D. Holub: Citový vývoj a prevence duševních poruch v hrabství Sussex

25. 08. 2020 | 11:35
Přečteno 3016 krát
Krátce zazvoním na zvonek cihlového domu. Jsem ve Worthingu na jihu Anglie. Stačil jsem si nasadit křiklavě fialové rukavice, nazelenalou roušku a bílou plastikovou zástěru. Nedivil bych se, kdyby mě náhodný kolemjdoucí zaměnil za kuchaře fastfoodového řetězce, nemocničního uklízeče nebo ztraceného laboranta. Přestože vláda Velké Británie zprvu otálela se zavedením karanténních opatření, od června musí všichni zdravotníci v přímém kontaktu s nemocnými nosit ochranné vybavení. Již patnáctým rokem každoročně v létě obnovuji svoji britskou lékařskou licenci a několik týdnů zastupuji své kolegy psychiatry na pozici konzultanta státního zdravotnictví. Letos se připojuji k mužstvu krizového týmu, jehož spádová oblast pokrývá pobřeží Západního Sussexu. Přesvědčil jsem se, že si patnáct zkušených psychiatrických sester/bratrů a sociálních pracovníků samostatně poradí s většinou krizových situací. U složitých a nejasných duševních stavů nebo při vážné hrozbě sebevraždy vysílají do terénu lékaře, který za nemocným vyráží svým autem. Čeká se ode mne, že posoudím, zda se krize ještě dá zvládnout doma s podporou krizového týmu, nebo je přijetí do nemocnice nevyhnutelné. Vyparáděný teď stojím před dveřmi padesátileté Lisy a na polední obloze nezvykle teplého léta pokřikují rackové chechtaví.

Lisa včera spolykala desítky prášků na spaní a po propuštění z nemocnice leží doma. Její dcera opakovaně volá o pomoc krizový tým. Celou noc nespala a má už dost hlídání své matky. Otvírá dveře a ve vzduchu visí zlost na zdravotnictví i výčitka, že jí necháváme ve štychu. Vcházím do potemnělého pokoje, kde Lisa leží a zdraví mne. Během rozhovoru vychází najevo, že nedokáže snést prožitek prázdnoty a opuštění. Neumí si představit, že by zůstala doma a upíná se k přijetí do nemocnice a nasazení léků. Naši rozmluvu opanuje psychický stav, který se v psychiatrické mluvě nazývá hraniční poruchou osobnosti. Lisa bývá v náročných situacích zaplavená nezvladatelnými pocity zlosti, které není schopná snést ani o nich přemýšlet. To co je pro nás samozřejmé, že se můžeme dívat na věci z různých stran, ona rozpojuje a černobíle se drží výhradně jedné perspektivy „kdo je špatný a kdo je dobrý“. Jako by každému říkala „jsi hrozný, nenávidím tě, ale neopouštěj mě!”. V britském systému péče v domácím prostředí Lisu více než deset let doma pravidelně navštěvovala terénní psychiatrická sestra. Její stabilní a poučená podpora přispívala k tomu, že se Lisa mnoho let obešla bez návštěv psychiatra, hospitalizací a krizové týmy nemusely řešit její sebevražedné stavy. Komunitní sestra však nedávno odešla do důchodu a Lisa propadla nesnesitelné prázdnotě. Psychické funkce, které jí poskytovala komunitní sestra, si sama nedokáže zajistit a odmítá dále žít. Navíc je jí líto dcery, nechce ji zatěžovat a současně po ní tuto stabilizující roli žádá. Lidé s hraniční poruchou obvykle vyrostli v chaotické, násilné a nespolehlivé rodinné atmosféře a naučili se vypojovat své pocity a myšlenky ochranně štěpí na extrémně dobré a špatné.

Vracím se na základnu. S Lisou již dříve hovořilo několik členů týmu a v živé diskusi doplní, podpoří nebo budou oponovat návrhu, který předložím. Výsledkem je vyvážený plán, který Lise umožní překlenout ztrátou komunitní sestry a její dceru vyváže z nelehké pozice. Británie prošla v poválečném období a zejména od konce 80. let razantní reformou péče o duševní zdraví a přesunula velkou část psychiatrické péče z nemocnic do domácího prostředí, aby předešla institucionální bezmoci a opomíjení potřeb nemocných. Péči zajišťuje velké množství specializovaných týmů. Jedním z nich je právě krizový tým, jehož funkci vystihuje celý název Crisis Resolution and Home Treatment Team. Mobilní tým se věnuje nejen lidem v krizových stavech, ale tvoří jakési předpolí nemocnice. Díky trvalému nedostatku volných nemocničních lůžek krizový tým „předvyšetří“, monitoruje a léčí řadu nemocných doma. Aktuálně nastartovaná reforma psychiatrické péče v České republice se zčásti inspirovala britskou předlohou. Lze očekávat, že podobných specializovaných týmů v komunitě u nás bude přibývat. Přál bych si, aby se česká reforma poučila z britského důrazu na citový vývoj dětí. Posílením dětské psychiatrie a psychoterapie, jakož i podporou rodičů a žen během těhotenství a po porodu, které dokonce vyústilo ve zřízení samostatné odbornosti perinatální psychiatrie, se totiž předchází duševním poruchám.

Cestou zpět mohu obdivovat dětské malby a nápisy vylepené téměř v každém okně. Mezi stovkami dojemných vzkazů a poděkování všem zdravotníkům se vyjímá duhový drak zdravotnictví, který poráží zlého koronavira. Nekonečná výstavka vděčnosti zaměstnancům státního zdravotnictví, kteří jménem všech vstupují do bojové linie. Na rozdíl od České republiky ve Velké Británii zemřelo přes 500 zdravotnických a sociálních pracovníků v přímé souvislosti s koronavirovou infekcí. Obrázky v oknech jsou také zprávou, že na rozdíl od domova, ve kterém vyrůstala Lisa, v těchto rodinách rodiče myslí na děti a podporují je ve veřejném projevení názoru. Zdejší děti od útlého věku otevřeně vyjadřují, co si myslí, a učí se sociální a politické gramotnosti. Je to jeden z důvodů, proč se do Británie navzdory jejím proměnám znovu vracím a čím je mi blízká. Schopnost otevřeně poděkovat, ohleduplnost k potřebám druhých, kultura dobročinnosti a jasně vyjadřovaného názoru, který si dokáži obhájit.

Některé děti vyrůstají v dysfunkčních rodinách. Před chvilkou přede mnou stála vysílená a vyděšená dcera Lisy. V jakési převrácené roli se naučila psychicky starat o svoji matku, zachraňovat ji a doplňovat ji o to, co jí schází. Stabilní rodina je prostorem pro citové zrání. Dětský lékař a psychoanalytik Donald Winnicott dokonce označoval obyčejné dobré domovy (ordinary good homes) za jediný prostor, ve kterém se vytváří vnitřní demokratický faktor. Zabýval se tím, jak podpořit obyčejné dobré rodiče, aby nemuseli své děti používat pro své psychické potřeby. V dětství tyto děti nepoznaly bezpečné prostředí, museli se starat o citovou rovnováhu svých zraněných matek nebo otců. V dospělosti o to víc touží po vnější autoritě, vůdci nebo instituci, která jim slibuje, že se o ně postará. Konečně jim někdo zajistí stabilitu, bezpečí, ochranu, a poskytne to, co jim v neustálé kompenzaci svých rodičů scházelo. Winnicott se ve svém zamyšlení O významu slova demokracie zabýval vztahem demokracie a citové zralosti. Naivně nepředpokládal, že společnost tvoří sto procent zdravých a zralých lidí. Spíše uvažoval o dostatečném podílu dostatečně citově zralých občanů, kteří vytváří, obnovují a udržují demokratickou mašinérii a stabilní rámec pro svobodné chování. Mluvil o inteligentních sebe-vědomých lidech, kteří vědí, čemu se bránit a rozpoznají, co demokracii ohrožuje.

Nakonec se rozhodujeme pro kompromisní řešení mezi hospitalizací a intenzivní podporou Lisy v domácím prostředí. Do své péče ji přebírá The Haven, krizové centrum se 24 hodinovou profesionální péčí, které bude mít prostor terapeuticky krizovou situaci zpracovat. Lisa s tímto plánem souhlasí. Po práci se vracím do hotelu, který znovu podtrhuje to, jak se vyplatí promyšleně podporovat rodiče i učitele, kteří pro citové zdraví dětí sehrávají klíčovou roli. Přátelští majitelé hotelu jsou bývalí učitelé, kteří ve svých 47 letech pověsili učitelskou profesi na hřebík. Martyn a jeho žena neměli sílu snášet to, co bychom mohli metaforicky nazvat „hraniční mentalitou“ současné doby. Rodiče jejich žáků, kteří sami zažívali konfliktní a nesnesitelné pocity při výchově svých dětí, je nevybíravě kritizovali a zástupně je namísto sebe pokládali za „selhávající špatné rodiče“. Podobně jako desítky dalších britských učitelů odešli nejen před nesoudnou kritikou a nenávistí rodičů svých žáků, ale také před narůstajícím tlakem administrativních povinností a vyprázdněného výkaznictví. Byrokratizace v posledních patnácti letech plíživě prorůstá britským vzděláváním i zdravotní péčí a dusí samotnou práci s dětmi nebo kontakt s nemocnými. Zbytnělé procedury mají údajně zajistit „správnou výuku”, požírají však spoustu času a chuť vyučovat. Staví na víře, že plněním správných postupů a jejich bezmyšlenkovitým vykonáváním se zamezí bezpráví, selhání, nenávisti a zajistí se instantní dobro.

Svého rozhodnutí Martyn a jeho žena ani na okamžik nelitují. Mají čas věnovat se tomu, co milují, především malbě a sochařství. Jsou vděční za podporu britské vlády, která jim umožňuje finančně podpořit jejich dva starší zaměstnance, které kvůli koronaviru poslali na vynucenou zdravotní dovolenou. Provozování hotelu a čas na uměleckou tvorbu jim dává smysl. Martyn sochami poukazuje na módní shazování maskulinity, mužských hodnot a čím cenným muži společnosti přispívají. S ošlehaným úsměvem mi říká: musíme se starat také o sebe, podobně jako naše demokracie i naše rezervy jsou neustále ohrožené vyčerpáním.

David Holub

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy