Rezident versus prezident?

24. 09. 2016 | 08:49
Přečteno 5944 krát
Docent Ivan Ošťádal a Univerzita Karlova podali žalobu na prezidenta Zemana. Přestože ji soud ve správním řízení zamítl, jejich boj se dá hodnotit jako částečně úspěšný. A hlavně potřebný.

Městský soud coby soud správní zamítl ve středu žalobu, kterou na prezidenta republiky Miloše Zemana společně podali fyzik Ivan Ošťádal, docent Univerzity Karlovy, a samotná univerzita, kterou u soudu osobně zastupoval – což je jev krajně neobvyklý – její rektor Tomáš Zima. Žalobci napadli žalobou nečinnost prezidenta republiky Miloše Zemana, který nejprve, loni v květnu, prostě odmítl – ale lišácky bez vydání rozhodnutí – podepsat dekret, jímž měl být Ošťádal jmenován profesorem. Zeman to učinil, i když docent splnil všechny podmínky a i když o tom rozhodla po řádném a dost složitém řízení vědecká rada univerzity.

Prezidentův postoj a zamítnutí žaloby proti němu znamená, že akademickou svobodu zajišťují české zákony nedostatečně, takže tato proklamovaná svoboda existuje jen na papíře.

U soudu se vlastně vedl spor, zda prezidentův dopis z letošního ledna, adresovaný ministryni školství Kateřině Valachové, která se marně snažila o kompromisní postup při jmenování profesorů, byl jeho správní „činností“, či naopak správní „nečinností“. Soud se přiklonil k prvnímu pohledu, i když Zeman poslal dopis až dávno po podání žaloby na svou nečinnost. Z toho plyne poučení, že i Zeman je tvárný a ustoupí od svého anarchistického výkladu práva, podle něhož jako prezident přímo volený lidem může téměř vše a nikdo ho nemůže nutit, aby něco konal. Pravdivý byl výrok Vladimíra Špidly (týkající se, pravda, Zemanova předchůdce Klause), že prezident republiky je jen notář, který notifikuje rozhodnutí jiných, ústavněprávně, trestně a hlavně politicky odpovědných orgánů. Zeman naopak ukazuje, že – jak s trpkou ironií říkají Poláci – mocný jest.

Soud Zemanův postoj zkoumat odmítl, protože akademik nepodal žalobu proti nezákonnosti rozhodnutí, ale pouze proti prezidentově nečinnosti. „Soud žalobu zamítl, protože ke dni jeho rozhodování již nečinnost netrvala,“ vymlouvala se předsedkyně senátu Viera Horčicová s poukazem na Zemanův dopis ministryni Valachové.

Prezident má pravomoc, není to jen notář
Advokátka Zuzana Bělinová, která Ošťádala zastupuje, poukázala na to, že Zeman porušil zákon o vysokých školách. Rozhodnutí vědecké rady je podle ní (a podle mne také) pro Zemana závazné. Jmenování profesorů prezidentem označila za „tradiční akt, jímž státní moc vyjadřuje respekt k akademické půdě a akademickým svobodám“. Zemanovo jednání je „tak trochu projevem politické exhibice, která tu nemá místo“, dodala. V tom se advokátka mýlí, naopak, pro politické exhibice přímo voleného prezidenta je vždy místo, a to vždy a všude. Je to přece sama raison d'être jeho funkce, či pozice nebo postu, jak se dnes říká. Dodal bych ale, že prezidentův postoj a zamítnutí žaloby proti němu znamená, že akademickou svobodu zajišťují české zákony nedostatečně, takže tato proklamovaná svoboda existuje jen na papíře.

Zemanův dopis ministryni není ale jediným úspěchem žaloby. Druhým je skutečnost, že Městský soud v Praze správní žalobu vůbec přijal a věcně – z hlediska prezidentovy „činnosti“, respektive „nečinnosti“, ji vůbec projednával. Rektor Zima už přemýšlí o dalších právních krocích včetně přezkoumání obsahu prezidentova rozhodnutí. Rozsudek nebere jako prohru. „Nerozhodovalo se o tom, jestli mají být kandidáti jmenováni, nebo nemají, ale o tom, zda bylo vydáno rozhodnutí,“ řekl po vynesení rozsudku.

Právní cesty, o nichž se rektor jen letmo zmínil, jsou dvě. Proti pravomocnému rozsudku lze podat k Nejvyššímu správnímu soudu kasační stížnost. A Zemanovo „rozhodnutí“ (to v dopise ministryni z letošního ledna) lze napadnout novou žalobou u Městského soudu v Praze. Těším se na obě cesty, každá z nich totiž může oslabit nemravné počínání státního notáře, jenž se pasuje do role mocného prezidenta s pravomocemi, které nikdo a nic neomezuje, dokonce ani zákon. Po rozhodnutí obecných soudů by zbývala ještě cesta k Ústavnímu soudu a případně k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku (Rada Evropy).

Ústavně neodpovědný prezident
„Prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný,“ píše se stále v české ústavě. V polokancléřském systému, v němž je exekutivní moc ve státě soustředěna do rukou vlády (a často jejího předsedy, jenž je nad členy vlády „pánem“) a ta je přímo a krátkou cestou odpovědna Poslanecké sněmovně, je prezidentova ústavní neodpovědnost, jež je prvorepublikovým reliktem, absurdní. V poválečných československých ústavách se tato úprava nevyskytovala, to až v české ústavě z roku 1992. Česká ústava je jediná mně známá ústava, která neobsahuje ústavní záruky ochrany lidských práv a demokratických svobod. To ODS si prosadila, že tam nebudou, a jen neochotně, nemajíc v parlamentu dost hlasů, připustila, aby se Listina základních práv a svobod stala podle ústavy součástí „ústavního pořádku“. A k tomu se přidalo postavení prezidenta – monarchy, ústavně neodpovědného, vlastně nedotknutelného – trestněprávně, správně, přestupkově a neodpovědného politicky.

Tento neudržitelný a komický stav se postupně měnil, i změnami v ústavě. Podle ní může už nyní být prezident republiky po skončení svého mandátu trestně stíhán. Dále může být politicky Ústavním soudem na základě ústavní žaloby parlamentu i sesazen (i když je to prakticky nemožné), a to nejen pro „velezradu“ jako před lety, ale i pro „hrubé porušení ústavního pořádku“. V tomto postupném zcivilňování, odmonarchizování prezidentské funkce vedoucím k jejímu zániku či aspoň jasnému vymezení jako funkce ceremoniální a protokolární, je třeba pokračovat. Skandál s nejmenováním vysokoškolských profesorů je k tomu dobrým nástrojem.

Rozhodne to nakonec zase zločinná StB?
Prezident loni v květnu odmítl podepsat Ošťádalův jmenovací dekret kvůli fyzikovým kontaktům se Státní bezpečností, k exhibici si přece musel najít nějaký důvod. V mediálním (tedy Zemanově) světě zaznívá hrůza, kterou na lidi pouští Zeman, když trvá na tom, že podle dochované evidence byl Ošťádal „nikoliv jen agentem, ale rezidentem Státní bezpečnosti, což je víc než agent“. Dále zmínil, že závazek spolupráce, podepsala i Ošťádalova manželka.

Začátkem devadesátých let se odhalilo, že „držitel krycí adresy“, na kterou si StB nechala posílat Československou poštou dopisy od svých spolupracovníků, byl obvykle verbován pod nějakou přijatelnou legendou (prevence kriminality), a sám o obsahu poštovních zásilek neměl ani potuchy. Ošťádal ale rezidentem nebyl. O existenci vztahu „rezident“ (což byl nadřízený agentů či ideospolupracovníků, jejich řídící orgán!) – „agent“, „důvěrník“, "kandidát tajné spolupráce" atd. samozřejmě příbuzní nesměli vědět, avšak u kategorií „držitel krycí adresy“ a „držitel bytu (propůjčeného či konspiračního)“ byla tato vědomost příbuzných účelná.

Sám docent Ošťádal svých styků se Státní bezpečností dnes lituje. „Ano, poskytoval jsem krycí adresu. Byl jsem mladý a naivní,“ řekl kajícně v soudní budově novinářům, kteří se tam slétli. Snad mu někdo vysvětlí, že i ty nejhnusnější a těžké zločiny včetně vraždy jsou v této zemi po dvaceti letech promlčeny a že „držitelé krycích adres“ tehdy nepřekračovali zákon (zatímco udavači už tehdy často ano a příslušníci Státní bezpečnosti neustále), stejně jako ho dnes nepřekračují, doufejme, „osoby působící ve prospěch Policie České republiky“.

Ale pokud si on myslí, že se tehdy nějak provinil proti obecným zásadám slušnosti či spravedlnosti, nechť si sám uloží jako pokání, že se nyní bude snažit svou soudní při, která má obecný význam pro právní demokratický stát, právně dotáhnout až do konce. Právo je v této zemi hodně individualizované, a bez docentovy vytrvalosti to nepůjde.

A2larm 23. 9. 2016

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy