Podíl podologie na polidštění opice a dalším vývoji člověka

17. 10. 2015 | 11:30
Přečteno 3637 krát
Vývoj druhu Homo sapiens sapiens nebyl jednoduchou záležitostí a na dlouhou dobu dokonce ustrnul na jakémsi mrtvém bodě, kdy se až zdálo, že naši prapředci neodvratně míří do naprosto slepé ulice. Skutečnost, že se před 70 000 roky utrhli a rozběhli nevídaným tempem kupředu, je podle posledních výzkumů podmíněna tím, že se v dnešní Tanzanii objevili nadaní jedinci (jejich rodokmen pokračuje posléze až k Boltovi nebo k Owensovi), kteří byli schopni vyvinout takovou rychlost, že dokázali uštvat antilopu.

Tato skutečnost radikálně změnila jídelníček našich předků; vyšší přísun bílkovin vedl k rozvoji mozku a další zásluhu na něm měla nezbytná koordinace spolupráce, kterou byl podmíněn úspěšný lov. Zatímco příbuzní lidoopí se přece jen tu a tam pohybovali po všech čtyřech, exkluzivní bipedalita člověka napřímila, umožnila mu tak lepší rozhled (kdo tomu nevěří, může provést jednoduchý pokus a zaznamenat si, co všechno vidí, pohybuje-li se dejme tomu v Praze po Karlově mostě po čtyřech a jak se rozšíří jeho obzor, postaví-li se jen na dvě nohy) a uvolnila horní končetiny pro řadu užitečných aktivit. Muži mohli například hrát mariáš a tím si mozek tříbit ještě víc.

Dalším momentem pro rozvoj mozku bylo velkou rychlostí vyvolané zplacatění obličeje, legrační šimpanzí čumák se měnil na typický nos a vedlejším produktem těchto změn byla přestavba dýchací trubice, která začala k rostoucímu mozku přivádět více kyslíku (což bylo velmi výhodné, uvážíme-li, že naši předci nebyli v africké savaně nuceni vdechovat zplodiny benzinových ani naftových motorů, protože safari ještě nebylo vynalezeno).

Vědci zjistili, že kdyby se mozková kůra dnešního člověka vyžehlila a zbavila tak všech zářezů, prohlubenin, lalůčků a laloků, její rozměry by odpovídaly přibližně velké pizze. Ta by se pochopitelně musela skládat ze šesti vrstev a musela by být napěchována neurony. Asi by to k jídlu nebylo nic chutného, přestože obyvatelé některých tichomořských oblastí to považují za lahůdku (Mongolové zase beraní oči). Kůra našich prapředků v Africe byla jen o malý kousek menší a tak není divu, že vymyslela dělbu práce, ale také morálku. Lovci dostali sice největší část kořisti, aby byli při síle, leč museli se rozdělit s nadháněči, kteří by příště pomáhali raději konkurenci, a zcela zvláštní místa zaujal trenér a současně podolog, který pečoval jak o strategii a taktiku lovu, tak o nohy lovců. Z nich se později vyvinuli šamani, de facto nejmocnější členové společenství (navzdory tomu, že de iure vedoucí úloha patřila „králům“, jak je antropologové posléze nazývali; králové menších tlup byli označováni jako „králíci“).

Radiokarbonové analýzy prokázaly, že podologové zkoušeli u lovců některé způsoby dopingu, především rostlinných stimulancií, ale také transplantace opičích varlat a například jako popoháněčů používali též hejna ochočených, resp. zhypnotizovaných vos. Nedávný pokus replikovat tento postup a posléze jej aplikovat při sprintech, bohužel nedopadl dobře a byli při něm divokými vosami ubodáni dva činovníci olympijského výboru nejmenované euroasijské velmoci (nejen sportovní), pročež byla celá záležitost dokonale ututlána.

Soudruh Putin, který se podobných dobrodružných akcí pravidelně zúčastňuje, se zachránil jednak díky své výtečné tělesné kondici, jednak díky tomu, že za sebe jako obvykle poslal dubléra, jehož tělo bylo po starém zvyku mafiánů zalito do betonu a potopeno do moře poblíž Magadaskaru. Pozdravný telegram k přežití zaslali Putinovi jakýsi Kim z Asie, Zemin z Prahy a Vasil ze záhrobí.

Když lidé dostatečně zvětšili své mozky a rozprasili se do počtů, jimž africké gazely nestačily, vydali se do světa a na těchto cestách byli podologové nejen nezbytnými pomocníky, ale dle dochovaných pramenů také navigátory. Při prvním velkém stěhování se zrodila píseň Kupředu, levá, zpátky ni kvok, která doprovázela poutníky do jejich nových domovů. Přetrvala v anglické verzi až do konce 18. století, jak svědčí studie Cries of London, v níž byli podologové vedeni jako „quakers“. Jejich pokřik (v mém překladu) zněl: Kupředu levá, zpátky ni kvok! My vás zbavíme všech kuřích ok.

V rozvinutých společnostech časného a pozdního neolitu najdeme podology na nejvyšších sociálních stupních. Caesarova vítězství by nebyla možná, kdyby měl pajdavou armádu. Jako jiný typický příklad lze uvést, že Kleopatra si na Antoniovi vyžádala podology dříve, než vraždu své sestry; tak tehdy vypadalo pořadí hodnot.

K silné pozici ve společnosti patřila i opora duchovní, což církev velmi záhy reflektovala a přidělila podologům hned tři patrony: apoštoly a světce Petra a Jana a posléze ještě sv. Serváce. Ten byl důležitý proto, že Petr i Jan patronovali kdejaké počínání a byla oprávněná obava, že by podologové mohli přijít zkrátka. Svatý Servác došel pěšky z Arménie až do Maastrichtu, aniž se unavil, a proto se slaví 13. května, zatímco Den únavového syndromu slavíme 12. května, a to na počest Florence Nightingalové, která se unavila v krymské válce. Krymská válka byla pozoruhodným důkazem Murphyho zákona o tom, že nutnost je matkou podivných kooperací. Křesťanská Evropa v ní vyšla na pomoc mohamedánům z Turecka proti rozpínavosti pravoslavného Ruska. Nejvíc na ní vydělal Alfred Nobel, z něhož se poté stal neúnavný bojovník za mír.

Biskup Servác patřil k předním bojovníkům proti Arianismu, což bylo heretické učení hlásající, že není Duch svatý, ale jen Otec a Syn, který navíc musí Otce na slovo poslouchat, a popíralo tak de facto dosud panující partenogenetickou teorii Ježíšova zrození. V pojetí Arianistů byl Kristus jakýmsi mužským ekvivalentem Pallas Athény, která vyskočila z Diovy hlavy, kombinovaným s Afrodité zrozené z Uranových genitalií a mořské pěny. Servác neomylně poznal, že jde o agresivní projevy mužského šovinismu kombinovaného s Oidipským komplexem, odrážející skutečnost, že podologie byla výhradně mužským povoláním a tendencí přesunout tuto skutečnost také do teologické roviny a rázně zakročil. Maastrichtským ediktem nařídil, aby celé toto bludné učení bylo „dáno k ledu“, a proto se dostal mezi „zmrzlíky“ Pankráce a Bonifáce, zakladatele kryoterapie. Navíc mu bylo dovoleno vykonat zázrak: sto let po své smrti pokřtil vůdce Hunů Attilu a tím odvrátil nebezpečí hrozící Evropě z Východu. K podologii se dostal tak, že mu u nohou vytryskl pramen zázračné vody.

Jisté aspirace na patronování měli ještě dvojčata Kosma a Damián, kteří dle legendy připevnili jakémusi vojákovi místo ustřelené nohy jinou končetinu. Když se obdarovaný probral z narkózy, zjistil, že jde o nohu černocha, což se mu hnusilo, a tak si ji dvojčata zase vzala zpět. Zda ji šla transplantovat jinam, legenda už nepraví, nicméně tento čin je učinil patrony transplantačních programů.

Mohli bychom jmenovat desítky ba stovky vlivných podologů, za všechny uzavřeme tuto stať mírotvorcem Ischarem Zachariem, osobním chiropodem Abrahama Lincolna, který se snažil zastavit bratrovražednou válku Severu proti Jihu a měl k tomu už velice blízko, protože potkal svého soukmenovce na jižanské straně, s nímž to za pár šupů domluvil. Bohulibý plán překazili zbrojaři obou válčících stran, kteří toužili dosáhnout Nobelových peněz, což je svatá pravda.

Tento kulturně antropologický příspěvek kladu – symbolicky, jak jinak – k nohám budoucí Miss Podology, která má být podle zaručených zpráv zvolena na nejbližším kongresu Společnosti.

(Předneseno na 2. podologickém kongresu v Praze – 17. 10. 2015)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy