Evropské volby: bude mít Macron sílu udržet další integraci?

20. 05. 2019 | 16:16
Přečteno 2946 krát
Francouzský prezident je dnes v Evropě lídrem prointegračních sil. Situaci vnímá jako střet proevropských „progresistů“ a „suverenistů“. Po celém kontinentu burcuje. Nakolik ale po domácích nepokojích a v kontextu rozkolísané Evropy uspěje?


„Situace je naléhavá… Ještě nikdy jsme tolik Evropu nepotřebovali a přitom ještě nikdy nebyla v takovém ohrožení,“ napsal Macron ve svém nedávném dopisu v národních jazycích občanům Evropské unie. Od svého zvolení přišel se čtyřmi zásadními projevy, na Sorboně až po nedávné Cáchy a zmiňovaný dopis. Nikdo jiný se tak vyhraněně, často a systematicky jako on k podobě EU nevyslovuje, nenabízí jí strategii. To mu dává roli přirozeného vůdce.

Od Francie se vždy čekaly nové podněty

Patří k tradici konstruování EU, že Francie vždy přicházela s novými impulzy. Ostatní státy to od ní očekávají, nikdo jiný odvážné podněty na stůl nedává. V minulosti se vždy čekalo, s čím přijde Paříž a do jako míry ji podpoří Berlín. Nápady mívali i jiní, jejich zveřejnění a s tím související riziko, že dostane přes prsty, ale nakonec většinou přenechali Francii.

Macronovy evropské aktivity jsou zároveň dány jeho osobním přesvědčením. V prezidentské kampani otevřeně hlásal, že posílení EU je pro kontinent jedinou nadějí do budoucna. A k překvapení mnoha s tímhle programem před třemi lety vyhrál, na celé čáře. Pro své evropanství má proto jasnou volební legitimitu. Jeho volební výsledek byl také výrazným signálem do celé Evropy, že obyvatelstvo na takový jasně formulovaný postoj slyší a ve své většině ho podporuje. Alespoň tehdy, ve Francii. Podobně proevropsky koncipovala svoji kampaň na Slovensku i Zuzana Čaputová a také vyhrála.

Macron chce reformovat Francii i Evropu

Macron není politik, na jaké jsme zvyklí, kteří své kroky formují podle oblíbenosti v průzkumech. Do politiky šel s představou, že bude reformátorem. K tomu dostal volební mandát. Nehledá popularitu za každou cenu. A zatím se zdá, že heterogenní hnutí žlutých vest ho v dalších reformách nezastaví.

Macron měl od začátku dvojí ambici: zreformovat Francii směrem k pružnějšímu, rychlejšímu státu, kde by padlo mnoho omezení, ale také mnoho záruk a jistot. Pohyb kupředu (ví vždy kam?) a flexibilita. Odtud i název jeho strany Republika v pohybu (doslova“ na pochodu“). Jeho projekt nezlepší život všem. Chce ale něco udělat s chronickým problémem země, nezaměstnaností pohybující se léta kolem deseti procent (dnes je na nejnižší úrovni 8,8%).

Souběžně chce reformovat EU, vrátit evropské integraci její étos, posílit Evropu tak, aby byla v měnícím se světě stále gigantem. Aby unesla náraz rostoucí hospodářské moci Číny a dalších nových obrů, i ztráty zájmu Trumpovy Ameriky o evropský kontinent. Protože jinak nebude žádná evropská země sama o sobě s to se v nově se konfigurujícím světě udržet na špici a zajistit svým obyvatelům komfort, jaký si západní Evropa vytvořila. Ani řešit světovou migraci nebo klima. Úspěch či neúspěch doma podmíní jeho úspěch nebo neúspěch v Evropě, jsou to spojité nádoby.

Doma: žluté vesty Macrona nezastaví

První dva roky mu šly reformy doma bez větších otřesů, bez větších stávek, což Francie léta nezažila. Chirac i Sarkozy, nemluvě o Hollandovi, se svými reformami nakonec vždycky couvli. Bylo vidět, že velká část společnosti souzní s nutností přizpůsobit zemi novým podmínkám.

Žluté vesty byly bodem zlomu. Nikoli fatálním, nešlo o masové hnutí, vyjevilo ale nové sociální pnutí. A také odhodlání opozice z obou extrémů jít s prezidentem do konfliktu na ulici, když nebyla s to v parlamentu. Rostoucí násilnosti a permanentní přítomnost nepokojů v médiích vedly k tomu, že Macron ustoupil, aby situaci zklidnil. Nabídl i nebývalou formu, celonárodní diskusi, kde se milióny lidí vyjadřovaly, s čím jsou nespokojeny a co by se mělo změnit.

Hnutí žlutých vest končí s dechem, vybojovalo docela slušná opatření. Macron ale přišel o pel úspěšného mladého muže a mnozí si kladou otázku, zda jsou jeho reformy skutečným lékem.

Přímým důsledkem nepokojů je i stále zřetelnější nejednotnost jeho strany, někteří jeho poslanci odmítli hlasovat pro několik vládních zákonů.

Třetí slabinou spojenou se žlutými vestami je ekonomická cena ústupků, k nimž Macron svolil. Jeho návrhy na sociální opatření se odhadují na 17 miliard euro. Ty bude třeba najít, vzroste deficit i kritičnost partnerů v EU vůči francouzským opatřením. Hlavně z Německa.

Macron je zkrátka doma slabší, než byl po svém zvolení, zatím to však nevypadá, že by se vzdal dalších reforem. Změní trochu taktiku a metodu, bude asi víc konzultovat a komunikovat, ale z cíle nesleví. Ledaže by po heterogenních žlutých vestách přišly větší sociální otřesy a stávky. Na první výzvy odborů stávkovat ale veřejná správa a učitelé reagovali jen velmi vlažně.

Souboj Macron – Le Penová

Jak ve Francii dopadne evropské hlasování? Je jisté, že jde o souboj mezi Macronem a Le Penovou (podobně jako při posledních prezidentských volbách). Obě síly jsou v průzkumech rovnocenné (23%), za nimi potom dlouho nic, až klasická pravice Republikáni (13,5%) a levý extrém Nepokořená Francie (9,5%). To vše je nebezpečná situace, přízrak destabilizace. Socialisté budou rádi, pokud se jim podaří překročit práh volitelnosti a dostat se do europarlamentu. Přišli o vůdčí roli levice. Žluté vesty nebudou hrát politickou úlohu, objevily se dvě jejich kandidátky, každá má šanci na jedno procento.

Macron samozřejmě zůstává prezidentem do konce svého mandátu v r. 2022. V parlamentu má většinu. Tyto volby budou ovšem pro něj mít silnou symbolickou hodnotu. Pokud by se jeho kandidátka ocitla až za Le Penovou, výrazně by ho to doma oslabilo. A posílilo by to i veškerou krajně pravicovou evropskou scénu. Tak jako je Macron v Evropě vnímán jako lídr proevropských sil, je Le Penová vnímána jako symbol všech eurofobních stran.

V Evropě: chlad přichází z Berlína

Co se Evropy týče, Macron tu je dnes sice vůdcem s plamennými výzvami, ale tak trochu bez mužstva a bez partnerů. Německo, spojenec, bez nějž se evropská integrace nepohne ani o píď, je k jeho výzvám hluché a mlčí. Jako by hlavním zájmem Berlína dnes byla nehybnost, status quo, nějak přežít. Mlčí Angela Merkelová, což je nebývalý jev, aby se na evropské výzvy francouzského prezidenta reagovalo v Berlíně tichem.

A její nástupkyně v čele CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová Macronovy návrhy dokonce zesměšnila a odmítla. Na jeho návrhy o integrovanou evropskou bezpečnost reagovala: ať dá Francie své křeslo stálého člena Rady bezpečnosti Unii, ať Evropský parlament přestane zasedat mezi Bruselem a Štrasburkem (tam přitom původně sídlil a do Bruselu se přestěhoval později kvůli Komisi a dalším institucím).

V téhle situaci Macrona podporují víceméně některé státy jihu, ale žádnou výraznější podporu neslyší. Neslyší ji tradičně ani od skandinávských zemí, a neslyší ji od střední Evropy. Visegrád se k němu staví otevřeně odmítavě, k čemuž se ve své reakci na Macronův dopis připojil i český premiér.

Na druhou stranu Macron ale mluví jménem jedné z nejdůležitějších zemí Evropy a byť to, co říká, dnes říká osamoceně, neznamená to, že je ten hlas slabý a že s ním nesouzní mnoho politiků a poslanců napříč Evropou či část evropských médií.

Macron zamíchá kartami v Evropském parlamentu


V nadcházejících volbách budou ve hře hlavně tři fenomény: vztah Macrona a Berlína, anomálie brexitu (odejdou britští poslanci koncem října, do kdy má Británie odklad vystoupit, nebo Londýn připraví další překvapení), a ohlašované posílení eurofobních populistů různého zabarvení.

Francie jako velká země disponuje v Evropském parlamentu (který má dnes 751 členů) 79 křesly. Macron by jich mohl získat 22. Tradičně nejsilnějšími frakcemi, které obsazovaly v minulosti v parlamentu vedoucí pozice, byli Evropští lidovci (CDU a středopravicové strany) a socialisté, třetí byli liberálové.
Dnes se zdá, že z voleb vyjdou jako nejsilnější lidovci (183 křesel), socialisté zřejmě oslabí (na 147), třetí budou nejspíš liberálové, zelení posílí (57 křesel). Krajní pravice nebude přes veškerý současný halas hrát rozhodující roli. Konzervativci, jejichž páteří byli britští konzervativci a kde je i ODS (má tam dva europoslance), po britských volbách a po brexitu oslabí a představa, že by chtěli obsazovat post předsedy EK, je úsměvná.

Co v tom všem způsobí Macron? Vytvoří určitě nový blok, novou frakci, logicky s většinou dnešních liberálů. Zorganizoval už schůzku stran osmi zemí. Mohl by tak mít 100 křesel (podle bruselského média Politico) a hrát roli jazýčku na vahách, který by tlačil na další integraci. Budou ale všichni dnešní liberálové jejími stoupenci? Do jaké míry bude tato nová frakce souznít s Macronovými vizemi Evropy? O severských to nelze předpokládat. O ANO, přestože dnes patří k liberální frakci (má tam dvě poslankyně), určitě také ne. Přidají se k němu celoevropští Piráti?

Otázek kolem frakcí je spousta, jasné je, že žádná nebude mít většinu. S kým vším se spojí lidovci a s kým socialisté? Zůstane Orbán u lidovců nebo vznikne nějaký nový blok Salviniho, Orbána a dalších? Zůstane Kaczyńského PiS u konzervativců (asi velmi oslabených) nebo se spojí s Orbánem a s Le Penovou? Připojí se k nim další ještě eurofobnější strany? Farage? Bruselské médium Politico predikuje populistům až 116 křesel.

Do čela Komise Barnier, Weber?

Evropské strany si do voleb prosadily tzv. vůdčí kandidáty, Spitzenkandidáty, z nichž jeden by se v případě vítězství jeho strany měl posadit do čela Evropské komise. Za lidovce Manfred Weber, mladší bavorský europolitik CSU bez jakékoli vládní zkušenosti, který se často ukazuje s rakouským premiérem Kurzem. Za socialisty Holanďan, místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Bude velmi záležet na tom, jak se tato frakce slepí, Timmermans navrhuje koalici se zelenými a se stranami nalevo od socialistů, což by vedlo k bloku až 250 křesel.

Macron logiku Spitzenkandidátů pochopitelně odmítá, jeho strana v ní nemá místo. Naopak lze předpokládat, že na místo předsedy EK se bude snažit dostat Michela Barniera, francouzského politika známého v Evropě. Dnes hlavní vyjednavač brexitu za EU, všemi uznáván, má za sebou léta v nejvyšší politice: byl několikrát ministrem (zahraničí, pro evropské záležitosti, zemědělství, životního prostředí), dvakrát eurokomisařem, organizoval zimní olympijské hry.

Patří k evropským lidovcům, CDU by ho nemohla jen tak odmítnout. Názorově je blízko Macronovi. V čele Komise by byl zárukou profesionálního vedení téhle instituce a jejího prointegračního směřování. Odpovídal by tak Macronově představě. Všechno ovšem může dopadnout jinak.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy