Změna klimatu pohledem AMS

29. 08. 2012 | 13:44
Přečteno 2721 krát
Americká meteorologická společnost (AMS) je ctihodná organizace sdružující profesionální i amatérské zájemce o meteorologii a klimatologii založená v roce 1919. Pořádá semináře, konference a výstavy, podporuje studenty, vydává několik odborných časopisů a v nepravidelných intervalech vydává různá prohlášení. Minulý týden vydala AMS prohlášení Změna klimatu.

Úvodem je vhodné podotknout, že od prohlášení nikdo neočekává přinášení vědeckých důkazů a poznatků, ale pouze shrnutí postojů a názorů AMS k aktuálnímu stavu vědeckého poznání. Prohlášení schvaluje Council (21 členů Rady AMS) a každé prohlášení je před schválením a publikováním otevřeno členům k diskusi. Nejsem členem AMS, takže nemohu posoudit hloubku a úroveň takové diskuse, ale jak znám některé členy je jistě obsažná. Tento úvod je určen těm, kdo by mohli prohlášení považovat za stanovisko jednotlivců nebo zmanipulovaného davu, jak bývá v českých skeptických končinách zvykem.


Pokusím se zde volně citovat části prohlášení, kompletní překlad nepovažuji za nutný – zájemce, který by s překladem poté pracoval, si jistě umí text přečíst v originále.

Pozorování ukazuje zvyšování globální průměrné teploty vzduchu a teploty oceánu, odtávání sněhu a ledu a zvyšování průměrné hladiny oceánu. Přízemní teplota Země se zvýšila o 0,8°C v období 1901 -2010 a o 0,5°C v období 1979 – 2010. Přirozené kolísání klimatu způsobuje, že vzestup není každoroční, ovšem 10 nejteplejších let jsme zaznamenali po roce 1997. Oteplování probíhá rychleji na dalekém severu a na pevninách. Rozsah a objem arktického ledu v posledních desetiletích klesá, grónský a antarktický ledovec ztratil značné množství ledu. Většina světových ledovců ustupuje. Hladina oceánu se ve 20 století zvedla o 17 cm. Téměř polovina této hodnoty je dána tepelnou roztažností vody, přispívá i odtávání pevninských ledovců. Na území USA statistiky ukazují značné změny. Objem přívalových srážek se zvyšuje. I ve vyšších nadmořských výškách stoupá podíl tekutých a klesá podíl tuhých srážek. Maximální objem sněhové pokrývky na jaře klesá, tání nastupuje dříve. Mění se sezónní projevy – časnější jaro, delší bezmrazová období, delší vegetační období, změny v migraci ptáků a hmyzu.

Klima se měnilo vždy, pozorované změny však nemůžeme vysvětlit pouze přirozeným kolísáním. Je jasné, že dominantní příčinou rychlých změn klimatu v posledních 50 letech je antropogenní zvyšování množství skleníkových plynů. Toto zvyšování je výsledkem spalování fosilních paliv a odlesňování. Zatímco velké množství CO2 vstupuje do a vystupuje z atmosféry přirozenou cestou, lidská aktivita zvyšuje celkový objem CO2 v atmosféře a v oceánu. Zhruba polovina antropogenního CO2 za posledních 250 let byla absorbována oceánem a suchozemskou biosférou, zbytek zůstává v atmosféře. Z měření prováděných od 50. let 20 století vyplývá, že množství CO2 v atmosféře stoupá nejrychleji za posledních 800.000 let. Vodní pára je rovněž významným skleníkovým plynem. Její koncentrace závisí na teplotě a je součástí hydrologického cyklu (výpar-kondenzace-srážky). Objem vodní páry značně kolísá v čase a prostoru v souvislosti s aktuálním počasím. Pozorování ukazuje zvyšující se objem vodní páry v posledních desetiletích, což samozřejmě zesiluje skleníkový efekt. Člověk ovlivňuje klima i produkcí a změnou fyzikálních vlastností pevných částic v atmosféře (atmosférický aerosol) – prach, mořská sůl, sírany. Aerosoly mohou zesilovat i zeslabovat oteplování atmosféry v závislosti na svých vlastnostech. Většina antropogenních aerosolů ochlazuje planetu. Aerosoly vyvržené do stratosféry (cca 13 až 50 km nadzemským povrchem) mohou snižovat globální povrchovou teplotu několik let. Naproti tomu saze vzniklé nedokonalým spalováním fosilních paliv planetu oteplují. Změny ve využití krajiny mění oběh vody a výměnu energie v atmosféře – vysušování, odlesňování, zalesňování, zemědělství, výstavba měst a přehrad – s dopadem na lokální až regionální klima.

Antropogenní i přirozené změny klimatu budou pokračovat i v budoucnosti. Projekce klimatu na desetiletí berou v úvahu tok energie do a z planetárních systémů v čase delším než je limit pro předpověditelnost počasí. Z mnoha důvodů je klima možné modelovat v delších časových intervalech než počasí (sezonalita, průměrnost, dlouhotrvající jevy).

Budoucí oteplování je nevyhnutelné, protože se neustále zvyšuje množství skleníkových plynů. Zlepšení může být dosaženo geoinženýrskými zásahy, např. odebíráním a následným skladováním CO2 z atmosféry. Možná rizika mohou být značná a další studie jsou nutné (viz dřívější prohlášení AMS http://www.ametsoc.org/policy/2009geoengineeringclimate_amsstatement.html). V posledních desetiletích pozorované změny budou tedy většinou pokračovat. Snahy o zpomalení emisí skleníkových plynů byly dosud neúspěšné. Budoucí technologie a politika jsou schopny dosáhnout rychlé redukce emisí skleníkových plynů, to by zmenšilo oteplování a jeho dopady. Oceán má velkou teplotní kapacitu a bude se tedy pomalu oteplovat a termálně rozpínat několik století. Pro 21. století modely indikují zvýšení hladiny o 27 až 71 cm. Množství vodní páry poroste v souladu se zvyšující se teplotou atmosféry. V mnoha oblastech modely očekávají intenzívní srážky a sněhové přívaly střídané dlouhými obdobími beze srážek. Dřívější tání sněhu a jeho menší objem bude mít dopad na vodní režim řek. Ústup horských ledovců může vést ke zkrácení období nízkých průtoků u ledovci napájených řek. Bude se měnit frekvence a intensita extrémních jevů, může se snížit počet hurikánů, ale zvýšit podíl silnějších (4. a 5. stupeň). Změny se budou regionálně značně lišit a budou podléhat globálním jevům (El Nino a La Nina). Horké vlny a vpády studeného vzduchu budou pokračovat, zvyšovat se bude podíl horkých vln na úkor studených vpádů. Bude se vyskytovat méně mrazových dnů a očekáváme delší vegetační období, častěji se však budou vyskytovat extrémně vysoké teploty působící stres a škody na rostlinstvu. Zemský systém je složitý a v mnoha ohledech stále nepochopený. V budoucím koloběhu uhlíku je pořád mnoho neznámých. Bude oceán a biosféra pohlcovat CO2 tak jako dosud? Stane se půda a vegetace globálním zdrojem nebo spotřebitelem CO2? Jaké množství metanu se uvolní oteplováním ve vysokých zeměpisných šířkách? Tyto nejasnosti a procesy je nutné pozorovat, kvantifikovat a zkoumat jejich dopady.

Technologická, ekonomická a politická volba v blízké budoucnosti podmíní rozsah budoucích dopadů klimatické změny. Rozhodnutí činěná na vědeckém základě jsou zřídkakdy opřená o absolutní jistotu. Přihlížet je nutno k mitigačním i adaptačním opatřením. Mitigace sníží budoucí změnu klimatu a možná rizika, která mohou být značná. Zároveň je nutné reagovat na probíhající změny adaptačními opatřeními.


Osobně musím konstatovat, že některé části prohlášení nejsou tak úplně mým šálkem kávy. Neholduji ani mitigacím ani geoinženýrským metodám. Prohlášení jako celek je však vyvážené a pro zájemce poskytuje hodně myšlenek, ke kterým lze dohledat podrobnější, konkrétní a zdůvodněné podklady.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy