NSA: nekonečný příběh pokračuje

05. 07. 2013 | 20:11
Přečteno 7445 krát
Dozvídáme se stále horší a horší zprávy? Co na to EU? Přečtěte si shrnutí posledního vývoje.

NSA čte moje statusy… ale nikdy je nelajkuje :(
NSA čte moje statusy… ale nikdy je nelajkuje :(


EU v sobě našla trochu odvahy a pokouší se alespoň předstírat náznak reakce na politiku šmírování. Cecilia Malmström, komisařka EU pro vnitřní záležitosti Spojené státy varovala, že programy předávání údajů o Evropských občanech by mohly být pozastaveny. Vyjednávání o zóně volného obchodu mají být nicméně zahájena, jako by se nechumelilo. Francouzský president sice vyzýval k jejich zastavení, ale Evropská komise a Německo se omezily na žádosti o omluvu. Na druhé straně, významná část Evropských zemí (včetně Francie) se podílela na zastavení letadla Bolivijského prezidenta (v domnění, že Edward Snowden je na palubě). Akce vyvolala bouři nevole v celé UNASUR (Unie jihoamerických národů).

"Právě vám byla odebrána vaše základní lidská práva. Pěkný den!" - tahle hláška by se vám mohla za chvíli ukázat ve vašem prohlížeči, tedy, pokud by někoho zajímalo, že o tom víte.

Whistleblower Snowden, jehož osudy společně s vámi sleduji, poodhalil něco, co se veřejnost neměla dozvědět. NSA, PRISM, GCHQ - spousta komplikovaných kódových jmen a zkratek, které ale znamenají jedno - rozlučte se se soukromím, nebo začněte šifrovat všechna svá data, hovory, e-maily.

Orwell se spletl s rokem 1984. Je rok 2013 a vševidoucí Velký Bratr se jmenuje Barack Obama. Jste potenciální terorista. Všichni jsme. A proto nemáme nárok. Žádná práva. Žádný spravedlivý soud.

Vaše údaje na Facebooku, vč. soukromých zpráv, vaše e-maily, veškerá soukromá data ze všech Google služeb (projekt PRISM). Kompletní seznamy hovorů spojovaných americkými telefonními společnostmi (Verizon, AT&T, Sprint). Miliardy hovorů denně. Vaše intimní data, která jste v dobré víře (či nevědomky) a s důvěrou ukládali na amerických serverech. Data, která alespoň procházela přes servery v USA (a nebo podmořské kabely). To vše bylo sledováno, filtrováno a zpracováváno. A pravděpodobně je. Právě teď, když si čtete tento článek. A bude i zítra, možná o něco víc, protože tento článek bude vyhodnocen jako "podezřelý". Podívejte se klidně na shrnující článek v angličtině a přesvědčte se sami.

Řekněte sbohem vašim lidským právům. Pro americké tajné soudy vydávající tajné rozsudky na masové sledování totiž vaše práva nic neznamenají. Občané evropských zemí v americkém právu nemají prakticky žádnou ochranu (můžete být legálně sledováni bez toho, aby se agentury obtěžovaly získat soudní příkaz). "Těšit" nás může snad jen to, že i na ochranu amerických občanů se z vysoka kašle. Takže jsme prakticky na stejné lodi.

Jak by mohl někdo zpracovávat data miliardy uživatelů po celém světě, říkáte si, a proč by četli zrovna moje nezajímavé soukromé zprávy, ptáte se? No jen tak z legrace asi NSA uprostřed pouště v Utahu obří utajované a vojensky opevněné výpočetní centrum za 2 miliardy amerických dolarů nestaví. A to je pouze špička ledovce, protože kolik se přesně už utratilo na šmírování nikdo neví, je to tajné. Pravděpodobně už skrze NSA protekly stovky miliard. Transparence hadr. Lidé umírají na ulicích kvůli krizi? Nezájem. Lincoln v 19. století řekl o demokracii "vláda lidu, lidem, pro lid", citoval jej často i TGM. Dnes demokracie asi znamená něco jiného.

Profilování ve velkém. Metadata nelžou. Klikáte na podezřelé odkazy? Vyjadřujete často vlastní názor online? Byli jste někdy na nějaké demonstraci? Znáte člověka, který má v přátelích na Facebooku podezřelé lidi? Psali jste si e-mail s někým politicky aktivním? Nebo jste si možná telefonovali?

Např. protiváleční aktivisté, ti jsou obzvlášť škodliví. Je potřeba je šmírovat, protože podle americké administrativy, kdo si nepřeje válku je automaticky terorista. Jste asi také terorista. Nasadíme na vás agenta informátora, prohledáme vám byt, budeme vás šikanovat a mlátit. Bez soudního příkazu samozřejmě. Americká armáda si takto zasedla dokonce i na vlastní válečné veterány a považuje to za oprávněné. Kéž by to byl jen špatný vtip, bohužel není.

"Pokud je nyní nenásilný protest označován za terorismus a je k němu tak přistupováno, pak demokracie a První dodatek jsou v kritickém ohrožení." konstatuje Larry Hildes, advokát Národní asociace právníků, který podal žalobu již v roce 2009, kdy unikly o tomto obskurním šmírování první informace. (První dodatek americké Ústavy se týká mj. svobody slova a svobody tisku, viz Wikipedia)

Big Brother is Watching You! - zdroj Wikipedia, Creative Commons
Big Brother is Watching You! - zdroj Wikipedia, Creative Commons

Člověku pak vrtá v hlavě otázka, "na co jsou nám všechny mezinárodní dohody, směrnice, zákony, ústavy a listina základních lidských práv a svobod, když se naše vlastní vlády rozhodly promíjet jejich masové porušování cizí zemí?" Kdyby se něco takového provalilo na kterýkoliv jiný stát než USA, téměř jistě by byly takové činy okamžitě veřejně odsouzeny a na tento stát uvaleny sankce. Jenže do této aféry jsou namočené i některé evropské vlády (jmenovitě Spojené království a jeho agentura GCHQ, či Francie a Švédsko) a ty ostatní nemají dost odvahy, aby "si dovolily otevřít ústa."

Současná debata v USA se vede především nad tím, že NSA šmírovala i americké občany. Moc lidí se ale kupodivu nepozastavuje nad tím, že je úplně dokonale legální (a po to po dlouhou dobu), šmírovat občany třetích zemí = nás.

Překvapivě, Evropský parlament k tomuto typu šmírování již jednou stanovisko vydal, a to už dávno - ještě před útoky z 11. září 2001 - k systému ECHELON. Velká část z tohoto nálezu je platná dodnes a doporučení jsou zcela logická a přímočará, např. "Národní legislativní prostředky k ochraně občanů a firem... [Evropský parlament] vyzývá členské státy, aby vyjednaly s USA Kodex chování, podobný tomu v EU;" nebo dále "upomíná Evropskou radu a členské státy, aby prioritně ustavily systém demokratického monitoringu a kontroly autonomních evropských výzvědných možností a dalších společných a koordinovaných výzvědných aktivit na evropské úrovni; navrhuje, aby Evropský parlament hrál rozhodující roli v tomto monitorovacím a kontrolním mechanismu;" Bohužel, jak jsem psal ve včerejším článku, poslední reakce EP nic moc.

Proč žádná evropská vláda neučinila tímto směrem žádné kroky za posledních 12 let? Protože lidská práva se nedají vyvážit ani zlatem, ani ropou.

Překvapivě směšně (ale je to spíš k pláči) už v tomto kontextu vyznívá pouze zpráva, ve které je odhaleno masivní a až obskurně komplikované sledování evropských ambasád a zahraničních misí EU (narušujíce diplomatickou imunitu a mezinárodní právo!) - pomocí štěnic, specializovaných antén a napíchnutí kabelů. Sledováno takto bylo minimálně 38 ambasád či misí, vč. francouzské, italské a řecké.

Pokud jste dočetli až sem a máte stále dost odvahy pohlédnout zpříma do očí americké demokracii, můžete pokračovat dál článkem o "lidském" zacházení s vězni na Guantanámu.

Aneb, "kdo má zbraně má i pravdu" (Karel Černoch, 1968, Československo)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy