Máme skutečný zájem na uchování a zlepšení přírodního a životního prostředí v NP Šumava?

15. 10. 2013 | 16:15
Přečteno 5532 krát
Reakce na komentář Martina Fendrycha Jihočeský lídr SPOZ Miloš Kužvart lže, jako když tiskne

Do konce roku 2012 se v důsledku bezzásahovosti a nerespektování veřejného zájmu v šumavských lesích nachází přibližně 20.000 ha nezalesněných holin, odumřelých lesních porostů a vytěžených ploch po kůrovcových těžbách.

V roce 1991 jsem se spolupodílel na zpracování materiálů k důvodové zprávě k Nařízení vlády č. 163/1991Sb., o zřízení Národního parku Šumava. V důvodové zprávě je uvedeno, že území Šumavy v té době patřilo k nejzachovalejším částem krajiny nejen v České republice, ale i ve střední Evropě (Zelené plíce Evropy). Tehdejší vedení NP Šumava převzalo v roce 1991 zdravé lesy s nesmírně cennými lesními ekosystémy.

Používání pojmů divočina, bezzásahovost, popř. přírodní procesy nemá žádnou oporu v platných právních předpisech. Při odpovědné ochraně lesa vycházející z historických zkušeností lesníků a lesnického výzkumu, nevznikají žádné škody na životním a přírodním prostředí. V roce 1990 bylo zpracováno na celém území NP Šumava pouze 6.453 m3 kůrovcového dříví, např. v roce 2010 bylo vytěženo cca 350.000 m3 kůrovcového dříví a stejné množství uschlo. Celkem se jedná o cca 700.000 m3 vytěžené a uschlé dřevní hmoty a to za proklamované nejpřísnější ochrany přírody.

Po orkánu Kyrill nebylo včas zpracováno až 270.000 m3 (oficiálně 140.000 m3) a spolu s vyhlášenými bezzásahovými lokalitami došlo k vytvoření podmínek pro nastartování kůrovcové kalamity a k odumření nejcennějších lokalit na Pramenech Vltavy, Trojmezné a dalších místech. Tyto 200 až 400 let staré lesní porosty pamatovaly ještě takové osobnosti, jako byli Adalbert Stifter, Karel Klostermann a další. V současné době mohou návštěvníci Pramenů Vltavy a Trojmezné „obdivovat“ pouze odumřelé lesní porosty a torza uschlých stromů.

Nařízením vlády č. 163 ze dne 20. března 1991 Sb., byl zřízen Národní park Šumava a zároveň byly stanoveny podmínky jeho ochrany.

V § 2 odst. 1 citovaného nařízení vlády je mj. uvedeno, že posláním NP je uchování a zlepšení jeho přírodního prostředí a zachování typického vzhledu krajiny (Přírodní prostředí zobrazuje 9 podkategorií a to je Biosféra, Fyzikální pole, Klima, Lesy, Ovzduší, Půda a horninové prostředí, Pojmy prostředí, Povrchové a podzemní vody a Země.). Přibližně 20.000 ha odumřelých lesních porostů, vytěžených ploch po kůrovcových těžbách a nezalesněných holin je prokazatelně v rozporu posláním NP, prokazatelně se nejedná o uchování a zlepšení přírodního prostředí. Zároveň nebyl a není zachován typický vzhled krajiny, kdy hluboké šumavské hvozdy, které měly být chráněny pro jejich jedinečnost a cennost, nahradily mrtvé lesy, torza jednotlivých souší a velké kůrovcové holiny.

Zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon) – lesy NP jsou lesy zvláštního určení.

V úvodním ustanovení zákona se uvádí, že účelem lesního zákona je stanovit předpoklady pro zachování lesa jako národního bohatství, tvořícího nenahraditelnou složku životního prostředí, pro plnění všech jeho funkcí a pro podporu trvale udržitelného hospodaření v něm.

Z § 8 tohoto zákona vyplývá, že u lesů zvláštního určení je prvořadý veřejný zájem na zlepšení stavu a ochraně životního prostředí v lesích (tzn. veřejný zájem na zachování lesa).

Po roce 2000 MŽP zadalo zpracování odborného posudku Prof. Ing. Iljovi Vyskotovi, který v tomto posudku vyčíslil škody na funkcích lesa jako složce životního prostředí v NP Šumava ve výši přesahující 5 miliard Kč.

V roce 2008 jsem byl vyzván Policií ČR ke zpracování znaleckého posudku ve věci škod v NP Šumava, škoda na funkcích lesa jako složce životního prostředí byla vyčíslena v celkové částce 32,725 miliard Kč, v současné době lze škodu odhadnout na částku cca 100 miliard Kč (posudky byly zpracovány dle oficiální metodiky uveřejněné ve Věstníku MŽP v roce 2003).

Nařízení vlády č. 40/1978 Sb., o Chráněné oblasti přirozené akumulace vod Šumava

Celé území NP Šumava je zahrnuto do Chráněné oblasti přirozené akumulace vod (CHOPAV) a fakticky odpovídá hranicím CHKO Šumava (nařízením vlády č. 40/1978 Sb.) podle zákona o vodách. V CHOPAV mají být uplatňována ochranná opatření, jejichž cílem je zabránit snižování vodního potencionálu území, nepříznivým změnám jakosti vod a takovým zásahům do přírodních poměrů, které by mohly negativně ovlivnit vodohospodářskou funkci území (přirozená retenční schopnost a možný zdroj pitné vody)

Přibližně 20.000 ha odumřelých lesních porostů, vytěžených ploch po kůrovcových těžbách a nezalesněných holin zhoršuje retenční schopnosti tohoto území. V době povodní se jedná o možné zvýšení škod o 10 až 20 % (odvozeno z výzkumu, který publikoval významný jihočeský vodohospodář Ing. J. Šonka) a v době sucha o nedostatek vody v krajině. Publikované prognózy změn klimatu tyto negativní dopady předvídají. Vlády po povodních v roce 2002 ujišťovala občany, že přijme veškerá opatření, která budou minimalizovat možné škody z budoucích povodní.

ZÁKON č. 114 ze dne 19. února 1992 o ochraně přírody a krajiny

V § 15 a 16 je uvedeno, že veškeré využití národních parků musí být podřízeno zachování a zlepšení přírodních podmínek, je zakázáno měnit stávající vodní režim pozemků a měnit přírodní prostředí v rozporu s bližšími podmínkami ochrany národních parků. Přibližně 20.000 ha nezalesněných holin, odumřených lesních porostů a vytěžených ploch po kůrovcových těžbách odporuje povinnosti zachovat a zlepšit přírodní poměry včetně nezhoršení vodního režimu krajiny.

Nařízením vlády č. 681/2004 Sb. byla vymezena Ptačí oblasti Šumava

Cílem ochrany ptačí oblasti je zachování a obnova ekosystémů významných pro následující druhy ptáků - např.: Kulíška nejmenšího, Sýce rousného a Datlíka tříprstého. Výskyt těchto zvláště chráněných silně ohrožených druhů je vázán na souvislé staré jehličnaté lesy. Biotop těchto silně ohrožených druhů byl fakticky zničen na území o rozloze cca 20.000 ha.

Závěr

Na ploše cca 12.000 až 14.000 ha došlo k odumření lesních porostů, škoda i na dřevní hmotě (majetku státu) lze odhadnout na cca 10 až 12 miliard Kč, škoda na společenských funkcí lesa byla již uvedena. Zároveň se z této rozpadající dřevní hmoty uvolňují statisíce tun uhlíku ve formě oxidu uhličitého (skleníkového plynu přispívajícímu k oteplování klimatu). Současně dochází a bude docházet k roční ztrátě desítek tisíc tun na produkci kyslíku a přírodní prostředí je a dlouhou dobu bude ochuzeno o možnost ročně vázat desítku tisíc tun uhlíku stromovou biomasou.

V roce 2008 obdržel NP Šumava 326 miliónů Kč dotací z veřejných prostředků (informace z veřejných zdrojů), za tři roky se jednalo o skoro 1 miliardu Kč. Zároveň na vědecký výzkum v NP Šumava byly vynaloženy stovky miliónů Kč. Ve věci zachování a zlepšení přírodního a životního prostředí v NP Šumava je nezbytné se ptát proč výzkum nesměřoval i např. do oblasti hydricko-vodohospodářských funkcí lesa, kdy již v roce 2008 byla škoda na této funkci lesa vyčíslena ve výši 6.5 miliardy,- Kč.

Byly skutečně vynakládány veřejné finanční prostředky účelně a ve veřejném zájmu, tj. aby přispěly k uchování a zlepšení přírodního prostředí, stav šumavských lesů tomu nenasvědčuje.

Lesnické organizace před zřízením NP Šumava vytvářely zisk a zabezpečovaly zaměstnanost místního obyvatelstva a zároveň byly zachovány zdravé lesy s nesmírně cennými lesními ekosystémy. Dle informací z médií po roce 2007 docházelo k prodeji dřevní hmoty z NP Šumava v cenách, které byly významně nižší, než byla cena v místě a čase obvyklá a zároveň se těžební činnost prováděla naopak za ceny vyšší, čímž došlo ke ztrátě (škodě) ve výši 10 nebo 100 miliónů Kč.

Ve vztahu k těmto skutečnostem nemusí být pouhou fantazií, že tzv. bezzásahovost mohla být dobře vymyšleným byznysem. Mediálně hájená bezzásahovost, divočina a jejich rozšiřování mohly být pouhou zástěrkou pro zajištění těžby kůrovcového dřeva v zásahových územích. Po roce 2007 se pravděpodobně tento případný záměr nějak vymkl kontrole a výsledkem byla ekologická katastrofa a škody na funkcích lesa jako složce životního prostředí, které se blíží 100 miliardám Kč.

Na úplný závěr si dovolím ocitovat H. Weidingera (Forstamt der Stadt Wien), který takto popisuje společenský význam lesa:

„Lesy jsou skutečným produkčním zázrakem. Zvláštní význam nabývají jejich obecně prospěšné funkce. Lesy to jsou zelené plíce a vynikající regulátor klimatu. Ze vzduchu filtrují prach a škodlivé látky, zpomalují proudění vzduchu a působí na vyrovnávání teploty. Lesy jsou ale také zdrojem čisté, pitné vody, hromadí a čistí velká množství srážek a regulují oběh vody daleko za hranicemi svého ekosystému.“

Ing. Karel Simon
soudní znalec v oboru lesní hospodářství, odvětví funkce lesů v krajinném (přírodním a životním) prostředí

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy