Pathologické Wunderkind a jeho psycholidi (II.)

07. 07. 2017 | 13:54
Přečteno 5776 krát
Vladimír Borecký (1941 – 2009) se narodil v kádrově velmi nevýhodné rodině a tak stačil sice ještě odmaturovat, ale na vysokou školu se dostal až po vojně a praxi u pražských hasičů, kteří ho na ni doporučili (on jim zůstal věrný a v Thomayerově nemocnici se často pomáhal starat o jejich ne vždy příliš kvalitní zdraví).

Vystudoval filosofii a psychologii a následně jednooborovou psychologii a nastoupil jako psycholog na dětském psychiatrickém oddělení Thomayerovy nemocnice k vynikajícím starším, tehdy už proslaveným kolegům Josefu Langmeierovi a Zdenku Matějčkovi. Kromě intenzivní práce s malými pacienty ho přitahovaly nejrůznější kuriozity, počínaje ludismem a jeho svérázným představitelem, který přijal ke svému jménu Václav Svoboda přídomek Plumlovský, přes práce profesora Hrona-Metánovského, až po literární a hudební dílo Jana Lukeše. Všechno shromažďoval v šanonech s nadpisem MAŠÍBL, což byla zkratka společenství magoři – šílenci – blbi.

V těžkých dobách reálného socialismu to bylo cenné osvěžení. Pamatuju se, jak jsme „zviditelňovali“ Plumlovského. Z jeho rozsáhlé básnické tvorby (veršoval při nejrůznějších příležitostech, křtinách, svatbách, pohřbech, dožínkách, oslavách a na všechna možná témata) vybral Vladimír báseň Chudobín, oslavující vesnici v rajonu jeho působení. Báseň začínala slokou:

Chudobín leží v údolí,
ptáci kolem šveholí.
Srna se na louce pase,
po dvoře pobíhá prase.
Slunce se radostně směje
a panna šaty pere.


Pokračovala stejně oslnivým stylem a měla několik líbezných slok. Vladimír se rozhodl postavit bardovi pomník a zapřáhl nás všechny do fantastického úkolu: přeložit tento skvost české poezie do největšího možného počtu jazyků a vydat v Akademii. Našlo se plno recesistů, kteří přispěli ke zdaru díla, našli se ale i takoví suchaři, kteří to pojali jako cestu ke kariéře a pak nás málem chtěli žalovat za nezaplacenou uměleckou práci.

Můj bratr zajišťoval korejský překlad a co si vzpomínám, měl problémy s pojmy v Koreji neznámých zvířat: srna, panna a prase. To na sever od 38. rovnoběžky ještě vládl Kim Ir Sen a my s hlavou vztyčenou jsme stáli fronty na toaletní papír. O notový lidu – na rozdíl od tvůrců hudby – tolik nešlo. Lid tehdy usoudil, že v dokonalém plánovacím systému nastala chyba, že byla výroba plánována na hlavu, nikoliv na opačný konec těla, pro který je toaletní papír určen.


Prolegomena k neofasiím jsem objevil v Československé psychiatrii a Vladimír se okamžitě nadchnul. Začalo to sběrem dotupných materiálů, slovníkem thétštiny (blbec se thétsky řekne jahusalúp) a dalších a končilo odvážnou výpravou za pozůstalostí profesora Stuchlíka, kterou spravovala jeho ovdovělá žena. Návštěva sama nepostrádala bizarní prvky. Po rituálních formalitách Vladimír konečně zazvonil u dveří, které se otevřely jen na jistící řetízek. Poté, co se představil, dostal kuriózní příkaz: Ukažte mi okamžitě svoji komunistickou legitimaci! Když přesvědčivě vysvětlil, že opravdu nikdy žádnou neměl (ani o ni neusiloval), byl vpuštěn a odcházel s haldou fantastických písemností.

Po válce v roce 1945 jsem navštívil Talicha osobně v bytě za účelem Paxistické internacionály (paxismus bylo jakési dodatečné omlouvání kolaborace s Němci vysvětlované jako pokus o smíčlivou spolupráci s cílem oboustranných výhod, církev si z této myšlenky převzala v socialismu hnutí Pacem in terris; pozn. RH). Talich byl nadšen touto myšlenkou, stal se jedním z prvotních aktivních paxistů v Praze a po mém zatčení měl kvůli tomu popotahování na policii, tak jako řada herců a solistů.

Další šéf opery Otakar Jeremiáš, Písečák, byl skladatelem velké invence s úžasně modernistickou harmonisací a instrumentací, jak dokázal hlavně v Enšpíglovi, který v roce 1947 při premiéře propadl.

Musím říci, že právě Jeremiáš mně byl nejpříznivěji nakloněn, neboť byl ochoten bez zdráhání přijmouti k provozování „Pro vlasť“ a později doporučoval také ku přijetí „Úderku“. Bohužel hned v prvním roce svého působení byl postižen apoplexií a lehce ochrnul. Náhodou jsem se s ním v létě 1946 setkával na zahradě, kde ho podporovala jeho hezká manželka Marie Buddíková a tu mě oba trpce vyčítali, proč jsem si s tím politickým blázněním znemožnil kariéru největšího národního skladatele po Smetanovi (neboť Pro vlasť byla opravdu velmi národní až lehce šovinistická). Jeremiáš nemohl pochopit, jak jsem mohl podlehnout paxismu a zároveň podávat operu rázu čistě vojenského odehrávající se v kasárnách a vyzývající k pěstování brannosti. ... Měl jsem osud nejen Smetanův, ale i Sabinův, ba horší než tito oba.


Paxismus je zmiňován opakovaně, nakonec již v prostorách Psychiatrické kliniky v Praze: Celý paxismus, jak tak na to nahlížím, byl organizován jako velká opera, jako velký utopistický román, jako grandiosní sen. Splaskl jako bublina a dozníval na koridoru u Karlova pod taktovkou doktora Nevole.

Definitivní konec kariéry lékaře přichází pro Lukeše v roce 1951. Stuchlík ho posalal do Kosmonos, kde měl sloužit pod dohledem zkušenějších kolegů a měla to být jakási pracovní rehabilitace (ani Stuchlík zřejmě nevěřil na schizofrenní rozpad osobnosti). Lukeš ale došel k závěru, že ho tam chtějí internovat, ačkoliv tam měl volnou ruku a bylo mu tolerováno i dost zvláštní chování. Například pomocí barvy Duha si obarvil bílé pláště a podle nálady nosil plášť příslušné barvy: rudý, byl-li rozvášněn, růžový, když byl veselý, zelený, když cítil naději a tmavomodrý, když byl smutný. Nakonec při podezření na nekalé úmysly personálu se rozhodl k útěku. Jeho útěk nahlásili pacienti na ředitelství, což je podle dosavadních znalostí jediný případ tohoto druhu. Ve své bájné lhavosti Lukeš tuto epizodu líčí takto:

Navždy mi zůstane zahaleno rouškou tajemství, kterak a proč došlo tehdy v srpnu 1951 k mému odstranění z Kosmonos spojeném s úplným suspendováním., tj. vyhoštěním ze zdravotnického resortu s definitivní platností jednou provždy bez nápravných možností. Primář Kloubek a Dr Linhart mně prozradili, že Danov nechal tu věc odhlasovat dva dni předtím na tajné noční schůzi, na kterou jsem nebyl pozván a dne 10. srpna stála na dvoře připravená sanitka, aby mě odvezla rovnou do Bohnic, kdybych se „nějak bouřlivě“ zdráhal přijmouti ortel. Nezdráhal jsem se bouřlivě, ale řekl jsem Danovovi, mezi čtyřma očima, že je perfidní Žid a můj nepřítel a že lituji, že jsem s ním trávil čas pod společnou střechou.

Další úvaha – poměrně věrná reflexe doby, v níž mi také bylo dopřáno žít – končí výrazem, který nejenže Lukeš ještě několikrát použil, ale který se nám velice zalíbil a zařadili sjme ho do svých vizí.

Partitůra „Úderky“, která bezmála mohla být můj „Opus post humus“, byla ukončena právě k onomu dni (22.XI.), kdy Rolf Schlein se svými čelnými Zionisty z Ústř. výboru byl zatčen s Esembé, takže Gottwald měl pramizernou náladu. Naskýtá se mně otázka, kdo je to vlastně to všemocné Esembé, hájící hypotetickou „národní bezpečnost“, věrné analogon gestapa, ochranky, čeky, ustaši a.t.d., organizace, která může klidně dát zatknout a pověsit prvního tajemníka KSČ, která může znásilnit profesora psychiatrie i samu vědu, diktujíc mu, aby napsal diagnózu „schizophrenie“ tam kde není potuchy po této chorobě, která může tajně a zákeřně odpravit kohokoliv a vyložit jeho úmrtí jako suicidium skokem z balkónu nebo sklouznutím do Vltavy v Podbabě v podstatě z omrzelosti života? Připadá mně, že na světě je ve všech státech naléhavá potřeba nejen odzbrojit, ale především „ODESEMBÁKOVAT“ (zdůraznění RH).

(Pokračování)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy