Pathologické Wunderkind a jeho psycholidi

19. 06. 2017 | 09:47
Přečteno 6272 krát
Mundus vult decipit, ergo decipijátur! Řídě se tímto heslem snažím se za každou cenu mystifikovat své okolí, jenže ono se to, jak vidím ex eventu, špatně vyplácí, část lidí shledává v tom imorálnost a prolhanost a druhá část chorobno.

Jsem přesvědčen, že předcházejících pár řádek vypovídá o jejich autorovi a o jeho psychickém stavu daleko přesněji, než diagnóza schizofrenie, kterou mu psychiatrie přidělila. Tvůrčí exploze při současně zachované formální struktuře až do posledních let života neodpovídá (navzdory bizarní transkripci některých jmen a slov) psychotickému postižení.

Narozdíl od Cimrmana, který se zjevuje a zase ztrácí v mytických dobách fin de siécle, všechny stopy v životě MUDr. Jana Lukeše, který se psal někdy jako Lukš, což mělo být, a nebylo, poněmčené Luksch, někdy dokonce jako Lux s háčkem nad „x“, lze najít, doložit a stát nad nimi v úžasu. Je to prokazatelně jediný psychiatr, který uprchl z blázince a byl jako uprchlý nahlášen pacienty na ředitelství (v Kosmonosích). Autor 16 umělých jazyků, tisíců stránek románů Hrabě Jiří Válek, Paměti Cara Ostena a dalších, osmatřiceti oper, třinácti symfonií, dvou mší, vynálezce pojmu „paxismus“, což bylo eufemistické označení kolaborace, mystifikátor a oběť desinformací, muž, jehož dílo zapomenuto leží v Památníku národního písemnictví na Strahově, žil v Praze v letech 1912 – 1977.

Ke čtyřicátému výročí jeho odchodu z tohoto světa a současně předpověděné reinkarnace do Velkého vládce na planetce Thetis bych chtěl připomenout jak jeho některé biografické zajímavosti a tvorbu, tak dvě významné osobnosti české psychologie, psychiatrie a psychoterapie, které mu zasvětily část svých pracovních životů, profesora MUDr. Jaroslava Stuchlíka (1890 – 1967) a profesora PhDr. Vladimíra Boreckého (1941 – 2009).

Odstavce psané kurzívou jsou autentické přepisy z Lukešova rukopisu Můj život v hudbě. V úvodu se autor svěřuje s obtížemi, s nimiž se setkává jako beletrista, muzikant i životopisec.

Dnes již není v papírnictví k dostání nelinkovaný archový papír na jaký jsem byl od dětství zvyklý, ba ani od loňska nevyrábějí se ani normální kovová pera do násadky a neprodává se ani černý inkoust antracenový. Nedovedu si představit své dílo psané plnícím pérem anebo na stroji, kteréhožto bych v noci nemohl používat především pro jeho nepříjemný hlomoz rušící partaje ze spánku.

........

Hudební tvoření znamená ještě větší plýtvání drahocenným papírem než beletrie, a jak známo shánění notového papíru v závodech Narpy je ještě svízelnější než cokoliv jiného; stane se, že určitý papír, třeba o 14 nebo o 22 osnovách, vymizí na dlouhou řadu měsíců ze všech prodejen, takže také každý komponista který se chce pustit do vážnějšího díla, je nuden předem založit si důkladné rezervy papíru, aby nezůstal ve štychu. Takové potíže jako v naší socialistické vlasti nemají tvůrci snad v žádném jiném státě na světě a to také vede k tomu, že v dnešní generaci žádný z nás nedozraje na Smetanu ani Dvořáka.

Jaroslav Stuchlík odešel po maturitě studovat medicínu a přírodní vědy do Zurichu, psychiatrii studoval u Kraepelina, a také u Bleulera, promoval na počátku první světové války, během které ale neustal v poznávání; ve Vídni se seznámil s Freudem a jeho spolupracovníky a po jejím skončení nastoupil v rámci pomoci Slovensku jako primář státní psychiatrické nemocnice v Košicích. Na konci 30. let se vrátil do Prahy, kde pracoval na ministerstvu, po německé okupaci byl suspendován, na ministerstvo se vrátil v roce 1945, kdy se habilitoval a stal se také přednostou Psychiatrické kliniky v Plzni.

Věnoval se psychoterapii a mentální hygieně, v roce 1948 ještě byl (spolu s Annou Freudovou a dalšími) v předsednictvu Mezinárodního kongresu mentální hygieny. Po Únoru 48 proti němu a dalším nekomunistickým lékařům štvanici vedl bezskrupulózní ničema Ivan Horvai a záhy dosáhl toho, že Stuchlík byl znovu suspendován, měl zákaz publikovat (zrušen 1955) a jeho kniha Nárys psychoterapie a psychohygieny byla v roce 1949 zakázána a skartována. Částečné rehabilitace se dočkal až při nevelké politické oblevě 1956. Jak se píše v jeho stručném životopisu: „Při zasedání světové federace pro duševní zdraví v pražském Rudolfinu v r. 1966 je jeho zahajovacímu projevu vzdána mimořádná pocta zahraničních i tuzemských delegátů jako částečná satisfakce za dlouhodobé umlčování.“

Profesor Stuchlík publikoval v češtině, slovenštině, ruštině, bulharštině, srbochorvatštině, polštině, angličtině, francouzštině a němčině a ovládal dále kromě latiny a maďarštiny také cikánštinu. Borecký byl přesvědčen, že jednou z motivačních sil ke zvládání a studiou cizích jazyků byl také Jan Lukeš. První referát o něm a jeho schopnostech přednesl Stuchlík v roce 1958 na pracovní schůzi ČSAV. Článek Prolegomena k neofasiím v Československé psychiatrii z téhož roku seznamuje čtenářem s dílem anonymního pacienta, který byl již několik let v invalidním důchodu a který vylíčil, jak zachránil z hořícího letadla mimozemšťanku Dahojjané Sedeno z planetky Thetis a ta ho na oplátku vzala k nim domů, kde se stala jeho ženou.

Vedle literatury je tu ještě druhá část pozůstalosti co do extensity stejně rozsáhlá a co do ohodnocení stejně „problematická“, totiž celé mé dílo hudební... Většinou jde o tužkopisné koncepty stvořené přímo na desce pianina, na kterém jsem jako laik a diletant doslova vyhmatával ty tisíce akordů; tvořil jsem výhradně podle sluchu opovrhuje všemi teoriemi.

.......

Pouze u dvou svých oper jsem měl trpělivost vypracovat kompletní partitury pro orchestr... Byla to opera Pro Vlasť z r. 1935 a opera Úderka z r. 1952. Partituru Pro Vlasti jsem odevzdal Ostrčilovi 5. dubna 1935 po premiéře Honzova království, v den, kdy Ostrčil smrtelně onemocněl a více již nevstal. Po jeho smrti mi byla partitura vrácena poštou a po revoluci v r. 1945 jsem ji znovu zadával Jeremiášovi. Jeremiáš tu věc přijal a v Národním divadle již probíhaly zkoušky, jimž jsem byl přítomen. Avšak slibně vyhlížející podnik byl náhle přerván mým zatčením kvůli paxismu. Záhy na to odlezěl Rafael Kubelík do Ameriky i s mou partiturou Pro Vlasti, jejíž další osud je mi neznám.

Neméně tragický byl osud Úderky, osmiaktové slavnostní opery pro účely KSČ vypovídajíí o heroickém pracovním úsilí kolektivu dělníků a jejich vyznamenání. Tato partitura věnovaná Gottwaldovi, byla mu náhodou presentována právě pár hodin před zatčením Slánského 22.XI.1952.

Po odborné revisi měla Úderka být uvedena na scénu Nár. divadla. Během tří zimních měsíců na přelomu let 1952/53 byla s největším spěchem tato práce absolvována a rozepsány též party pro sólisty. Hlavně Mistr Zdeněk Otava, nár. umělec, již pilně cvičil barytonovou úlohu samotného Gottwalda,, který měl na scéně zazpívat celý svůj památný projev z Vítězného února (resp. 1. května 1948) v trvání plných 45 minut.

Tu se ale našli v Ústř. výboru lidé – nevím jmenovitě, kdo to byl, snad Zdeněk Njedlý, kteří začli poukazovat na to, že se nesluší osobu presidenta předvádět na scéně Nár. divadla, že by to bylo zprofanováním – a naopak jiní již tehdy shledávali, že celá hra je příliš přeplněna tzv. kultem osobnosti – např. pátý obraz měl znázorňovat věnčení portrétu Josefa Stalina na pracovišti dvěma koloratůrami stojícími na štaflích.


(Pokračování)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy