"Zázrak" u Moskvy

09. 12. 2008 | 16:54
Přečteno 11267 krát
Počátek posledního měsíce v roce je ve vojenskohistorických publikacích téměř beze zbytku spojován se 7. prosincem 1941 a překvapivým útokem japonského válečného námořnictva na americkou námořní základnu Pearl Harbor. Tato událost si samozřejmě zaslouží maximální pozornost, a to také ze systémového hlediska.

Fakticky totiž proměnila dva v té době probíhající a na sobě nezávislé vojenské konflikty – v Evropě, Atlantiku a Středomoří na jedné zemské polokouli, na Dálném východě na druhé zemské polokouli – v jediný válečný konflikt, první válku v lidských dějinách, která měla globální charakter.

Ve stejném roce však došlo na počátku prosince k jiné události, jež ovlivnila průběh druhé světové války v Evropě obdobným způsobem. Ráno 5. prosince 1941 zahájily sovětské jednotky útok u města Kalininu a odstartovaly tak události, jež byly později označeny jako protiútok sovětských vojsk u Moskvy nebo moskevská útočná operace.

Několik válečných událostí prvního dvacetiletí 20. století obdrželo přívlastek „zázračné“. V létě 1914 se na francouzském území odehrál „zázrak na Marně“, když se Francouzům podařilo zvrátit tehdejší úspěšný postup Němců na Paříž. O šest let později pak došlo k „zázraku na Visle“, v němž Poláci odrazili útok bolševických jednotek na Varšavu. Při interpretaci dějin druhé světové války se však již s takovými přívlastky šetřilo, snad i z toho důvodu, postupující bezvěrectví odmítalo hledat vysvětlení překvapivých událostí a válečných zvratů v transcendentnu. Místo toho se však objevila vysvětlení spjatá s přírodními podmínkami, takže vítězil „generál bláto“, „generál mráz“ či „generál zima“.

Oba tyto typy interpretace mají mnohé společné, hlavně neschopnost získat a vyhodnotit ucelené soubory informací, které dokáží ony překvapivé zvraty vysvětlit. V sovětsko-německé válce let 1941-1945 pak existuje ještě jedna interpretační berlička, téměř bez výjimky užívaná v rámci interpretace konkrétní bojové akce poraženou stranou. Jde o autoritativní zásah ve vojenských věcech nekompetentního diktátora, buď německého Adolfa Hitlera, nebo sovětského Josifa Stalina. Tento diktátor diletant je schopen svojí umanutostí a diletantismem ničit skvělé plány geniálního německého (např. Ericha von Mansteina) či sovětského (např. Georgije K. Žukova) vojevůdce. Tato interpretace se sice objevuje hlavně v pamětech, psaných dotyčnými generály, velmi často však prosakuje i do odborných publikací a pravé žně pak slaví ve statích popularizačních.

Interpretace bojových akcí sovětsko-německé války je specifikum sama o sobě, neboť standardně pokřivený pohled historiografie účastněných zemí je zde navíc násoben ideologickými floskulemi, jež zůstávají v menší či větší míře zachovány i po půlstoletí. Česká historická obec sice mohla mít výhodu nezúčastněnosti, a tím aspoň relativní objektivnosti, až do konce osmdesátých let minulého století však byla ideově připoutána k jediné interpretaci, jež se s objektivní realitou neshodovala téměř programově. Možnost názorové pluralizace v posledních dvou desetiletích však přispěla jen k tomu, že knižní trh zaplavily publikace prakticky celého názorového spektra ze zahraničí.

Kvůli tomu, že česká vojenská historie v oficiální linii zkomírá na úbytě, není standardizovaná národní interpretace dějin druhé světové války v dohlednu, o kritické diskusi nad jednotlivými tématy ani nemluvě. Český čtenář tak má možnost získávat informace a seznamovat se s interpretací dějin druhé světové války jen z cizojazyčných překladů, ve nichž se dosti často snoubí nepříliš vhodný výběr publikace ze strany nakladatelství s ještě horším překladem. Český čtenář tak dosti často zůstává v zajetí interpretačních extrémů, jež se zvláště při zpracování historie bojových akcí na východoevropském válčišti druhé světové války prosazují mírou vrchovatou. Přitom reálný průběh bojových akcí na východě Evropy od června do prosince 1941 lze, při znalosti stále se rozšiřujícího faktografického spektra, interpretovat vyváženě a logicky. V posledním desetiletí dosahují na tomto poli vynikajících úspěchů zvláště američtí vojenští historikové, jejichž publikace si poznenáhlu začínají razit cestu také na náš trh.

Vzhledem ke skutečnosti, že v posledních dvou desetiletích se zvláště v zemích východně od nás objevil úplný „roh hojnosti“, sypoucí nepřeberné množství dříve utajovaných archivních materiálů, dostává zkoumání dějin sovětsko-německé války let 1941-1945 nové impulsy, neboť se začíná vyrovnávat znalost podrobných reálií obou soupeřů v operační, technické i logistické oblasti. Kromě mnoho let tušené reality vyšší kvalitativní úrovně německých vojáků i velitelů a značné kvantitativní převahy na sovětské straně však ze srovnání adekvátních údajů začínají vyplývat dosti překvapivé závěry. A právě na počátku zmiňovaná bitva o Moskvu v roce 1941 má nyní k dispozici interpretace, v nichž o překvapení není nouze.

První z překvapivých závěrů se týká německého velení a koncepčního plánování vojenských operací. Německá útočná operace s krycím názvem Tajfun byla naplánována velice ledabyle a v perspektivě pouhých dvou či tří týdnů. Němci sice na počátku útoku soustředili přes 70 divizí, ale nedokázali doplnit svá vojska vojáky a zbraněmi na plné počty, a trend nedostatečného doplňování vojsk se během operace prohluboval. V klíčovém okamžiku navíc byla útočícím jednotkám odebrána značná část letecké podpory. Německé velení tak ignorovalo jeden z postulátů, jež německá vojenská věda v minulých dobách dovedla po teoretické stránce k dokonalosti, princip koncentrace sil a prostředků. Ruku v ruce s tím šla skutečnost, že německé velení plánovalo útočnou operaci bez ohledu na její potřebné logistické zabezpečení. Nízká kapacita přepravních prostředků nestačila ani na zásobování všech vojenských jednotek střelivem a pohonnými hmotami, takže i část tankových divizí musela zůstávat v týlu, neboť nebyla schopna pohybu. Reálná znalost logistického zabezpečení vede spíše k podivu, že se Němci byli schopni vůbec dostat tak daleko.

Druhý závěr se týká sovětského velení. To se na počátku operace chovalo zcela katastrofálně, takže Sověti během prvních deseti dnů bojových akcí přišli o téměř polovinu svých vojsk. Sovětský Hlavní stan však dokázal, na rozdíl od Němců doplňovat svá vojska. Sověti měli na moskevském směru původně přes sto divizí, přičemž téměř o polovinu přišli během prvních bojů. Ale do konce listopadu se dokázali posílit o více než 70 divizí, takže měli být – na rozdíl od Němců – ve vrcholné fázi boje silnější než na jeho počátku. Ovšem skutečnost, že Sověti tyto posily nasazovali rozdrobeně a bez jasného plánu znamenala, že své možnosti doslova promrhali v podružných střetech. Na jedné straně tak byli nuceni obětovat značné síly, aby získali čas na přesuny záloh, na straně druhé svojí neschopností soustředit vojska na operačně důležitých směrech nebyli schopni onen získaný čas smysluplně využít.

Třetí závěr se týká vlivu počasí a způsobí asi největší překvapení. Až do počátku prosince 1941 nemělo počasí výraznější vliv na vedení bojových akcí. Onen vzývaný „generál bláto“ v žádném případě nesehrál rozhodující úlohu při zastavení německého postupu. Schopnost útoku byla u Němců mnohem více ovlivněna akutním nedostatkem pohonných hmot po celou dobu bojových akcí. Stejně tak „generál zima“ se až do poloviny prosince 1941 vůbec neprojevil, neboť teploty klesly pod -15° C až počátkem druhé prosincové dekády.

Ukazuje se, že také pro moskevskou bitvu a konkrétně pro období počátku října až počátku prosince 1941 platí všeobecná zásada vojenských dějin – úspěchu dosahuje ten, kdo udělá méně chyb. V úvodu bojů trestuhodně chybovali Sověti, takže umožnili Němcům postoupit na dohled ke svému hlavnímu městu. Ovšem Němci ignorovali mnoho základních principů své vojenské teorie ještě před zahájením svého útoku, a tyto chyby se jim vymstily ve vrcholné fázi bojů. Operace Tajfun tak skončila – poprvé během druhé světové války – na pozemním válčišti německým neúspěchem.

Bez ohledu na propagandu obou stran neměla celá bitva u Moskvy ani jednoznačného vítěze, ani jednoznačného poraženého. Sověti zastavili německý postup a donutili protivníka stáhnout se částečně zpět, ovšem za cenu ztrát na lidech a materiálu, které by pro jinou zemi znamenaly definitivní porážku. Němci se naproti tomu v plánování a řízení operací dopustili takového množství chyb, jež by pro jinou armádu také znamenaly naprostou porážku. Jejich největším neúspěchem však byla ztráta času. Přišli o možnost dosáhnout rozhodnutí pomocí rychlých akcí a rozředili své síly v obrovském prostoru. Síly a prostředky pro vedení bleskové války se vyčerpaly a s jejich zmizením jim zmizela také šance na dosažení vítězství ve válce.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy