Kde začíná česká budoucnost

07. 01. 2010 | 18:23
Přečteno 9009 krát
Autoři: Ondřej Kopečný a Petr Lebeda
Glopolis

Novoroční projevy současného prezidenta bývají spíše střízlivé a popisné, bez hlubších reflexí a novátorských myšlenek. Obecnost a jednoduchost mnohým vyhovuje a většinou nikoho neurazí. Václav Klaus však letos sáhl k provokativnější výzvě, která má ofenzivní náboj, nevyniká morální přesvědčivostí a navíc si protiřečí.


První polovina prezidentova projevu se odehrávala ve starých kolejích. Dozvěděli jsme se, co už jsme všichni věděli – padla vláda, prošli jsme ekonomickou krizí, vyprodukovali jsme méně, tudíž máme méně, čekají nás volby. Druhá byla zajímavější, avšak o to více znepokojivá. V době, kdy svět čelí několika vážným krizím zároveň (finanční a ekonomické, neúspěšným klimatickým jednáním, rozkolísaným cenám potravin, prohlubující se chudobě Afriky atd.) nám prezident oznámil, že naší prioritou by mělo být řešení problémů tady a teď. Co nám tím vzkazuje? A co je na tom zneklidňujícího?

Pořádek hlavně doma? Ano, ale...
Na první pohled možná nic. Bez toho, že si uklidíme před vlastním prahem, se opravdu těžko můžeme sebevědomě a účinně zabývat tím, co se děje za humny. Řešením problémů bez prodlení nejen snižujeme šance na to, že je budeme přesouvat na budoucí generace či na ostatní daňové poplatníky, nýbrž i na to, že je budeme maskovat hledáním zástupných problémů či vnějšího nepřítele. Vždyť jak často se uchylujeme k obviňování imigrantů, Bruselu, expanzivního Ruska či stále silnější čínské konkurence z domácích nešvarů?

Přitom je ovšem třeba politikům a úředníkům připomenout důležité pravidlo – domácí záležitosti by měly být řešeny tak, aby neškodily za našimi hranicemi. A to nejen u sousedů, ale hlavně na vzdálenějších kontinentech. Pomoc potřebným byla vždy imperativem všech civilizovaných společností. Neškodit je ale stejně, ne-li více, důležité jako pomáhat. Ba co víc, pravidlo neškodit by mělo být zásadní součástí každé pomoci.

I v České republice jsme ale svědky poškozování těch, kterým se snažíme zároveň pomáhat. Česko sice připravuje systém cirkulární migrace, ale stále využívá odlivů mozků ze zemí, kam poskytuje svou pomoc, resp. rozvojovou spolupráci. Česko se stále podílí na evropském systému dotací pro zemědělské přebytky, který ničí farmáře v zemích, do nichž zároveň paradoxně proudí evropská pomoc. A do třetice Česko stále tlačí na razantní otevření trhů i v těch chudších zemích, které na to nejsou ani z části připravené tak, jako byla po Sametové revoluci Česká republika. Zvýšenou koherenci, čili soudržnost, různých resortních – natož společných evropských – politik však podle všeho Václav Klaus na mysli neměl.

Nepomáhejme daleko?
Prezidentova výzva pomáhat, kde to má smysl a kam dohlédneme, je na místě. Avšak douška o tom, že je to většinou nedaleko od nás, je problematická z řady důvodů. Účinná pomoc vyžaduje zodpovědnost, která se většinou neobejde bez určité míry dohledu. Na každou pomoc je proto třeba dohlížet, stejně jako na utrácení z každé státní kasy, bez ohledu na to, zda je to daleko či blízko.

Kromě účinnosti je však neméně důležitým kritériem pomoci i potřebnost. A právě tady vzdálenost hraje roli. V českých domech, vesnicích a městech jistě najdeme řadu potřebných. Jejich míra potřebnosti a šance na pomoc jsou však těžko srovnatelné se situací většiny domácností, vesnic a měst v subsaharské Africe či jinde v rozvojovém světě. V Česku, ani ve většině Evropy už se neumírá na hlad či nedostatek zdravotní péče. Naopak tu existuje aktivní občanská společnost a stát, které lidem na okraji společnosti nabízí pomocnou ruku. Miliony chudých rodin v Africe či Asii ale při sebevětší vlastní aktivitě nemohou reálně očekávat pomoc od nikoho jiného než od organizací, kterým někdo na bohatém Severu pošle „peníze na konto“. A přesně takovou adresnou a efektivní pomoc konkrétním chudým lidem a komunitám již roky nabízí celá řada českých organizací.

Komu vlastně prezident toto poselství – pomáhat nedaleko od nás – směřuje? Těm občanům, kteří se snaží pomáhat daleko či podporovat nevládní organizace? Tedy občanům, o kterých sociologické výzkumy většinou tvrdí, že jim nejsou lhostejné ani problémy v jejich nejbližším okolí (a naopak)? Není v dobách krize na místě spíše apelovat na zvýšenou solidaritu (ať již směrem ven či dovnitř), než na zahleděnost do vlastních problémů, která spíš než v pomoc blízkým vyústí ve zvýšenou míru sobectví?

Je prezidentova výzva rýpnutím do humanitárních a rozvojových organizací, které si část vybraných peněz nechávají na vlastní režii? O velikosti rozumných administrativních nákladů je třeba hovořit, ale bez určitého administrativního zázemí přece nemohou fungovat žádné organizace, firmami počínaje, neziskovými organizacemi konče. Jde o kritiku účinnosti rozvojové pomoci, jak naznačují například jiné prezidentovy texty(1) ? Anebo nám tím chce Václav Klaus naznačit, že těch cca 0,13% HND, které ČR vynakládá na rozvojovou spolupráci, nám v předluženém státním rozpočtu ubírá peníze na sociální politiku uvnitř ČR? Že když rezignujeme na rozvojovou spolupráci, bude v ČR méně chudých sousedů či bohatší venkov?

Neřešme, co bude za 50 let?
S tvrzením, že „budoucnost začíná už teď a o tom, jaká bude, rozhoduje to, co uděláme dnes, zítra a v každém dni následujícím”, nelze než souhlasit. Je ale překvapivé, že prezident tento přístup aplikuje pouze na některé aspekty života a jiné nikoliv, resp. podle ne zcela jasného klíče třídí problémy na ty, které se vztahují k bližší, důležitější budoucnosti, a jiné vztahující se ke vzdálenější, a tedy méně důležité budoucnosti.

Proč má být státní dluh politickou prioritou a nerozumná spotřeba fosilních zdrojů nikoliv? Přesouvat na naše děti splácení dluhu za současnou spotřebu není fér. Není ale stejně rozumné, jako snižování monstrózního dluhu, začít již dnes s omezováním spotřeby přírodních zdrojů, které jsou konečné, a s vývojem technologií, které je nebudou potřebovat? A nespoléhat na to, že za 50 let to pak vše najednou vymyslí budoucí generace? Čím to, že podle prezidenta nám jedno svobodu vrací, zatímco druhé bere? Proč jedno mají řešit politici a úředníci a druhé nikoliv? Omezování uhlíkové spotřeby dává smysl i bez klimatických změn a bez ohledu na ubývající zásoby fosilních paliv. Převedeno do ekonomické řeči a s rukou na srdci: nepřináší nám už dnes spotřeba spjatá s každou další tunou emisí CO2 – více cest, více elektřiny či více plastových výrobků – stále menší a menší mezní užitek?

V Glopolisu jsme toho názoru, že jsou zde důležitější otázky, než ta, zda budoucí generace budou vůbec potřebovat námi dnes „eventuelně ušetřené zdroje“. Takové otázky za ně nemůžeme zodpovědět. Ale můžeme si odpovědět na to, zda teď a pro nás je růst materiální spotřeby za každou cenu tím správným měřítkem společenského rozvoje. A zda nízkouhlíková a více solidární ekonomika je opravdu synonymem zastavení ekonomického růstu a společenského pokroku.

Nebojme se světa
Ano, „[v] životě naštěstí jde i o jiné věci než o politiku a ekonomiku“. Jenže ono je velmi těžké žít jinými hodnotami, když i za přispění pana prezidenta omezená ekonomická logika a úzkoprsý výklad liberalismu tak silně prorůstá i vztahem k životnímu prostředí či solidaritou s chudými kouty světa. I když je to poněkud banální, je třeba si připomenout, že v dnešním globálním věku není možné odstřihnout se od zbytku světa a beztrestně se řídit heslem bližší košile než kabát.

Je naivní domnívat se, že globální problémy, ať už jsou to změny klimatu či další problémy rozvojových zemí jako finanční nestabilita, potravinová krize, pandemie AIDS, či pošlapávání politických či ekonomických práv, se nás netýkají. Respektive, že se jimi nemusíme zabývat, prostě proto, že máme dost svých starostí. A navíc jsme příliš malá země, s chutí dodají další. Dopady globálních problémů nerespektují hranice. Ovlivní život v naší zemi, ať se nám to líbí nebo ne. Z pragmatického pohledu je proto naše účast při jejich řešení v našem zájmu.

Ale nejde přece jen o pragmatismus. Národní identita stojí na sdílených hodnotách, které je ale třeba veřejně deklarovat a praktickým životem naplňovat. Letos jsme oslavili 20 let od pádu komunismu. Považujeme se za svobodnou, demokratickou a vyspělou zemi. Co to však znamená? Co by to bylo za svobodu, demokracii a bohatství, pokud nás zbavují zájmu o to, co se děje na opačné straně zeměkoule, či co může ohrozit naši budoucnost. Ba naopak naše úspěchy nás zavazují k odpovědnosti. Patříme mezi ty země, které mají možnosti i prostředky, aby se pokoušely globální problémy řešit, ne aby před nimi zavíraly oči. Z historie víme, že společnost, která se zahledí sama do sebe, soustředí se jen na své bolístky, se brzy ocitá na scestí.

Rozšiřme českou národní identitu
Svět za našimi hranicemi je součástí našeho života. Měli bychom se ho přestat bát. Vnější svět není z definice něco cizího, omezujícího. Je to další prostor, v němž existujeme, pracujeme, naplňujeme naše potřeby i sny. To je realita. A je to také naše příležitost.

Po nešťastném roku 2009, kdy Česká republika působila na mezinárodní scéně značně rozpačitě, bychom měli o to jasněji dát najevo, že před světem nezavíráme dveře. Konečně, větší otevřenost světu by mohla pročistit vzduch i v české politice, která je plná provinčnosti, krátkozrakosti, postrádá odpovědnost, schopnost naslouchat, a zejména hlubší vizi, kudy se chceme ubírat a jakou roli chceme hrát.

Přejme si proto, aby rok 2010 byl rokem nesobeckosti dovnitř i navenek, odvážných kroků a inspirativních výzev. Nikoli rokem sebestřednosti, dalších útěků, odstřiháváním se od problémů, jejichž původ i řešení nás možná přesahují, ale nezbavují nás odpovědnosti.


---------------------------------
(1) Klaus, Václav, Západ a rozvojový svět in Rozvojové země – Potřebují pomoc, nebo volné trhy? Praha: CEP, sborník textů č. 75/2009

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy