdroj miliard, Polsko je největším beneficientem evropských dotací a doposud je umělo, na rozdíl od ČR, velmi dobře využívat. Není polského městečka, většího města a snad ani vsi, kde byste nenarazili na velkou ceduli informující, že se tu za evropské peníze postavil park, vodovod, kanalizace, muzeum, opravil klášter nebo kostel. Z evropských peněz žije i polský venkov. Nepřekvapí proto, že Poláci podporují své členství v Unii z 80%. Zdaleka největší balík polského vývozu jde rovněž do západní Evropy, a odtamtud přicházejí investice. Země je třeba větším obchodním partnerem Německa než Rusko.

To, že si Varšava nedokázala v cizině udržet svůj po léta dobrý image, hodil J.Kaczyński na zodpovědnost ministru zahraničí W.Waszczykowskému (který byl před svým jmenováním v r. 2015 téměř bezvýznamným diplomatem, bez zahraničních kontaktů, ale zato se stranickou legitimací). Nahradil ho ale ještě slabší figurou, J.Czaputowiczem. Kariérním pracovníkem ministerstva zahraničí, autorem mnoha teoretických statí o zahraniční politice, naposledy ředitele Diplomatické akademie, který však v životě nebyl velvyslancem a působil stále jen na ministerstvu ve Varšavě. Jeho jmenování lze číst pouze tak, že zahraniční politiku si bude držet přímo J.Kaczyński, potažmo prezident a premiér.
Minulý čtvrtek ale nový ministr v Berlíně překvapivě prohlásil, že Polsko nebude žádat po Německu nové válečné reparace. Jeho výrok byl v přímém rozporu s dosavadními prohlášeními J.Kaczyńského. Že by změna kurzu?

USA jako záruka polské východní hranice

J.Kaczyński stejně jako Evropskou unii potřebuje i USA a NATO. Po útoku na Ukrajinu a anexi Krymu má Varšava skutečně strach. V tom se atmosféra v Polsku diametrálně liší od Čech. V Polsku jsou už malé jednotky NATO, konají se tam cvičení, země chce koupit americké helikoptéry, protiraketový systém Patriot, atd. atd. Právě v těchto dnech o tom ve Washingtonu jedná premiér s velkou delegací.

Jenže ministrem obrany byl do svého odvolání minulý týden A. Macierewicz, velmi zvláštní, kontroverzní postava, podle mnoha lidí, kteří ho znají, psychicky labilní. A který si proti sobě popudil nejvyšší generalitu země, špičky NATO, vojáky USA i prezidenta A.Dudu. Založil v životě asi pět stran, vždy se s nimi nějak rozhádal. V minulé vládě byl považován za nejbližšího muže J.Kaczyńského a pilíř vládní strany PiS, na kterého si nikdo netroufl. Proslýchalo se, že dokonce drží v hrsti J.Kaczyńského jistými dokumenty. Při výměně ministrů minulý týden se o něj bojovalo ještě pár hodin před oznámením změn.

A.Macierewicz za svého působení v čele armády propustil řadu nejvyšších generálů se zkušenostmi ze zahraničních misí, kteří vesměs prošli školeními v USA a v NATO. Měli svůj názor. Na ministerstvo dosadil nekompetentní lidi (nejznámější aférou bylo jmenování mluvčím ministerstva mladíčka, s nímž se A.Macierewicz znal z lékárny). Nechal násilím vniknout vojenskou policii do mezinárodního střediska NATO na východě země a vyhnat odtud polské odborníky. Jedním rozhodnutím zrušil už dojednaný nákup vrtulníků Caracale z Francie, potom se ukázalo, že člověk, kterého v té záležitosti jmenoval, byl velmi nedůvěryhodnou osobou, která potom zmizela do USA. Takových afér byla řada.

A.Macierewicz měl ovšem auru člověka protikomunistické opozice, spoluzakladatele KOR, Výboru na obranu dělníků už ze 70.let (jako jediný z členů výboru je dnes na straně J.Kaczyńského, ostatní jsou vůči němu v opozici). A velkou oporu v nejpravicovějším segmentu strany PiS i podporu šéfa katolického mediálního konglomerátu Radio Maryja/televize Trwam, kněze Rydzyka, jemuž nikdo z vlády nedokáže nic odmítnout.

Když se nedávno objevila detailně dokumentovaná kniha jednoho polského investigativního novináře o Macierewiczových podivných a utajovaných vazbách na Rusko a na ruské speciální služby v minulosti, hrozil mu ministr vyšetřováním vojenskou prokuraturou. Ten bezprecedentní krok vyvolal reakci světových médií a institucí na obranu nezávislosti tisku, a A.Macierewicz po opakovaných hrozbách od žaloby upustil. Knihy se prodalo čtvrt miliónu výtisků.

Žádné důkazy o atentátu na prezidentské letadlo

A.Macierewicz měl od J.Kaczyńského evidentně jeden úkol: přinést důkazy, že pád vládního letadla v ruském Smolensku v r. 2010, při němž zemřel jeho bratr dvojče Lech, tehdejší prezident, a 95 dalších osob, vesměs nejvyšších představitelů země, nebyl nešťastnou nehodou, ale atentátem, za nímž stojí Rusové a D.Tusk (tehdy premiér). Tato nehoda je dodnes v Polsku velké politikum, několik let rozněcovala vášně. J.Kaczyński od nehody veřejně tvrdí, že „Poláci se jednou dozvědí pravdu“. Každý měsíc ji J.Kaczyński připomíná pravidelným průvodem v hlavním městě i občas cestou k bratrovu hrobu v Krakově. Celou dobu tvrdí, že vyšetřovací komise z největších odborníků, kteří neštěstí vyšetřovali a konstatovali nehodu zaviněnou řadou lidských, meteorologických a jiných faktorů, neřekla pravdu. A že ta teď konečně, když je u moci, vyplyne.

Jenže A.Macierewicz s žádným novým důkazem nepřišel, přestože měl k dispozici všechny myslitelné vojenské odborníky a vojenskou prokuraturu. Nechal dokonce provést exhumace desítek mrtvých těl, i přes odpor jejich rodin. Veřejně oznámil několik různých domněnek o výbušnině na palubě, ale nepřinesl žádný důkaz. Psychóza leteckého neštěstí ve veřejnosti slábne, nedá se udržovat ad infinitum, politické body se z ní mačkají stále obtížněji. A.Macierewicz zklamal.Navíc se dostal do ostrého konfliktu s prezidentem A.Dudou, k

A v téhle chvíli se J.Kaczyński rozhodl A.Macierewicze hodit přes palubu, dokonce možná kvůli jeho odvolání zorganizoval celou vládní změnu, premiérem počínaje. Na rozdíl od B.Szydƚové, které nabídl funkci místopředsedkyně vlády, odchází A.Macierewicz z vlády zcela. Zůstává ovšem místopředsedou strany. Po jeho odvolání se bouřil krajně pravicový tisk i někteří vládní poslanci, prohlašovali odvolání jejich oblíbence za „levičácké spiknutí“, vinili z něj kdekoho, nejvíc prezidenta. Jméno J.Kaczyńského se ale nikdo vyslovit neodvážil. Vzhledem k Macierewiczově politické minulosti se nezdá pravděpodobné, že by odešel do ústraní a nepustil se do boje. Ledaže mají s J.Kaczyńským tichou dohodu v tom smyslu, že bude na krátký čas uklizen a potom bude znovu povolán do nejvyšší politiky.

Dohoda mezi prezidentem Dudou a Kaczyńským?

Je ale velmi pravděpodobné, že došlo k dohodě prezidenta Dudy s Kaczynským: Duda podepíše oba zákony o soudcích, které byly pro J.Kaczyńského klíčové, a on mj. pustí k vodě A.Macierewicze.

Zatím ho nahradil dosavadní ministr vnitra, člověk, který armádu nezná. Propustil už ale hned několik Macierewiczových spolupracovníků, dostal zjevně za úkol uklidnit generalitu. A hlavně spojence v NATO a ve Washingtonu, s nimiž v těchto dnech běží jednání.

Třetím propuštěným ministrem byl ministr životního prostředí J. Szyszko. Ten evidentně politicky a mediálně nezvládl masové kácení v pralese, z čehož se stala politická kauza v Bruselu i v zahraničí. Mezi odpůrci, kteří do pralesa přijeli, byli i Češi a přinesli domů svědectví. Proč to kácení, které nadzvedlo všechny, komu leží na srdci příroda? V ikonickém pralese, který zná každé polské dítě? V Polsku patří státu ohromné lesní plochy (pokud nepatří církvi) a může z nich být velký zisk. Ten vláda potřebuje mj. k zaplacení volebního slibu dát na každé dítě měsíčně 3500 Kč. Nový ministr minulý čtvrtek ihned propustil šéfa státních lesů a prohlásil, že s kácením se v pralese zatím přestane.

J.Kaczyński v rámci vládní reorganizace vyměnil ještě ministra zdravotnictví (mladí lékaři stávkovali po celé zemi) a zrušil ministerstvo pro digitalizaci, doposud vedené jedinou nepolitičkou ve vládě.

Proslýchá se rovněž, že přijde o místo šéf veřejnoprávní televize. Proměnil ji v propagandistický nástroj jedné strany, ovšem tak normalizačním způsobem, že rapidně klesla její poslechovost a víc lidí sleduje zprávy na soukromých kanálech, kritických vůči vládě. Ve čtvrtek byl zatím propuštěn šéf zpravodajství.

Oříšek pro opozici

Přestavba vlády je ovšem oříškem pro opozici. Jak se teď zachovat? J.Kaczyński vyměnil lidi, kteří národu vadili nejvíc a na něž opozice opakovaně poukazovala jako na ztělesnění Kaczyńského systému vládnutí. Teď odcházejí, to si přeci opozice přála. Jejich nástupci teoreticky začínají s čistým štítem, nenesou s sebou zátěž minulých, tolik kritizovaných rozhodnutí. Opozice je vnitřně rozbitá a asi jí bude nějakou dobu trvat, než najde adekvátní odpověď na vládní změnu.

(Deník referendum 19.1.2018)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy